Friday, July 13, 2012 0 comments

Minggu anak mama saket

lame x update.. x sempat.. huhu.. mggu lps.. minggu anak2 mama saket ok.. sian tgk.. mula2 arief fahmi.. demam 40deg! dah la papa outstation, nasib sehari jek.. esoknye pukul 4.30 pagi kiteorg bawak ke az-zahrah, sebab demam x kebah walaupun dah bg ubat masuk punggung n tuam.. 

Ni mase nurse tu nak masukkan ubat punggung.. lagi besar dr yg mama masukkan sebelum tu..

Ni mase nak amik darah, papa terpaksa tekan badan amie sebab die menjerit n meronta2.. sian sgt.. teringat mama mase amie baby, die sgt kerap kene amik darah hokey.. dahla baby, menanges smpai merah satu badan.. dgn mama nye pun menanges tgk nurse cucuk2 sane sini sbb darah x kuar or salah cucuk.. tp alhamdulillah faheem x selalu saket mcm abg die.. mgkin sbb susu badan kot.. kuat sket antibodi..
lps amik darah, alhamdulillah x sakit denggi or ape2 yg menakutkan mama.. pastu nurse tu mandikan dgn air sejuk.. check balik temperature, turun ke 38deg.. so pastu kiteorg pun dah bole balik, terus la balik.. 

selang sehari amie sihat, faheem pulak meragam.. mgkin sbb die x bole bernafas dgn baik, sbb kahak n batuk, jd meragam smpai ke pagi.. ngantok giler mama pagi2 sbb x cukup tdo jaga die tgh malam.. belum baik batuk, kene pulak jangkitan bakteria kat mata faheem.. n nasib bakteria, x jangkit kat org n cepat baik.. doktor ckp cepat baik tp seminggu jgk la.. cett...

akhirnye mama pulak kene jangkit saket mata.. bukan bakteria, tapi virus yg bole jgkit kat org tuh.. dah bengkak n sepet sebelah.. smpai arini, masih merah sket2.. huhuhu...

n the worst, bapak mertua yg baru jek 3 bulan nikah dgn mak mertua dah pulang ke rahmatullah.. 3 bulan jek Allah bagi pinjam.. padahal ini lah org yg sgt2 baik.. yg bole buat mak mertua mama sgt2 happy, tersenyum meleret, manje2, ala comel2 gitu... but again.. Allah bg pinjam kejap jek.. 

sedey mama tgk nenek termenung tgk mesin basuh.. terduduk.. yela.. sebelum ni, dpt suami yg x bape baik.. bile dpt yg baik, kejap jek.. siannye nenek.. apapun, smoga nenek tabah.. g lah haji dgn papa.. smoga jumpe penenang jiwa..
Monday, July 2, 2012 2 comments

Bibik oh bibik!

dapat msg dr mak, 'muni, mak dah dpt bibik, mggu depan mak hantar'.. arghhh... mcm2 rase.. suke+excited+takuttttt.... takut sbb papa x suke bibik.. huhuhu.. how?

mama confirm suke la kan.. keje kite ringan sket.. n ade mase utk diri sendiri.. nape bibik penting:
1. focus kat phd.. yup, phd ni org pggl permanent hazard damage.. or permanent head damage.. so kalau mama blk lambat smpai ke malam buat eksperimen or ari sabtu pun kene g lab, adela org tgk2 anak2 tanpa byr OT.. fuhh.. mahal giler kalau OT kiteorg sejam RM10.. dua org RM20.. gilo.. baru sejam.. tu pun kalau sejam..pastu ade ms kalau busy nk writing paper kat rumah..

 2. adelah org bole tengokkan faheem time mama tgh masak, g bilik air, solat, ngaji, belajar.. sbbnye faheem asyik dok melekat.. cmne korg nk potong sayur kalau sebelah dukung die.. kalau diam xpe, ni gerak2 nk amik pisau tuh.. belum lagi kalau nk maindi, kencing n buang air beso.. haa, bawak skali die, pastu basah sbb main air.. sabooo jela kan..

3. bole la tolong mama buat kerja rumah.. mama pun ade tahap malas kalau buat sorg2.. kalau berdua, laju la sket.. cm mama sapu, bibik mop.. sebabnye, kesan lps bersalin faheem ms doktor tersalah cucuk epidural tuh, sampai skrg rase sakit kat blkg.. bongkok sket pun rase, bayangkan kalau mop siap kene tekan2 sental2, so sakit okey.. baju xpe, papa buat.. masak xpe, mama buat.. tolong jaga anak jek weekdays.. sabtu kemas rumah same2 dgn mama.. ahad g la cuti..

4. mama nak mase mama.. mama nk g swimming.. nk jogging.. kene la jaga badan kann.. nk g jalan2 dgn papa berdua.. bukan selalu, tp nak jgk la kan.. kalau ade bibik, leh ar.. dr.fadzilah kamsah pun ckp, walau kite ade anak berderet skalipun, tetap kene curi mase keluar berdua.. so kalau ade bibik, leh tgk midnite! waahhh!! giler mama.. ingat anak dara lagik.. hahahha..

5. tak stress.. ye kurang sket tekanan kat rumah.. ini, bile pikir blk rumah jek, mesti mama serabut nk masak ape, nk amik anak kul bape.. sempat bersenam ke tak.. mcm2 pikir smpai selalu stress tggu encik suami x blk2.. huhuhu..

tapi susahnye pun ade..
1. xde privacy sgt.. nk sexy pun malu kot.. cm kene belikan bibik tu tv kot kat bilik die supaya die x bosan or malu dgn kiteorg.. ekcelli, repair tv yg lame tu jek.. atas kiteorg punye space, bibik dok bawah jek..
2. kalau balik kampung, rumah johor bawakla.. tp kalau pekan, x bwk kot.. die nk tdo mane.. susah sket la kot kalau nk bwk g balik kampung.. kalau bercuti, dah kene tambah extra bilik or sewa apartment la kan.. extra cost kat situ..
3. kurang kos jaga anak, extra kos utk makan die.. hopefully die makan kadar yg biase.. so kalau keluar jalan, extra la kat situ jgla kan.. mama kan suke jalan2 ni.. so kene la bwk die jgk.. die pun manusia biase sajok..

tp kesusahan sebanar masih x tau sbb belum mengalami.. hopefully, Allah permudahkan perjalanan mama utk abeskan phd ni.. aminn... hopefully maid ni baik n tak makan tuan or dera anak2 kesayangan mama.. Ya Allah, bagilah yg terbaik utk mama.. aminnnn....
 
;