Wednesday, December 4, 2013

Membebel kos hidup as student

tukar plan internet.
terlalu byk masalah dgn steamyx yg asyik rosak n tak stabil.
kapasiti download pun terhad. 

unifi. dpt hyyptv. musim ujan ni, asterok takleh tgkla kan.
pun tak tau nape bil astro naik.. kualiti masih kat takuk lame. takde apa2 improvement pun.
pelik tetapi benar.

mcm bil api.
untung berbillion.. tp still nak naikkan tarif elekctric. why?

apa nak jd dgn malaysia ni. *sigh

pastu nak naikkan toll..
kite hari2 setiap kali ke UM, akan guna toll utara selatan n NPE (belah pagi utk short cut n elakkan jem, tp kdg2 npe pun jem jgk, makan minyak lagi kan)
then, kira2, cost toll rm250 sebulan. belum naik lagi.

minyak aritu pun naik kan..
kalau dulu sebulan rm300 cukup. now rm400-rm450 sebulan. minyak.

cost sarapan, lunch.. n ptg kalau lapar (maklumlah pregnant, cepat sgt laparnye)..
breakfast makan minum rm5. lunch rm10. jajan/air/buah/makan ptg rm5.
so sehari budget mmg rm20. darab 20 hari bekerja rm400.
kalau stay up sampai malam? makan malam la pulak kan...

so.. secara kasar. bulanan. rm1200 utk kos belajar sahaja.
belum masuk A4 paper, ink printer utk print paper..
stationary. barang2 yg diperlukan spnjg belajar.

the question -- nape tak naikkan elaun belajar kami?

kami pun ade komitmen nk byr itu ini. bayaran kereta n maintenance, sekolah makan minum mainan anak-anak (nak masuk 3 dah), mak ayah, bil-bil, hutang..

mybrain15 pun kejam. sbb kite tolak mybrain15 setelah menerima dlm tempoh setahun.
tahu lah kene pulang semula kan. tapi die suh jgk kite pulang mase dlm belajar ni. satu hal.
satu hal lagi, utk byr rm21k dlm tempoh 3 tahun!
bulanan rm350! tahun depan rm385! tahun seterusnye rm423! rm465 seterusnye.
jumlah yg amat besar bagi kite ye.
bile kite minta kurangkan bayaran bulanan sbb masih belajar, die kate, eh, kan biasiswa awak besar. besar mane la biasiswa kami tu..
pembelanjaan pun dah naik.
tempat belajar pun jauh nak ulang alik..
bukan tak nak bayar. mintak kurangkan sepanjang kite belajar ni pun tak boleh.
apatah lagi nk mintak tangguhkan pembayaran smpai abes blaja.. mimpilah...

kite rase kekejaman pemerintah. boley?

** mission berjimat
- bawak bekal breakfast (larat ke nak masak or prepare hari2)
- bawak air botol besar dr rumah. kuat minum air kan.
- tak gunakan toll NPE. (sanggup redah jem kat federal?)
- amik upah telekung.


mmg nak tak nak, kene berjimat. hanya mampu melihat kemewahan mereka. huhuhuhu..

No comments:

Post a Comment

 
;