Tuesday, June 19, 2012 1 comments

my heroes!! suparman! ops superman!!!

hahahaha... ni kejadahnye papa belikan baju kostum superman yg same utk si abg n adik.. heppynye si abg, berkali2 tanye soklan same.. baju amie same ngan baju adik ma? nape same? jap lg tanye lg.. comel kan budak 4thn yg byk soklan.. hahhaa...

pastu, ms tu auntie ecot ngan chatap dtg rumah.. mainla dgn dieorg tuh.. pastu bwk pulak g giant.. xde org yg tak tgk dua kali.. hahaha.. sume tgk baju dua beradik ni.. dah la dgn amie nye yg berdiri kat trolley sambil jerit2.. mama!! mama!! padahal mama kat sebelah jek.. huhuhu.. malu..


sayang adikk


adik terkesima, abg x reti diam.. huhuhu..




dgn uncle chatap

adik kacau papa solat.. haa...
jumpe coklat ultraman!
adik dgn sepit rambut auntie..
buat muke gedikz
kesayangan mama...
Thursday, June 7, 2012 5 comments

Resepi Puteri Mandi

kali ni nk share resepi puteri mandi.. skrg mama dah expert.. 20 minit jek siap.. hehehe.. sukatan utk 2, 3 org makan ek..

bahan2
tepung pulut (kalau utk 3org, guna 1/3 peket je)
air
2 or 3 pewarna (depend la ek, xnak warna pun xpe)
gula melaka
santan
garam (setengah sudu kecik je, biar kuah die rs berlemak, kalau xnak pun xpe)
sehelai daun pandan

cara2:
1. gaul tepung dgn air dalam satu bekas.. gaul smpai tak lembik sgt n x keras sgt.. uli tepung tu. kalau melekat2 kat tgn, tu terlebih air, kene tambah tepung sket.. kalau keras sgt tambah sket air

2. pastu bahagikan tepung tu dlm 3 bahagian n letak dlm mangkuk berasingan sbb nk letak pewarna.. so titiskan sket pewarna, dlm 6, 7 titis.. depend kat tepung la ek.. n gaul sebati lagi. lepas tu dah boleh gentel bulat2, pastu picit kat bhgn tengah setipa bulat tu. supaya cepat masak.

 3. sambil tu, dah bole panaskan air, didihkan air, dlm periuk kecik utk masak tepung2 tuh.

4. masukkan sket2 tepung.. mmg tepung2 tu akan melekat kat periuk.. biar jek sbb bile dah masak, tepung2 tu akan timbul sendiri. pastu die masak sekejap jek, so korg kene laju la sket, smbil tgn gentel2, terus masuk dlm periuk..

5.  bile tepung2 tu dah masak, letak kat tapis.. ade org letak kat dlm bekas dgn air sejuk supaya x melekat.. tp x kesahla.. kat tapis pun x melekat sgt pun..

6. bile tepung2 tu dah masak, toskan sume. didihkan air dgn gula melaka bersama daun pandan. tunggu smppai cair baru masukkan santan sikit2, smbil kacau n tengok perubahan warna.. sket je santan, jgn bubuh satu kotak, asal warna coklat dah la.. x elok berlemak sgt.. 

7. letak garan setengah sudu kecik.

7. bile dah masak mcm masak pengat.. bole tuang semua tepung2 tadi kat dlm periuk gula melaka td.. n gaul sekejap, didih, tutup api.

**tips bile dah expert n nk cepat, terus guna 2 periuk. satu panaskan air utk masak tepung, satu lg panaskan gula melaka (sbb nk tunggu gula melaka cair pun lame).. so sambil2 siap bulat2 n masuk kat periuk air utk masak, tapis, buat bulat lg, masak, tapis.. so bile semua dah masak, gula melaka td pun dah cair, letak santan n garam, terus tuang tepung2 tadi..


ade pink.. oren.. ngan biru.. hijau pun ok, cume xde jek mase tuh..

letak dlm air yg dah mendidih.. lepas sume timbul, leh la kaut n tapis..

tepung yg ditos selepas masak

yeahh.. dah masak.. sedap jgk dimakan sejuk2 (letak kat dlm freezer)

senang jek.. bile dah biase, 20 minit pun siap.. (^_^)v


Friday, June 1, 2012 0 comments

semalam last day, hari ni 1st day..

semalam last day mama kat utm kl.. hari ni, first day mama kat um.. Ya Allah, permudahkan lah perjalanan phD mama ni... bertukar2.. huhuhu...

mula2 nk smbg kat ukm.. dekat dgn rumah.. 15minit sampai.. dah siap 2 proposal.. satu mems, satu lagi solar cell.. tapi x tau nape, supervisor problem, so pending.. kalau tak, dah start dr awal tahun arituh...

upm nak jgk.. tp sbb mama pernah keje kat situ, ade member suggest better jgn.. sbb kat situ mama dah jdk kawan dgn dieorg.. so kalau problem happen dgn supervisor iaitu kwn kite, kan dah tambah2 problem kite.. phD nye pun ntah ke mane..

pastu.. tercari2 lg... sampailah ade kawan suggest kat utm semarak.. under fakulti baru.. yg bestnye leh g jepun utk 6 bulan sehingga setahun.. n plg penting, supervisor tu sgt best! tapi, lepas masuk satu bulan setangah, rase mcm dah xnak baca tajuk yg mama propose... cmos.. x minat! minat tu stop tibe2.. matila kan kalau semua research mama jdk cmni.. lagipun mama pikir2, ekcelli mama x bape suke buat simulation semata2 sbb mcm serik+penat ms buat master project dulu.. dats y gak mama resign.. semalam hari terakhir.. 

semalam gak mama jumpe supervisor baru kat um.. jumpe kejap jek utk discuss sbb start hari ni.. under photonic pulak.. ade la mama blaja sket2 mase master dulu.. nasib amik advance device kau.. terbaik! dah la subjek plg best kott.. skrg smbung pulak buat research kan.. so hari ni, mama cume tgk2 n tanye2 pade mentor2 n senior2 kat situ.. kacau semua org dlm lab tu kott... hehehe.. nak blaja punye pasal.. sbb prof tu bg kebebasan.. kite try blaja mane2 projek, kalau berkenan, buat la yg kite suke.. so dlm sebulan ni, mama masuk je la mane2 group.. tp baru 1st day ni.. mcm2 masuk.. tp lum wat proposal lagik.. register student pun belum.. tgkla.. minggu depan baru buat.. 

apapun.. byk benda2 penting yg kene pikir kan sblm buat phD ni.. tgk cm mama, bertukar2 U.. tp hopefully yg ni last la kan.. cume yg rs cm nk mati, prof nak 10 paper ISI utk phD student.. mati la! huaaa.... n harap jgk, en.suami dpt same2 berkorban.. memahami mama.. tolong mama.. support mental n fizikal mama.. xtaula die akan buat ke tak.. coz die sendiri pun sibuk dgn kerja.. 

n of course mama plg risau dgn anak2.. cmne kalau mama balik lambat.. cmne kalau mama terlampau stress n jdk pemarah mcm mase master dulu.. harapnye mama sentiase waras betapa dlm dunia ni, fahmi n faheem adlh perkara paling penting dlm hidup mama.. takde hadiah terbaik dr anak2 mama... kuatkan la mama utk mereka..


 
;