Friday, August 30, 2013

Beli Disney Magic English - Tambah vocab english fahmi n faheem

*** update januari 2016
Takyah lah beli. Saya dah jual akhir tahun lepas kat carboot sales.
Sebab:
1. Saya malas nk bukak sebab kite kene ada untuk bukak dan pilih slot utk dieorg.
2. CD/DVD selalu rosak. sekarang TV boleh cucuk USB je kan, korang download jek dari youtube (how to download video from youtube), then biar dieorg bukak n marathon sendiri.
-- siap download upin ipin, boboboi, pada zaman dahulu full episod.. takde iklan, tak anoyying.
kalau english pun banyak.
3. Seriously, ramai giler beli pastu tak bukak. semua simpan buat koleksi. takyah membazir.


Ekcelli, kite dah survey benda ni, dekat 3 tahun yg lepas.. dok kat booth dieorg, dekat 3 kali.. semua benda dah belek. mmg nak beli, tp kewangan yg sgt terhad.. n mase tu pun, rase takde keperluan sgt pon..

now.. bile teacher die dah tegur kelemahan2 arief fahmi kat kite.. ye, kite concern banyakkk sgt!

arief ni lain sikit.. die budak yg x leh fokus dlm kelas.. die kene kelas kecik atau sorg2.. sbb aktif sgt kan.. xpe, sy redha.. selalu pujuk diri, sultan muhammad al-fateh pun budak yg sgt2 aktif.. x reti dok diam.. at last, sultan yg hebat!

besides, arief ni byk gak kelebihan lain.. sgt kreatif! imaginasi yg tinggi... otak die tak berenti pikir kan.. ade jek benda nk buat.. nk wat cmne..

oke.. kite hanye beli, yg kite rase perlu dan akan digunakan utk anak2 sahaja. yg rase hangat2 taik ayam, x beli. dats y kite tak beli picolo.. x terlarat nk ajar die.. nk ajar baca buku lagi, hafazan lagi.. x larat mak nak..

Kelmarin order, arini sampai. Pantas!

No 1: Disney Magic English - 26 dvd + 26 Books (2 boxes)

No 2: Morphun Junior - Mcm Lego, tp 3D punye..
Arief banyak sgt beli mainan.. tapi kebanyakkan mainan die, sekejap jek. die cepat bosan. belilah mahal mane pun robot, ultraman ke, ape2 la.. last2, die tggl jek.. tapi satu jek mainan yg die kerap main n tak pernah bosan.. -LEGO.

Contoh lepas tgk cite TRON, die akan g kat lego die, n buat motor besar yg pelakon tu naik. Lepas tgk iron man, die akan buat pulak banyak2 iron man, beso kecik mcm kat iron 3.. gitulah.. die sgt suke buat benda2 tu.. dats y, kite beli morphun.. tambah lagi kreativiti n imaginasi die..

Oke. Kite beli 2 tu sajek. Harga.. kuss semangat.. RM2180.. Bayaran pertama RM286. Bulanan RM150++.. gitulah.. lum dpt statment die.. kite buat bayaran ansuran selama 12 bulan.. 1 tahun la.. 
Die boleh buat ansuran selama 2 tahun tau.. tp kite tak larat nk hutang lame2.. ni rase, x smpai setengah tahun, dah abes bayar.. 

Dan di bawah ini, FREE. FOC. 

Buku ni.. utk parents.. sgt bgs utk parenting techniques. banyak tips2 yg mudah, tp byk kite leka, dlm mendidik anak2..

Fun Thinkers.. Ini utk belajar sambil bermain die. Free jer.

Ade 4 tajuk yg di'cover'. -English, Math, thinking skills and general knowledge.

Yea, Rak Buku ni pun FOC. pasang sendirik je tau. Kite keluarkan semua dvd.. tapi buku, Box A je, Buku dlm Box B, simpan lagi. then, sumbat segala buku2 dieorg.. so x menyemak kat almari buku mama. muahahaha...

Letak dengan TV. Senang.. Semua dok sepan TV kan.. Belajar pun depan TV. Cuma, kalau baca buku, kite tutup TV tu..
n ade satu lagi buku cerita, budak tu akan pos dlm mggu depan. xtau buku cerita ape.. mmg kite kaw-kaw mintak barang free.. bayar mahal tuh.

Oke. Testimonial xde lagik. sbb baru smpai. nanti kite update, lepas sebulan.. 3 bulan.. tgkla mcm mane kannnn.. hopefully, boleh improve knowledge n vocab die..

penat sbnrnye nk ajar anak2 kat rumah.. dahla kite nk study utk research kite kan.. balik2, masak, kemas rumah, bg dieorg makan, n kene pulak duduk mengajar.. so, ade dvd ni.. sementara dieorg tgk, kite leh basuh pinggan.. duduk kejap.. baru ajar dieorg membaca, n betulkan hafazan..

bile anak pandai, kite gak yg senyum lebar. (^_^)v


*** updated 20-3-2015
Disebabkan ade org msg, email n bertanye.. Jadi kite as a mum, akan bg review sikit..

Jujurnye,
1. The books - segala buku tu, tak guna pun. tulisan kecik2, x sesuai sgt utk anak2 yg baru nk start belajar.
Lagipun anak sy tak pandai baca english pun lagi. Semua simpan bawah tangga.

Anak2 kite baca english guna buku dari Q-dees (Faheem's kingdergarden). Sbb kite tgk, buku tu sesuai utk budak yang baru nk belajar membaca. Selain tu, Read Easy pun ok jgk. Cuma sy suke pelbagaikan agar dieorg tak cepat bosan. Buku2 dr Big Wolf pun banyak.

2. DVD -- kene tggu mama sbb DVD tu, dieorg tak pandai bukak lagik. tp nanti kite akan ajar amie, so xdelah rasa terbuang sgt. So far, DVD ni jela yg kite rasa helpful utk tambah vocabulary anak dgn pronouns yang betul.

4-7 tahun, kepala dieorg mcm span. bagi je segala ilmu yg baik. english n arab.. hafazan.. insyaallah. boleh diserap.

3. Fun Thinkers -Nombor2 tu dah hilang. tangan banyak bile nk ajar n buat. jadi hilang tumpuan n minat sbb adegan berebut. So, tak berguna juga. Nasib baik Free.

4. Morphun - Yes, ini jela yg plg kerap dimain dari mula beli, sampai sekarang! dari arief fahmi, Faheem, now fateha pun suke main pasang2.. mmg tahan. tak pecah walau dah dibaling2, diketuk2... yg kecik2 mmg hilang, tp basic tu ade lagi n dimain sampai ke hari ini... --> paling berbaloi utk anak2 kite.

Depend on anak2.. anak kite tak diberi ipad.. hp sekali sekala. tv sekali sekala. kite suke dieorg bermain basikal kat luar, atau mengikut imaginasi n kreativiti sendiri. Dieorg gak cepat bosan dgn mainan mcm kereta, kete control, ultraman n anak2 patung lain or ape2 mainan la.. Yang blocks morphun ni jela yg dieorg setia sangat sampai ke hari ini..

Apapun.. selain grolier ni.. sbnrnye atas parents jgk.. kite kene ade masa dgn dieorg.. jika tak, beli lah mahal mane pun, tak berguna.. dan jgn expect dieorg boleh belajar sendiri. 

No comments:

Post a Comment

 
;