Wednesday, November 28, 2012

Program Darwish n Darwisya - Didik anak kita hafaz Al-Quran

Sabtu lepas, kite g program Darwish n Darwisya dengan pn.tmah kat shah alam. tu yg keluar post sebelum ni. ni baru nak upload gambo. Harga sebab kiteorg g berpasangan RM360, jadi seorang RM180 la. termasuk sarapan, lunch dgn brg untuk mengajar anak2 kite la kan. 

Ramai gak yg bawak baby n anak. ade tu anak tu tidooo jek. Allah permudahkan mak die. n yg meragam, tp sebab salah sorg ade dlm tuh, oklah kan. sebab ade yg g berpasangan, ade berkawan, ade sedara mara kot.

Ni pun tmah tu yg bayarkan dulu, sbb kite tgh mesken kan, amik die pagi2 buta kat TBS, terus g shah alam. smpailah petang. tp sbb best, so tak mengantuk or boring. seriusly! so setan x dpt lah kacau kite aritu kan.

Ni pn.lina. biase je kan. bukannye pakai tudung labuh n jubah. pun mampu mendidik anak die menghafaz al-quran. so kite pun boleh jgk. chayo!

Ni en.suami pn.lina, en rajoli kalau x silap. name cm org jawa. blkg tu gambo anak dieorg darwish n darwisya.

Ye, nilah bff dunia akhirat, selain dayah, pn.fatimah kamsani! thanks babe ajak aku g sini. dulu yg hijau tu montel, skrg yg biru pulak. hahhaha..
Mulanya kite dah tau program ni lame dah. tp x yakin kat diri boleh buat sendiri. semua nk suruh cikgu2 taska, tadika or sekolah. senang kan. hahahha... sebab tu mase pn.tmah ajak, malasnye yg dasyat. Setan byk sgt! tp pergi gak, sebab makcik tu dah nak dtg, naik bas, dah bayar, n rupanya die pun ade perasaan yg sama!

tp bile g kursus ni, alhamdulillah sgt2, tak bosan, lebih confident. Rasenye dari pagi smpai petang tuh, tak rase pun lame. Yela, lebih baik kite yg buat sendiri, sbb kite sendiri yg mencorak anak tuh.

so ape yg kite buat lepas balik tuh?

1. Pagi esoknye, lepas solat subuh, bincang dgn suami. Cite kat en.suami nk didik anak hafaz al-quran. terangkan kat die mcm mane n ape yg kite perlu buat. kite as cikgu kelas, en.suami as cikgu sandaran. n mcm2 la lagi. siap bukak balik handout n explain satu2 kat die. En.suami sudah tentu menyokong.

2. Bukak CD Juz 'Amma & Yasin. Setiap kali dieorg tgh leka main n waktu malam (sayup-sayup je) smpai ke pagi. so setan xdelah nk kacau anak kite mase tgh tido kan. 

n bawak gak cd tu kat kete if jalan jauh sket, x jauhnye g giant kat nilai jek. tp sbb nk dieorg familiar dgn ayat-ayat al-quran. n alhamdulillah, amie n faheem tak rase benda ni bising. 

nk bukak kat tv, tp xde VCD, so nanti ade duit kene beli VCD, so boleh kurangkan noise TV dieorg.

Yang ni CD RM15. Pasang kat laptop jek sbb xde CD player. Nanti dah ade, baru senang nk pasang n bawak g mane2. ke dapur tgh masak pun bagus, smbil tu bukak penutup beras n air. Tak yah carik penawar! n ntah, rasenye xde pun bacaan yasin dlm cd ni, ke aku yg x dengar.

3. Beli pewangi kat rumah. kat toilet pun ade. Wangiii gitu.

Haa tu. letak kat atas gitu. tiap kali bunyi, berlumba dgn amie sape bau dulu. huh?

4. Setiap kali lepas makan malam, solat magrib, kite ajar amie n faheem flashcard huruf hijaiyah. Teringin nk beli VCD die. Sabo mama. 

Amie. Rupenye die ade kenal beberapa huruf n die familiar dgn huruf2 lain, tapi huruf susah, xpela, pelan-pelan. mesti dah belajar kat taska kan. so amie dah boleh blaja semua n ulang sekali lagi, baru leh main n bukak TV. n die tak kesah utk belajar. alhamdulillah. semoga berterusan. aminn.

Faheem. ikut-ikut jgk. tp main2. gelak2. Bile kite sebut A (alif baris atas), die pun sebut A, A, A, A, pastu ketawa. takpe. sket2. faheem kite repeat 5 huruf yg same jek. tapi sebutan yg die boleh sebut jela. tgk kite pun tak. hahhaa.. xpe. adik tetap kene belajar jgk. No Mercy!

Ni la flash card nye. Satu set RM9. Disebabkan agak mahal, so takleh nk tampal kat dinding, lagipun ade dua set jek. satu amie pegang, satu faheem pegang. abes dah renyuk2 sbb berebut. tp sbb dah prepare n diberitahu oleh pn.lina, so kite bagi jelah dieorg pegang, asalkan tak koyak. memang budak lelaki suke pegang.

5. Doa. Permudahkan anak-anak kita utk hafaz Al-Quran. Permudahkan kite ngan suami utk mendidik, dan tunjukkan cara utk mengajar anak-anak kita mengahafaz Al-Quran.

Kalau nk baca blog pn.lina, kat sini, http://darwishndarwisya.blogspot.com/

N kalau nak beli barang-barang untuk mengajar or tempahan g kursus, kat sini, http://www.islamicparentingnetwork.com.my/Product

 In Shaa Allah!

2 comments:

Nurwahida Muzamil said...

Alhamdulilah. Mudah2an usaha pn berjaya.actually sy pun de gak bc blog pn lina.mmg minat tul.tp sy hy ikut cikit2 kaedah pn lina tu sebab kewangan ada cikit mmbataskan,tp insyallah kalu niat kita baik mudah2an allah permudahkan.dan tak sangka akhirnya saya dapat gak tgkwajah pn lina

arnie said...

alamak, samela.. tu pun kwn sy tu yg bayarkan dulu.. pastu nk beli alat pengajaran die, xdela sgt. gunakan jek dulu ape yg ade. huhuhu.

xpe. boleh. in shaa Allah, akan dipermudahkan. dah ade cita2 lagi la mudah.

wajah die. orgnye manis sgt. suke senyum. n buat lawak jgk. =)

Post a Comment

 
;