Wednesday, January 16, 2013

Tip borong kat Kenanga Wholesales or GM Plaza

Oke. maybe ade yg tau, ade yg tak tau. kenanga wholesale ni byk jual barang borong mcm baju2 dari baju kurung, jubah smpai lah baju2 yg stylish n bergaya. purplum pun byk. tudung2, shawl, brooch, accecories, jam tgn, beg n mcm2 lagi la.

n yg plg menarik bg ibu2. baju kanak2. hoyeh!

tapi. tapi. kat situ sgt kuat sentimen die.. peraturan die. contoh satu baju tidur kanak2, sehelai RM25. korang pusing la satu kenanga, semua kedai takkan turunkan walau seposen pun! hebat kan. kalau kite... huhuhu...

Tip Borong Pertama: Beli Borong dengan kawan-kawan. (Bukan utk peniaga)

So tip kalau korg nk beli sikit2 jek, bukan bukak kedai, sila lah ajak rombongan makcik kiah. oke. minimum 3 org. lagi ramai lg bagus. sebab, harga boleh kurang kalau beli 3. sbnrnye yg 3 pcs ni, harga tak byk turun sbb bukan kategori borong. sbb borong sbnrnye minimum is 6 pcs ke atas. so bawakla geng 6 org! heh.

contoh harga rm25, beli 3, dpt rm19. beza kan?

kalau beli byk lg murah! lepas borong 3, korg boleh borong 6 psg.
kalau harga sehelai rm25, beli 3 dpt rm19, beli 6 leh dpt rm15 or rm12. lg murah!

contoh mcm dulu, kite beli baju kemeja mengandung kan. sehelai, die takkan kurangkan harga. rm35. merayu la mcm mane pun. tapi disebabkan kite beli 6psg, cuba teka bape harga die?

RM16 sajok!

n baju kemeja tu ade org (org lain) jual smpai RM49. tambah accecories, leh naikkan harga lagi. bagi kredit sbb kite dah boleh jd fashion advisor gitu. n ni salah satu strategi jgk utk menambah keyakinan pelanggan utk membeli.

biasa tak kite tgk baju2 kat jusco contohnye, yg tersidai, kite lalu jek, tak tgk sgt pon. sekali tgk patung pakai, siap ade rantai, tali pinggang, tiba2 baju tu sgt cantik. rupanya baju yg kite tak pandang tadi. kan.. kan? hehehe..

ke aku sorg. hahahaha..

2. Tip Borong Kedua: Borong utk Peniaga (Min 6 pcs ke atas utk satu produk)

Oke. Utk peniaga, haruslah ade modal kan. Utk beli murah, korg kene beli min 6 pcs ke atas. dan nak lg murah, 12pcs ke atas... nanti korang dpt harga yg korg pun x percaya utk sape2 yg first time berniaga.

3. Tip Borong Ketiga: Tawar Menawar

Ini harus. Try tawar menawar sampai flat. Jangan malu utk bertanya dan menawar, tak mati pun. Kalau dieorg kate tak boleh, cucuk2 lagi sampai betul2 tak boleh. Tekankan ayat, 'sy amik banyak ni', dan 'nanti sy dtg lagi, beli sini lagi, sy ade kedai maaa..'

4. Tip Borong Keempat: Bawak luggage bag

Korang, tangan korang confirm tak larat nk menjinjing beg segala pembelian. sila bawak luggage bag ye.

Ini die Luggage Bag. Jadik korang seret jela beg ni lepas beli brg2. Jimat tenaga since Kenanga tu ade berbelas tingkat! Jari pun x sakit.
Tip Borong Kelima: Bertukar Bisnes Kad

Oke, yg ini penting utk peniaga, kalau kite nak stok cepat ke apa, terus boleh call.. sesetengah kedai, dieorg akan amik data korang, so senang dieorg nk recall balik yg kite ni as return customer. dari situ boleh mulanya ikatan perniagaan. dan lama2 akan membentuk kepercayaan.

Sesetengah kedai jgk, dieorg boleh pos jek kat korang kalau korang nk stok. dats y, dieorg akan mintak bisnes kad kalau dieorg tau korg berniaga. Penting tau ade hubungan antara peniaga dan pemborong.

Tempat Memborong
so sape2 nk berbisnes, xde idea nk jual ape or dah ade idea nk jual ape, g la tempat borong kat kenanga wholesales or GM plaza or jalan TAR or Masjid India. Pastikan korg check kualiti item kalau boleh. Kalau ade ape2 kerosakan, leh tukar kat situ jek. Tapi dieorg pun no problem kalau nk tukar selepas tu. Resit simpan!

**oh yea, tak salah ye nak naikkan harga mcm tuh. bukan tipu tp bisnes. kene byr sewa kedai (kalau ade kedai), gaji staf, utilities, transportation, n kalau online, maybe die nk kumpul untuk bukak kedai kan... kembangkan bisnes. lagipun bukannye harganya naik smpai 1000% gitu. so masih tak menganiaya.

then, mggu lepas g kenanga dgn dayah. hajat nak beli brg lain, tp terbeli brg sendirik. lame sgt tak shopping! Of course baju anak2 sbb asyik pusing baju yg same jek. tu pun byk dah singkat2. sian anak mama.


Buzz Light. Arief tengah obses dgn buzz light. Saiz adik 2yr, arief plg besar 7yr. ingat nak belikan adam, tp takde saiz.

Spongebob! Ni mama yg obses. sebab comel!

Dah lame sgt arief nak sweater. akhirnye mama beli jgk. disebabkan beli satu, mahal oke, rm39. seposen pun xleh kurang. kalau beli 3 (campur kat kedai org tu), dpt rm29. see, beza byk sgt kan. tapi disebabkan baju yg lain tak berkenan, so beli sweater ni jela. Spiderman! Suka sgt, sampai terus pakai n bawak tidur n peluh2 sbb panas. sanggop! haishh...

Hiyaahhh!!! terus pakai oke. terus buat aksi, padahal mama baru jek amik kamera, belum ON kamera pun lagik. again, sanggop! hahahaha... dgn adek pon... (abaikan brg bersepah kat blkg n gambo gelap, lupe nak bukak flash, dua beradik dah x sabo2..)
tgk baju buzz light yg dua beradik tu pakai, especially si abg. tu saiz utk 7yr, tapi muat2 jek. maklumlah, saiz china. huhuhu...

so... sape2 ibu2 nk g shopping murah2 utk baju anak2.. or nk wat bisnes... especially yg baru nk start berniaga, start borong dari dalam Malaysia dulu. Gambateh!

35 comments:

Nana Aris said...

aku gi GM haritu..memang murah kalau borong..tapi jadi tak byk choice sebab kena amek corak sama kuantiti byk..huhu

arnie said...

aku pun. siap jumpe dress yg jual kat poplook.. mcm same la.. macam jek ek.. kat GM rm15 jek. tp kene beli 3. sbb tu kalau nk g, kene bwk member2 yg mmg nak shopping skali... jimat. =)

Anonymous said...

Ape beza membeli kat gm kl dgn kenanga wholesale city?

lhaika bees said...

Ya apa beza ya gm ngn kenanga

PM said...

Kalau saudara saudari duduk dekat KL, memang baik Kenanga Wholesale City, lebih besar dari Plaza GM. Tapi kalau anda tinggal dekat PJ dan Shah Alam, lebih baik pergi GM Klang ja la....Lagi dekat dan lebih banyak pilihan berbanding dengan Kenanga. Restoran pun banyak, medan selera pun ada. Parking berlambak kat luar, dan yang paling penting, free.
Lepas pergi Plaza GM boleh pergi ke Aeon Bukit Tinggi pula, sebelah jalan saja. Boleh tengok wayang dan shopping lagi.

Kedai kami berada di dalam GM Klang. Pemborong aksesori wanita sejak GM Klang dibangunkan sehingga sekarang. Datanglah ke kedai kami di 2F-15 dan 2F-13 di tingkat 2, GM Klang.
Kalau saudara saudari nak cari Pandora Inspired, datang ke 2F-13.
Kalau nak cari barang barang seperti gelang tangan, rantai-rantai beraneka jenis atau kerongsang, datang ke 2F-15.

PM said...

Bagus artikel ni, tapi kalau bro dan sis dari Shah Alam atau PJ, lebih berbaloi pergi GM Klang, lebih banyak kedai borong and lebih banyak tempat letak kereta. Free, kalau park kat luar.

GM Klang kini sudah ada bangunan baru yang mempunyai 7 tingkat. Lebih kedai borong dan tempat letak kereta.

Singgah ke kedai borong kami di 2F-15, Tingkat 2 di GM Klang baru ini.

PM Borong adalah pemborong aksesori wanita di GM Klang, Klang, Selangor, Malaysia. Produk aksesori wanita yang dipilih adalah sesuai untuk pasaran di Malaysia. Kebanyakan produk kami sesuai untuk dijual di bazar malam, pasar raya, tapak perniagaan, kedai pakaian, kedai aksesori wanita dan kiosk.

www.borongborong.com.my

arnie said...

Terima kasih PM.

Utk siapa yg bertanya apa beza GM plaza dgn kenanga. Barang, dan Harga. Bagi sy, sy lebih suka Kenanga sbb baju2 lebih byk, cantik, terkini, mengikut trend, dan lagi murah.

Utk GM plaza (KL), sy tengok, barang tak berapa banyak, dan harga mahal sedikit berbanding Kenanga. Tetapi ade barang yg tiada di Kenanga dan sebaliknye. GM plaza banyak accecories yg tiada di dlm Kenanga seperti tuala (satu kedai tu jual pelbagai jenis tuala saja), barang kawin, kertas2, manik2..

GM plaza KL lebih kecil berbanding yg di Klang ye. Sila rujuk komen dr PM di atas.

Apapun, mmg kene dtg sendiri utk melihat sendiri di depan mata. membuat survey dan tinjauan. Barulah tau barang kite sesuai dibeli di area mana.

Ms Pooh said...

kat kenanga tu banyak tak barang baby? ada kawan memang suggest pergi GM Klang tapi saya dari KL rase berbatu plak nak pergi Klang tu. point saya nak cari barang2 new born.

arnie said...

Ms Pooh.. Sy suke kat kenanga, sbb mmg shopping baju anak2 saya. kenanga mmg byk baju2 kids, toddler n baby.

Unknown said...

kedai manik my collection trading di gmklang adalah 2f-120 & 1f -30&31; telephone 0122803334, 0333251470

adwanie putri said...

Thanks arnie..akk dari johor..mcm mana nk pegi kenanga n gm dgn mudah..tersesat nnt buang masa pulak..

Unknown said...

pemborong kedai manik my collection di kenanga wholesale city adalah 5f-51 @ 0392210219, 0122803334, plaza gm 3f -15 @0340400435, gmklang adalah 2f-120, 0333232867

adacinta2u.blogspot.com said...

Sll gak pegi kenanga..tp nak ty ada sesapa tahu tak wholesale baju budak brand cute baby wear..lau sesape tahu boleh tlg perjelaskan kt area mner..nk dtg tengok..

Yuzaine Samilan said...

baru pergi kenanga tadi..puas hati compare gm klang..kalo kemeja budak brand burberry n seangkatan kat gm klang sehelai dah 70lebih, borong 30 lebih, tpi kenanga harga sehelai baru 30 lebih, borong mesti lagi murah.. then beli borang design boleh campur..ada yang xboleh tapi still boleh amik color lain2 compare gm klang

Hung Kitkong said...

kedai pemborong manik ,household ,wallpapers ,bahan membuat taksbir di kenanga wholesale adalah di tingkat 5f-51 , telephone 0392210219, whatapps 0122803334, 0123169078

AZIE ABDILLAH said...

Sape pembekal borong blouse n dress dari kenangan boleh bagi web atau contact number untk hubungan.. saye bminat borong secara online jeee..

my hp number 0138325815

Nurmujahidah Muhammad said...

Pemborong selipar dan kasut ade ke kat gm..mohon bantu 0172045286

Nani Othman said...

Saya ada menjual produk kosmetik dan kesihatan dari Thailand. Pelbagai jenis sabun pun ada seperti amma soap hanya rm2.65....Harga pasti murah...whatsapp@sms naninature 0189433788

Deya Aida said...

Kalau ade pemborong blouse, dress dari Kenanga or GM Klang here, hope boleh whatsapp sy. Sy nak borong secara online. Nadiah 014-2158146

ct noradz said...

kalau ada prmborong blouse dan dress dari kenanga or GM klang sila wutsup sy...

011-20887076

Syed Muslimin Enterprise said...

Jika saya boleh borong dan pm boleh supply ke sabah. Pm ble berikan no fon or alamat email? @ whatsapp saya 012 814 8332 ya.. Tq

Fizazizol said...

Dekat kenanga ada pemborong kosmetik buatan korea x..kalo ada pls wasap 0136021457

Is is said...

pls wsup saya kalau ada pmborong blouse dr kenanga 0192172917..

Tupperware Aishah said...

Assalamualaikum..saya nak cari pemborong pakaian kanak2 yang boleh beri harga murah..boleh bg details pemborong x..sebab sy berasa di kelantan

Unknown said...

hai sis, ada jual handle handbag tak? utk diborong

Unknown said...

Assalam. ..siapa pemborong jubah dari kenanga tolong watsapp saya 0138003040

Anisah Jawawi said...

Siapa pemborong jubah dari kenanga..tlg watsapp saya

Siti Hazwani said...

Saya tgah mncari penjual pkaian kanak2,saya minat untuk memborong..boleh wasap saya 0194183590

LINA DIYANA AB. RASHID said...

Saya nak cari pemborong baju Big Size utk lelaki dan wanita..rasanye ade x?

Farah Razimi said...

pemborong tudung xde ke sini.....munculkanla diri

Anuar Why said...

errr..kenanga or gm ada pemborong barang2 jahitan x?nk bli banyak utk start niaga..please info yer.

Unknown said...

Mana

Unknown said...

Any cadangan shoping raya kat mana?
Kwc atau GM?

Unknown said...

Any cadangan shoping raya kat mana?
Kwc atau GM?

Botak Juvana said...

Vendor Boutique & Shopping Mall - RM450

ACC VENDORS, ( Boutique & Shopping Mall ) ONE CITY, SUBANG JAYA.

PANGGILAN USAHAWAN VENDOR Yang Ingin Mengembang dan Membina Jenama.

- SEWA PERCUMA 3 hingga 6 BULAN PERTAMA (tertakluk pada terma & syarat)
- Tempat yang esklusif dengan terma dan kadar sewa yang tidak membebankan serendah Rm450 sebulan.
- Pakej lot 5x5, 5x10 & 10x10sqf termasuk pengiklanan, promosi media dan event lokasi.
- Lokasi yang strategik pusat setempat bagi keperluan barangan pengantin serta terdapat dewan, pusat kursus serta keperluan barang-barang perkahwinan menjadikan sebagai salah satu tarikan dari segi kebudayaan tradisi masyarakat melayu  yang terbesar dalam negara dan telah mendapat sokongan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia.
- Terdapat 2 buah dewan kahwin dalam banggunan yang sama, majlis dan acara disetiap Sabtu dan Ahad dengan jangkaan 20,000 tetamu sebulan tidak termasuk 30,000 ppengunjung acara-acara pada setiap minggu disekitar One City.
- Sokongan dari kementerian serta bantuan dari agensi kerajaan MARA & TEKUN Nasional kepada yang layak.

LEBIH 250 LOT VENDOR..

1. 5x5sqf sewa rm450/sebulan.
2. 5x10sqf sewa rm800/sebulan.
3. 10x10sqf sewa rm1500/sebulan.

Pakej termasuk utility, promotion event dan media covering utk vendor.

Kadar Sewa Asal :-

1. 5x5sqf sewa rm600/sebulan.
2. 5x10sqf sewa rm1200/sebulan.
3. 10x10sqf sewa rm2000/sebulan.

Kemasukan besar-besaran NOVEMBER 2016.

Tempahan telah dibuka SEKARANG...!
TARIKH TUTUP 30 NOVEMBER 2016.

WHATSAPP - 012-2755684 En.Syaiful

Post a Comment

 
;