Saturday, December 28, 2013 3 comments

Kerek

Ari jumaat yg lepas, bergegas ke hospital serdang.
Jantung baby terlalu laju. lebih 160.
Pergerakan pun terlalu lambat.

So, doktor kat klinik suh g hospital.

Sampai2.. biase lah. nurse tanye dgn nada kerek.
kenapa datang? (eh bukan doktor ade tulis ke kat buku merah.. takpe, maybe die nk berborak)

pastu tanye lagi, kenapa datang? siapa suruh? betul ke pergerakan baby lambat? bape kali? jantung baby laju? dah tu awak buat apa kat sini?

perasan tak, soalan yg die tanye, semua pelik2 n berulang2.. sume ade dlm buku. n seolah2 kite yg sengaja nk dtg. adehhh...

yang plg klakar.. kite dtg pakai seluar mengandung. yela, baru 36 mggu, x expect nk bersalin pun. sbb doktor suh check jantung baby dgn alat ctg je, alat tu lagi accurate.

pastu nurse tu tanye, 'nape pakai seluar?', -eh, x boleh pakai seluar ke? nk check perot je kan..
'ikut logik la puan, takkan tu pun tak tau' -serius, logik apa yg die ckp pun kite tak faham. dah malas nk layan. buat bodoh je la.

mmg sakit sikit bile berhadapan dgn nurse. doktor2 kat situ, mcm dulu jgk, (mase arief fahmi), kebanyakkan lembut2 n hormat pesakit. semua slow talk je. sgt berbeza dgn nurse. why?

**apapun.. sian sgt kat anak2.. asyik terperap kat rumah. mama dah tak larat nk jalan la.. huhuhu... malulah nk jalan terkengkang2 kat luar.. nanti abes pantang, mama sihat, kite jalan.. =)
Wednesday, December 25, 2013 0 comments

Jubah cotton princess cut. Siap jahit!

Bakal dijual kat kedai online kite, adinda iman closet @ facebook.

Lame rase tak update.
Padahal duduk rumah. 
Sbb terlalu banyak benda yg nak dipikir. huhuhu...

Oke. nak share jubah/dress princess cut yg kite dah siap jahit. 
Material: 100% Cotton Vietnam. 

Cotton ni tak renyuk seribu ye.
Pastu kain agak tebal, tak nipis n tak jarang. Sedap dipakai. 
Nursing friendly, ada dua style, satu zip sorok, satu zip depan. 

Not For Sale. (yg ni contoh n utk kite saje ye.. hehehhee)

Oke. yg ni jubah princess cut belah tengah.

Yang ni contoh guna zip sorok. mmg nampak lebih kemas n sesuai.

Yang ni princess cut belah 3.

Zip metal cuma terbeli yg pendek. muahaaaha.. patutnye 14 inch, yg ni 12 inch sajok. so, atas tu cover dgn brooch. Tangan saje letak getah sbb kite tak suke lengan baju yg asyik ternaik2 ke paras lengan.
Ekcelli ade lg satu atas permintaan. nk zip sorok, tp belahan mcm color pink di atas. so, takleh belah 3, tp belah 4. tp x siap sepenuhnye lagi tinggal pasang zip.. nanti kite upload bile dah siap. 

Yg ni kite buat saiz kite ek (dats y lah tak jualkan). Saiz L. Bahu 17, Dada 42, Labuh 53, Panjang Lengan 23. Pinggang n punggung tak payah sbb mmg style cutting mengembang ala princess gitu.

the problem, mcm dah tak larat sesangat. rasanye akan terberanak dlm minggu n jugak.
Wednesday, December 18, 2013 0 comments

Bersedia.

Berilah hambaMu ketabahan..
Seperti mana yg Kau beri ketabahan kpd Siti Hajar.

Lindungilah kami..
Kerana Kaulah sebaik-baik pelindung.

Kecewa.
Putus Asa.
Redha atau pasrah.

Apapun. berserah.
Hanya Dia yg Maha Mengetahui..
Yag terbaik untuk setiap hambaNya.

Yup. Be prepared. Pesanan kakak2...
Thanks sgt kat k.salmi n k.huda.. sanggup dtg rumah..
Di saat kebuntuan.

Cukup-cukuplah.

Monday, December 16, 2013 0 comments

Takde aktiviti sangat tapi tetap sibuk

Bukan sibuk buat eksperimen or paper ponnn.
Sibuk benda lain.

Sibuk check-up baby.
Minggu ni saje, 3 hari check-up. arini kat hospital. rabu n khamis kat klinik kesihatan. over.

diebetis mmg ade. now suspect darah tinggi. gilo.

so free selasa n jumaat la kan.

tp selasa. esok. kene siapkan jugak sample jubah cotton nursing friendly tu. 
dah siap cantum, tinggal pasang zip aje. 
2 pasang je pun...
pastu baru prepare another 10. hah.

nape jahit?
sbb ikut nasihat doktor.. x g jauh2.. um jauh..
tggu gigih sikit.. kuat sikit. mingu depan.
doktor kate, anak ke-3 dan seterusnye, mmg akan lebih saket dan penat berbanding kite mengandung anak pertama dan kedua. n tulang pelvik kite pun, akan lebih sukar nk bukak berbanding yg pertama. die kate tadi, anak pertama, seolah2 minyak pelincir baru lagi la... 

so, push baby pun x susah sgt.. anak kedua dan seterusnye, mmg kene push kuat dr yg pertama. 
mmg sakit area bawah tuu, dah dirasai hampir setiap masa. 
terkengkang2 jalan.

seingat kite, mase fahmi, mmg senang je keluar. 
faheem, senang jgk. 
yg ke-3, tak pasti. 
nak keluar tu senang, tp proses nk tggu keluar tu yg azab. 
dgn contractionnye, dgn doktor lambatnyer.. huhuhu...

jumaat. nk siapkan 10 jubah ituewww..... hehehe..

Tempahan Telekung Adinda Ditutup Sementara.. Nak fokus ke jubah princess cut dulu ye.

Kaki mama sangat bengkak. Semua org pun tegur termasuk mak kite. So hari2 kene sapu n urut dgn minyak supaya tak cramp sgt. Tapi budak menyebok ini pun nak jugakkkk!! nyampah. kalau tolong sapu kan kat mama takpe jgk. ni kite kene sapu kat kaki die. Sian mama, dahla tgn tak sampai nk urut rata sampai ujung kaki. perot beso. hehehe..

Dengar bunyik kete. papa! bukan.... dulu fahmi.. skrg die pulak. now, fahmi dah tak heran. dah biase gitu.

Paw mama suruh beli air kat seven eleven. arief fahmi panggil air aiskrim.. yea, cuti ujung minggu, nak bawak jalan, mama pun tak larat jalan.. so g kedai jela, beli jajan dieorg.. n main kat rumah, tgk tv n komputer. itu saje. sian jgk. kalau mama larat, biase bawak je g pool kat taman ni. sabo ye. tggu lps pantang.
So, aktiviti sekitar rumah saje.
Tak larat nk g jauh2..
Tak larat nk jalan2 pun... 
Pelvic pain yg amat.

Tapi.. teringin gak nk g UM.. at least, test satu dua eksperimen kan..
tengokla mggu depan.. insyaallah..
Wednesday, December 11, 2013 2 comments

Selangor cuti la sangattt... hehehe..

Arini cuti selangor. gedik kan. 
padahal dah lame kite cuti. hahahha..
tak berani g jauh2 um. 

sbb baby mmg dah turun ke bawah.
bawah tu pun dah asyik saket jek.
kaki bengkak giler2 punye. 
smpai mak pun risau.
hari2 kene sapu minyak panas n nona roguy pun, tp still makin bengkak. *sigh
mggu depan 36 mggu. pastu counting jela kan. *smile

anak ke-3 ni mmg lain.
dulu mase anak 1st n 2nd, masuk 9 bulan pun sihat n gagah lagi utk g keje..
now, baru masuk 8 bulan, 2 mggu lepas, baby dah ke bawah sgt.
smpai jalan terkangkang2 tau! belakang pun saket jgk.
pastu nk sapu sampah lagi. mop rumah lagi. basuh n sental toilet lagi. masak lagi. layan anak2 lagi..
cmtuhlah penyebab kaki bengkak tak hengat. hehehehe...
 
tp bile ingat, kesakitan adlh kafarah dosa2 kite, so redha jela kan..
nikmat juga akhirnye. alhamdulillah... (cepatlah bibik sampai, passport dah siap dengarnye)

arini.. 
en.suami tak g keje.

See.. papa baring sat lepas jogging, so sudah tentu faheem takkan lepaskan peluang. die mmg takleh nampak org baring termasuk mak buyong ni, n abg die. sabo jela kan...

tanpa rasa bersalah. ingat kecik lagi. hahaha..

Lunch tadi. 'nasi ayam paling sedap' dr azie kitchen, tajuk die mmg letak gitu ye.. mmg sedap walaupun xdela semua bahan yg die suh letak tu kan. ngeh2.. cili pun segera jek. kicap pun takdak. sup tu mmg sedap bile letak bawang putih goreng, mak kite pun selalu letak bawang putih goreng kat nasi n sup. ade aroma yg sedap.

Dinner. Mee instant sajok. n sup bebola. ala, sup ayam tadi, tambah air n meatballs.. meatballs yg buat sendiri n simpan kat freeze.

See.. sedapnye la sup ni mama.. adek pun hangguk2 kepala bile tanye sedap ke.. adek nk mangkuk besar oke. tu pun sup die bertambah empat kali! sup bile ade rasa daging, mmg jauh lebih sedap dr sup ayam kannnnn....

Apapun..
aktiviti hari ini.. hanya menjahit telekung. 
siapkan dua psg telekung lagi. pastu baru sambung jahit jubah.

jubah kite buat dua cutting. 2 psg jek dulu.
dua2 kembang ala princess.. 
cuma satu belah tengah, satu lg belah tiga. hehhee.. 
nanti dah siap kite upload. 
dah siap potong n jahit tepi pun..
tggl cantum n jahit zip. tak sabo! (^_^)v
Saturday, December 7, 2013 0 comments

Kemas bilik n idea baru

malam tadi.. bile arief kuasa dua dah tido.. 
mama masih takleh tido..
tiba2 ade idea. 
kemas bilik jahit.

mmg tak terurus n sume brg dlm plastik.
bile nk guna, kene bukak satu2.. 
kain pun bercampur2 dgn buku. sbb letak kat rak buku. 


See.. tak terurus kan.. bercampur aduk dgn buku, majalah n paper.

Ni lagi lah.. kain perca dlm beg yg terbukak.. pastu lace, renda ape2 dlm plastik. nak carik susah.
so.
arrangement. tidy. a little bit.


Buku semua jadi dua rak. bertindan ke idak, tak kesah. so rak tepi kat mesin jahit, bole letak barang jahit n kain.

Ni baru rak buku bilik atas. rak buku kat bawah ade dua. konon rajin la baca buku la sangat. buku yg best2 jek, novel yg glemer2, motivation, inspiration, parenting, financial n business jek yg banyak. buku2 agama, sahabat2 rasulullah, sirah, semua kat almari bawah.

See.. dah susun.. dah packing. so, takde lah menjajau nk mencarik bile nk guna kan...
Sebenarnye nak cite lain.. hehehe.. ngade la sangat.
nak buat projek baru.
kan along kite jual kain cotton vietnam kan..
Sepasang die jual RM65 jek. 
biase org lain jual RM70 ke atas. 
cotton yg same. tp maybe modal n kuantiti borong yg berlainan kannn...

so.. kite dpt murah sikit. sikit jek. tak byk pun.
but still.. 
the idea..

jubah cotton, nursing friendly.

biase tak suke pakai jubah sbb susah nk susu kan anak kan..
susah nk pam..

dats y, kite buat nursing friendly..
kalau selak pun, ade kain cover kat tengah.. 
insyaallah aurat terjaga.

tapi... ramai ke suke jubah cotton ek.?
persoalan seterusnye.. laku ke nanti...?
ragu2... tp buat jgk la.. dlm kuantiti sikit2 dulu.. 

Ini die. Semua corak yg dipilih chantek2. hehehe.. kat sini ade 20 pasang. tapi batch pertama, kite buat 10 pasang sajok dulu.
 
Cotton vietnam biasenye org mmg suke, sbb tebal tak jarang, kainnye pun sejuk, berkualliti, lepas basuh tak mengecik.. so far kite baca kat komen2 testimoni org la.. sbb tu ianye glemer n diminati ramai.

Ini cutting yg kite akan jahit. Princess Cut. Tp ni kain lycra, dats y kain chantek ikut bentuk badan. kalau cotton, kembang2 sikit la kot.. tp selesa je kan pakai baju kurung cotton. ala2 orkid dlm cite sepet. tp now, kite buat jubah.
dayah kate ok. hmm.. tanye dayah, sume oke. hehehe...

phd ko mcm mane? muahahaha
Wednesday, December 4, 2013 0 comments

Membebel kos hidup as student

tukar plan internet.
terlalu byk masalah dgn steamyx yg asyik rosak n tak stabil.
kapasiti download pun terhad. 

unifi. dpt hyyptv. musim ujan ni, asterok takleh tgkla kan.
pun tak tau nape bil astro naik.. kualiti masih kat takuk lame. takde apa2 improvement pun.
pelik tetapi benar.

mcm bil api.
untung berbillion.. tp still nak naikkan tarif elekctric. why?

apa nak jd dgn malaysia ni. *sigh

pastu nak naikkan toll..
kite hari2 setiap kali ke UM, akan guna toll utara selatan n NPE (belah pagi utk short cut n elakkan jem, tp kdg2 npe pun jem jgk, makan minyak lagi kan)
then, kira2, cost toll rm250 sebulan. belum naik lagi.

minyak aritu pun naik kan..
kalau dulu sebulan rm300 cukup. now rm400-rm450 sebulan. minyak.

cost sarapan, lunch.. n ptg kalau lapar (maklumlah pregnant, cepat sgt laparnye)..
breakfast makan minum rm5. lunch rm10. jajan/air/buah/makan ptg rm5.
so sehari budget mmg rm20. darab 20 hari bekerja rm400.
kalau stay up sampai malam? makan malam la pulak kan...

so.. secara kasar. bulanan. rm1200 utk kos belajar sahaja.
belum masuk A4 paper, ink printer utk print paper..
stationary. barang2 yg diperlukan spnjg belajar.

the question -- nape tak naikkan elaun belajar kami?

kami pun ade komitmen nk byr itu ini. bayaran kereta n maintenance, sekolah makan minum mainan anak-anak (nak masuk 3 dah), mak ayah, bil-bil, hutang..

mybrain15 pun kejam. sbb kite tolak mybrain15 setelah menerima dlm tempoh setahun.
tahu lah kene pulang semula kan. tapi die suh jgk kite pulang mase dlm belajar ni. satu hal.
satu hal lagi, utk byr rm21k dlm tempoh 3 tahun!
bulanan rm350! tahun depan rm385! tahun seterusnye rm423! rm465 seterusnye.
jumlah yg amat besar bagi kite ye.
bile kite minta kurangkan bayaran bulanan sbb masih belajar, die kate, eh, kan biasiswa awak besar. besar mane la biasiswa kami tu..
pembelanjaan pun dah naik.
tempat belajar pun jauh nak ulang alik..
bukan tak nak bayar. mintak kurangkan sepanjang kite belajar ni pun tak boleh.
apatah lagi nk mintak tangguhkan pembayaran smpai abes blaja.. mimpilah...

kite rase kekejaman pemerintah. boley?

** mission berjimat
- bawak bekal breakfast (larat ke nak masak or prepare hari2)
- bawak air botol besar dr rumah. kuat minum air kan.
- tak gunakan toll NPE. (sanggup redah jem kat federal?)
- amik upah telekung.


mmg nak tak nak, kene berjimat. hanya mampu melihat kemewahan mereka. huhuhuhu..
Monday, December 2, 2013 0 comments

Tonsil bengkak penyebab arief kuasa dua, demam.

Hari ni.. dok rumah.. menyiapkan telekung yg tak sempat nk siapkan ms weekend.. 
weekend sgt sibuk. anak2 saket. demam. 
takdelah buat ape sangat. 
tp bile ade anak, takde harapan lah kan nk menjahit.. 
karang tak pasal2 gunting jarum beterbangan. heh.

so, pagi tadi.. g az-zahrah terus. biase g klinik je kan..
tp sbb rase faheem n fahmi demam yg berjangkit. 
so rase takut sikit n dah lebih 3 hari pun. 
kalau demam biase, 3 hari dah baik kalau takat minum ubat demam kan..

then.. rupenye tonsil masing2 bengkak.
patutlah tak nak makan. 
sume makan, minum yg biase, sumenye dikomplen oleh arief fahmi.
adek tak reti komplen tp xnak makan langsung.
 
sume tak sedap. milo yg biase feveret die, sukatan yg same pun, die kate tak sedap. 
sah. tonsil bengkak.
adek plg teruk. antibiotik die lain. sbb plg banyak bengkak.
mmg die pun yg kene dulu. demam dulu. 
pastu berjangkit kat abg yg suke minum susu adek die. huh.

Dua beradik nk g hospital. hujan. abg sibuk dgn bantal. adek sibuk dgn kasut mama. heh.

Bosan menunggu! masing2 pandai buat muka. hahaha..

Nasib si adek nmpak abg kene check-up dulu, kalau tak, jgn harap die bg can kat doktor tuh. baik jek ikut ckp doktor. abg sentiasa jaga adek kat sebelah. abg yg boleh diharap, insyaallah.

then tak tau nape. kite pun rase mcm tak sedap tekak. n pening2.. maybe kene hujan n penat sgt. tu jela kan...

so.. arini. masak masakan yg sgt tidak sihat. 
dengan harapan anak2 makan. boley? hehhee..

Nugget. smpai skrg dieorg tak heran. ah sudah, dahla masak byk tak hengat.

Sosej sweet sour. Arief je makan. tu pun komplen tawar. bile kite rase, ok jek. sah, tekak die masih tak rase ape2. minum air vitagen pun ckp tawar!

Begedil Daging. Feveret papa.

Salad. dimana bile dah tak larat nk masak, malas, bekejar mase, sayuran fresh spt ini, wajib ade.
oke. boleh pulak update blog magrib2 kan. hehehehe...
Sunday, November 17, 2013 0 comments

Gambar kelas arief kuasa dua

hihihi.. ade gambar kelas uolls... walaupun taska utk faheem..

arief fahmi tadika al-fatih
arief faheem taska al-fatih

tahun depan. faheem n baby --> bibik. fahmi masih tempat yg same.

gambar hardcopy.. pastu papa amik guna hp.. biasela, dah sbb dpt kat tgn anak, tentulah sudah melengkung-lengkung, terliuk-liuk..

Kelas Arief Fahmi (berdiri kat blkg sblh kanan, yg tinggi).. class teacher die yg pakai tudung color kuning tuh, yg cantik tu, teacher iffah. baru berkahwin ye.

Perasan tak gambar arief, die n kawan2 lelaki semua tak senyum. bile tanye, kenapa tak senyum?
Ni jawapannye, 'iyelah, amie kan lelaki, semua lelaki tak senyum, tak boleh senyum.. perempuan je yg boleh senyum'.. motip?? hahhahaha... nak control macho la sgt kan...

Ni kelas arief faheem.. seluar merah iteww.. teacher kesayangan die, teacher shakilla, yg berdiri plg kiri, tudung biru merah tu. die panggil 'ma' oke. yg klakarnye, nama kelas faheem, 'durian' hahaha....

Ni pun dpt dr hp papa.. mase g i-city aritu.. kesejukan dua beradik ni. susah nk amik gambar dieorg berdua bersebelahan gini.. see, ni pun adek tak tgk depan.

lagi.. aksi dua beradik tgk cite kat laptop mama... sweet jek time baik.. time perang, rase mcm mama pun nk ikut berperang. haishhh..

Hahahaha.. tak tau bile papa amik.. lame tak tgk faheem tdo tonggeng gitu..
lagi aksi faheem... yg semakin bijak... sgttttt baik! tgn ke bahu, mata ke atas.

ko ado..? taknak pakai seluar. makan epal, sambil baring, tenggek atas kepala sofa, kaki lipat mcm org beso.
tukar keje jd nenek kebayan. heh.
ya. seronok jd mama yg melihat semua aksi anak membesar. alhamdulillah...
Wednesday, November 13, 2013 2 comments

stress la konon..

Stress..

Orang lain, ade jek resultnye.. yg kite buat2, smpai skrg xde result. stress..

yg lawaknye, bile letak sample kite kat eksperimen org lain, dapatla pulak resultnye.. tapi bile dekat org lain, yg tak bestnye, kene ikut masa die la kan... pastu, mcm x sedap hati jek memanjang... burden. *sigh

bile nk dpt result ni! dah 3 bulan aku kerjakan! arghhh!!!
dah nk terberanak pun.. arghhhh!!

esok buat lagi.. cuba lagi... chayo arni!

Ya Allah.. Permudahkanlah eksperimen aku.. Smoga dptlah result yg ditunggu2.. aminnn....

malam ni sambung jahit lagi.. penghilang stress..
Monday, November 11, 2013 28 comments

Jahit Shawl Halfmoon Handmade - Murah, Berbaloi n Puashati tau

Pasal jahit lagik... arini share pasal buat shawl sendirik uollsss... boleh n sgt senang rupernye....

mula2.. teringin gak pakai shawl.. nmpak mcm senang jek.. pin kat bwh dagu, pin bahu kanan, lilit ala-ala pakai bawal mcm dolu2... pakai tudung pin-pin ni, bile g lab je.. bawak anak, jgn mimpi!

pastu.. try la tgk kedai online yg jual shawl kan... kite carik yg printed shawl sbb byk baju plain.. sekali tgk harga, ya ampunnn!!! RM80 ke atas oke. tu baru sehelai. tak masuk postage lagik. ade yg smpai beratus-ratus... den tak kayo... huhuhu...

korang, jahit shawl ni, tak perlu mesin jahit oke. tak perlu ade. why? sbb hanya perlu mesin jahit tepi sahaja, yg rasenye tak perlu beli pun kalau setakat jahit sekali sekala... hantar jek ke kedai jahit utk jahit tepi shawl or tudung ye.

alat yg perlu:
1. kertas minyak color kuning utk buat pola. senang. tekap --> pin --> gunting lebihkan 1/2 inch utk jahit tepi.
2. pensel or pen utk lukis pola tu
3. gunting kertas utk gunting kertas minyak tu
4. gunting kain utk gunting kain la kan.
5. jarum peniti utk pin, tekap kertas ke kain supaya tak lari-lari mase nk potong.
6. kain lycra or chiffon (kite guna lycra 1.5m printed design)

tu saje. oke. kite rekemen beli kain 1.5m ke atas untuk buat wide shawl yg tutup aurat dgn baik. Insyaallah selagi cara kite pakai, tak tarik2 ke atas sgt.

So, kite pilih Shawl Half Moon ye. Bulan, potong separuh, jadi huruf 'D'. Sbb senang sgt nk pakai. blkg pun terus jadik bulat. ade yg panggil shawl instant, mmg segera. tak leceh.

Tip: kalau nk senang lukis pola, tak payah la korang lukis full pola utk saiz ni, besoo... lukis separuh saje (bentuk 1 suku atau 1 quarter). tu pun beso dah. So, korang boleh ikut pola mcm dlm blog kat bawah ni:

Ikut step ye (Bentuk 1 suku/1 quarter).
Step 1 dan 2, lukis lurus jek 30".
Pastu Step 3, lukis 30" dari bawah, tarik agak2 tengah (atau korang lipat2 utk dptkan tgh yg tepat, pastu lukis ikut garisan lipatan tadi).
Step 4, sambung melengkung.
Last, gunting pola tu. Simpan utk guna lagi.
Ini pola shawl halfmoon sebenar. Huruf D.
Ini die, lepas siap digunting, jgn lupe lebih kan 1/2 inch utk jahit tepi. kain ini, dilipat dua ye sblm digunting. Ni bentuk 1 suku tadi.

Tadaa... ni Halfmoon nye.. lepas digunting, bukak, korang akan dpt bentuk ini.
hantar kat tailor, nk jahit tepi shawl atau tudung ye. atau jahit tepi nipis. (bukan jahit tepi biase, tu nk buat baju kurung). Tailor tu sempat lg puji, chantek kain awk, beli kat mane.  hehehe.. kat Nilai je.
kalau taknak jahit tepi, boleh jek buat piping kan.. atau jahit tudung yg tebal sikit.. tp tak semua kedai ade mesin jahit tepi yg tebal utk tudung.

Yg pasti, kite memerlukan inner ini. yg ade pengeras. bukan jenis melekap, inner ninja dan sewaktu dgnnye. sebab. muka saya bolat. sekian.

Tadaaaa.... ni die. siap dipakai. siap lilit blkg n pin kat tepi kepala tu ha.. budget jiwa remaja mak buyong ni kan.. muahahaa... see, 1.5m, insyaallah, dpt wide shawl.. tutup dada kan walaupun dah tarik, utk lilit ke blkg. lagipun, lycra, sgt senang dibentuk, ditarik tanpa perlu digosok kainnye.
ekcelli.. bukan senang ye nk amik gambar ini.. sebab ade dua hero yg asyik melompat atas katil.

Ini die.. budak yg asyik ikut je mama g mane2... dieorg pun nk interframe jgk. hehehe..
Abg si mulut manis mcm biase la dialog die, "mama, chanteknye tudung mama"... hehehe...

Meh sini, kite cite kos shawl halfmoon printed design ni:
1. Kos kain --> RM25 (1m = RM18.90, lepas tawar menawar, dptlah harga ini ye)
- kite beli lycra gred plg baik tau, n beli pulak mase takde sale, n design yg terbaru keluar kat kedai tu kat Nilai Square. Tp beli jgk sbb nmpak sgt chantek kainnye.

2. Kos jahit tepi --> RM6 (kira utk 4m, 1m biase RM1.50 sahaja)

So total = RM31 sahaja.

Bayangkan kalau korang beli time sale... pastu kain yg kite betul2 suke.. design pattern yg kite suke.. kan best. kalau plain, design lame, lg murah lah kan harganye. n yg paling penting, jahit shawl ni, tak perlu ade mesin jahit pun. hantar jek kedai utk jahit tepi. atau kalau rajin, jahit piping.

Yg lg best sbnrnye, bile dpt buat sendirik, kepuasan tu ade. hehehe...
Friday, November 8, 2013 0 comments

Again, tempahan telekung adinda n testimoni (^_^)v

Last-last, jahit sendirik. hantar tailor asyik tak puas ati jek kejenye.. hantar kat cikgu yg ajar jahit telekung pun, tak jadi.. kene hantar, alter balik..haishh...

tu pun, ambil tempahan dr member2 sajok buat mase ni..

tak bukak kat fb, takut kene terjah. aik, ade ke tailor tak nak duit.? bukan ape, ni part time saje.. kite ni full time as student, wife n mama ye.. so, sikit2 boleh la.. hehehe.. lagipun, jahit ni, sekadar hobby.. n still amik tempahan supaya xde la lupe skill n teknik jahit telekung ni.

now, siap 2 helai telekung adinda.. handmade..

material: satin silk. sgt lembut. ade testimoni tau. baca kat bawah ni..

See.. mak org pun suke.. walaupun kite pun tak faham ape kaitan telekung dgn abes solat tak perasan. hehehhee...
Then, pn.tmah pun menambah lagi 2 pasang telekung.. satu color baby blue.. kat bawah ni... light green belum lagi siap ye. tggu esok..

Saiz muka aku. hambek. hehehe.. jgn bimbang, esok aku kecikkan sikit ye, ni muka mak buyong bolat. 

Baby blue with the lace
pastu.. tambah order, pn.dayah kite.. nk gold katenye.. ni set2 org suke gold la kot. muahaha... oke. pun dah siap. kat bawah ek gambonye.

Ni die utk pn.dayah. model mak buyong pakai dulu ye. tp still, muka aku saiz M tau walaupun bolat.

Gold with lace.
Buat sendiri puas hati. sbb selagi tak puas hati, selagi tu kite bukak. jahit balik.

ade satu lagi tempahan, pun dah lame org ni tempah, tp sbb renda yg diminta xde, kain x cukup, masa xde, so x buat2... tp insyaallah.. akan siapkan jgk... color deep pink. sgt popular oke color ni.

Harga sesiapa nak tempah: RM180 + RM7 (Postage) = RM187.
Color kain, tanye dulu ye.
Wednesday, November 6, 2013 1 comments

Hari yg bosan bile kete rosak

haishh.. now.. sgtla stress..

bile kite tgh desperate kejar sumthing nk buat kat lab..
byk keje nk buat..
kete pulak buat hal..

citenye, sblm raya haji, kene langgar dgn lori kecik..
then disebabkan kite nk claim lori itu punye insurans, ceritanye bertambah lame.. huhuhu..

mula2.. dlm 24 jam, kedua2 kene buat laporan polis. di kajang oke.
jauh tau dr rumah kiteorg.. rumah kiteorg dekat dgn nilai. nk g kajang je satu hal.
lepas report, kene la tggu agent insurans approve kite punye request. satu hal lagik.
2 mggu setengah utkk tggu agent ni buat keje. sementara tu, nasib boleh guna lagi kete kan..
pastu baru la masuk bengkel... padahal kemek sikit jek kat tayar. sikit sgt.. tp now, x siap lagik jgk..
dieorg kate 3, 4 hari jek. nampaknye, itu sume madah berhelah. huhuhu...

susahnye xde kete.
nk pinjam kete en.suami, die tak bagi. lagipun kete die manual. berat. takut tak larat mak buyong nk drive jauh2 ke kl. dgn tracffic jam lagi kan.. betul jgk... so, terpaksa dok rumah.

apapun.. rasenye. esok start la hobi mcm biase.
1. ingat nk jahit satu telekung order by pn.tmah.
2. nk modified dress pink aritu ke nursing friendly.. n tambah satu lg dress nursing friendly tu.. (ade dua helai dress la kan nanti, lgpun kejap jek ni, telekung yg lame)
3. nk jahit bag.. tak kecik sgt. tak besar sgt.

buatla benda2 ni.. hopefully kete cepat la siap. oke. bye.
Saturday, November 2, 2013 1 comments

Ke Menara KL pulak...

Benda ni, mggu lepas ekcelli.. tp nak tulis jgk kan... hehehe...

Kiteorg mulanye tak nak pegi, sbb papa keje... tibe2 dah sorg2 adik smpai kat rumah, nak ikuttt jgkkk!!!

Then, tiket utk Hi-Tea, adult RM68, children RM50. Kalau ikutkan mahal kan.. groupun lagi murah, RM58, n termasuk 2 tiket ke Blue Coral... Tp xpela, sbb last minit punye pasal, beli sajok.

kami berempat! satu lg dlm perot. punyelah susah nk bergambar, smpai terselak2 tudung menunjukkan perot buyong n peha yg kalah dugong. huhuhu....

Depan Blue Coral, tp x masuk. anak2 nk masuk, tp sbb masa pun suntuk, lain kali la ye.. tggu ade bibik. korang berdua pun mama tak terkejar.


Ni menara KL dr bawah.

Ani n apip. Doktor yg pantang ade cuti walau sehari, confirm nk jalan. Alhamdulillah, dah dua bulan pun..

Tggu mak long x sampai2... tiket kat die.

Akhirnye. 4 beradik! kecuali adam. hehehe... angah biaselah, jauh sgt kan... perlis gitu.

Adek n mak long. budak ni sgtlah x reti diam sejak nk dpt adek baru. serius, dr pegi i-city aritu, asyik lah menghilangkan diri.

Masalahnye, mama ni takut. bukan ape.. ramai sgt yg berkenan kat die.. huhuhu... biasela kan kalau mama sendirik ckp anak sendirik comel. the things is, everyone said like that too.. oh noooo!!

kejap2, ade org tegur, eeh comelnye, sambil pegang2 pipi.. kejap lg, ade org amik gambar die.. kejap lg tarik tgn die.. kejap lg ade org nk dukung die. ntah sape2 je kot! seriau mama.. huhuhu... die penah hilang, carik2, tgh ade org dukung die. terkesima mama. dah die pulak aktif menghilangkan diri akhir2ni.. nk explore tempat bersendirian.. huhuhu...

over ecot.

Sbb tak reti dok diam, kene tgkap dgn apip.. berialah nanges nk turun. heh.

Ni aktiviti lepas makan. kiteorg turun satu level dr tempat makan, utk tgk keliling KL la sangat kan.. kihkih... tempat2 terpong. sini tak berpusing tau, yg berpusing kat restaurant die sajok.

Tunjuk skill depan budak2 bolehla.. hahaha...

Auntie tolong angkat amie.. nk tgk jgk... apesal teropong utk budak2 xde ek..

dari atas..

dah.. KLCC mmg dekat je kan dengan menara KL.
Happy!

Mak long n adam pulak.

Haa, ni mase kat restoren. pusing pelan2.. abes budak2 ni x reti diam,. main kat tepi cermin tu... org makan, dieorg main lari2, pusing keliling restoran tu. bulat 360 darjah kan... so, jgn bimbang anak tak hilang punye, dieorg sedang berpusing. hehehe..

amik gambar anak menyeksakan. heh.

apa2 gaya la kan..

Sepupu yg plg rapat. kdg2 saje jek nk jumpe along, atau sebaliknye, semata2 nk jumpekan dua budak ni.. anak heppy, mak pun heppi. =)

Ni kat bawah. taman ape ntah. ecot konon heppi giler kan.. melompat sane sini. ekcelli die lah yg pg sedih. Smoga Allah lindungi die dr berdukacita.

Amie tgh tunjuk souvenir utk teacher die. poskad jek.

Orkid!

Gambar ni plg cun, bukan sbb model, tapi sudut gambar tuh. perasan tak. maklumlah, yg amik adlh abg zie kiteorg. abg ipar. mmg die talented pun kan dlm design n amik gambar ni. takyah g kelas pun.

Along n abg zie.

Mak buyng perlahan sajok. Adek takut, jadi die langkah satu2 pijak papan tu. tergelak la mama tgk. hahahha...

Lompat lagi. dgn apip kat blkg tuh. adam lambat pulak.

Kami! tgk tak kaki adek, dahla pakai selipor terbalik, dia jari 3 nisbah dua. pun mampu meletakkan kaki sblh kaki mama. hahahhaa...
Oke. Sesiapa nk g, try la pegi sesi lain selain hi-tea. coz makanan sgt tak best. biase saje tiada keistimewaan. so, kiteorg assume, makanan sesi lain, maybe lg sedap, best n pelbagai. sbbnye, anak2 x makan sgt n kene byr rm50. x banyak choice oke. huhuhu....

n disebabkan itu jgk, malas nk amik gambar makanan.. setakat mee goreng.. ayam goreng.. takyah la nk amik. segan.

kalau boleh, beli kat groupun siap dpt masuk tiket blue coral, animal or ape2 la yg ade kat situ.

insyaallah, pegi lagi.. dgn papa. kalau die sudi. tak sudi, kite g dgn bibik.. kih kih kih...
 
;