Monday, November 11, 2013

Jahit Shawl Halfmoon Handmade - Murah, Berbaloi n Puashati tau

Pasal jahit lagik... arini share pasal buat shawl sendirik uollsss... boleh n sgt senang rupernye....

mula2.. teringin gak pakai shawl.. nmpak mcm senang jek.. pin kat bwh dagu, pin bahu kanan, lilit ala-ala pakai bawal mcm dolu2... pakai tudung pin-pin ni, bile g lab je.. bawak anak, jgn mimpi!

pastu.. try la tgk kedai online yg jual shawl kan... kite carik yg printed shawl sbb byk baju plain.. sekali tgk harga, ya ampunnn!!! RM80 ke atas oke. tu baru sehelai. tak masuk postage lagik. ade yg smpai beratus-ratus... den tak kayo... huhuhu...

korang, jahit shawl ni, tak perlu mesin jahit oke. tak perlu ade. why? sbb hanya perlu mesin jahit tepi sahaja, yg rasenye tak perlu beli pun kalau setakat jahit sekali sekala... hantar jek ke kedai jahit utk jahit tepi shawl or tudung ye.

alat yg perlu:
1. kertas minyak color kuning utk buat pola. senang. tekap --> pin --> gunting lebihkan 1/2 inch utk jahit tepi.
2. pensel or pen utk lukis pola tu
3. gunting kertas utk gunting kertas minyak tu
4. gunting kain utk gunting kain la kan.
5. jarum peniti utk pin, tekap kertas ke kain supaya tak lari-lari mase nk potong.
6. kain lycra or chiffon (kite guna lycra 1.5m printed design)

tu saje. oke. kite rekemen beli kain 1.5m ke atas untuk buat wide shawl yg tutup aurat dgn baik. Insyaallah selagi cara kite pakai, tak tarik2 ke atas sgt.

So, kite pilih Shawl Half Moon ye. Bulan, potong separuh, jadi huruf 'D'. Sbb senang sgt nk pakai. blkg pun terus jadik bulat. ade yg panggil shawl instant, mmg segera. tak leceh.

Tip: kalau nk senang lukis pola, tak payah la korang lukis full pola utk saiz ni, besoo... lukis separuh saje (bentuk 1 suku atau 1 quarter). tu pun beso dah. So, korang boleh ikut pola mcm dlm blog kat bawah ni:

Ikut step ye (Bentuk 1 suku/1 quarter).
Step 1 dan 2, lukis lurus jek 30".
Pastu Step 3, lukis 30" dari bawah, tarik agak2 tengah (atau korang lipat2 utk dptkan tgh yg tepat, pastu lukis ikut garisan lipatan tadi).
Step 4, sambung melengkung.
Last, gunting pola tu. Simpan utk guna lagi.
Ini pola shawl halfmoon sebenar. Huruf D.
Ini die, lepas siap digunting, jgn lupe lebih kan 1/2 inch utk jahit tepi. kain ini, dilipat dua ye sblm digunting. Ni bentuk 1 suku tadi.

Tadaa... ni Halfmoon nye.. lepas digunting, bukak, korang akan dpt bentuk ini.
hantar kat tailor, nk jahit tepi shawl atau tudung ye. atau jahit tepi nipis. (bukan jahit tepi biase, tu nk buat baju kurung). Tailor tu sempat lg puji, chantek kain awk, beli kat mane.  hehehe.. kat Nilai je.
kalau taknak jahit tepi, boleh jek buat piping kan.. atau jahit tudung yg tebal sikit.. tp tak semua kedai ade mesin jahit tepi yg tebal utk tudung.

Yg pasti, kite memerlukan inner ini. yg ade pengeras. bukan jenis melekap, inner ninja dan sewaktu dgnnye. sebab. muka saya bolat. sekian.

Tadaaaa.... ni die. siap dipakai. siap lilit blkg n pin kat tepi kepala tu ha.. budget jiwa remaja mak buyong ni kan.. muahahaa... see, 1.5m, insyaallah, dpt wide shawl.. tutup dada kan walaupun dah tarik, utk lilit ke blkg. lagipun, lycra, sgt senang dibentuk, ditarik tanpa perlu digosok kainnye.
ekcelli.. bukan senang ye nk amik gambar ini.. sebab ade dua hero yg asyik melompat atas katil.

Ini die.. budak yg asyik ikut je mama g mane2... dieorg pun nk interframe jgk. hehehe..
Abg si mulut manis mcm biase la dialog die, "mama, chanteknye tudung mama"... hehehe...

Meh sini, kite cite kos shawl halfmoon printed design ni:
1. Kos kain --> RM25 (1m = RM18.90, lepas tawar menawar, dptlah harga ini ye)
- kite beli lycra gred plg baik tau, n beli pulak mase takde sale, n design yg terbaru keluar kat kedai tu kat Nilai Square. Tp beli jgk sbb nmpak sgt chantek kainnye.

2. Kos jahit tepi --> RM6 (kira utk 4m, 1m biase RM1.50 sahaja)

So total = RM31 sahaja.

Bayangkan kalau korang beli time sale... pastu kain yg kite betul2 suke.. design pattern yg kite suke.. kan best. kalau plain, design lame, lg murah lah kan harganye. n yg paling penting, jahit shawl ni, tak perlu ade mesin jahit pun. hantar jek kedai utk jahit tepi. atau kalau rajin, jahit piping.

Yg lg best sbnrnye, bile dpt buat sendirik, kepuasan tu ade. hehehe...

28 comments:

Mint Masri said...

Kak..kedai jahit tu kat mane.tengah mencari utk jahit tepi nie

arnie said...

yang ni akak hantar kat area rumah akak, bandar bukit mahkota.. kat kedai jahit sini je.

adik try tanye tailor atau kedai jahit, ade tak mesin jahit tepi halus utk shawl kat area rumah.. biase semeter rm1.50-rm2 je.

Natasha Zainal said...

terbaik la kak!!

arnie said...

Apa lg natasha, sila la mencuba. Hehehehe..

Nadia Fadila said...

mekasih akk, akk dah dapat pahala tau sebab ajar saya utk berjimat ... tqq akak... :)

Nadia Fadila said...

mekasih akk...akak dah dapat pahala sbb ajar sy berjimat... tqqq akakkk... :)

arnie said...

Selamat mencuba dan berjimat.. :)

Najmi Anuar said...

Cantik!! C:

- G C - said...

Jimat, sangat jimat!

Idalyda said...

sis, kedai jahit tu kt mn ye, blh bg alamat tak..sy kat impian putra ni je, xjauh dr bukit mahkota..blh lah nk g jahit kt kedai tu nnti..

arnie said...

Banyak dah ade. Kat bandar seri putra pun ade. Satu kat kedai fida, sblh kedai makan d'orange. Satu lg kat atas kedai makan d'orange. Kalau hantar banyak, try kaw tim harga la.

nur said...

Thanks atas perkongsian ilmu ni..mohon sy gunakan ilmu ini..rasa macam nak try buat juga..tq..

nur said...

Mohon share utk sy try bt..tq

Ummi Alia said...

Bagus tuto ni..mmg save

liena_ieyna07 said...

Wah hebt

Nora Anida said...

kalau nak buat labuh lebarnya berapa ye sis?panjangnya?

arnie said...

sy dah letak ukuran. lebar 30" bersamaan 76cm. labuh kiri dan kanan juga 30", maksudnya, bila dibuka, panjangnya adalah 60" bersamaan 152cm.

kalau nk labuh lagi.. beli kain yg panjangnye 2m. pastu gunting lengkung je kat hujung shawl.

La ChanteQ said...

Hi sis, kain tudung u tu sama sejibik baru raya kitorang anak beranak. Kalau terjumpe tegur2la... :)

arnie said...

hehehe.. seganla nk tegur.. tp sy senyum jekkk... hehehe..

MAHANI ZAKARIA SOFEA said...

shawl halfmoon/butterfly/instant shawl/bawal crepre/satin
tempahan di buka sekarang untuk pengedar dan pemborong.
untuk yang nak buat jenama sendiri juga dialu-alukan.
Harga kami memang berbaloi di pasaran.
PM@WA 01110887312 untuk tempahan dan rundingan.

Zieyzie Ilisha said...

akak tq sbb ajarkan cara buat halfmoon ni huhu...selalu kalau beli mmg agak mahal tqq akak muah100x hihihi

arnie said...

Zieyzie... hahahaha... comel sgt! welcome... lepas dah pandai jahit, jual la dik... menjana side income. muahx100 jugak! hehehehe..

wawa Harsh said...

kak camne nak jahit tepi tudung tu sy x faham

arnie said...

wawa Harsh: dik. adik tau kan, basic menjahit kene ade 2 mesin jahit. satu jahit lurus/biasa. dua mesin jahit tepi. yg mesin jahit tepi tu, tak ramai yg beli sbb harganye mmg mahal. jadi akak cadangkan, lepas potong terus hantar kedai utk jahit tepi.

ade byk jenis pulak jahit tepi ni.
1. jahit tepi utk baju biasa. (yg ni x sesuai utk shawl)
2. jahit tepi nipis/halus (khas utk shawl n tudung)

adik boleh tgk baju adik. jahit tepi die berbeza dgn jahitan tepi shawl yg dijual.

Rosaini Razak said...

TEMPAHAN SHAWL / TUDUNG SECARA PUKAL
Salam, disini kami menerima perkhidmatan jahitan shawl / tudung secara pukal dengan tawaran harga serendah RM3, kualiti amat diutamakan. kami bagi harga pukal berpatutan dengan kualiti butik.
.
Antara perkhidmatan jahitan yang ditawarkan :
= Jahitan tepi halus
= Jahitan kelim halus baby seam
= Shawl biasa
= Pelbagai Jenis Instant shawl
.
Boleh guna design sendiri dengan menyediakan sample☺
.
Anda Berminat ??? Boleh wassap saya di talian 017- 782 1257 ☺

jirus air said...

terima kasih share buat shawl handmade.Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.Tiada yg lain.Dulu kini dan selamanya.

faizura Othman said...

Assalam.. Tumpang tnye.. Kalo kain bidang 60 1.5meter nk buat halfmoon boleh dapat berape helai ye.atau pon beli kain bidang 45 tapi beli 2meter.

arnie said...

tak ingat bape helai. yg pasti akak guna bidang 60@ sbb lycra mmg bidang 60 kan.. and rasa mcm dpt sehelai je.

Post a Comment

 
;