Sunday, March 3, 2013

Kuala Terengganu

Mase raya cina aritu. balik pekantibe2 ibu mertuaku ajak kiteorg g terengganu. die mmg dah lame nk g terengganu. so arituh, kiteorg pun ke drive ke sane. tanpa merancang.

dekat 4 jam stgh gak dari pekan ke terengganu. jauh gak la.. mcm dr umah kiteorg nak ke pekan.

so sampai jek kat sane, kiteorg pun cari hotel. kat online byk dah penuh. then kiteorg nak hotel yg ade pool. so kiteorg dok kat 'Sumai Suite Hotel'. dekat sgt dgn pantai, tp disebabkan sepanjang kiteorg pergi hujan renyai2, so tak g pun pantai dieorg. RM195 utk studio room. maybe sbb peak season kan, mahal seket kot.

tp swimming pool die, ade kat bawah cafe die tau, so tertutup n berbumbung. kiteorg masuk, sejuk giler nk mandi. tp sbb tertutup, so bile ramai, terasa penuh n terlalu bising. x lame, kite naik dah. kecuali papa n anak2.

tak suke betul kalau dpt dua katil bujang. walaupun kene rapatkan, arief selalu termasuk kat tengah2 tu jgk. huhuhu.. ade HBO.. tu aktiviti malam, tgk movie time anak2 dah tdo. hehehe..

Bilik air pun biase sajok.

Pastu kiteorg g restaurant berdekatan sbb dah lapar giler. disebabkan terlampau ramai, ade dekat lebih satu jam menunggu. Ni kerabu mangga. boleh la tahan sedap.

Kailan ikan masin tp xde rase ikan masinnye.

Sekor jek siakap sbb famili belah ni mmg berjimat, x mcm kiteorg, biasenye mmg kene 2 ekor siakap..  siakap ni manis isinye, x mcm siakap yg beli kat tesco, x sedap lgsg!

esoknye kiteorg g tempat shopping terengganu kat pasar payang. kat situ gelemer. murah pun xdelah murah sgt. beli tetap membeli. tshirt terengganu. cantik. pastu mama beli kemeja labuh. skrg dah tua, rase tak sedap pakai baju yg tak tutup punggung beso ni kan.. dulu punggung leper, kecik, pakai baju pendek pun, kopnfident org tak nampak. now. annoying. pastu rupenye mak mertua bagi baju tidur, kaftan corak ganu. cantik jgk.

Haa ni tshirt nye. x nampak sgt design nye. tp cantik. beli same utk si abg jgk. RM15 sehelai. murah jgkla yg ni. kain berkualiti. adek buat muka gedik.
Teka kat mane. haa nilah Masjid Kristal kat Taman Tamadun Islam. Ala yg kontroversi mase pembinaan nye dulu,  zaman paklah. beratus juta utk bina sebuah masjid yg tak ramai org gunakan.

Ni minbarnye. dlmnye tak besar dgt pun. nmpak luar besar, tp masuk dlm,  biase jek. nampak ade baldi  2 buah tuh, utk tadah air ujan. bocor!

Lampu die. cantik.

Lepak2 pulak budak dua org ni.

haa.. ade anak korang mcm ni. anak kite siap jd monkey dlm tuh. baik si abg, si adek pengikut setia. adehh...

Banyak giler bocor n cat tercabut. masjid ni siap 2008. so, x smpai 5 tahun, dah byk giler kerosakan.  bocor ni byk sgt la. ni lah bangunan beratus juta. huhuhu...
Ganu dan kopok lekor umpama lagu dan irama, x dpt dipisahkan. lagipun nak ke masjid ni, kite akan lalu kat kawasan 'Losong'. So kiteorg pun beli la kopok losong kat situ. RM5 dpt 20 batang. Mahal jgk la. Kiranye singgit dpt 4 batang jek. 

Sedap la jgk kopok losong tp.. tp kite tetap suke kopok ganu yg banyak ikan tuh. kat pekan pun ade, tp ade sorg jek makcik yg jual. so kalau die ade, kompem beli.

No comments:

Post a Comment

 
;