Thursday, March 28, 2013

Sunat Tahajud dan Iqra utk Arief Fahmi

kite rase perubahan. akhir2 ni. especially, selepas kite terdengar zikir Allah malam selasa yg lepas.

tak tau kenapa. setakat ni, walau susah mcm mane pun, mcm Allah permudahkan, adanye waktu utk solat. dalam keadaan tidak diganggu. dan tidak pula terlalu lewat waktunya. 

kite dah tak dengar zikir tu lagi. mgkin sbb hampir setiap malam, hujan. 

sebenarnye, pada malam tuh. kite solat sunat taubat. mase tu, kite rase takut sgt. tiba2 terbayang sempit n kubur yg gelap. jadi cepat2 kite minta, 'Ya Allah, ko luaskanlah kuburku'. pastu teringat api neraka. dosa2 yg amat byk. bahangnya api biru. mampukah kite. jd takut yg teramat. smpai menanges. kite doa 'jauhkan aku dr api nerakamu'. 

then, kite beli buku solat sunat. sekali terjumpe satu solat sunat, yg kite penah belajar mase sekolah dulu. tp tak diamalkan. 

tp jika Allah bangunkan lagi di tengah malam, in shaa allah, kite akan solat tahajud. rupanye solat sunat tahajud ni, sunat muakad, yg dituntut ye. ala, kalau terbangun tu, buat dua rakaat jek.

Solat Sunat Tahajud
Rasulullah SAW bersabda:  “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.”   (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)

baca betul2, sabda Rasulullah kat atas. bukan setakat jalan mendekat diri dgn Allah, tapi jgk utk mencegah kita dari perbuatan dosa, amalan buruk n penyakit.


KELEBIHAN  SOLAT TAHAJJUD.

    1. Tahajjud adalah solat sunat yang paling afdal.
    2. Doa dimakbulkan Allah.
    3. Memperolehi ketenangan jiwa.
    4. Merasai diri hampir kepada Allah SWT.
    5. Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT.
    6. Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah.
    7. Menewaskan gangguan dan godaan syaitan.
    8. Mencegah dosa dan menghindari  penyakit.
    9. Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas.
    10. Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari.
    11. Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai.
    12. Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia.
    13. Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan.
    14. Orang bersolat Tahajud menjadi kesayangan Allah SWT.
    15. Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi.
    16. Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat.
    17. Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah Azza Wa Jalla.
    18. Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian Siratal-Mustaqim.

Kat reference atas ni, ade tunjuk ajar cara solat, doa n lengkap lah. tapi kite doa baca ikut buku yg kite beli.  Ala, harga pun 5 hinggit jek. tapi bestnye, doa dimakbulkan Allah mase solat sunat ni. Mase ni lah doa, smoga anak2 kite dipermudahkan utk menghafaz Al-Quran. Dan permudahkan kite untuk mendidik mereka. 

Pesan pn.lina, kite kene try n error kat anak2 kite ni. rasenye al-furqan tak sesuai utk anak kite. so kite beli iqra. 

6 kitab ni, RM15 jek. Murah sgt kan. Pastu kaedahnye pun senang. 

Ni buku pertama die. tgh kite ajar kat arief fahmi. semua dalam buku pertama baris atas. pastu perasan tak, kat huruf bawah sekali, kaler merah, huruf2 tu, die ulang dr muka surat sebelumnya. jadi setiap huruf dari awal smpai depan, akan diulang supaya tak lupa. Sgt berkesan. Fahmi pun laju jek buku yg ni. 

Apapun, semuanye atas kite. nak atau tidak. alasan ade atau sengaja diadakan. sbb sblm ni, kite yg malas (mengaku ko kan), at the end, anak kite yg lambat, sendiri terasa. kite nk arief fahmi n faheem jadi macam darwish n darwisya. cita-cita seorang ibu. 

tapi at the same time, kite ajar fahmi buku anakku. utk baca bahasa melayu. sbb die dah 5 tahun kan. nanti lambat sgt. 

n yg paling penting, kite ade kesabaran luar biase mase nk didik arief. tak seperti sblm ni, asyik nk marah jek. tak dpt, kite stress, die pun stress. tp now, x tau nape, mcm ade kuasa kesabaran yg luar biase. hehehehe.. maybe sbb cita-cita seorang ibu. =)

Chayo Arief fahmi! 

29/3/2013 - dah hafal Al-fatihah n 4 surah Qul. tp masih pelat n tajwid tak betul lg. dah boleh solat. bacaan rukuk, sujud, tahiyat dah betul. tp kite tak paksa die solat. belum 7 tahun. tp oke jek. sekolah die pun sgt membantu.

bak kate wardina, jgn mcm ketam ajar anak jalan lurus. semuanya kite dulu. =)

No comments:

Post a Comment

 
;