Sunday, October 20, 2013

Jahit Dress Muslimah (Flowy Dress) - Handmade

Hari ahad uolls... tak buat ape pun kannn... pagi jek g Tesco beli brg dapur.. makan tghari pun kat tesco jek..

So, ptg tu.. sementara si faheem tido... dlm kul 3.. teringat nk siapkan projek dress muslimah..

Kain dah beli lame.. ala mase lelong kat Jakel, Skudai tu.. dieorg nk tutup n pindah kedai tu.. hiler murah mase tu..

Kain lycra high quality jadi RM5 jek semeter! Bercorak oke! Chantek tau! So, kite rembat 2 psg, tiap2 psg 3m, mmg khas nk buat dress...

Lycra ni bagusnye... korang tak payah jahit tepi.. sesuai utk kite2 yg takde mesin jahit tepi. hehehe...

Ini Dress yg kite beli dr Imaan Boutique. RM79 kat PICC. So, kite tiru design die, tp pendekkan sikit sbb tak cukup kain. hehehe...

Perasan tak.. dress muslimah mahal2 uollls... lagi yg kalau labuh2... harga, tak hingat... dress biase jek pun smpai RM80? RM100++... kualiti la kann... ekslusif la kannn... dieorg nk byr sewa kedai, pekerja semua.. tp bg kami2 yg tak tersenarai dlm golongan pertengahan (kate pak menteri), takdelah kemampuan nk beli sgttt... belii.. tp budget la kan...

Tadaa... Ni lah dress nye.. 

Now, kite mmg suke baju yg lengannye grab coz, takde la terselak2 kan... sonang.. disebabkan kite yg buat, so advantage pilih getah yg lebih baik n kuat la kan... sbb disadvantage beli siap, selalu getah kat tgn terputus. sabo jela.. nasib boleh alter sendirik.

Ni bhgn leher. kite buat btk V shape sajok. nk hebat2 x reti. tp yg kite beli tu pun, bulat sajok.
Advantage Dress Lycra: Tak payah jahit tepi, sbb benang die tak keluar2 mcm kain biase.. tp potong elok2 la, supaya kemas jekk...

Disadvantage Lycra: Suke ikut bentuk badan.. dats y kite ikut flowy dress design, die besar n ala princess cutting.. lengan pun lebar.. cuma, disebabkan pregnant, die ikut perot ke depan!

***Jangan lupa tukar tapak jahit ke tapak lycra ye. Color Putih biasenye. G kedai jual brg jahit, cakap, cik sy nak beli tapak lycra, mesin jahit sy jenama (singer ke, ........ jenis (biase atau industri).. die tau.

Masa siap: 2 jam jek.

Cara:
1. Letak dress hitam tuh atas kain pink ni, pastu potong.. lebihkan 1 inch utk jahit mesin.
2. Pastu jahit cantumkan baju...
3. Pastu baru buat kemasan kat leher, bhgn bawah (jahit 1/2 inch kelepet ke dalam)..
4. Last baru buat hujung lengan utk masukkan getah..

Total Cost: RM15 sajok! upah pun x payah sbb masa jahit ni adalah mase ko tak tau nk buat ape kat rumah. setakat benang n getah, kalau nk tambah, haa, tambahlah singgit.

Ade satu lg.. kaler hijau. nak buat jgk. tp kali ni, dah tau nk buat lg kemas mcm mane.. hehehe... xpe, x kemas sgt pun... kite yg pakai.. bukan utk dijual!

Apapun.. puas hati tu tetap ade.. sbb kite buat sendirik! tak kesahla org nk kate ape, janji kite buat sendirik! yeahhh! hehehehehe....

Then utk dinner.. kite goreng Nasi Goreng Daging dgn Tempura!

Nasi Goreng Daging (daging korban banyak sangat).. tp sedap jgk letak daging kat nasi goreng... resepi dr adek ipar.. daging tu rebus siap2.. lepas tumis bawang semua, masukkan daging, biar lame sikit, baru masukkan nasi.. kacau sebati. senang kan.

Tempura, teringin. nak makan japanese bufet, tak sempat sbb ade org dtg rumah semalam. So, goreng jek sekejap guna tepung tempura segera. Sayur pun 3 jenis jek, Capcicum, Terung dgn Shitakae Musroom. Udang bengkong2 jgkla ye, tak tegak mcm korang selalu beli. Tapi tetap licin!. heh.
Mood: Happy!

1 comment:

Mashitah Mamat said...

terliur naai gireng daging tu.....


gara-gara tengok The Lizzie Mcguire Movie, saya dapat pergi Italy..kalo korang nak pergi destinasi impian korang, cuba buat macam saya buat ni TENGOK MOVIE, DAPAT PERGI ITALY

Post a Comment

 
;