Tuesday, December 27, 2011 6 comments

Taska BondaMama: Taska Pertama Arief Fahmi

Yeahhh... tahun depan arief fahmi genap 4 tahun... mulanya kiteorg nak carik tadika.. so kiteorg pun servey la area bukit mahkota dgn bandar sri putra.. ade mcm2.. ape yg kiteorg pentingkan?

1. Agama --> kalau bole bukan setakat alif ba ta.. nak yg ajar solat sekali.. hafalan surah2 pendek.. jawi.. nanti leh solat same2.. =)
2. English --> of course la kan... tak nak la anak2 kami ni ketinggalan dr segi teknologi n bagai..
3. Program --> cerewet sket.. kami tanye dieorg punye schedule, aktiviti n bla bla...
4. Bersih + Terjamin --> sangat! sbb dah penah serik hntar tadika ms arief baby dulu.. botol itam berkulat mcm pengasuh die yg aritu tuuu... nyampah!

Tadika al fatih --> mak oi.. always full! yg ni sgt2 bgs.. agama, english, arab sume bgs2.. dieorg punye bgs smpai letak nisbah 1:5.. mcm mane anak2 tu x pandai.. dpt attention yg lebih sbb teacher2 pun ramai.. tppp.. always full! 

Krista bandar sri putra --> antara plg ramai puas hati.. bulan2 rm380.. 7.30 malam baru start OT.. english diutamakan.. mama pun suke jgk.. cikgu die cantik n very nice.. =)
walaupun jauh, mama lebih suke hntar yg kat bndar sri putra.. kualiti first..

Krista bukit mahkota --> murah sket dr bndar sri putra.. rm350 bulan2.. OT start kul 7mlm.. tp die punye pengetua mcm x leh nak caye sgt ler.. ade ke cite kat kiteorg keburukan tadika2 lain.. so kiteorg pun kureng la sket dgn die.. huhuhu.. tapi ade swimming kelas.. huhuhu.. RM70 sebulan..

Qdees bandar sri putra --> antara yg plg mahal OK.. separuh ari je tau..lps tu kene transit kat tmpat lain.. tu yg leceh.. tapii.. mcm sgt tekankan english.. bulan2 RM210.. tp ade 3 bulan (bln 3, 5 & 8) kene byr RM575.. sbb ade penambahan material fees.. so cadangan, kalau pagi kat Qdees, ptg leh pilih yg islamic taska punye.. tapi mahal... so.. rejected!

Tadika Sri Pelangi --> ni dua2 tempat ade.. kat bndar sri putra n bukit mahkota.. owner pun non muslim.. so sgt tekankan english tapi agama kurenggg... sbb so rejected!

Ini jela yg kiteorg survey arituh.. yg lain x sempat.. tp byk lagi tadika2 lain... so di akhir perbincangan mama n papa.. kami x jadi hntar arief fahmi ke tadika tahun depan.. sebabnye:
1. Arief fahmi masih isap susu dalam botol
2. Arief fahmi masih menggunakan pampers.. --> pengasuh malas tu la yg xnak bg kerjasama kat mama.. nyampah!
3. Arief fahmi xde basic ape2 pun.. ABC 123 pun xtau.. 
4. Budget --> sbb mama belum bekerja.. tapi papa sorg je dah mampu.. hehehe..

Akhirnya kami memilih Taska BondaMama yg kat Bandar Bukit Mahkota ni.. Baby pun akan dihantar kat sini.. kami pilih sebab taska ni baru.. masih sedikit budak2.. yuran bulanan ok.. utk 4 tahun RM180.. cume.. setiap kali mama dtg, cume ade dua org je.. teacher suhaila dgn sorg la pembantu.. yg lain x nmpak muka.. mgkin cuti.. tapi hopefully bukan dua org pekerja jela kan.. 

n bulanan baby plg mahal.. RM300... biase kat taska lain RM250 je kan.. OT pulak start awal.. 6.30 ptg.. RM10 per hour pulak tuh.. nmpak sgt la kami x lame kat sini kan.. lainlah kalau rule dieorg berubah.. start la kul 7 ke.. mahal tuh.. kalau papa amik kul 8.30 malam.. dah bape bulan2.. huishh...


Krista Bandar Sri Putra menjadi pilihan pertama mama... tunggu 2013.. =)
Tuesday, December 13, 2011 2 comments

Faheem minum susu formula.. huhuhu..

Huhuhu... sejak diet, kesan teruk kat susu badan... semakin menyusut.. bayangkan sehari boleh dpt 15-20 auns.. sejak diet, smlm plg teruk cume dpt 3 auns!

sian faheem... baru 4 bulan setengah.. 6 bulan pun x cukup lg... 

Maunye x nangis mama arini... berkejaran ke giant nilai sane tuh semata2 nak membeli susu formula.. n last mama terpaksa jugak membeli n memilih susu anmum.. sbb die kate xde tambahan gula.. hopefully betul la kan.. 

mama beli susu pakej yg plg kecik 200g jek.. rm15.. kalau kotak besar dlm RM50++.. kalau dlm tin lg mahal! RM71++.. giloo argh.. susu arief dulu pun x semahal nih.. yela.. skrg susu bayi n kanak2 dah semakin naik.. ade goverment kesah? nan adooo...

Gambo dpt dr internet

Tapi hari ni, mama makan pil tambah susu yg dibeli dr farmasi.. satu tablet tu RM3 je.. sehari makan 3 kali.. n alhamdulillah td pam dpt 8 auns.. nanti dlm kul 2 ptg pam lagi.. hopefully esok faheem kembali ke susu breastfeed gitew.. n hopefully susu bf mama maintain byk utk faheem...

mmg berbeza sgt arief fahmi n arief faheem.. fahmi dulu dah guna susu formula seawal satu bulan.. sbb mase tu mama xde knowledge lgsg utk bf.. tp utk faheem dah rajin membaca.. so mam cuba la sebaik mgkin utk bf kan faheem..

kesan plg ketara, fahmi dulu selalu sgt sakit.. asma, batuk, demam, selsema.. bygkan baby lg dah mkn mcm2 jenis ubat.. sian sgt2.. n faheem pulak, alhamdulillah.. jarang sgt2 sakit.. kalau batuk pun, sehari jek, esok baik dah.. selsema pun kejap jek.. means mmg betul susu ibu adlh susu terbaik utk anak2 kite.. dr segi antibodi.. sbb susu formula xde antibodi.. huhuhu...

pssss.... mama dah 70kg!


Thursday, September 22, 2011 0 comments

buah hati mama dah pandai nak bermain..

arief faheem.. arini genap 52 hari.. pagi2 nak dihantar ke pengasuh, dah ketawa ajak mama main yea.. 2 mggu mama hntar ke pengasuh, setakat ni berjaya guna susu badan jek..

even keje mama tak menentu, mama tetap akan memerah pagi n tgh ari.. tekad ni, at least smpai 6 bulan.. dulu arief fahmi, x smpai satu bulan dah campur sus FM.. dolu2 budus lg.. mama x membaca, x bertanye.. tp maybe sbb tu amie slalu sakit, demam, batuk, selsema, asma.. sian sgt.. tu yg mama nak faheem pakai susu badan.. harapnye tak sakit sekerap abg awak..

papa panggil die debab.. mcm mama jgk katernye.. cume papa lupe tgk cermin la tuh.. ngate mama je.. hihihihi..

 
ade kate muka mama.. ade kate muka papa.. yg penting anak mama tomeyy...

 
bantal pink teddy tu, nenek johor yg bagi.. nak cucu pompuan katenyer.. nmpak gaya kene tggu for d next la ye..

 
ni gambo arief fahmi.. bile nak amik gambo, amie wat muka mcm ni bile mama ckp 'amie muka tomey'.. hiiiiiii.......... inila muka tomey die.. nmpak gigi2 kat atas da xde.. hihiihi..

yg bestnye, si abg ni pandai syg adek.. selalu cium.. x bg mama dukung baby lain, nanti die suruh letak.. kalau baby tu dlm setahun yg dah pandai jalan, abes kene ketuk kalau mama dukung baby tuh.. huhu.. 'mama dah ade baby' smbil tunjuk kat faheem.. ade baik n buruknye la.. huhuhu..

kalau si abg nak minta susu, sggp tolong buai si adek, tapii.... blum smpai dapur dah tanye, 'mama, dah siap?'.. mama, dah siap? tiap 2 saat tanye soklan nih k.. adehhh... mmg die x suke buai adek.. huhuhu...

yg penting.. mama syg sgt kat dua2 anak mama.. arief fahmi.. arief faheem.. anugerah yg tak terhingga..
Monday, March 21, 2011 2 comments

Pengambilan Folic Acid Semasa Mengandung Menyebabkan Kanak-kanak Asthma?

Akhir-akhir ni, terlalu banyak nasihat di sekeling mencadangkan kepada sy utk menghentikan pengambilan Vitamin2 yg diberikan semasa mengandung terutamanya Folic Acid sejurus masuk ke Trimester Kedua (Bulan 4 ke atas). Salah satu sebab yg diberikan adalah baby yg bakal lahir itu besar, itu sy anggap sebagai mitos sahaja, sbb semasa anak pertama, berat anak sy cume 2.5 kg! dan sy tidak berhenti mengambil vitamin2 itu dr hari pertama mengandung sehingga hari ingin melahirkannya. Malah ramai juga kawan2 sy anggap mitos, kerana anak mereka juga dlm 3.3 kg ke bawah! 

Selain tuh, terdapat kajian yg menyatakan, pengambilan folic acid in late pregnancy membawa kepada penyakit asthma! Children's Asthma Risk Linked To Folic Acid Supplements During Late Pregnancy, Australian Study. Kajian ini dr Adelaide University of Australia.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/170018.php
“Researchers in Australia have identified a link between allergic asthma in 3 to 5 year-old children and exposure to folic acid that their birth mothers took as supplements during late pregnancy. They said the timing of when folic acid is taken in pregnancy might be important.”

"In our study, supplemental folic acid in late pregnancy was associated with an increased risk of asthma in children, but there was no evidence to suggest any adverse effects if supplements were taken in early pregnancy,"

Kajian ni menyatakan awal pregnancy tidak menunjukkan kesan yg menyebabkan asthma tersebut tetapi late pregnancy yg membawa kesan penyakit tersebut kepada kanak-kanak yg bakal dilahirkan. Tetapi, kemudian, sy jumpe article yg menyatakan data yg diambil oleh researcher di Adelaide university berkenaan tidak tepat!
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2010/02/09/aje.kwq011.full

“The authors state that their maternal dietary intakes, on which data were collected in 1998–2000, occurred prior to the introduction of voluntary folic acid fortification in Australia. This is not correct. Voluntary fortification of flour, savory biscuits, breads, breakfast cereals, fruit and vegetable juices and drinks, and various other foods was permitted in 1995 (2). In 1998, on the basis of the folate-neural tube defect link, a health claims system for Australia and New Zealand was piloted. By mid-2000, 100 products, including foods fortified with folic acid, such as juice and breakfast cereal, had been approved to carry the claim (3); so pregnant women's attention was being drawn to folic acid-fortified foods during the recruitment phase of this study.”

“Consumption of folic acid by the children was not considered in the analysis because the authors regarded the low reported use of supplements as indicating that folic acid intake was low (1).”

Kemudian, dapat pulak article dari researcher di UK yg khusus dlm mengkaji asthma iaitu Leanne Metcalf, Asthma UK's Assistant Director of Research yg menyatakan kajian tersebut adalah terlalu baru dan perlukan further research. Beliau juga menasihatkan kepada bakal ibu untuk meneruskan kaedah pemakanan mengikut nasihat doctor.
http://www.asthma.org.uk/news_media/news/folic_acid_in_pregna.html

‘As the relationship between folic acid and asthma has only recently come under scrutiny, it is important to emphasise that further research is needed before we can make any definite recommendations.”

'At the moment however we can say that the benefits of taking folic acid supplements in pregnancy, particularly with regards to prevention of birth defects like spina bifida, far outweigh the risk of developing asthma so we would advise expectant mothers to continue taking dietary supplements as directed by their doctor. “

"We know that eating healthily is vital during pregnancy so we would strongly urge all mums-to-be to eat a healthy balanced diet and not to smoke during pregnancy to give their baby the best possible chance of a healthy, asthma-free childhood."

Ayat last di atas, beliau juga mencadangkan kita mengambil makanan yg berkhasiat dan seimbang, namun masalahnya di Malaysia, adakah makanan kita betul2 berkhasiat dan seimbang? Ayam di’inject’ utk gemok cepat, ikan di’awet’ utk nmpak segar (kecuali pasar tani/borong yg pagi2 dah bukak), sayur n buah-buahan ade racun serangga, baja kimia n mcm2 lagi.. So pendapat sy, government kite tentu dah kaji bahawa kesukaran untuk mendapatkan makanan yg betul2 berkhasiat di Malaysia, so dieorg decide utk bg vitamin tambahan sebagai langkah terbaik utk para ibu melahirkan anak-anak yg sihat dan cergas!

Antara Kebaikan Folic Acid:
  • Memastikan pertumbuhan janin/fetus/bayi seiring dengan pembesarannya. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf "embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting untuk tumbesaran yang normal.
  • Penting untuk tumbesaran otak bayi. Ada terdapat banyak kajian yang menunjukkan kepentingan Asid Folik dalam perkembangan saraf dan otak bayi dalam kandungan, sebelum dan semasa mengandung.
  • Merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungsi dalam pembinaan dan kesejahteraan sel-sel dalam badan manusia.
  • Membantu menghindarkan kecacatan bayi yang dipanggil “Neural Tube Defect” atau NTD, otak (anencephaly) dan saraf tungjang (spina bifida).. Menurut kajian, pengambilan Asid Folik dapat membantu mencegah kemungkinan kecacatan ini 50% ke 70% daripada ianya berlaku.
Anenchephaly adalah nama diberikan kapada bayi yang tidak mempunyai tisu otak dan akan mati sejurus selepas ia dilahirkan. Spina bifida pula adalah kecacatan saraf tunjang yang boleh menyebabkan lumpuh, masalah usus, pundi kencing dan kecacatan otak.

Jumlah yang disyorkan adalah sekitar 400 Microgram (400mcg) atau 0.4mg setiap hari, 2 hingga 3 bulan sebelum merancang mengandung dan semasa mengandung.

Asid folic atau folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai didalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran seperti barli, daging lembu, bran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oreng, sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin.

** Pentingkan Folic Acid.? So, kite ikut jela nasihat doktor memandangkan ramai jek anak-anak kawan sy yg tiada asma or lelah walaupun makan vitamin yg diberikan sehingga bersalin.. Anak sy ade sedikit asma tetapi, doktor kate itu adalah keturunan sebab ayah n adik2 sy pun mengidap penyakit tersebut. Namun begitu, tidakla seteruk mana, malah sekarang alhamdulillah, dah baik pun.. Insyaallah.. Antaranye sebab sy rajin bg makan vitamin C, alhamdulillah dah x batuk or berkahak..

** Sy pun dah tanye doktor, ape kepentingan folic acid selepas 3 bulan mengandung, die kate penting utk perkembangan otak n saraf otak.. Sbb antara perkembangan yg lame adalah perkembangan otak, sebab tu doktor2 galakkan amik folic acid sepanjang kite mengandung.. =)

0 comments

Kerabu Sotong Sesuka Hati...

Hiihihi... Saje letak sesuka hati.. sebab bahan-bahannye, sy suke campur sesuka hati.. 


Bahan-bahan:
1. 2 or 3 btg kacang panjang (potong kecil2)
2. 1 btg serai (hiris serong)
3. 1 or 2 biji bawang merah (hiris)
4. 1 biji tomato (potong dadu)
5. Setengah btg timun (potong lidi)
6. Setengah btg lobak merah (potong lidi)
7. 1 biji lada merah (potong dadu kecil2)
8. 3 or 4 cili padi (potong kecil)
9. 1 papan Petai (potong 2 setiap biji)
10. Segenggam Ikan bilis digoreng garing
11. 4 or 5 ekor Sotong (Direbus dgn garam sebentar sampai masak, sekejap jek, n tapis)
12. Setengah Lemon atau 1 biji limau kasturi (last sekali n perah)
13. Garam secukup rasa (x payah pun xpe, kalau perahan limau mencukupi)

Seperti gambar di atas, campur n gaul sebati, perah limau... n hidang.. tadaaa.... senang je kan.. =))

**ikan bilis tu penambah rasa.. lagi sedap diletak, tambah digoreng garing.. wooo...
Sunday, February 20, 2011 4 comments

Pembawakan ker?

Masuk jek pregnancy 3 bulan.. terus sakit3 satu badan.. Mula, angin2 satu badan.. sampai sakit kepala sbb angin naik ke kepala... pastu, batuk2.. okla batuk2.. tapi mslhnyer, tibe2 batuk jadik makin teruk.. smpai x boleh tido.. sbb terlalu kerap n teruk.. n semalam.. nose bleeding la pulak.. dua kali pulak tuh.. 3 kali jumpe doktor in a week sbb risau kat baby.. yela, batuk teruk, tekan kat perut.. huhuhu...

n risau gak kat student.. sbb kali ni terlalu byk batal kelas n mc.. siannye kat dieorg.. Ya Allah, berilah kesihatan yg baik.. kekuatan... lancarkanlah pekerjaan harianku.. business pun terganggu.. tp tu xpela.. duit boleh dicari.. baby n student is priority..

n glad having my beluv hubby.. for understanding n support.. sian.. papa yg kemas umah.. basuh baju.. siadai baju.. lipat baju.. basuh pinggan magkuk.. jaga arief fahmi.. thanks papa.. d more i know u, d more i luv u so! (^_^)v
 
;