Friday, October 11, 2013

Kami ke i-city, shah alam!

Kami ke I-City! Hitachi buat family day. so, dieorg provide makan tghari dan makan malam. Mulanya oke, pastu huru hara sikit management dieorg. 

Ade kupon aiskrim, tp beratus org kot, ade 2 line jek? kalau ade anak kecik, tahan ko nak beratur lama2? ntah ke mana hilang 2 org tu nanti. papa sorg tak larat ye.. huhuhu..

pastu.. pasal makan tengahari, belum kul 1, makanan abes! jeng jeng2... padahal, ramai lg tak makan. hambek. kene tggu lori baru smpai.. tak tau nape jd mcm ni.. takpelah, tu hal hitachi kan... 

yg penting, dieorg bayar masuk ke SnowWalk, WaterWorld dgn Trick Art Museum.. n malam tu, digital light dieorg la kan.. panas uolls... tapi kiteorg tak pegi kat Trick Art Museum tu. nyesal la pulak.. rugi. sbb tak sempat, nak makan, nk check-in hotel (hotel sendiri bayar), anak tido.. main kat waterworld jek dah bape jam kann.. huhu...

Tapi SnowWalk n WaterWord tu dah berbaloi utk anak2 kami.. dan mainan yg dibeli.

SnowWalk tu, -5deg jek, tp sejuknye, ya ampunnnnn... sejuk sangat. keluar, masing2 hidung merah. org lain kejap jek masuk, tp ntah mcm mane, kiteorg satu jam dok dlm tuh. paling tahan lama, papa. 

Baju sejuk free. Bawakla siap2 kasut n stokin. kalau tak, menyewa, duit lagi. RM10 atau RM15, tak ingat harga utk sewa boot. so, papa siap2 bawak stokin n kasut. nak beli sarung tgn budak pun ade je kat situ, kalau tak, tgn anak2 kejung. tp still, mama dah siap beli kat luar. kat travellers. sekali kat i-city tu lg murah. rm15 siap ade topi. hohohoho...


Dalam SnowWorld tu...

tak reti dok diam. papa stress depan penguin.

Budak ini cuba makan ais. sabo jela.

Pura2 takut depan polar bear.

Adek masuk balik dlm igloo tu.

Ni gelongsor ais. mama pun naik, mak buyong nak rase uolls... basahla punggung. huhuhu..

Angsa ke itik?

Oke, ini kat depan WaterWorld. Budak2 stil takleh dok diam, sbb masing2 dah nmpak air.

Ya itu die.. faheem n papa. arief pandai carik kawan sendirik.

Ni kat bhgn kanak2.. heaven for them.

Tak tau nape, adek takut, asyik kepit papa jek.

Last2 dok tepi jek. ntah ape yg dieorg borak. cewahh..

Ditarik sekali lagi, taknak gak masuk dlm tu, walaupun si papa n abg dah ajak bagai. Abang yg terbaring kat dlm benda oren tuh.

Gigih abg panggil adek.

Ni kat bhgn lain.. bhgn santai..

Again, main kat tepi tangga jela...

mcm ni jela die main air. siap baring ko.


Penat. Susu sat.

Ni kat bhgn pantai berombak. Ade 3 tempat jela yg sesuai utk anak2 kecik. tp oke jek. tu pun dok berejam sblm check in kat hotel utk makan n solat.

Ni gambar, arief yg amik. papa tengah pakaikan kasut adek. nk ke hotel selepas makan.

Oke. ini city of digital lights! kiteorg naik tau yg bulat besar tu. xtau name.

Ni permandangan dr atas. perghh.. dalam tu, sgt panas oke. dah smpai atas, gayat jgkla.. Seorang RM10, kecik RM5.
Oh ye. kesimpulan kat i-city ni, sebenarnye sgt mahal. die takde pakej mcm kite g legoland n uss.. setiap benda korang nak main, tiap tu kene bayar per head. bayangkan main keretapi kecik pun, adult rm10, children rm5. dah bape. mmgla feheem free. still, satu permainan kiteorg kene bayar rm35. mama kene duduk dgn faheem. papa dgn arief. 

n tu belum lagi mainan lain mcm kuda pusing, kereta pusing, kereta drive sendiri (arief je yg drive), bee kecik2 tu yg pusing2.. sume kene bayar.. takde pakej. mmg sgtlah untung tokey i-city. kalah genting highlands tau. 

pastu sbb penat nk balik, mama book hotel. boutique hotel. RM149 include breakfast. biase, RM149 ni, harga bilik standar room la kan.. dgn katil besar. sbb tgk dlm gambar, gitulah.. sekali.. tgk gambar ek..

Bilik Sempit! Macam Motel jek tau! Mcm hotel 2 bintang sajok. Ala-ala Sun Inns Hotel mase kiteorg dok kat Tambun dulu. huhuhu...

Toilet pun biase saje.
Unexpected. ingat luas sikit. nak solat pun sempit. huhuhu... pastu yg paling kesian, (takde gambo la pulak), breakfast yg free tu kan.. mak oi.. mee bungkus oke. nasi lemak pun bungkus punye. bungkus kertas coklat tu. roti n jem. air kopi + teh. sedih sgt tengok. ingat buffet mcm biase la kan kat hotel2...  huhuhu.. harga sbnrnye utk hotel 3 bintang tau, tp reality, hotel tu 2 bintang saje.

Apapun, mgkin sbb masih baru kot. kite rase, akan ade improvement selepas ni. sbb byk lg yg dieorg renovate. tp kalau setiap mainan n masuk kat tempat2 attraction tu berbayar mcm tu, mmg sgt lah teramat mahal. patutnye, kalau setakat ketapi kecik keliling pusingan kecik, free je dahla.. nk gak kiteorg byr total RM35. adehh.. mahal!

tu pun nasib masuk waterpark dgn snow walk free. pastu dekat rm150 jgk abes (padahal bape jek yg kiteorg main sbb mahal sgt), topup kat i-city card die, utk setiap permainan nk main.. dgn nk bayar parking rm10 smpai esok. tak termasuk makan tau.. sbb makan hitachi dah sediakan..

Banyak gambar kat hp papa.. sbb kamera mama, lg teruk, tak jelas berbanding kamera hp papa.. so, ini sajok la.. malas nk mintak gambo dr die. hehehe.. 

oh. arief faheem. banyak kali hilang kat sini ye. sbb tiba2 jek die menghilang ntah ke mana. mmg cuak. sbb tu jgk, kiteorg cepat2 balik hotel malam tu, sbb tak larat menjajau carik die. lone ranger la sgt.

boleh je datang, sekali sekala kan.. why not?

No comments:

Post a Comment

 
;