Monday, May 13, 2013

Cabaran bawak anak aktif ke Masjid

Rupanya, sangat mencabar nk bawak 2 org anak yg aktif ke masjid ye.

1. Tak semua jemaah suke kanak2..
2. Tak semua jemaah memahami apa pentingnya mendidik anak2 ke masjid.
3. Tak semua jemaah boleh bertolak ansur dgn kanak2.
4. Tak semua jemaah faham betapa kanak2 yg aktif itu, Allah yg bagi. anugerah. 

Now, org pertikaikan nape tak ramai org g solat kat masjid.

Siap ade yg nk perli PR dgn satu gambar, ramai sggp g demokrasi, penuh, tp solat subuh, bape kerat jek.. adehh.. then, ko bukan PR, pegi tak solat subuh tu? ke boleh tak pergi, sbb ko tak g demokrasi? what?

bagi dieorg, bawa kanak2 boleh. tp kene dok diam kat blkg. kalau anak tu aktif, baik takyah dtg lgsg! tak payah didik anak ko g masjid. pendeknye mcm tula kan.

Papa selalu blk lambat n die mmg suke solat sendirian. mmg takde solat jemaah kat rumah la kan.

so mama gigih bawak dua budak kecik tu. bak kate pepatah, 'melentur buluh biar dr rebungnya', kalau dah besar, mmg makin liat la.. lagipun kanak2, belajar dr 1-5 tahun. die ingat ape yg kite buat, bukan ape yg kite ckp. dats y kene buat, kene tunjuk, biar dieorg ingat. we should pray to teach them pray.

Azam mama, biar arief fahmi masuk jek 7 tahun, terus solat tak tinggal. in shaa allah. jgn tinggal solat yang.. tulah tiang agama. kalau tak solat, robohlah agama tu.. dah mcm xde agama. sikap baik jek tak cukup utk ke syurga..

tapi. kadang2 sedey.

haritu fahmi kate, ade pakcik pukul tgn die. die malu. nk menangis. sbb dipukul dpn org ramai. malah dgn org yg tak dikenali! berani pukul anak org?

dan mase tu, kebetulan, die makan gula2.. sbb tu die aktif sgt. tp die x kacau org solat. die lari golek2 kat blkg org solat. bile dah abes, die tetap main golek2, tu yg pakcik tu nampak. tp again, dah abes solat pun..

esoknye, pakcik tu panggil, mane mak.. pastu kite dtg, die terus sound, 'anak ni kacau org solat! jaga sikit!, dah la pakai seluar pendek, x boleh!'

perasaan bercampur baur. sedey dan marah.

of course sedey, die tak tau kesukaran kite, kelam kabut, amik anak, masak, bg anak makan, cepat2 bawak dieorg g masjid. tak terpikir nk tukar seluar dieorg ke ape. tgk seluar bawah lutut, okla kot.. n kite sorg2. nak uruskan semua benda.

marah. nape tak boleh ckp baik2. tak boleh ke bertolak ansur dgn budak2. x boleh ke faham kite ni in shaa Allah, tgh mendidik anak2 ke masjid n solat jemaah.

tak sedar2 lg ke, disebabkan anak2 ramai yg tak g solat ke masjid. sbb takut jumpe pakcik mokcik bengis. sbb tu ramai mak2 bapak2 tak g solat ke masjid. nak g, kene bawak anak2, dah bawak, org lain tak suke. cmne nk didik mesra masjid.

Rasulullah tak pernah kesah pun anak2, cucu die main dlm masjid. even pernah panjat die, mase die sujud. sikit pun tak marah. die tggu jek smpai hassan dan husin bosan, turun, baru die angkat kepala.  cucu die jalan nk jatuh, cepat2 die turun, amik, n naik semula bg khutbah smbil dukung cucu die. dats what i called, mesra masjid.

Ustaz Izhar pun pernah ckp, kalau budak2 lari depan awk solat, sane sini, biarr jek.. biar. dieorg tu budak2 lagi..

Ade tu, x sempat2 nk berzikir, terus nk marah budak main rehal. anak aku la tuh, lagi? eh ko, baru tunduk sujud jumpe Allah, terus hati tu dikuasai marah? tak reti2 nk berzikir2 n baca doa dulu.. adehh.. kite biar jek die main rehal tu as long as die tak kacau org.. lagipun, bukan die main ganas pun, setakat bukak tutup jek.. budak, die ingin tahu cmne benda tu beroperasi. yess, i knew, coz i saw it.

Teringat satu cerita, die gambarkan mase die kecik, bile dieorg nk main kat kawasan masjid, dr jauh kene jerit, dihalau oleh pakcik dlm masjid. tp bile dieorg lalu kawasan gereja, paderi tu sgt mesra, senyum, siap bg air lagi. n paderi tu tak kesah pun dieorg main dlm kawasan gereja.

See.. pendekatan org kristian. padahal pendekatan tu, Rasulullah yg ajar. lagipun dieorg mmg tau, nk pujuk dr kecik. bukan dah tua bangka baru nk dipaksa ke masjid. jawabnye mmg xla.. pemikiran org kite.

Bak kate Ustaz Don, kalau nk masjid kite senyap, takde org kacau, buatlah masjid dlm hutan. haa, p solat sorg2, xde org kacau. hambek.

Perjalanan masih jauh. yg penting, anak2 suke g masjid. kalau tak pergi, sibuk dieorg tanye, ma, bile nk g masjid.. senyum mama.. gigih.. never give up ~

4 comments:

monstorious wife said...

Alah...nk komen jugak.
Diorg komen berhimpun ramai. Solat jemaah x ramai.
Yg diorg tu pegi konsert2 maksiat tu ramai2 takpe kah?

arnie said...

haa betul2.. g konsert boley. ala, yg klakarnye, rasenye la kan, suami msg2 x g solat subuh kat masjid jgk.. hmm..

Lisa Sharip said...

betul..betul..semalam baru kena sound dngn sorang jemaah wanita, marah aku, suh duk umah jaga anak je lebih wajib dari bawak anak pi surau ganggu orang nak solat!!! so cam ne nak didik anak g surau dr kecik, kenal rumah Allah dr kecik..cam aku dulu kecik2 mak bapak dah bawak p masjid..nakal juga,,tp xde pun spai kena sound mak aku suh duk umah je jga anak..

arnie said...

haa betul2.. dulu kite main gak dlm masjid. xde pulak org marah..

zaman skrg, pakcik makcik ni over la pulak.. teruknye la die sound mcm tuh.. jaga anak lg wajib kat rumah.. no wonder org remaja, dewasa skrg ni, malas g masjid. sbb tak dididik dr kecikla kan..

apapun lisa, be strong. kite wat tak tau jek. niat kite nk didik anak2 ke masjid. solat ke masjid. an ggap ni ujian. chayo!

Post a Comment

 
;