Thursday, May 2, 2013

Perkongsian Kursus Raising Young Khalifah - Part 3

Pengurusan Kewangan Keluarga secara Islam

oleh Dr.Zaharuddin Abdul Rahman.


Ni ustaznye. tak sangka, die pun kalakr orgnye. die kate, setiap org yg tanye kat die, pm kat die, semua soalan die jawab. almost 99% die jawab. semua org dah terpegun. die kate, saya baca, saya jawab, saya baca, saya jawab, tp dlm hati jela.. x sempat nk tulis. hahaha..
Cara pendapatan yg terbaik:
1. Jualan (jual beli) yg mabrur
2. Jualan yg paling baik adalah, pemakanan. (dari segi jasa kepada tanah, memenuhi keperluan manusia, pahala berganda)

*** Ada org, die ingat, kejayaan die adalah hasil kebijaksaan dan kehebatan die. tapi die lupe, kejayaan die dtgnye dari Allah. Allah tu, dalam ayat al-quran, lebih dekat dari urat tengkuk kite sendiri. sgt dekat dan ada.

Analogi:
Di jepun, tsunami, dieorg memerlukan bekalan air bersih sbb air sudah tercemar dgn radiasi. Kemudian dtg satu lori air, die jual arak dgn harga RM10 utk 500ml. Datang satu lg lori, die dtg jual air mineral, RM30 utk 500ml! Soalannye, siapa yg zalim?

kite jawab penjual arak, sbb die ambil kesempatan.

Jawapan ustaz: Ya, penjual arak. sbb arak itu haram. menjual benda yg haram, automatic zalim! pastu die jual murah pulak. berganda dosa die.

Jutawan dunia vs jutawan akhirat
Pesanan Nabawi:
Sesiapa yg menjadikan akhirat sebagai tujuannye, Allah menjadikan kekayaan di dalam hatinya, menghimpunkan bagi segala urusannya, dan dunia dtg kepadanya dalam keadaan tunduk. Sesiapa yg menjadikan dunia sebagai tujuannye, Allah menjadikan kekafiran di antara kedua belah matanya, memisah-misahkan urusannya, dan dunia tidak akan dtg kepadanya melainkan sedikit yg telah ditentukan baginya.

Allah menjadikan kekafiran di antara kedua belah matanya - tu yg asyik nampak duit jek siang malam.. asyik kerja jek siang malam, kejar dunia..

Jangan sekadar had kan kepada nombor, bape banyak figures yg kite ade. tapi lebih kepada apa yg kite rase.
1. Kepuasan - syukur
2. Kebahagiaan hidup
3. Jutawan akhirat - Allah jadikan kekayaan di dalam hatinya

Faktor menambah rezeki
1. Istighfar dan taubat
2. Silaturrahim - mulakan dgn ahli keluarga, sahabat, jiran tetangga.
3. Perniagaan yg halal
4. Ibadah khas -Dhuha & Surah Al-Waqiah
5. Zakat dan sedekah - yg kite sedekah itulah, yg kite simpan.

Kronisme -- isu ni terbangkit mase tu, dan ustaz mengulas, ade halal dan haram dlm kroni ni. 
Halal bila ia menggunakan duit kite sahaja sebagai contoh, kite buka kedai buku dan lantik anak-anak kite sebagai manager dan pentadbir. malah harus hukumnya. 
Haram bile ia bukan duit kite, duit org awam tapi diberi kepada bapa dan anak untuk berniaga, yang itu haram.

Ayat seribu dinar -- ayat ini tidak wujud utk tambahkan rezeki! ayat ini menceritakan untuk kite bertakwa kepada Allah, tp digantung kat rumah sana sini dgn harapan duit dtg tp tak bertakwa. Tidak. Ini bukan ayat murah rezeki. 

Rezeki yg haram, Allah tak akan beri keberkatan terhadap rezeki tersebut. Bagaimana kite ingin memdidik dan membina keluarga dengan tiada keberkatan dlm rezeki?

Tanda keberkatan:
1. Mudah lakukan amalan soleh, tak rase susah or malas
2. Mudah insaf dan bertaubat
3. Rasa puas dgn apa yg diperolehi
4. Kurang rase cemburu dgn kejayaan org lain (kecuali cemburu yg positif)
5. Tidak mudah marah dan stress dlm kehidupan.

Kesan keberkatan:
1. terhindar dari kemudharatan
2. Mampu bersabar dgn musibah dan ujian
3. Kebaikan kepada keluarga dan tempat kerja
4. Penarik kpd kebaikan - menarik kpd org yg baik2, org yg baik, akan menemui kwn yg baik2.

No 4 ni, plg kite rase, sbb mase kite selalu nk ke arah yg positif, Allah anugerahkan kite, kawan2 yg hebat2, belajar oversea, tp agama tu pegangan mereka. masih bertudung labuh, tawadduk. keadaan ni, membuka mata kite, ingat kalau pegi oversea, sume lupe diri. tidak. dan yg plg ketara, dlm satu department tu, seolah-olah Allah kumpulkan dari kalangan mereka yg baik2 dan soleh. 

Riba dan Dalil Lebihan pulangan dari pinjaman -- lebihan kerana lewat -- lebih tempoh serah -- lebih berat item -->  RIBA'

Pastikan kite membeli kereta dan rumah, dgn menggunakan Islamic Bank. Yang ada Wadiah dan Mudharabah. Jika tidak, bagaimana keberkatan nak masuk di dalam rumah dan kereta yg jual belinya adalah haram!

Ade ulama kate, kalau mati dlm kereta yg dibeli dgn riba --Nauzubillah

Penjamin kepada org yg meminjam dari bank conversional -- juga terlibat dan bersekongkol dalam dosa.

Hukuman Riba Dalam Islam
1. Pemakan dan pemberi riba berperang dgn Allah swt dan Rasulullah s.a.w! Berani kite berperang dgn Allah?
2. Kehilangan berkat harta dan kehidupan
3. Seperti berzina dgn ibu bapa sendiri
4. Lebih berat dari 36 kali zina
5. Salah satu dari 7 dosa besar

Dosa inilah yg boleh menjatuhkan seseorang dalam murtad!
"Barangsiapa yg kembali kepada riba, setelah dia ketahuinya, ia akan KEKAL, kekal di dalam api neraka"

Ya, bukan syirik je ye. riba pun mampu menyebabkan kite tiada peluang kat syurga. ittaqullah..

Forex trading - Haram kecuali one off.

Jika kita nak mengenalpasti samaada syarikat dan saham itu patuh syariah atau tidak, pastikan dari 
1. Suruhanjaya Security (mereka yg paling atas sekali, plg ketat, plg patut kite ikut)
2. Mufti negeri
3. Majlis fatwa (plg rendah)

Amanah Saham Bumiputra (ASB)
Haram! - Suruhanjaya security jelaskan ianya tidak patuh syariah, atau kata sebenarnya, HARAM
Beberapa negeri juga mengharamkannya seperti Negeri Selangor. 

Ada beberapa saham yg ustaz cadangkan dan ia patuh syariah iaitu halal:
1. Emas (yg ini utk long term, utk anak2, cucu2)
2. Beli share; utility, TNB
3. REITS - johor corporation
4. Singapore - Sabana Reits
5. Amanah Hartanah Bumiputra (haa, yg ni boleh)
6. Unit trust (kena kaji dulu ikut syariah ke tidak)

Soalan untuk yg dah terbeli dr bank convensional
- Bagaimana kalau kite dah beli rumah? nak tukar bukan senang. ade byk protokol dan siap kene bayar nanti sbb tak cukup 5 tahun. 
- Kereta, ala, lagi bape bulan jek. boleh tak? (Ustaz tu ckp dlm hati, "eh, ko ingat aku ni Tuhan?)
- Dah berpuluh tahun bapa sy beli guna bank tu. Saya teruskan je boleh? (again, jawapan kat atas ni, ingat ustaz tu Tuhan?)

Analogi untuk jawapan kpd soalan2 kat atas
Bayangkan kite ke Cameron highland dari johor. Kemudian berhenti kejap kat R&R Ayer Keroh. Kemudian kite sambung perjalanan. Setelah 10km, kite terperasan, eh, yg 2 tahun tuh, tak ade kat blkg! Apa yg kite buat?

Adekah kite berhenti berbincang dgn pasangan?
Adekah kite buat calculation bape kos nk pusing semula, sebab nanti nak cari exit tol kat depan, pusing balik lalu jalan dalam, pastu cari exit tol lagi, bape kilometer, bape duit nak guna.. 
Atau, adakah kite tinggalkan je anak kite? Ala, boleh buat anak lagi..

Ape yg kite buat?
Pasti. Kite cepat2 ke exit yg plg dekat, tanpa berfikir, pecut lalu jalan dalam, carik tol yg sebelumnya, sehingga sampai ke R&R ayer keroh tuh balik kann.. kann.. pecut kann.. x pikir kann.. sbb anak.

Anak itu adalah iman kite. sekuat mana kite nak berubah. adakah iman kite seperti yg kite bayangkan tadi iaitu anak kite? ke kite biar n tggl je anak tu?

So, sape2 yg guna bank convensional, cepatlah tukar kat bank berdekatan utk tukar ke Islamic. Kalau ade Maybank, tukar Maybank Islamic.

Untuk Maybank, sape2 yg no akaun depan die, bermula dari 15 dan 16, tu dah islamik.
Untuk CIMB, korg boleh ignore je akaun lame, dan kene mohon semula dgn membawa IC dan deposit RM250. kuarkan duit siap2, kalau nk tutup, kene pergi ke bank yg kite bukak. leceh. just ignore jek, die akan tutup sendiri.

Pilihan di tgn kite.  

Kene segerakan ape yg kite dah tau. kalau kite mati ptg ni, mcm mane. cepat2 ye. kalau rumah n kete tuh, mmg x boleh nk buat ape2, mmg byk protokol n kene bayar nanti, xpe. kite pikirkan akhirat. biar rugi n penat kat dunia, jgn smpai kite rugi kat akhirat. aminnn...


Yg ni forum selepas zohor. Imam muda asyraf, Ustz Zaharuddin, En.Amid (TV Al-Hijrah), Ustz Zawiah, n ade sorg lagi xde dlm gambar Dr.Harlina (alaa, yg tergur rozita che wan tu)

Yg ni, sy tak larat nk tulis. Ade sikit sebanyak jela ye.

Imam muda asyraf
1. pastikan anak kite mampu memberi jariah berterusan kpd kite.
2. kene faham, anak kite akan menghadapi cabaran yg lain dr kite.
3. pastikan anak kite matang, sebelum kite mati.

Didiklah anak sesuai dgn zamannye. -saidina umar

Ustz Zaharuddin
1. Walau dunia dan zaman berbeza, tapi ade satu jek didikan tidak akan berbeza sepanjang zaman, iaitu kasih sayang. 
- pelukan, ciuman, pujian
- percakapan kite mudah diikuti sbb kite dah melahirkan kasih syg kpd mereka dgn betul dan ikhlas
- berilah penghargaan dan hadiah
- listen. beri mereka ruang utk bercakap.

Saya teringat Pn.Lina pesan, dengar sampai habis anak cakap, kalau sakit atau tak tahan, tahan, gigitlah lidah kite. kalau marah, tarik nafas dalam2. jgn ckp perkara negatif.  jgn sampai terkeluar sedikit pun..

Banyak sebenarnye. Ustzh zawiah dan Dr.Harlina pun antara plg best kongsi ilmu. Semua pun menegur tanggungjawab suami. Isteri dah tolong cari nafkah, tolonglah isteri jgk kan.. 

Ustz Zawiah
- mase breastfeeding, tgk muka anak tuh. buat eye contact. ni bukak tv, internet.

4 tahap utk didik anak:
Tahap 1 (Baby - 7thn)
- ciuman, kasih syg, pujian, peluk , penghargaan
Tahap 2 (8-15thn)
- disiplin dan tegas (bapa plg penting)
- x solat 10 thn, pukul
- kene berterus terang
Tahap 3 (16-17thn)
- jadikan kawan
- bawa berbincang
- dari awal dah syg, in shaa allah, dah besar tiada mslh utk berbincang
Tahap 4 (21 thn ke atas)
- bagi die kebebasan
- sbb kite dah ajar n cakap dr kecik

Dr. Harlina 
- Komunikasi ade 3: the words, how you say the word, visual
- Kite ni generasi alpha di mana ibu bapa berpendidikan, berkemampuan, kawen lambat, ada datok nenek yg berpelajaran. 

- Nak isteri mcm khadijah, ade tak awk ikut betul2 sunah Rasulullah?
- Saidina umar sendiri pun diam saje mase isteri die berleter, katanya isterinye telah banyak membantu die. 
- Generasi ibu muda sekrg nak masa sendiri, berbeza dgn dulu, mereka snggop berhenti kerja. ibu skrg, nak g spa la, itu lah, inilah.. 
- Suami kene turunkan ego terlebih dahulu, in shaa allah, isteri akan turunkan ego lebih bawah dari awk, jika nak isteri dengar cakap.
- Why u cant say NO to your children? They only 3 and 5 years old. U wait and see when they are 13.
- No walker! US pun dah tak guna. tp dieorg buat n jual kat asia. biarkan anak belajar jalan n gerakkan otot. 
- Ayah - tangki disiplin - disiplin ur child n ur wife
- Bagaimana kite nak membina keluarga, jika isteri nusyuz, suami dayus?  

Oke. sampai sini je kot. sebenarnye, terlalu banyak yg dieorg share. banyak ilmu yg kite pelajari untuk didik anak dan keluarga kite ke akhirat. 

So, kite tetapkan galakkan, kite dtg ke majlis2 ilmu mcm ni, lebih baik korang ke sini, tuntut ilmu yg penting utk akhirat, didik anak2 kite dgn secara islamik berbanding utk pergi bekerja, bercuti yg sekejap di dunia ni.. Tak akan rugi dtg ke kursus ni.

Kalau betul kite syg anak, pasti kite letak Agama di depan dari semua matapelajaran dunia. cause tu jela yg boleh selamatkan anak2 kite, dunia dan akhirat. Jadi, sebelum nak didik anak2, didiklah diri kite terlebih dahulu. In shaa Allah.

1 comment:

Anonymous said...

Tq kerana bg info yang padat.

Post a Comment

 
;