Monday, December 17, 2012

Tiru

Cmne ek nk cite.. oke. kan kite jahit telekung kan. pastu kite belajar jahit la kan. biar puas hati design telekung sendirik.

Pastu cikgu jahit tu ckp, awak kene kongsi. Allah suh kongsi. Satu kite bagi, 10 Allah bagi. oke.

pastu die suh beli kain cotton sulam. kite tak nak. coz taknak same dgn tipikal telekung yg ade. nak cari identiti la konon. so satu nilai 3, pusing. satu nilai square jelajah. sampai ke jalan tar n masjid india. sampai sesat2. coz nk carik kain. sampailah jumpe kain yg dihajati. sejuk, lembut dan berat. sedap sgt. suke sgt.

so tadi bawak g kelas. sbb nk jahit tepi. pastu. 'eh, awak beli kain ni kat mane? bape harga? boleh bagi sample. oke.

renda lace. 'eh, cantiknye. bape harga? beli kat mane? boleh orderkan?' oke.

design kepala. 'eh boleh tahan. tgk2 die jahit yg same. motipp?

dari kain, material, renda smpai ke design die ikut.. penat tu buat sume tuh. tu baru sorg. kalau jual, mmg confirm ramai yg tiru.

tgk jela mrs fleur by him, blogger diana ishak tu, bape byk org curik gambo die n letak kat fb masing2.. bukannye nk jahit sendiri, (kalau ye pun tiru) pastu letak gambo yg dieorg jahit, tp sebab nk untung n selamat, curik gambo org pastu promote. confident same?

ariani lagi la x terkata.

yup, design2 pakaian, beg n ape2 yg boleh dijahit adalah paling senang ditiru. so sape2 jump dlm bidang ni, terpaksa  pasrah la. akan ditiru. cume yg pasti, untuk mereka yg meniru 100%, tak tau ade ke tak keberkatan rezeki tuh.

so kalau nak tiru pun, baikla sikit kan. modified sket. improve material ke. design lain sket ke. color ke. accecories lain ke. ape2 la. so ade la jgk kredibiliti as usahawan nye.

At the end, mmg kite percaya, rezeki tu Allah yg bagi. 

and.. and.. cikgu tu cakap kene kongsi kan. kan. macam ape yg die buat. die ajar kite kan. tapi.. bukan kite bayar ke?

No comments:

Post a Comment

 
;