Tuesday, January 22, 2013

Dalam harta kita, ade hak orang lain

sedekah tu menyucikan harta kita..
kene selalu ingat, dalam harta kita, ade hak orang lain..
ade yg dpt gaji, simpan 100% utk diri sendiri n famili sendiri. why?
takut rezeki tu abes? 

sedangkan salah satu dr tiga amalan yg boleh di bawa ke kubur adalah amal jariah kite.
dan takkan abes rezeki kite kalau kite sedekah.
Satu kite beri, 10 Allah balas. Percayalah dengan Janji Allah. 

so kalau kite ni (aku la tuh kan) boleh gemok sbb terlebih makanan...
boleh pulak buang makanan sbb tak abes.. sbb terlebih...

sedangkan org lain, makanan tu tak cukup.. 
anak dieorg menanges sbb lapar.  
saket takde duit nak beli ubat. 

tp org2 mcm ni.. die tak meminta..
sbb tu kite tak tau.. 
mgkin sbb dieorg pun xtau nak minta ke mana..

dengar-dengar jabatan kebajikan kalau nk minta, dilayan mcm pengemis.
dengar-dengar bantuan zakat pun dah jd mcm tuh.. 
takut ade penipu katanya.. tapi kenapa dilayan begitu buruknya..

Gambar ni kwn kite yg amik, Diana.. di MRR2. bukan kat indon ye. Malaysia ni je.
seorang bapa naik basikal bawa anaknye. 
kite pasti mereka ini bukan seorang..
 
yup, kite mmg sensitif dgn bapa.. ayah.. 
di depan pekerja die, die seorang yg kuat. tegas. lantang. pemimpin. garang.

tp depan anak2..
dielah ayah terbaik kat dunia ni..
sbb ayah kalau bekerja, niat die utk anak2.. 
die tak boleh dengar anak xde duit.
die x boleh dgr anak susah.
die boleh menanges kalau anaknye menanges.

ms di university, kite penah accident, kite call die..
malam2 die dtg dr johor. sekali kite tgk, die cume duduk belakang.
dipandu oleh 2 orang staf die.
mak kate, ayah terus demam, lemah kaki n terus tak boleh buat ape2 ms dengar kite accident.

kite belajar, dr situ, sblm call, pikir dulu ape nk ckp.
kalau accident kecik2, xyah ckp dulu. 
bile dah oke, dok depan die, baru ckp. 
sebolehnya xnak susahkan hati die.    

selalu dtg ms university dulu, mata merah2..
sbb penat, tak cukup rehat.. 
tp dtg jgk sbb kite ckp xde duit..
kebodohan kite.
ketamakan.
selfish.
padahal die pun x byk duit mase tu.. 
tp die selalu ckp, 'eh, ayah ade duit la, ade.. akak belajar jek'

sentiasa ada utk anak2.. kite..

minta Allah limpahkan rezeki.
minta Allah berikan kesihatan yg baik, panjangkan umur mak ayah..
supaya boleh membalas jasa2 dieorg yg tak terhingga. aminnn...  

Ni ayah kite. Pak Cik Markom.
** wishlist: nak bawak ayah ke London.

2 comments:

myzzz noor said...

Saya doakan wishlist arnie tercapai. :)

arnie said...

thanks myzzz noor... =))

Post a Comment

 
;