Tuesday, December 27, 2011

Taska BondaMama: Taska Pertama Arief Fahmi

Yeahhh... tahun depan arief fahmi genap 4 tahun... mulanya kiteorg nak carik tadika.. so kiteorg pun servey la area bukit mahkota dgn bandar sri putra.. ade mcm2.. ape yg kiteorg pentingkan?

1. Agama --> kalau bole bukan setakat alif ba ta.. nak yg ajar solat sekali.. hafalan surah2 pendek.. jawi.. nanti leh solat same2.. =)
2. English --> of course la kan... tak nak la anak2 kami ni ketinggalan dr segi teknologi n bagai..
3. Program --> cerewet sket.. kami tanye dieorg punye schedule, aktiviti n bla bla...
4. Bersih + Terjamin --> sangat! sbb dah penah serik hntar tadika ms arief baby dulu.. botol itam berkulat mcm pengasuh die yg aritu tuuu... nyampah!

Tadika al fatih --> mak oi.. always full! yg ni sgt2 bgs.. agama, english, arab sume bgs2.. dieorg punye bgs smpai letak nisbah 1:5.. mcm mane anak2 tu x pandai.. dpt attention yg lebih sbb teacher2 pun ramai.. tppp.. always full! 

Krista bandar sri putra --> antara plg ramai puas hati.. bulan2 rm380.. 7.30 malam baru start OT.. english diutamakan.. mama pun suke jgk.. cikgu die cantik n very nice.. =)
walaupun jauh, mama lebih suke hntar yg kat bndar sri putra.. kualiti first..

Krista bukit mahkota --> murah sket dr bndar sri putra.. rm350 bulan2.. OT start kul 7mlm.. tp die punye pengetua mcm x leh nak caye sgt ler.. ade ke cite kat kiteorg keburukan tadika2 lain.. so kiteorg pun kureng la sket dgn die.. huhuhu.. tapi ade swimming kelas.. huhuhu.. RM70 sebulan..

Qdees bandar sri putra --> antara yg plg mahal OK.. separuh ari je tau..lps tu kene transit kat tmpat lain.. tu yg leceh.. tapii.. mcm sgt tekankan english.. bulan2 RM210.. tp ade 3 bulan (bln 3, 5 & 8) kene byr RM575.. sbb ade penambahan material fees.. so cadangan, kalau pagi kat Qdees, ptg leh pilih yg islamic taska punye.. tapi mahal... so.. rejected!

Tadika Sri Pelangi --> ni dua2 tempat ade.. kat bndar sri putra n bukit mahkota.. owner pun non muslim.. so sgt tekankan english tapi agama kurenggg... sbb so rejected!

Ini jela yg kiteorg survey arituh.. yg lain x sempat.. tp byk lagi tadika2 lain... so di akhir perbincangan mama n papa.. kami x jadi hntar arief fahmi ke tadika tahun depan.. sebabnye:
1. Arief fahmi masih isap susu dalam botol
2. Arief fahmi masih menggunakan pampers.. --> pengasuh malas tu la yg xnak bg kerjasama kat mama.. nyampah!
3. Arief fahmi xde basic ape2 pun.. ABC 123 pun xtau.. 
4. Budget --> sbb mama belum bekerja.. tapi papa sorg je dah mampu.. hehehe..

Akhirnya kami memilih Taska BondaMama yg kat Bandar Bukit Mahkota ni.. Baby pun akan dihantar kat sini.. kami pilih sebab taska ni baru.. masih sedikit budak2.. yuran bulanan ok.. utk 4 tahun RM180.. cume.. setiap kali mama dtg, cume ade dua org je.. teacher suhaila dgn sorg la pembantu.. yg lain x nmpak muka.. mgkin cuti.. tapi hopefully bukan dua org pekerja jela kan.. 

n bulanan baby plg mahal.. RM300... biase kat taska lain RM250 je kan.. OT pulak start awal.. 6.30 ptg.. RM10 per hour pulak tuh.. nmpak sgt la kami x lame kat sini kan.. lainlah kalau rule dieorg berubah.. start la kul 7 ke.. mahal tuh.. kalau papa amik kul 8.30 malam.. dah bape bulan2.. huishh...


Krista Bandar Sri Putra menjadi pilihan pertama mama... tunggu 2013.. =)

6 comments:

Anonymous said...

baby skang ni dah naik arni..
taska anak akak pun tahun depan baby 280..
zuhaira start tadika tahun 2012..
utk 4 tahun..
eh,arief bukan tua setahun dari zuhaira ke?
lupa plak akak..
dia lahir 2008?

arnie said...

ala kak.. arief kan awal tahun.. januari.. akak yg akhir tahun.. sebaya la tuh.. arief dgn zuhaira.. akak hntar tadika kat ne? bandar baru bangi mesti la sgt byk tadika kan... best2 pulak tuh.. huhuhu..

Anonymous said...

tadika sama yang dia duduk dari usia 2 bulan..hehehe
kat bangi ni memang banyak tadika arni sampai rambang mata kalau nak pilih..huhu
akak ngan husband x berani nak tukar taska lain sebab zuhaira dah biasa ngan cikgu2 n kawan kat situ..

arnie said...

oo okla cmtuh.. kite terpaksa tukar.. takkan nak dok kat pengasuh yg teruk tuh.. lgpun die nih, apap pun x blaja kak.. teruk la.. tu yg kite rase hntar taska lg baik dr pengasuh yg tamak.. huhuhu.. lg kalau ade kwn2 yg nak letak anak kat pengasuh, carik yg xde anak sebaya anak pengasuh tuh.. abess...

ummi said...

saya hantar bby 16 tahun dulu pun dah RM260 di Cheras Utama...

arnie said...

wahh.. mahalnye.. 16tahun yg lepas.. tapi cheras mmg mahal.. huhuhu..

Post a Comment

 
;