Friday, June 1, 2012

semalam last day, hari ni 1st day..

semalam last day mama kat utm kl.. hari ni, first day mama kat um.. Ya Allah, permudahkan lah perjalanan phD mama ni... bertukar2.. huhuhu...

mula2 nk smbg kat ukm.. dekat dgn rumah.. 15minit sampai.. dah siap 2 proposal.. satu mems, satu lagi solar cell.. tapi x tau nape, supervisor problem, so pending.. kalau tak, dah start dr awal tahun arituh...

upm nak jgk.. tp sbb mama pernah keje kat situ, ade member suggest better jgn.. sbb kat situ mama dah jdk kawan dgn dieorg.. so kalau problem happen dgn supervisor iaitu kwn kite, kan dah tambah2 problem kite.. phD nye pun ntah ke mane..

pastu.. tercari2 lg... sampailah ade kawan suggest kat utm semarak.. under fakulti baru.. yg bestnye leh g jepun utk 6 bulan sehingga setahun.. n plg penting, supervisor tu sgt best! tapi, lepas masuk satu bulan setangah, rase mcm dah xnak baca tajuk yg mama propose... cmos.. x minat! minat tu stop tibe2.. matila kan kalau semua research mama jdk cmni.. lagipun mama pikir2, ekcelli mama x bape suke buat simulation semata2 sbb mcm serik+penat ms buat master project dulu.. dats y gak mama resign.. semalam hari terakhir.. 

semalam gak mama jumpe supervisor baru kat um.. jumpe kejap jek utk discuss sbb start hari ni.. under photonic pulak.. ade la mama blaja sket2 mase master dulu.. nasib amik advance device kau.. terbaik! dah la subjek plg best kott.. skrg smbung pulak buat research kan.. so hari ni, mama cume tgk2 n tanye2 pade mentor2 n senior2 kat situ.. kacau semua org dlm lab tu kott... hehehe.. nak blaja punye pasal.. sbb prof tu bg kebebasan.. kite try blaja mane2 projek, kalau berkenan, buat la yg kite suke.. so dlm sebulan ni, mama masuk je la mane2 group.. tp baru 1st day ni.. mcm2 masuk.. tp lum wat proposal lagik.. register student pun belum.. tgkla.. minggu depan baru buat.. 

apapun.. byk benda2 penting yg kene pikir kan sblm buat phD ni.. tgk cm mama, bertukar2 U.. tp hopefully yg ni last la kan.. cume yg rs cm nk mati, prof nak 10 paper ISI utk phD student.. mati la! huaaa.... n harap jgk, en.suami dpt same2 berkorban.. memahami mama.. tolong mama.. support mental n fizikal mama.. xtaula die akan buat ke tak.. coz die sendiri pun sibuk dgn kerja.. 

n of course mama plg risau dgn anak2.. cmne kalau mama balik lambat.. cmne kalau mama terlampau stress n jdk pemarah mcm mase master dulu.. harapnye mama sentiase waras betapa dlm dunia ni, fahmi n faheem adlh perkara paling penting dlm hidup mama.. takde hadiah terbaik dr anak2 mama... kuatkan la mama utk mereka..


No comments:

Post a Comment

 
;