Thursday, December 6, 2012

Telekung Adinda - Handmade

Arini label pun dah siap n dah dpt. So far ade dua pattern telekung, ingat nak tambah lagi satu pattern. At least ade 3 pattern la kan. pastu pelbagaikan color or corak.

Ade 3 jenis kain:
1. Kain polyster gred A - kainnye selesa sgt, sejuk, tak jarang, n berat (takdelah terbang2 kann). So far, kain ni paling best n selesa.

2. Kain satin - kainnye sgt cantik n glemer gitu, mcm design smocking kat bawah, tak jarang ye n sedikit berat (tak terbang2 jgk).
Masalah satin: Kainnye panas.. kalau solat kejap2, boleh la.. dlm aircon ke.. depan kipas ke.. tapi kalau bawak g terawikh, merasa la dok dlm sauna
 
3. Kain lycra - kainnye selesa, mcm tudung ariani gitu, sejuk, berat, n tak jarang jgk.
Masalah lycra: Kainnye melekap kat badan.. kalau kat surau pompuan xpela kan.. tp kalau nk bawak ke luar, dgr ceramah, jalan2 luar surau, tak boleh la kan, sebab tu kire tak tutup aurat coz ikut badan. Tapi ok jek, korg kene kembangkan jela telekung tu sepanjang jalan. tapi again, xde mslh kat surau pompuan or rumah.
 
4. Kain cotton gred A - ni tgh dlm pencarian. maybe campur supaya lebih lembut n tahan lama. cotton mmg sejuk tp tak bape soft. so tgh carik yg campuran supaya sejuk dan lembut.

Semua jenis kain dipilih oleh mak. hahaha. mane la kite tau jenis2 kain. pastu tak reti tawar menawar ni.. yang tau sedap pakai n x sedap je la kan. so pilih n beli kain serah kat mak. pastu kite jahit la kan.. hihihihi...thanks mak. luv u!



yea.. label adinda siap sudaa... penat tu design logo..

Design pertama. Telekung Firdaus Adinda. Sorry xde model lain kat rumah ni. Fokus kat telekung jek ek. Gambo yg ni tak bape jelas.

Design kedua. Telekung Smocking Adinda. Yg ni glemer n mmg kene jahit tgn, baru nmpak cantik. cikgu yg ajar kite jahit puji, 'nampaknye awak punye smocking plg cantik setakat ni, dekat2 n kemas'.. wootttt... memberi semangat!

mmg kite buat labuh. 50inch. puas hati, xdela terasa tertarik2 mase sujud n rukuk kan, tak selesa nmpak lengan.
Antara kelebihan Telekung Adinda:
1. Labuh 50inch - confirm tak senteng.
2. Dagu yg lebar - Bahagian dagu yg menutup keseluruhan bawah dagu kite ni, takdelah pendek sgt smpai tak menutup bawah dagu kan. confirm lebar n panjang sedikit.
3. Bahagian kepala yg melekap - grab or melekap ke kepala kite, so tak payah pakai anak tudung terutama smocking, anak rambut pun takkan keluar. 
4. Kualiti kain - Kain yg dipilih semua jenis gred A, sejuk so tak panas, selesa sgt n berat supaya tak terbang2 tgh semayang kann..
5. Ade tiga design and pelbagai warna menarik yg menanti. Tungguuuu... hehhehe..

** attention to partner puan dayah, tak sabo nk beli kainnn!!!

**harga pun masih belum ditetapkan sebab belum kire semua kos. ni baru contoh sajek ye. tu pun dah di cop oleh pihak tertentu.. huhuhu...

10 comments:

AdamSofiya :) said...

cantik..nanti kalu dah ade stock bgtawlah...boleh aku try.

arnie said...

boley try.. thanks babe!

Nana Aris said...

waaa pndainyee..cntik muni..good job!

arnie said...

sy budak baru belajar. thanks nana! =)

hyatt^^ said...

tahniah arni ;))

DaiADellas said...

Gud gud.. Nanti kita gie beli kain ek.. Kalo ada tempahan, boleh jer ko buat terus.. :)

arnie said...

thanks yatt.. =)

dayah: ok.. boley... design ke-3 ko kene jahit sendirik.. hihihi..

Mummy_HanaHafizh said...

Arni.. akak am so proud of you.. banyaknye benda yang arni boleh buat :-) keep up! keep up!

arnie said...

thanks k.huda! semua pun belajar kak.. hehehe.. ^_^

anyway, thanks semua.. luv all of u..!!

Ujie said...

Tertarik psl telekung lycra...skrg byk org jual. Mmg betul, takde hal kalau pakai sesama prmpn/mahram. tapi mmg tak mampu tutup aurat kalau dpn bkn mahram..melekat, lagi2 kalau jenis badan berisi.
Hrp mereka yg beli telekung lycra ni fahamlah kann..

Post a Comment

 
;