Wednesday, April 17, 2013

Hadis palsu ROKOK - Haram sebarkan dan pendustaan besar!

Marah. Mane tak marah, kite tegur baik2, die kate kite bergaduh. padahal kite cuma tegur n bagi penerangan. malangnye penerangan tu, dieorg tak baca n terus judge.

Sebelum ni, kite ade post kat fb, pasal hadis rokok ni. then ade org tanye, adakah hadis ni betul. yela, pelik jgk, why lately baru org bising2 pasal hadis ni kan.

then, bile check kat e-fatwa, yet dieorg haramkan rokok. merokok mmg haram. n ade byk hadis2 yg dieorg guna, tp yg peliknye, takde satu pun guna hadis yg bawah ni. sedangkan hadis bawah ni lg jelas pasal tembakau. tak pelik tuh? n mmg kite check, tanye, then jawapannye, hadis ni mmg tak pernah ade.

Ni hadis palsunye:

SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK!!!
Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : "Kelak... akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka"

Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: "Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?"

Sabda Rasulullah SAW : "Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau."

Nabi bersabda lagi : "Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji"

(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku 'HARAM MEROKOK' oleh Adil Akhyar muka surat 12) 


Adil akhyar ni siapa. berani dia letak dlm buku die sblm kaji. kemudian sebar.

Haa, ni hukum org yg sebarkan hadis palsu:
Hukum mengguna dan menyebarkan hadis palsu adalah HARAM di samping bererti suatu pengkhianatan kepada syariat Islam itu sendiri. – 

Sesiapa yang mencipta, mengguna dan menyebarkan hadis “palsu” dianggap telah melakukan pendustaan besar terhadap Nabi Muhammad SAW. - Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha 

Tak pasal sebab niat baik nak suh org berhenti rokok, sekali dapat dosa! pulak tu sebar kat fb, setiap kali org share, like, percaya, terpengaruh, haaa... kira satu2 dosa ko. pendustaan besar oke!

logik tak kite marah? coz bile kite terang baik2, ckp yg ni hadis palsu, siap bg explanation, die marah kite balik. siap tuduh kite nak halalkan benda yg haram (halalkan rokok). what? sbb tu kite bg explanation yg panjang. sbb tak mau dituduh mcm tu. rupenye jahil, x baca.

mulanya sabar lagi lah. tp sekali ade pulak sorg lg mencucuk, kate kite bergaduh. what? again. ape yg kite gaduh tu?

adakah penerangan dan penjelasan dikatakan pergaduhan? sejak bile? 

rupanye, baca pun tidak! 

then, die suh kite blaja accept pandangan orang. (ni dah suh aku start memaki) dlm hati jela tapi kan. 

ko bodoh ke ape. tu pandangan? tu bukan pandangan, tu benda yg salah. kelakuan. dosa besar. bukan pandangan! pandangan pun tak tau ke? pandangan tu, fikiran ko. yg ko buat tu, sebarkan hadis palsu. budus! hambek! 

hanya menunjukkan betapa jahilnye mereka. sikit pun tak dibaca penjelasan yg diberi. dieorg lebih suke menuduh yg negatif kat kite. why?

No comments:

Post a Comment

 
;