Thursday, May 2, 2013

Perkongsian Kursus Raising Young Khalifah - Part 2

Now, kite ke penceramah kedua, Dr. Hj. Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim.


Ni orgnye. klakar gak. ade ke die tanye org, umur anak die.
 Die highlight:
1. Sesungguhnya harta dan anak-anak kamu adalah ujian - Firman Allah.

2. Kesan zaman moden, terhadap anak2: masalah sosial, cara hidup dan program agama.
Ustaz ni cerita satu hari anak die, darjah dua balik sekolah. Tgh nak makan, anak die tanye "papa, boleh tak kakak tanye?" tanyelah. tau ape soalan anak die. "Best tak cium Mulut?" terkejut. sape tak terkejut. mane dpt ni.

Then die tanye bini die, rupenye kat sekolah, ade budak lelaki ni, die kejar budak2 pompuan sbb nak cium mulut. kate budak laki tu, kat TV boleh jek. habes semua budak2 pompuan lari kene kejar.

Tak takut? this is happen. masalah sosial dari kanak2 lagi. cabaran anak2 kite.

3. Beliau tunjukkan statistik anak lahir tanpa bapa (ni yg daftar tau, yg tak tau la bape kan)
Sehingga 2009 (4 thn yg lepas), sejumlah 74, 723 kes! rasenye sekarang dah lebih 100,000. how?

4. Sumber utama adalah pemakanan yg haram punca tiada keberkatan. Especially Riba'!

5. Didikan yg perlu kita tekankan terhadap anak2:
  1. Jangan tinggalkan Solat Wajib 
  2. Jadikan Al-Quran dan Sunnah Nabi cara hidup kita
  3. Perkasakan masjid dan surau. (terpaksa gigih bawak anak ke masjid malam ni, since papa takde, sbb nak biasakan anak2 mama, solat di masjid
  4. Datang ke majlis2 agama dan ilmu. (Teringat pesan ustaz azhar, "menuntut ilmu tu wajib, membaca quran itu sunat".)
  5. Didik anak dgn masalah sosial seperti zina. Ceritakan kesan2 kepada diri, keluarga, agama, keturunan malah negara kite)
6. Pemakanan gaya Rasulullah s.a.w:
  1. Daging kambing, ayam dan lembu
  2. Roti+cuka
  3. Makanan berkuah (sup sayur)
  4. Nabi suka makan yg manis2 utk merangsang minda: susu+kurma (blend) ,madu lebah
  5. Jgn campur makanan laut dgn darat  (aware ape yg kite tumis, jgn campur ikan bilis dgn ayam)
  6. Banyak minum air kosong (air zam-zam, tp kite mahal, air kosong je pun xpe)
  7. Makan buah (tembikai plg Rasulullah suke)

Pn. Wardina Saffiyah dgn Datin Lina Karim (Darwish n Darwisya)
Pakai tudung coklat tuh, pn.lina, dua kanak2 tu darwish n darwisya. Wardina pakai baju merah tuh. SubhanaAllah, mmg sgt cantik! yg lelaki pakai baju biru tuh, kalau korg ingat lagi la, die ahli kumpulan Saujana, Sufian, yg ade taik lalat besar kat muka die tuh.. die siap nyanyi lagi. sedap suara tau. n still single. kihkihkih.. now die bertugas kat radio ikim.

Mase ni, bukan ceramah. more kpd perbincangan. n soalan ditanya oleh pian tu. Ekcelli Wardina siap ade slide tau, geram gak tak dpt nk tgk semua, sumenye sbb masa satu jam jek, pastu berkongsi dgn pn.lina. pun padahal pn.lina byk ilmu yg boleh die kongsikan tentang hafazan anak2 die yg hebat tu kan..

Pn. Wardina Safiyyah

Kite highlight point2 jela ye. n wardina ni, die ade buat penyelidikan n berjumpa dgn sekumpulan anak remaja yg berzina dan ade yg sehingga melahirkan anak. jadi, as kite boleh faham, die sgt concern dgn masalah sosial di negara kite, yet afrid of our children too.. 

1. Parenting is about passion. N kite kene belajar utk menjadi parents. Mistake is common, learn from it. 

2. n kite tau, dari gaya Wardina ni, die mmg sgt suke membaca. even kaka kat sebelah kite pun, die rupenye sekelas dgn Wardina. mmg die pun ckp, wardina jenis tak campur hal org. just membaca jek kejenye.

Then, die ckp, this is because of his dad. Die ckp, pengaruh ayah lebih kuat dan mendalam, walaupun sedikit ke atas anak2. die suke membaca sbb bapak die selalu bawak g library. suruh membaca. 

3. If we want our children to pray, we should do that first. How to teach them pray when we are not pray?

4. Important note. ***Parenting is not about you. It's about yourself. When you focus on yourself, it much better than focusing on your child. This is because, children learn from what are you, not what you are telling to them.

5. Membesarkan anak mmg senang tetapi mendidik anak, sgt sukar. tetapi In Shaa Allah, berbaloi dunia dan akhirat.

6. Important note. *** The utmost attention is communication with your kids. Listen till the end. 
Dengar sampai habis bila anak bercakap. jangan sampai kite cut komunikasi antara kite dgn anak2, dan anak tidak akan bercerita lagi.
 
7. Important note. *** Children who spend time with their father, have a higher IQ -telegraph.co.uk.
bapak lagi kan..

8. Beliau selidik, antara punca mengapa anak2 remaja tu berzina, kurangya perhatian dan kasih syg dari seorang bapa. Pujian. dats y dieorg carik another man utk mengisi kekosongan tu. 

9. Anak2 yg tidak didik utk mengenal emosi, mereka akan lebih mudah stress, depressed. they need guide for emotions. contoh, fahamkan anak kite, 'Its ok to be angry, sometimes you are happy, sad, angry and happy again'. 

10. Important note. *** Ramai ibu bapa yg Berjaya mendidik anak2 mereka dgn english, sains, matematik tetapi Gagal dalam mendidik anak kepada jujur, integriti, sabar, syukur, amanah dan simpati. -Buku Dilema Melayu Islam oleh Ustaz Pahrol Mohammad Juoi. Lepas ni, boleh beli.

11. Bila anak tidak mendengar? -Biasanya bila anak tidak mendengar apa yg kita cakap, maknanye, dieorg ade simpan benda lain and a little deeper inside. Just hug them and said love u son. 

12. Semasa bercakap dgn anak, jgn kite berdiri, tunduk, atau rendahkan badan kite, agar mata kite bertentang dgn mata die, dan cakap dgn lembut. mase ni, wardina siap buat demo lagi dgn darwisya.

**** Wardina ade jugak menunjukkan kajian statistik Sosio Ekonomi vs Komunikasi. Sosio ekonomi terbahagi kepada 3, golongan profesional, pertengan dan miskin. 

Kesimpulan --> Didapati, golongan profesional lagi banyak berkomunikasi dengan percakapan positif terhadap anak2. Manakala golongan miskin merupakan golongan yang paling sedikit bercakap malah banyak bercakap negatif terhadap anak2.

tibe2 terasa miskin.


Puan Lina Karim

Puan lina, as kite kenal, ade buat byk program untuk islamic parenting ni. aritu die bawak darwish n darwisya. dieorg baca surah Al-Kahfi. byk gak benda menarik puan lina kongsikan.

1. Bile kite mengandung, 5 bulan dalam perut, anak kite dah ade telinga. Dah ade tools untuk mendengar dan belajar. Dengarkan dengan ayat2 hafazan.
2. Kanak2 belajar dgn repetition. Jadi, kene selalu, hari2, ulang ayat2 yg mereka nk hafaz.
3. Jaga makan, jauhkan makanan tiada halal, dan persekitaran anak2.
4. Untuk jaga persekitaran anak2 kite, kat sekolah, ajar anak hafaz surah al-kahfi sebelum dieorg masuk ke sekolah. 

Puan lina juga cerita, ade kisah seorang imam, anak nye murtad walaupun anaknye itu menghafaz surah Yasiin.. yg sebenarnye, Allah janji melindungi kite, dari fitnah dajal (ujian dajjal), dengan surah al-kahfi bukan surah yasiin. 

Dan kenapa ramai hafaz surah yasiin instead of surah al-kahfi adalah kerana surah yasiin tu senang dan mudah untuk dihafaz. tapi untuk lindungi diri kita dan anak2 kite dari perkara yg tidak baik, Allah janji di surah al-kahfi.

Jgn kite sempitkan dajjal sebagai seorang yg bermata satu itu saja ye. ujian dajjal termasuk yg boleh memesongkan akidah umat islam.

 "Sesiapa menghafaz sepuluh ayat daripadanya permulaan surah al-Kahfi,maka terhindar daripada Al-Dajjal."
 [ Riwayat Muslim,Abu Daud,Al-Nasa'i,Al-Tarmizi daripada Qatadah ]


"Sesiapa membaca sepuluh ayat akhir daripada surah Al-Kahfi,maka terhindar daripada fitnah Al-Dajjal."
 [ Hadis Riwayat Muslim dan Al-Nasa'i ]


Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda : "Sesiapa yg membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Utknya cahaya dihari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat."
 [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]

Rujukan iluvislam.

Dan satu lagi perkongsian dari pn.lina, sesiapa yg kenal die, mesti dah biase dgn surah2 yg dirakam oleh pn lina di youtube. bila anak die hafaz jek, die rakam n upload. tapi bile die upload surah al-kahfi, ramai n byk sgt chinese kristian bagi private message suruh keluarkan video tu. why, banyak2 surah, dieorg suruh keluarkan surah al-kahfi? 

dieorg pun takut. sbb dieorg lagi tau agama kite agama yg benar. dieorg tau surah al-kahfi ni. 

**so untuk permulaan, seperti hadis nabi, hafazlah 10 ayat pertama terlebih dahulu. kemudian 10 ayat terakhir. dan kalau mampu, hafazlah keseluruhan ayat tu. Smoga kite dilindungi Allah dari fitnah dajjal dan perkara2 yg boleh memesongkan akidah. aminnn..

No comments:

Post a Comment

 
;