Thursday, December 27, 2012 6 comments

Corat-coret Taklimat biasiswa TPM

baru balik. penat. dah la dtg lambat. nasib baru start. kul 9.20am kott..

serba sedikit pasal tpm ni ek.

1. tak leh ade scholar lain. kalau ade, minta stop n bayar balik. coz bile kpt tgk ade clash dgn biasiswa lain cm mybrain15, no second chance utk tpm k.

2. full time. kene benti keje.

3. elaun bulanan. bulanan ye. local. kat malaysia. master RM2.7k. phd RM3.2k. banyak tuu.. beza RM900 dari mybrain sebab RM900 tu gaji basic tutor.

4. bukan dpt slip gaji tau. so, tak leh buat ape2 loan cam loan kete or rumah. coz benda ni happen n tak dilayan oleh uitm. coz.. kite bukannye staf uitm ponn..

5. sape2 yg tak abes belajar dlm tempoh, cm phd 3 thn, kene 3 thn (kecuali diberi kebenaran extend lg setahun), dianggap melanggar perjanjian. so kene gantirugi sebanyak RM160,000! ko mampu?

6. boleh g oversea. tapi hanya menanggung individu jek. pasangan n anak2 sendirik2.. pandai2la survive.  so g la jauh2.. luas pandangan. luas pengalaman. meningkatkan motivasi kite utk dptkan phd.eh, korang.. *** ops, yang ni ditentukan oleh pihak fakulti ek. master takleh pegi. sebabnye ramai pegi, tak balik2 smpai skrg. tak silap ada syarat ditetapkan, pelajar mestilah cgpa 3.5 ke atas.

7. relocate.. yea, uitm leh letak korg kat mane2 dieorg nk letak since uitm bersepah seluruh malaysia. tak semestinye kat shah alam jek. engineering ade kat dungun, pasir gudang.. mane lagi ek.. hmm.. *sigh

8. bayaran elaun sara hidup kat oversea, dieorg ikut jpa utk setiap negara. digalakkan apply universiti yg hebat2.. bukan ceruk2. or lebih rendah berbanding universiti kat Malaysia.

9. Kene amik IELTS. luar or dalam kene jgk. muet x laku.. dalam negara plg kurang band 5. luar negara plg rendah 6.5 n ikut requirement universiti yg korg apply. ade yg mintak band 7 kan.. Bayo sendirik ye. xde claim2..

10. Kene g BTN (biro tatanegara) bg yg g oversea. hambek. dahla bosan giler. dulu dah kene paksa pegi dua kali. korg g la.

11. Adela dalam 22 borang kene isi n submit. tak termasuk borg perjanjian. hahahha... banyak giler.

12. Ikatan kontrak dgn Uitm. lebih 3 thn belajar --> 7 tahun! 7 tahun terikat dgn uitm. sgt lame. tp utk yg kursus bukan profesional, 6thn. lame jgk. bayangkan 7 tahun kat dungun.. huhuhuhu.. nanges2... berjauhan dgn en.suami.. huhuhu..

13. Tempoh setahun kene submit semua borang2, surat tawaran universiti semua2 yg uitm minta. selepas setahun, biasiswa terbatal. lagi cepat hantar, lagi cepat dapat.

okla.. malas nk tulis lagi.. banyak dah. nak tau lg, g la apply tahun depan punye. tak tau bile bukak lagi. tp alert la ek kat website dieorg. mara pun tau. biase januari febuari, mara bukak. yg penting, kene cuba. tak cuba kite tak tau.

all the best.

Wednesday, December 19, 2012 2 comments

Mimpi buruk.. sangat!

Tula.. akibat tak basuh kaki sebelum tido. tak baca doa jgk kot. ntah. tak ingat.

pastu mula la mimpi bukan-bukan.

mimpi papa kawen lain! huaaaaa.....

siap dah 8 bulan kawen pulak tu.. dengan minah indon! indon tu dtg ke rumah ckp kat kite, ni suami saya. dah kawen 8 bulan! haaa...? mase tu papa gelabah.

sedey. dalam mimpi tu nanges2.. betrayed. cheated. rasenye mcm terbawak2 ke alam sebenar. bangun2 tido, sedey je..

papa xde pulak. die tido tingkat bawah. baru nk peluk. huhuhu...

dalam mimpi tuh, sedey2.. nanges2.. pastu bungkus barang, n membawa diri. tapi mase tu amie ngan faheem mcm xde.

apapun. harapnye benda2 mcm ni x terjadi.. mintak dijauhkan. aminnnn...

**basuh kaki n baca doa tido..
Tuesday, December 18, 2012 2 comments

Finally, dapat result interview TPM.

haa.. bulan 8 arituh ade cite pasal interview tpm kan.. hari ni dapat email. berjaya n dijemput utk dengar taklimat..

see.. bape lame kene tggu result dr hari interview.. kat bawah ni kisah yg mase interview aritu.
http://arnieismine.blogspot.com/2012/08/kisah-interview-tenaga-pengajar-muda.html

Dari 29 august. today is 18 december. 4 bulan!

khamis depan taklimat die. so kite ingat nak dtg jela.

padahal dah dpt pun mybrain15. n dah register pun kan kat UM. tp kalau tpm ni, lagi byk masyukkk sebab die termasuk gaji tutor.

but again. sebab kene relocate. tak bape nk minat. ntah. dengar jela kan taklimat die cmne.

oh ye, tadi g borong reben kat jalan tar. pastu borong kain kat nilai square. so pasni nk gunting. malam ni leh jahit sket. esok jahit tepi. pastu siapkan. ade 6 color! waittttt!!!
Monday, December 17, 2012 0 comments

Tiru

Cmne ek nk cite.. oke. kan kite jahit telekung kan. pastu kite belajar jahit la kan. biar puas hati design telekung sendirik.

Pastu cikgu jahit tu ckp, awak kene kongsi. Allah suh kongsi. Satu kite bagi, 10 Allah bagi. oke.

pastu die suh beli kain cotton sulam. kite tak nak. coz taknak same dgn tipikal telekung yg ade. nak cari identiti la konon. so satu nilai 3, pusing. satu nilai square jelajah. sampai ke jalan tar n masjid india. sampai sesat2. coz nk carik kain. sampailah jumpe kain yg dihajati. sejuk, lembut dan berat. sedap sgt. suke sgt.

so tadi bawak g kelas. sbb nk jahit tepi. pastu. 'eh, awak beli kain ni kat mane? bape harga? boleh bagi sample. oke.

renda lace. 'eh, cantiknye. bape harga? beli kat mane? boleh orderkan?' oke.

design kepala. 'eh boleh tahan. tgk2 die jahit yg same. motipp?

dari kain, material, renda smpai ke design die ikut.. penat tu buat sume tuh. tu baru sorg. kalau jual, mmg confirm ramai yg tiru.

tgk jela mrs fleur by him, blogger diana ishak tu, bape byk org curik gambo die n letak kat fb masing2.. bukannye nk jahit sendiri, (kalau ye pun tiru) pastu letak gambo yg dieorg jahit, tp sebab nk untung n selamat, curik gambo org pastu promote. confident same?

ariani lagi la x terkata.

yup, design2 pakaian, beg n ape2 yg boleh dijahit adalah paling senang ditiru. so sape2 jump dlm bidang ni, terpaksa  pasrah la. akan ditiru. cume yg pasti, untuk mereka yg meniru 100%, tak tau ade ke tak keberkatan rezeki tuh.

so kalau nak tiru pun, baikla sikit kan. modified sket. improve material ke. design lain sket ke. color ke. accecories lain ke. ape2 la. so ade la jgk kredibiliti as usahawan nye.

At the end, mmg kite percaya, rezeki tu Allah yg bagi. 

and.. and.. cikgu tu cakap kene kongsi kan. kan. macam ape yg die buat. die ajar kite kan. tapi.. bukan kite bayar ke?
0 comments

Rise of the Guardians

semalam jalan-jalan.. kat alamanda.. dah lame sgt tak jalan2 satu famili.. seriusly.. ari sabtu, papa keje, balik dah penat, die tidoooo.. so ahad sempat kuar g pasar n g giant or tesco utk beli brg dapur..

so semalam, pagi2 g pasar.. siap masak cepat2.. masak ape? hehehe.. sambal udang petai ikan bilis. ikan kerisi goreng. ikan bilis kicap. sup ayam. ulam raja. simple n sedap! larikkkk!!

Krismas.. sane sini pun krsimas jgk kan.. sbb pokok cantik, jom bergambo..

amie nk tgk ni ma.. tp malangnye sebab kene tggu smpai kul 5, 2 jam la maksudnye, so papa xmo.. huhuhu..

Sementara menunggu, tiket kul 4pm, ice cream wafer! yummy!
vroom vroomm...
pastu g main dlm tempat game tuh sat.. x smpaii.. papa kung.... hahahaha.. sian adek..
adegan membelasah wafer
Haa.. cite ni la yg kiteorg tgk.. sesuai utk kanak2 kan.. best2 gak, n klakar2 jgk.. cume cite ni die nk budak2 percaya, kewujudan dieorg, kalau tak guardians2 ni ilang.. bahaya, coz budak2 kan senang percaya kan.. tp sbb in english, amie tak faham.. hahhahha... (tp maybe die faham kot..huhuhu)
Sandyman - die yg control mimpi budak2.. yg indah2 la.. tp kuatt...
Toothfairy - setiap gigi dieorg ganti ngan duit/adiah
Easter bunny - die sembunyikkan decorate egg kat gua ms hari easter
Santa Claus - tau la kan sape die..
Jack Frost - die turunkan salji, kuatt..

Dieorg bermain dgn kepercayaan.. 'we will always be there'.. hopefully, setakat tgk jela kan.. cm citer2 santa n krismas sebelum ni jgk.. tgk ngan mata, pastu lupe la balik kan.. tp byk gak la adegan2 klakar dieorg.. especially ms dieorg lawan sape amik gigi plg banyak.. pastu ms last lawan ngan boogeyman tuh.. fun.

Star rate (utk cite animasi): 8/10

haa kecik2 dulu pun takut nk tgk bawah katil malam2.. kalau kaki terjulur, tgn terjulur, cepat2 tarik, takut kene tarik ngan hantu.. hahhaahaha.. penakut giler kott.. lagi satu kalau g umah atok, nak naik or turun tangga, dulu2 kan tangga kan, takut sgt ade hantu bawah tangga tuh.. wooo.. scary..

Lastttt... shopping brg dapur sket.. ekcelli ade dua bakul.. sebab satu lg adek masuk.. budak malas nk jalan!
arghhh.. penat n seksa kene jalan dukung faheem.. dah 10.5 kilo ok.. sgt berat.. lepas die blk melaka aritu, zoo melaka, kan panas yg amat terik bahang, die demam.. sejak blk tu, g mane2 semua nk dukung.. mgkin die rase azab sgt kene jalan kan.. siannye... tp mama jgk la yg kene blk.. huhuhu...
Thursday, December 13, 2012 0 comments

Jahit Leslie Bag dan Caroline Clutch

Ade bag lagiiii.... sebab tak boleh tido, so jahit beg tgh2 malam buta.. boley? hohohoho...

So dr website Ithinksew tu, kite dapat free pattern both bags kat atas.. tu pun lps kite beli satu pattern die.. best la.. beli satu, dpt percuma dlm 4, 5 pattern termasuk seluar, kasut ntah ape lagi.. yg kite minat beg jela kan.. hihihihi...

Ekcelli, beg2 ni pun dah kali ke-2 or 3 cmtuhla.. sbb x biase terutama jahitan melengkung (sangat susah oke), sbb x faham arahan, sbb syok sendirik, so kene la buat balik.. hahhaha... 


Ni contoh dari pattern die. Leslie Bag.

Tadaa...!! Ni yg kite buat.. kalau nk modify, tali patut panjang sket, n lebar ke bawah sket.. tapi name pun ikut pattern kan, so inilah hasil dari mengikut pattern die..

Ni bhgn dalam. sbb x lepas2 nk buat kocek berzip, so buat kocek xde zip terus.. sonang!
Caroline Clutch. Pattern dari Ithinksew jgk..

Ya ni die.. ekcelli, kalau ikut pattern, saiz die bg kecik jek.. so ni try nak besokan, tp jadik cmni la pulak.. xpe.. dah byk buat silap, pasni kalau buat lagi, dah tau nk buat cmne.. ingat nk tambah tali kat tepi, senang nk tarik..

Ni dalam die. tak buat kocek sbb xnak buat. hahhahaha...
Haa ni pun caroline clutch dari kedai Kzmer Authentics (Handmade). sila carik kat facebook. Cantik sgt die buat kannn.. n sgt kemas.. so kalau nk beli, sile la g facebook die.. sgt rambang tgk bag2 yg die jual oke.

Tapi kalau nk buat sendirik, leh beli pattern die kat ithinksew tuh.. 

hmm.. oke.. nk smbg jahit telekung.. tadi dpt beli kain sgt2 cantik utk buat telekung.. arghhhh... tak sabonye!!
Monday, December 10, 2012 1 comments

Next tadika 2013: Al-Fatih Integrated Preschool kat Bandar Bukit Mahkota

Arini papa amik cuti.. sbb adek kene check-up, n ajak die g tadika yg mama pilih sekali.. utk register, tapi bayar booking dulu.. harganye.. wooo...

Amie utk tadika: Register RM1020. Bulanan RM350. (hambek RM1000)
Adek utk taska: Register RM500. Bulanan RM300. (same la dekat bondamama skrg ni)

apepun, tadika mane2 same.. lebih kurang jek monthly die.. n pastu OT die sgt la berpatutan.. RM5 satu jam.. so takdelah cekik darah cm skrg RM10 satu jam.. kalau kiteorg lambat jek, disebabkan dua beradik, terus RM20 sejam.. tu baru sejam, sehari.. yela, kdg2 kite tak rancang balik awal or lewat kan...

So, mmg tadika Al-Fatih ni, mmg dari awal menjadi pilihan kite.. dah survey dari awal2 lagi.. why? islamic based and english. n sebab die ajar anak2 baca quran guna kaedah Al-Barqi, hafaz doa2 n surah, praktikal solat especially solat dhuha, in english, science, arabic, jawi n mcm2 lagi termasuk aktiviti2 yg menyeronokkan.. (mama rase seronok coz follow dieorg kat fb: facebook: Al-Fatih-Integrated-Preschool).

Dieorg ade blog jgk: http://www.alfatihpreschool.com/

Baca dr forum, anak2 dieorg pandai solat! =))))) senyummm lebar la kite.. harapan mama.. aminn..

Ni logo tadika die...
mulanye berat jgk kite nk hantar die kat sini, sebabnye kat bandar seri putra, agak jauh la kan, walaupun kat sebelah tapi kene masuk ke dalam.. belum lagi jem pagi2 nk keluar dr bandar seri putra tuh.. lagipun kiteorg kat bandar bukit mahkota..

n luckily... Allah perkenankan doa seorg ibu, dieorg bukak taska n tadika kat bandar bukit mahkota! seksyen 6! alhamdulillah... =)))

So dgn adek sekali kite hantar die kat sini.. taska die berasingan dgn tadika.. tp xpe.. pagi2, papa hantar adek, mama hantar amie.. n sebaliknye.. tp bile amik, confirm la mama kan.. kalau tunggu papa, berjanggut! huhuhu..

Ni antara learning subjects dieorg (copy dr blog dieorg):
Core subjects under the Malaysian National Standard Pre-school Curriculum are:
  • Bahasa Melayu
  • English
  • Math
  • Science
  • Islamic Studies & Early Quran
acquaria fun!
We use the phonics approach in teaching language and our text books for learning to read are :
For Science subject, we are using Little Scientists programme which incorporates experiments for kids.
However, your child will learn not only the core subjects but also specialized modules such as the following:
  • Jawi
  • Introduction to Arabic
  • Hafazan of Surahs and Daily Do’as
  • Practical Solat
  • The Khalifah of Allah Principles
  • Special Subjects
  • Kindercooking, Gardening, Arts & Craft, Motor Skills, Mini Sukaneka etc
 ****************************************************************************

Lainnye dieorg ni, oh kite survey tadika dari 2 tahun yg lepas ye.. lainnye dieorg, sbb dieorg tekankan islamic at the same time, english, science, math n lain2 subjects..

Phonics approach pulak tuh.. ni mmg dah terbukti berkesan utk mengajar anak2 supaya lebih cepat mebaca melayu, english n arabic..

Sbb ade tadika, tekankan academic jek, english jek.. pastu iqra.. iqra tuh pun budak2 hafal k.. bile bukak quran, xleh nk baca.. (pengalaman).. so xnak la mcm tu kan.. nk biarla dieorg boleh membaca quran sekali selain hafal..

Budak2 pompuan, kecik2 dah dilatih pakai tudung tau.. tapi pagi smpai tghari jela.. tapi dilatih dr kecik.. in shaa allah, dah besar jd anak2 solehah.. samelah lelaki, smoga anak2 mama jd anak2 yg soleh.. aminnn..

Besar harapan kite as mama utk anak2.. mama pilih anak2 mama jd anak yg soleh.. biar syurga jd tempat anak2 mama.. Permudahkanlah Ya Allah..
Thursday, December 6, 2012 10 comments

Telekung Adinda - Handmade

Arini label pun dah siap n dah dpt. So far ade dua pattern telekung, ingat nak tambah lagi satu pattern. At least ade 3 pattern la kan. pastu pelbagaikan color or corak.

Ade 3 jenis kain:
1. Kain polyster gred A - kainnye selesa sgt, sejuk, tak jarang, n berat (takdelah terbang2 kann). So far, kain ni paling best n selesa.

2. Kain satin - kainnye sgt cantik n glemer gitu, mcm design smocking kat bawah, tak jarang ye n sedikit berat (tak terbang2 jgk).
Masalah satin: Kainnye panas.. kalau solat kejap2, boleh la.. dlm aircon ke.. depan kipas ke.. tapi kalau bawak g terawikh, merasa la dok dlm sauna
 
3. Kain lycra - kainnye selesa, mcm tudung ariani gitu, sejuk, berat, n tak jarang jgk.
Masalah lycra: Kainnye melekap kat badan.. kalau kat surau pompuan xpela kan.. tp kalau nk bawak ke luar, dgr ceramah, jalan2 luar surau, tak boleh la kan, sebab tu kire tak tutup aurat coz ikut badan. Tapi ok jek, korg kene kembangkan jela telekung tu sepanjang jalan. tapi again, xde mslh kat surau pompuan or rumah.
 
4. Kain cotton gred A - ni tgh dlm pencarian. maybe campur supaya lebih lembut n tahan lama. cotton mmg sejuk tp tak bape soft. so tgh carik yg campuran supaya sejuk dan lembut.

Semua jenis kain dipilih oleh mak. hahaha. mane la kite tau jenis2 kain. pastu tak reti tawar menawar ni.. yang tau sedap pakai n x sedap je la kan. so pilih n beli kain serah kat mak. pastu kite jahit la kan.. hihihihi...thanks mak. luv u!



yea.. label adinda siap sudaa... penat tu design logo..

Design pertama. Telekung Firdaus Adinda. Sorry xde model lain kat rumah ni. Fokus kat telekung jek ek. Gambo yg ni tak bape jelas.

Design kedua. Telekung Smocking Adinda. Yg ni glemer n mmg kene jahit tgn, baru nmpak cantik. cikgu yg ajar kite jahit puji, 'nampaknye awak punye smocking plg cantik setakat ni, dekat2 n kemas'.. wootttt... memberi semangat!

mmg kite buat labuh. 50inch. puas hati, xdela terasa tertarik2 mase sujud n rukuk kan, tak selesa nmpak lengan.
Antara kelebihan Telekung Adinda:
1. Labuh 50inch - confirm tak senteng.
2. Dagu yg lebar - Bahagian dagu yg menutup keseluruhan bawah dagu kite ni, takdelah pendek sgt smpai tak menutup bawah dagu kan. confirm lebar n panjang sedikit.
3. Bahagian kepala yg melekap - grab or melekap ke kepala kite, so tak payah pakai anak tudung terutama smocking, anak rambut pun takkan keluar. 
4. Kualiti kain - Kain yg dipilih semua jenis gred A, sejuk so tak panas, selesa sgt n berat supaya tak terbang2 tgh semayang kann..
5. Ade tiga design and pelbagai warna menarik yg menanti. Tungguuuu... hehhehe..

** attention to partner puan dayah, tak sabo nk beli kainnn!!!

**harga pun masih belum ditetapkan sebab belum kire semua kos. ni baru contoh sajek ye. tu pun dah di cop oleh pihak tertentu.. huhuhu...
Wednesday, December 5, 2012 0 comments

Petrosains! Aku datang!

tajuk nk tiru cite istanbul kan. mcm best. utk kanak2, best giler kot. utk kite ni, yg terpaksa dukung faheem smpai balik, Ya Allah, sgtlah penat n seksa nak.

tu pun faheem demam panas, meragam, blk dr melaka. die x biase dgn cuaca kat sane yg terik n bahang, smpai demam panas. sian anak mama. nasib amie demam sehari jek.

then pegi la petrosains, dengan mak mertua, adik2 ipar n famili kak ipar. dah dtg dr jauh, pekan, membawa nissan almeera gitu.. so temanlah sekali.

Ni kat luar, sementara menunggu dieorg sampai..

gambo dpn gollum.

Ni adik ipar, Ina. kamera x elok, so gelap jadinye. huhuhu..

tut tut... cik su bawak adik g mane?

Ni lah Trex kebanggaan petrosains. Siap nyanyi2 n joget2 trex ni. hahaha..

Amie naik racing car..

Adek pun nak jgkkk... tapii..

hahahhaa.. lawak.. kerusi hitam tu x sampai lgsg. tp nilah yg plg die suke.

Naik dgn papa.. vroommmm....

Muka x ikhlas bergambo.. fuhh nasib semua sepupu sepapat aktif giler, so yg lari sane sini tuh, dari keturunan yg same. hahaha..
Dinosour! ade less 20%, jadi RM18 jek. Dapat 6 ekor.

Ni freezer magnet.. comel kannnn... (ni pun nk share ke.. hehehhe)

haa.. gambo ni kiteorg amik kat situ, ade tmpat khas, n boleh send ke email kite. free jek. ops, tiket dah bayo ek..

haaa.. yg plg tak enjoy, faheem. petrosains ni bagus kalau dieorg faham. papa pun excited, nk cuba semua benda.. sains kannn.. ingat kiteorg pernah g mase sebelum kawen, ntah ape2 dating g sini.. hahhahaa...

In Shaa Allah akan dtg lagi setelah adek beso sket.. hmm.. tak survey lagi tadika utk amie. huhuhu...
 
;