Monday, March 21, 2011 2 comments

Pengambilan Folic Acid Semasa Mengandung Menyebabkan Kanak-kanak Asthma?

Akhir-akhir ni, terlalu banyak nasihat di sekeling mencadangkan kepada sy utk menghentikan pengambilan Vitamin2 yg diberikan semasa mengandung terutamanya Folic Acid sejurus masuk ke Trimester Kedua (Bulan 4 ke atas). Salah satu sebab yg diberikan adalah baby yg bakal lahir itu besar, itu sy anggap sebagai mitos sahaja, sbb semasa anak pertama, berat anak sy cume 2.5 kg! dan sy tidak berhenti mengambil vitamin2 itu dr hari pertama mengandung sehingga hari ingin melahirkannya. Malah ramai juga kawan2 sy anggap mitos, kerana anak mereka juga dlm 3.3 kg ke bawah! 

Selain tuh, terdapat kajian yg menyatakan, pengambilan folic acid in late pregnancy membawa kepada penyakit asthma! Children's Asthma Risk Linked To Folic Acid Supplements During Late Pregnancy, Australian Study. Kajian ini dr Adelaide University of Australia.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/170018.php
“Researchers in Australia have identified a link between allergic asthma in 3 to 5 year-old children and exposure to folic acid that their birth mothers took as supplements during late pregnancy. They said the timing of when folic acid is taken in pregnancy might be important.”

"In our study, supplemental folic acid in late pregnancy was associated with an increased risk of asthma in children, but there was no evidence to suggest any adverse effects if supplements were taken in early pregnancy,"

Kajian ni menyatakan awal pregnancy tidak menunjukkan kesan yg menyebabkan asthma tersebut tetapi late pregnancy yg membawa kesan penyakit tersebut kepada kanak-kanak yg bakal dilahirkan. Tetapi, kemudian, sy jumpe article yg menyatakan data yg diambil oleh researcher di Adelaide university berkenaan tidak tepat!
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2010/02/09/aje.kwq011.full

“The authors state that their maternal dietary intakes, on which data were collected in 1998–2000, occurred prior to the introduction of voluntary folic acid fortification in Australia. This is not correct. Voluntary fortification of flour, savory biscuits, breads, breakfast cereals, fruit and vegetable juices and drinks, and various other foods was permitted in 1995 (2). In 1998, on the basis of the folate-neural tube defect link, a health claims system for Australia and New Zealand was piloted. By mid-2000, 100 products, including foods fortified with folic acid, such as juice and breakfast cereal, had been approved to carry the claim (3); so pregnant women's attention was being drawn to folic acid-fortified foods during the recruitment phase of this study.”

“Consumption of folic acid by the children was not considered in the analysis because the authors regarded the low reported use of supplements as indicating that folic acid intake was low (1).”

Kemudian, dapat pulak article dari researcher di UK yg khusus dlm mengkaji asthma iaitu Leanne Metcalf, Asthma UK's Assistant Director of Research yg menyatakan kajian tersebut adalah terlalu baru dan perlukan further research. Beliau juga menasihatkan kepada bakal ibu untuk meneruskan kaedah pemakanan mengikut nasihat doctor.
http://www.asthma.org.uk/news_media/news/folic_acid_in_pregna.html

‘As the relationship between folic acid and asthma has only recently come under scrutiny, it is important to emphasise that further research is needed before we can make any definite recommendations.”

'At the moment however we can say that the benefits of taking folic acid supplements in pregnancy, particularly with regards to prevention of birth defects like spina bifida, far outweigh the risk of developing asthma so we would advise expectant mothers to continue taking dietary supplements as directed by their doctor. “

"We know that eating healthily is vital during pregnancy so we would strongly urge all mums-to-be to eat a healthy balanced diet and not to smoke during pregnancy to give their baby the best possible chance of a healthy, asthma-free childhood."

Ayat last di atas, beliau juga mencadangkan kita mengambil makanan yg berkhasiat dan seimbang, namun masalahnya di Malaysia, adakah makanan kita betul2 berkhasiat dan seimbang? Ayam di’inject’ utk gemok cepat, ikan di’awet’ utk nmpak segar (kecuali pasar tani/borong yg pagi2 dah bukak), sayur n buah-buahan ade racun serangga, baja kimia n mcm2 lagi.. So pendapat sy, government kite tentu dah kaji bahawa kesukaran untuk mendapatkan makanan yg betul2 berkhasiat di Malaysia, so dieorg decide utk bg vitamin tambahan sebagai langkah terbaik utk para ibu melahirkan anak-anak yg sihat dan cergas!

Antara Kebaikan Folic Acid:
  • Memastikan pertumbuhan janin/fetus/bayi seiring dengan pembesarannya. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf "embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting untuk tumbesaran yang normal.
  • Penting untuk tumbesaran otak bayi. Ada terdapat banyak kajian yang menunjukkan kepentingan Asid Folik dalam perkembangan saraf dan otak bayi dalam kandungan, sebelum dan semasa mengandung.
  • Merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungsi dalam pembinaan dan kesejahteraan sel-sel dalam badan manusia.
  • Membantu menghindarkan kecacatan bayi yang dipanggil “Neural Tube Defect” atau NTD, otak (anencephaly) dan saraf tungjang (spina bifida).. Menurut kajian, pengambilan Asid Folik dapat membantu mencegah kemungkinan kecacatan ini 50% ke 70% daripada ianya berlaku.
Anenchephaly adalah nama diberikan kapada bayi yang tidak mempunyai tisu otak dan akan mati sejurus selepas ia dilahirkan. Spina bifida pula adalah kecacatan saraf tunjang yang boleh menyebabkan lumpuh, masalah usus, pundi kencing dan kecacatan otak.

Jumlah yang disyorkan adalah sekitar 400 Microgram (400mcg) atau 0.4mg setiap hari, 2 hingga 3 bulan sebelum merancang mengandung dan semasa mengandung.

Asid folic atau folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai didalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran seperti barli, daging lembu, bran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oreng, sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin.

** Pentingkan Folic Acid.? So, kite ikut jela nasihat doktor memandangkan ramai jek anak-anak kawan sy yg tiada asma or lelah walaupun makan vitamin yg diberikan sehingga bersalin.. Anak sy ade sedikit asma tetapi, doktor kate itu adalah keturunan sebab ayah n adik2 sy pun mengidap penyakit tersebut. Namun begitu, tidakla seteruk mana, malah sekarang alhamdulillah, dah baik pun.. Insyaallah.. Antaranye sebab sy rajin bg makan vitamin C, alhamdulillah dah x batuk or berkahak..

** Sy pun dah tanye doktor, ape kepentingan folic acid selepas 3 bulan mengandung, die kate penting utk perkembangan otak n saraf otak.. Sbb antara perkembangan yg lame adalah perkembangan otak, sebab tu doktor2 galakkan amik folic acid sepanjang kite mengandung.. =)

0 comments

Kerabu Sotong Sesuka Hati...

Hiihihi... Saje letak sesuka hati.. sebab bahan-bahannye, sy suke campur sesuka hati.. 


Bahan-bahan:
1. 2 or 3 btg kacang panjang (potong kecil2)
2. 1 btg serai (hiris serong)
3. 1 or 2 biji bawang merah (hiris)
4. 1 biji tomato (potong dadu)
5. Setengah btg timun (potong lidi)
6. Setengah btg lobak merah (potong lidi)
7. 1 biji lada merah (potong dadu kecil2)
8. 3 or 4 cili padi (potong kecil)
9. 1 papan Petai (potong 2 setiap biji)
10. Segenggam Ikan bilis digoreng garing
11. 4 or 5 ekor Sotong (Direbus dgn garam sebentar sampai masak, sekejap jek, n tapis)
12. Setengah Lemon atau 1 biji limau kasturi (last sekali n perah)
13. Garam secukup rasa (x payah pun xpe, kalau perahan limau mencukupi)

Seperti gambar di atas, campur n gaul sebati, perah limau... n hidang.. tadaaa.... senang je kan.. =))

**ikan bilis tu penambah rasa.. lagi sedap diletak, tambah digoreng garing.. wooo...
 
;