Saturday, July 20, 2013

Resepi Spaghetti Prawn Olio

Resepi ni dah lame buat, saje baru nk add, so senang nk carik bile nk masak balik. heh.

Aglio e olio ni dr itali maksudnye Spaghetti yg dimasak dengan bawang putih n minyak. n now dah byk moderation, dieorg tambah udang, scallop, spicy.. mcm2 la kan ikut sedap masing2.. 

oke.

Bahan-bahan:
1. 1 peket Spaghetti - direbus dgn minyak dan garam smpai masak.
2. Udang saiz XXL - dikupas kulit tapi tinggalkan kulit ekor (kulit udang jgn dibuang)
3. 1 biji bwg besar - dipotong dadu
4. 7-10 biji bawang putih (olio mmg guna byk bwg putih ye) - dipotong dadu kecik2
5. 3-4 sudu besar cili flakes yg kering @ 3,4 batang cili kering yg dipotong pendek2
6. Cendawan butang (1/2 tin atau 1/2 peket utk yg fresh) - dihiris nipis
7. 1 biji tomato - dipotong dadu
8. Capcicum - dipotong dadu
9. Daun parsley - sikit jek dan dipotong kecik2 (xde pun xpe)
10. Garam dan black pepper

Cara:
1. Rebus kulit udang dgn air dan sedikit garam.


Ni utk dptkan air udang, rebus dan tapis kulitnye. pastu baru buang kulit tu.

bwg besar n putih bahan utama. Capcicum, tomato dan cendawan butang as sayur.

Kite guna chilli flakes ni. Kalau dah ade cili kering, guna yg tu je pun xpe.
2. Panaskan sedikit minyak, dan goreng udang. Kemudian ketepikan.


Udang yg telah digoreng.
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih + bwg besar. Bila dan naik bau, baru masukkan sayur2 yg lain, capcicum dan cendawan butang dulu. Bile agak2 capcisum dah nk layu, baru masukkan tomato.


Dah masukkan capcicum dgn cendawan butang. Tomato nanti dulu sbb ia mudah layu.
4. Pastu, masukkan spaghetti yg dah masak dan ditapis + satu cawan air udang + udang yg digoreng + chilli flakes + daun parsley (kalau ade). Gaul sebati. Letakkan garam + Black papper.


Ini die Spaghetti Prawn Olio! Sodap dimakan panas-panas! (again puji sendiri, muahahhaa)
** Kite guna minyak jagung jek. Minyak zaitun mahal. Tapi ade gak recommend guna apa2 jenis marjerin. berlemak!

Selamat mencuba! Western food mmg selalu nye senang2 je kannn...

2 comments:

Hafizam Mohammad said...

Air rebusan spageti pon boley juga guna ganti air udang..terima kasih sudi kongsi rasepi =)

Junaidah Jantan said...

Maaf Arnie akk share resipi ni di blog akk tanpa kebenaran tuannya ... nampak mcm sedap jer tu yg ambil tu ... kalau tak diizin akk akan delete .... minta halal ... tq dear

Post a Comment

 
;