Wednesday, January 30, 2013 0 comments

Arief Fahmi is 5!

Syg sgt anak mama! Besar nanti jd anak yg soleh tau.. aminnn...

pandai dah request, nak kek, bawak kat sekolah ek mama... kalau kwn amie diam, amie bg kek.. kalau bising (bukan die ke yg bising), amie tak bg kek.

request nk kek coklat. nak buzz light. 

so seperti biase tempah kat k.ilot... blog die: ilotskitchen.blogspot.com

Macaroon coklat dari ilotskitchen jgk.. sedap n tak terlampau manis cm yg org lain jual...

Ini die. Buzz Light! dah blkg tu ade gambo toys story. tapi sbb die nk buzz light, so tampal gakla buzz light kat atas.

Nak tiup2 lilin jgk...

Potong jgk... smpai terpaksa jerit stop.. habes kek tu nak kene belah..
x makan sgt pun kek tu, maklumlah tgh diet... so ade la kiteorg amik 3 slice kecik, esoknye bawak g sekolah arief, utk bg kat kwn2 die...

mula2, ingat kek 9" ni cukupla kan... budget budak2 dlm 20 ke 25 org... sekali tanye teacher die, 50 org! hah, ramainye... patutlah teacher die pun ramai... tp ptg, utk transit ade 30 org.. means 20 org lagi tu samada ade bibik or mak dieorg ade kat rumah..

patutlah byk tadika bukak.. mmg ramai budak rupenye...

apapun.. selamat hari lahir syg... smoga berkuranganlah kenakalan n merajuk tuh.. jd anak yg soleh. aminnn....
188 comments

Tips carik tailor jahit pukal

So arini, kite jumpe 2nd tailor... sbb 1st tailor problem utk siapkan telekung2 tuh... tak larat nk tulis ape... yg penting kalau korg nak berniaga, pastikan tailor tu mmg tahu menjahit sekian, sekian..

contoh kalau nk niaga telekung, pastikan tailor tu mmg pandai jahit telekung... nak buat purplum, die kene tahu buat purplum.. biar die belajar dgn cikgu yg betul2.. bukan tgk, pastu buat... karang dptkan lah hasil yg sgt tidak memuaskan... mcm ape yg berlaku kat kite...

masa tu bg seorang peniaga adalah emas n duit.. duit nak guna utk belanja, byr kete, anak2 n kalau yg ade butik, byr sewa n staf n mcm2  lagi.. sbb peniaga bukan setiap ujung bulan, duit dtg....

so ape yg kene pikir n carik kriteria:
  1. Bagi die buat sehelai dulu, n kite pastikan hasil kerja dieorg. kemas or tak kemas. memenuhi citarasa n design kite or tidak. kalau tak, mintak baik2, suh die bukak n jahit balik.. biasanya dieorg xde mslh utk bukak balik, sbb dieorg pun mesti tak sedap hati kan kalau jahit tp customer (kite la tuh) tak suke...
  2. Jgn letak sejempuk 50 helai utk pertama kali.. no... kalau x jadi, 50 helai rugi! bg dlm 10-20psg... minimum is better sbb kite nk tgk, mampu tak die jahit pukal.. ade org bile byk2, jahitan die makin comot... tapi kalau jahit yg senang n dieorg mmg biase, cm baju kurung n tudung, rasenye takde masalah. tapi still kene tgk2 selalu ye.
  3. Masa. Sgt penting. Setiap helai, kene tgk, bape lame tailor tu mampu siapkan. Sbb kite kene jual. Setiap jualan ade tarikh pasaran, jualan n kite kene kejar especially kalau dtg musim raya n bagai. Tgk kemampuan tailor tuh, sehari dpt siapkan berapa.
  4. Standby 2nd n 3rd tailor... letak kat sorg ni 10, sorg ni 10, sorg ni 10. Cepat siap n terjamin back-up... Sbb dieorg pun manusia, kdg2 anak saket, or dieorg saket, so kite tak boleh nk harap kat sorg tailor jek..
  5. Harga. Oke, kalau hantar pukal, try harga serendah yg mampu n dipersetujui tailor. Sbb semuanya kos. Lagi rendah kos, lg bagus tp jgn smpai tailor tu teraniaya sbb terlalu rendah.. Tapi kalau korg jumpe tailor yg boleh jahit kemas n letak harga rendah, dats your luck la kan... so leh la jual dlm harga yg mampu milik... hehehe..

Harga, kalau jahit pukal, ade org amik, baju kurung RM18 kalau siap potong. Ade amik RM15. tp tu yg kene 500 helai ke atas. dieorg ade kilang. Kalau tudung, ade jek yg RM5 ke atas.

Harga ni biasanya bergantung pada:
(1) tahap kesukaran menjahit. cam telekung adinda ni, mmg susah kalau org tak belajar. Tak boleh tgk contoh, pastu leh jahit.. no.. unfortunately.. huhuhu....
(2) masa dieorg boleh siapkan utk sehelai atau sepasang. kalau baju kurung, dieorg leh siapkan 3 psg sehari. tudung lg banyak la kan... tapi utk design yg cerewet, makan masa dieorg, so up lagi harga ye.
(3) jenis kain n material, ni kdg2 la, kalau kain jenis kene lining, or lembut sgt, fragile sgt, so up lagi la harganye.

Ni baru yg basic.. lum lagi suh jahit manikla.. sulam lah.. mcm2 lagi la kan design... n mmg penting pastikan tailor tu berpengalaman. minta maaf kpd yg baru belajar. tp kiteorg berniaga, jenama tu sgt2 penting utk kredibiliti... so kualiti is no 1st. no mercy. kalau salah, sila bukak balik...

Cite pasal tailor berpengalaman. Ade sorg ni, die mintak tailor berpengalaman lebih 20 tahun menjahit, lebih 5000 student seluruh Malaysia kau... so die upah tailor ni sulam dekat 100 helai baju kurung die. Sulam ape ntah.. n bile siap, on time ye, hancur! Jahitan teruk n tak kemas! Kat mane silapnye, org tu dah sgt berpengalaman... Kerugian die utk 100 helai tuh, n die tetap kene byr upah tailor tu. padahal baju2 tu lgsg tak boleh nk dijual. tu lah, org melayu... kalau cina, kite rase dieorg takkan bayar. so, kite, bisneswoman, kuatkan hati. kalau x setuju, jgn byr.

So kene la berhati2... walau hebat mane pun tailor tuh, hantarlah sikit2 selagi kite tak hantar kat seluruh Malaysia kan... tu lain la... kite mmg kene hati2, sebab setiap tu duit kite... bisnes kite... tak boleh la asyik rugi jek kan..

oh, hari yg sgt penat... mggu depan check sample telekung tailor no2... rasenye kene anjakkan lagi pembukaan kedai online ni.. dugaan. Ya Allah, permudahkanlah... aminnn....

**Thanks utk Yatt (Butik El-Jameela), byk membantu dlm serba serbi tailor, butik n mcm2 lagi... Thanks gak utk Tmah n Dayah, tak putus2 bg semangat.. yg selalu dijatuhkan oleh sekeliling... huhuhu....

*** kpd tailor yg menerima jahitan pukal, boleh tinggalkan comment di ruangan utk kemudahan pelanggan yg mencari tailor pukal. sy menerima byk email tetapi tidak mampu membalas kerana yg sy kenal, semua jauh2 belaka.
Monday, January 28, 2013 0 comments

Having Fun kat Johor!!!

Yeahh... Sempena cuti maulidurrasul n taipusam, kiteorg balik 5 ari 4 malam kat johor.. baru arini (isnin) balik rumah bangi. tak jem pun jalan. alhamdulillah..

ekcelli rumah poskod kajang, tp sebab 3 minit kat nilai 3, n 3 minit ke bangi lama, so kite lebih suke ckp tggl kat bangi.. sebabnye lagi, kiteorg ni jauh sgt2 la kat bandar kajang. so bile kiteorg ckp kajang, dieorg assume kajang kat bandar nye yg kiteorg kalau nk g pun dekat 45 minit! bandar baru bangi pun baru 15 minit. huishh...

n byk sgt aktiviti tiap kali balik johor... takdelah asyik memeruk kat rumah je kan...

Kupang! Kiteorg sanggup masuk exit Tangkak, then pegi turun ke Muar utk carik kupang. Sekilo RM7 utk besar, yg kecik2 RM5 sekilo. Murah sgt n Fresh dari Muara Muar. Tapi ayah ckp, plg sedap kat Pantai Lido sbb pantai dalam, tp pantai tu dah jd Danga Bay, mcm xde org jual jek... huhuhu.. 
Kupang Beso! Kite beli 4.5 kg. Balik terus basuh, n rebus dgn daun kunyit n serai.  Masak die smpai kupang2 ni terbukak, haa tu dah masakla tuh. Sedap tu sedap, tp ade gak x sedap, maybe die cmpur dgn yg lame kot. Pastu mak ckp, ekcelli kupang kecik lg sedap n manis.. ooo patutla dulu kiteorg beli yg kecik, manis giler... besar tawar seket ek...

Dah agak, mak mesti ajak g JPO. Maklumlah, 15 minit jek dr rumah kiteorg. So Ani n papa belanja kiteorg makan tom yam n pulut mangga ni kat thai restaurant. Sedap sgt oke. Tom yam xde gambo tp sedap jgk n pedass... baru feel thai punye food. 

Jakel buat Crazy Sale!! Dieorg nak tutup, sbb nk pindah tempat lain, so yg ade ni, dieorg nk abeskan semua sbb kat kedai baru, semua stok baru jek. So ni bhgn lycra, dari RM5 lycra tudung n dress (plain n corak) smpailah RM18 semeter utk lycra denim.

See, berlonggok2 mcm tu jek.. Ye, kite borong kain n lining langsir! Kalau kat Nilai RM18 semeter, kat sini RM5 semeter.  Yg RM25 jadik RM7. Ko gilo tak beli.. Huhuhuhu... Confirm kiteorg beli, siap2 30meter sbb langsir kat rumah cume ade satu jek, tak bertukar n tak berbasuh dekat 3 tahun. huh? dah pulak tuh, xde lining. lining sgt penting oke, terutama kite seksi meksi kat rumah, susukan anak n kdg2 pakai short je kan... tudung pun x pakai.. so lining sgt penting...  

Adek suke sgt naik motor... pakai helmet. terbalik la yang... huhuhu

Fahmi pun sgt suke naik motor.. Tgh tggu ucu.. mane ucu, nak  naik moto...

Ini die, ucu layan anak buah keliling taman dgn moto... Suke sgt smpai tak nak turun. oh sudah.

Sempena Maulidur rasul, kiteorg g majlis kat Surau.. Dari kiri, ecot, angah, amal (sepupu) n nabila. Ekcelli rumah kiteorg pun buat kenduri, tp lupe amik gambo. Motip?  Sedap sgt lauk kambing yg mak order tuh. heheheh...

Jakun, makan dalam dulang! Dah lame x mkn dlm dulang. Nasi minyak, ayam masak merah, acar dgn kari sayur (xtau name die). Sedap! Kiteorg punye dulang licin oke. sbb ade papa, amie n mamat.
Lagi satu, kiteorg g Otak-otak kempas kat Saleng. RM14 jek ye utk 50pcs. Korang bayangkan kalau kat bangi ni dieorg jual sekeping 70sen. Papa dah makin expert masak otak-otak... kalau xnak basi, bakar cepat2 atau letak dlm freezer.. n kalau nk bakar tuh, pastikan korang letak luar dulu, sbb dalam die beku, so nanti bakar, daunnye itam kemain tp dalam x masak. So pastikan korg cairkan dulu... 2, 3 jam... sbb banyak kan..

Otak2 kempas ni lg sedap dr otak2 JB... n kiteorg lebih suke ikan berbanding udang. Pedas2 sket. Erkk... Jgn tengok perot papa lame2, nanti meletop!

Boleh tak, tambah rayyan as hiburan... hahahah.. budak bambam n tomey ni ade kat kulai.. so apak die xde, kite lg suke la kan.. keji. hahahaha... syg budak ini! rindu daa.. huhuhu.. senyum n jeritan yg menggoda... apesal x amik gambo dgn budak ni.. haishhh...
Ok.. selain kenduri yg mak ayah buat, maulidurrasul surau taman ni buat, jalan2 kat JPO, g beli kupang, otak2 kempas, ade lagi satu yg penting... ade org masuk minang! nampaknye adik kite dah nk kawen... in shaa allah bulan 5 ni.. dgn org melaka... smoga dipermudahkan mereka berdua.. 

setiap negeri ade keistimewaannya n kekurangannye... n tentulah kite plg suke negeri asal kite kan... lagi2 tempat kelahiran n membesar... tp takyah lah burukkan negeri org utk tunjukkan betapa bestnye negeri kite.. respect negeri org jek nape... 

oke.. esok besday amie... byk benda nk buat... Suits pun dah nak start.. (Stress arthur mati semalam) =)
Tuesday, January 22, 2013 2 comments

Dalam harta kita, ade hak orang lain

sedekah tu menyucikan harta kita..
kene selalu ingat, dalam harta kita, ade hak orang lain..
ade yg dpt gaji, simpan 100% utk diri sendiri n famili sendiri. why?
takut rezeki tu abes? 

sedangkan salah satu dr tiga amalan yg boleh di bawa ke kubur adalah amal jariah kite.
dan takkan abes rezeki kite kalau kite sedekah.
Satu kite beri, 10 Allah balas. Percayalah dengan Janji Allah. 

so kalau kite ni (aku la tuh kan) boleh gemok sbb terlebih makanan...
boleh pulak buang makanan sbb tak abes.. sbb terlebih...

sedangkan org lain, makanan tu tak cukup.. 
anak dieorg menanges sbb lapar.  
saket takde duit nak beli ubat. 

tp org2 mcm ni.. die tak meminta..
sbb tu kite tak tau.. 
mgkin sbb dieorg pun xtau nak minta ke mana..

dengar-dengar jabatan kebajikan kalau nk minta, dilayan mcm pengemis.
dengar-dengar bantuan zakat pun dah jd mcm tuh.. 
takut ade penipu katanya.. tapi kenapa dilayan begitu buruknya..

Gambar ni kwn kite yg amik, Diana.. di MRR2. bukan kat indon ye. Malaysia ni je.
seorang bapa naik basikal bawa anaknye. 
kite pasti mereka ini bukan seorang..
 
yup, kite mmg sensitif dgn bapa.. ayah.. 
di depan pekerja die, die seorang yg kuat. tegas. lantang. pemimpin. garang.

tp depan anak2..
dielah ayah terbaik kat dunia ni..
sbb ayah kalau bekerja, niat die utk anak2.. 
die tak boleh dengar anak xde duit.
die x boleh dgr anak susah.
die boleh menanges kalau anaknye menanges.

ms di university, kite penah accident, kite call die..
malam2 die dtg dr johor. sekali kite tgk, die cume duduk belakang.
dipandu oleh 2 orang staf die.
mak kate, ayah terus demam, lemah kaki n terus tak boleh buat ape2 ms dengar kite accident.

kite belajar, dr situ, sblm call, pikir dulu ape nk ckp.
kalau accident kecik2, xyah ckp dulu. 
bile dah oke, dok depan die, baru ckp. 
sebolehnya xnak susahkan hati die.    

selalu dtg ms university dulu, mata merah2..
sbb penat, tak cukup rehat.. 
tp dtg jgk sbb kite ckp xde duit..
kebodohan kite.
ketamakan.
selfish.
padahal die pun x byk duit mase tu.. 
tp die selalu ckp, 'eh, ayah ade duit la, ade.. akak belajar jek'

sentiasa ada utk anak2.. kite..

minta Allah limpahkan rezeki.
minta Allah berikan kesihatan yg baik, panjangkan umur mak ayah..
supaya boleh membalas jasa2 dieorg yg tak terhingga. aminnn...  

Ni ayah kite. Pak Cik Markom.
** wishlist: nak bawak ayah ke London.
Monday, January 21, 2013 0 comments

haaa... bile faheem dah merajuk..

hahahaha.. budak tomey ni sgt pandai merajuk dah... kene marah sikit merajuk..

Sampai tertonggeng2 k.. tengah pura2 bunyik nanges yg takde air mata tuh..
main dgn abang.. pastu kalah rebut mainan... merajukkkk...

mama buat tak tau jek.. sbb byk lg mainan lain.. yg abg die pegang, yg tu die nk amik.. same la mcm abg die.. yg adik pegang, yg tu la die nk rebut...

padahal mainan tu bersepah, xde pulak dieorg heran kan...
Saturday, January 19, 2013 0 comments

Sepetang memasak puteri mandi.. paheemmmm!!!

semalam dok rumah, teringin pulak nk mkn puteri mandi.. so masakla.. tgh2 hempuk2 tepung, gentel2 bulat kecik2.. skali tgk blkg.. 

arghhhh!!!

paheemmmmm!!!!


Abesss tepung mama.. bersepah satu dapur... nasib balance jek.. kalau satu karung, ade yg kene puk.

Ni budak nakal tu.. tak rase bersalah oke. main semula lepas mama bertempik.

dgn muka sekali..

Ni panjat2 kerusi pulak, nak tgk mama masak.. sibok... mmg susah masak sorg2, nk jaga anak at the same time.. tp ape nk buat.. Bibik nk blk.. huhuhu..

Ni die. satu color jek. buat merah jek.
ingat kan x abes sbb terbuat banyak. maklum papa x mkn sbb die cume mkn kueh2 yg mak die penah masak jek. tp kat jepun bole pulak hidup kan. ngade namenye. kalah anak. 

tp xpe. abes gak sbb arief mkn 3 mangkok, adek mkn 2 mgkuk, n mama abeskan 2 mgkuk.... alhamdulillah, anak2 pandai gak hargai ape yg mama masak.. huhuhu...
Friday, January 18, 2013 0 comments

kecewa

disspointed. sangat. googling, then jumpe doa kat bawah ni..

“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”
“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

YA Allah, Permudahkanlah Perjalanan Hidupku..

Aminnnn....
Wednesday, January 16, 2013 35 comments

Tip borong kat Kenanga Wholesales or GM Plaza

Oke. maybe ade yg tau, ade yg tak tau. kenanga wholesale ni byk jual barang borong mcm baju2 dari baju kurung, jubah smpai lah baju2 yg stylish n bergaya. purplum pun byk. tudung2, shawl, brooch, accecories, jam tgn, beg n mcm2 lagi la.

n yg plg menarik bg ibu2. baju kanak2. hoyeh!

tapi. tapi. kat situ sgt kuat sentimen die.. peraturan die. contoh satu baju tidur kanak2, sehelai RM25. korang pusing la satu kenanga, semua kedai takkan turunkan walau seposen pun! hebat kan. kalau kite... huhuhu...

Tip Borong Pertama: Beli Borong dengan kawan-kawan. (Bukan utk peniaga)

So tip kalau korg nk beli sikit2 jek, bukan bukak kedai, sila lah ajak rombongan makcik kiah. oke. minimum 3 org. lagi ramai lg bagus. sebab, harga boleh kurang kalau beli 3. sbnrnye yg 3 pcs ni, harga tak byk turun sbb bukan kategori borong. sbb borong sbnrnye minimum is 6 pcs ke atas. so bawakla geng 6 org! heh.

contoh harga rm25, beli 3, dpt rm19. beza kan?

kalau beli byk lg murah! lepas borong 3, korg boleh borong 6 psg.
kalau harga sehelai rm25, beli 3 dpt rm19, beli 6 leh dpt rm15 or rm12. lg murah!

contoh mcm dulu, kite beli baju kemeja mengandung kan. sehelai, die takkan kurangkan harga. rm35. merayu la mcm mane pun. tapi disebabkan kite beli 6psg, cuba teka bape harga die?

RM16 sajok!

n baju kemeja tu ade org (org lain) jual smpai RM49. tambah accecories, leh naikkan harga lagi. bagi kredit sbb kite dah boleh jd fashion advisor gitu. n ni salah satu strategi jgk utk menambah keyakinan pelanggan utk membeli.

biasa tak kite tgk baju2 kat jusco contohnye, yg tersidai, kite lalu jek, tak tgk sgt pon. sekali tgk patung pakai, siap ade rantai, tali pinggang, tiba2 baju tu sgt cantik. rupanya baju yg kite tak pandang tadi. kan.. kan? hehehe..

ke aku sorg. hahahaha..

2. Tip Borong Kedua: Borong utk Peniaga (Min 6 pcs ke atas utk satu produk)

Oke. Utk peniaga, haruslah ade modal kan. Utk beli murah, korg kene beli min 6 pcs ke atas. dan nak lg murah, 12pcs ke atas... nanti korang dpt harga yg korg pun x percaya utk sape2 yg first time berniaga.

3. Tip Borong Ketiga: Tawar Menawar

Ini harus. Try tawar menawar sampai flat. Jangan malu utk bertanya dan menawar, tak mati pun. Kalau dieorg kate tak boleh, cucuk2 lagi sampai betul2 tak boleh. Tekankan ayat, 'sy amik banyak ni', dan 'nanti sy dtg lagi, beli sini lagi, sy ade kedai maaa..'

4. Tip Borong Keempat: Bawak luggage bag

Korang, tangan korang confirm tak larat nk menjinjing beg segala pembelian. sila bawak luggage bag ye.

Ini die Luggage Bag. Jadik korang seret jela beg ni lepas beli brg2. Jimat tenaga since Kenanga tu ade berbelas tingkat! Jari pun x sakit.
Tip Borong Kelima: Bertukar Bisnes Kad

Oke, yg ini penting utk peniaga, kalau kite nak stok cepat ke apa, terus boleh call.. sesetengah kedai, dieorg akan amik data korang, so senang dieorg nk recall balik yg kite ni as return customer. dari situ boleh mulanya ikatan perniagaan. dan lama2 akan membentuk kepercayaan.

Sesetengah kedai jgk, dieorg boleh pos jek kat korang kalau korang nk stok. dats y, dieorg akan mintak bisnes kad kalau dieorg tau korg berniaga. Penting tau ade hubungan antara peniaga dan pemborong.

Tempat Memborong
so sape2 nk berbisnes, xde idea nk jual ape or dah ade idea nk jual ape, g la tempat borong kat kenanga wholesales or GM plaza or jalan TAR or Masjid India. Pastikan korg check kualiti item kalau boleh. Kalau ade ape2 kerosakan, leh tukar kat situ jek. Tapi dieorg pun no problem kalau nk tukar selepas tu. Resit simpan!

**oh yea, tak salah ye nak naikkan harga mcm tuh. bukan tipu tp bisnes. kene byr sewa kedai (kalau ade kedai), gaji staf, utilities, transportation, n kalau online, maybe die nk kumpul untuk bukak kedai kan... kembangkan bisnes. lagipun bukannye harganya naik smpai 1000% gitu. so masih tak menganiaya.

then, mggu lepas g kenanga dgn dayah. hajat nak beli brg lain, tp terbeli brg sendirik. lame sgt tak shopping! Of course baju anak2 sbb asyik pusing baju yg same jek. tu pun byk dah singkat2. sian anak mama.


Buzz Light. Arief tengah obses dgn buzz light. Saiz adik 2yr, arief plg besar 7yr. ingat nak belikan adam, tp takde saiz.

Spongebob! Ni mama yg obses. sebab comel!

Dah lame sgt arief nak sweater. akhirnye mama beli jgk. disebabkan beli satu, mahal oke, rm39. seposen pun xleh kurang. kalau beli 3 (campur kat kedai org tu), dpt rm29. see, beza byk sgt kan. tapi disebabkan baju yg lain tak berkenan, so beli sweater ni jela. Spiderman! Suka sgt, sampai terus pakai n bawak tidur n peluh2 sbb panas. sanggop! haishh...

Hiyaahhh!!! terus pakai oke. terus buat aksi, padahal mama baru jek amik kamera, belum ON kamera pun lagik. again, sanggop! hahahaha... dgn adek pon... (abaikan brg bersepah kat blkg n gambo gelap, lupe nak bukak flash, dua beradik dah x sabo2..)
tgk baju buzz light yg dua beradik tu pakai, especially si abg. tu saiz utk 7yr, tapi muat2 jek. maklumlah, saiz china. huhuhu...

so... sape2 ibu2 nk g shopping murah2 utk baju anak2.. or nk wat bisnes... especially yg baru nk start berniaga, start borong dari dalam Malaysia dulu. Gambateh!
Tuesday, January 15, 2013 15 comments

Tip Diet: Kebaikan Minum Green Tea

Tengah diet kan.. so kite nak share la sikit pasal diet2 ni.. mesti korg penah dgr kan pasal green tea ni baik la, ape la, bla la bla la.. tp tak penah amalkan. kan.. kan? hehehe.. same here..

ok... cite sket. beberapa bulan yg lepas kite try consume herbalife. tp stop sbb sudah tidak mampu disamping taknak masuk group dieorg. nak beli jek. tapi still mahal. tapi.. benda plg kite suke teamix dieorg.


Teamix ni sgt sedap. Wangiii bau hibiscus or lemon. minum jek rs panas badan tp kejap jela. still harga tea ni ratus2 utk 50gram or 100gram. logik? disebabkan mahal dieorg suh minum sikit2 je kan.. hahahaa...

ok. disebabkan itu, kite pun carikla kaedah lain.. nak teh yg sedap, baik, n wangiiiii...... then jumpe la.. green tea kat bawah ni. Jenama Dilmah. Beli kat Tesco Nilai. RM8 hinggit jek! compare beratus2 tadi? huh.


Brand Dilmah. Import dr Sri Lanka. Halal. RM8 hinggit jek.
Yg ni kite pilih with Jasmine Petals. Baunye mak aii, wangiiii mcm teamix tuh la.. rupenye boleh jek kite dpt yg murah. ade 20 tea bags.  Yg lain byk jek tp sebab cap 'cha ya nun alip', so taknak la kan. mane tau anjing2 kat kilang dieorg. huhuhu... lagipun dah ade yg halal. why not?

Cara Minum:
  • 1 tea bags tu letak dlm gelas, pastu tuang air panas, suam. (letak ais kendian) Rendam jgn lama2, tarik2 tali tea bag die, ada warna teh die kuar terus letak dlm bekas kecik yg lain.
  • Sebabnya, 1 bag tu leh pakai smpai 4, 5 kali smpai hilang warna n rasa.
  • Sebabnye jugak, korg tak nak minum rasa die yg pekat dan sgt pahit yg amat! argh, aku la tuh.
  • So biar die rase light2 gitu jek. Simpan tea bag td dlm peti sejuk. Nak buat leh guna lagi.
Digalakkan minum 3-5 kali sehari. Takde cirit birit tau. Boleh minum sejuk or suam2 or panas. Letak ais pun sodap. Tapi biase kite biar jek die sejuk dulu, pastu baru minum.


So cite sikit kelebihan green tea ni.. banyakkkk sgtt... tapi kite tulis 7 sebab kebaikan green tea ni ek:
  1. Membunuh Lemak yg Hebat! Sebab die ade bahan aktive EGCG, boleh tingkatkan pembakaran lemak dlm badan. 
  2. Target Lemak kat Perut! Ya, ibu-ibu, mesti mempunyai masalah cm kite iaitu lemak kat perot. huhuhu... So ada kajian kat Tufts Universiti menerangkan bahawa EGCG dlm green tea tuh, sgt aktif membakar lemak kat perut dan meningkatkan penurunan berat badan sebnayak 77%!
  3. Sentiasa stabilkan tenaga dengan seimbangkan tahap gula dlm darah kita. Die improve insulin dan berita baiknya, ia mengurangkan kelesuan, kepenatan fizikal n mental n.. n.. n.. mengidam makanan yg tak sihat! 
  4. Antioxidant. Membunuh sel kanser paru-paru, kanser prostate, kanser n byk lagi la sbb die bunuh radikal bebas dlm badan kita. radikal bebas dlm badan yg boleh bawak penyakit2 serius mcm kanser, arthritis, diebetes.  Ni bgs utk perokok nih. Nasib suami n famili tak isap rokok. 
  5. Kurangkan Kolestrol. Ia boleh kurangkan kolestrol jahat dan menaikkan kolestrol baik dlm badan kita. so bile kolestrol kurang, kite tau perjalanan darah kita baik, so hati kite pun baikla kan...
  6. Menghalang pereputan gigi. Kajian ckp die ade antioxidant 'Catechin' yg boleh bunuh bakteria n virus yg boleh menyebabkan jangkitan tekak n caries kat gigi.
  7. Berita baik utk kaum pompuan. Green Tea boleh mencegah kulit rosak n kedut-kedut! Anti-Aging gitu. EGCG kelihatan jadi 200 kali ganda lebih kuat dan hebat dari Vitamin E! So die mcm anti-aging la gitu. haaa. takyah nk consume Vitamin E lg.. eh, bile lak aku makan Vit E. 

So balik ni, sila la beli green tea. hihihi...
Saturday, January 12, 2013 0 comments

Diebetes. Diet. Tailor Lagik. Tarikh bukak kedai.

semalam kiteorg g melawat pakcik, adik ayah kat banting. cik ri. bukan 'cik, puan' tapi 'cik' sbb pangkat die adek kepada ayah kiteorg.. kalau abang, kiteorg panggil 'wak'.. jawo.. die kene strok.

oke semua. hati2 ye. die diebetis. haa.. diebetes boleh jadik strok. lumpuh.

kene jaga makan la. n utk org gmok, kenelah diet2 n beringat2. especially ade org tersayang kan. huhuhuhu..

cewahh pandai ko nasihat kannn.. tapi skrg dah start diet. kurangkan makan sikit2. kalau dah saket mcm strok, nanges2.. huhuhu..

tapi harapnye cik ri cepat baik. dah boleh bercakap. separuh badan lumpuh. belah kanan. kite ingat kalau separuh, atas x kene. rupenye separuh tu dr ujung rambut ke ujung kaki, semua separuh. sbb tu jgk die tak boleh makan, sbb tekak die separuh takleh function. so die cume minum susu jek. badan pun susut. rahsia kurus?

kite diet. sauna. hopefully leh la capai target. mintak dijauhkan dr segala saket2 tu... huhuhu...

**************************

kain semua dah beli. utk permulaan. kite buat 3 pasang utk 7 color. so total ade 21 psg jek.. website pun tgh godek2.

so, aim ujung bulan ni, siap batch pertama, paksa ani jd model free.. kalau xnak, ecot ade. free jek k. hehehehe..

tgh potong2 kain kan. dgn hebatnye amie terconteng kain ituuuwwww.... woo.. meletop2 rasenye.dah bertukar jd d hulk! ingat kain tu murah. waaaa..... tp nasib sikit. tp still, terpaksa buang sbb die terconteng guna marker pen. permanent! adoi!

**************************

dah seminggu kite ulang alik kat rumah tailor tuh. setiap die jahit, tiap kali tu kite check. die jahit sample jek dulu. selagi die jahit tak kemas, kite suh die bukak, jahit balik. n kite tak bg kain semua ni..

mmg cerewet. terpaksa cerewet. sbb nak jual. bukan diguna sendirik.

ape guna bg tailor kalau jahitan tak kemas bagai kan.. baik kite jahit sendirik. hehhee..

so esok dtg lagi. suh die siapkan utk 1st batch. mintak Allah permudahkan dan semoga kite berjaya. aminnnn.....

**************************

Tarikh Bukak Kedai Online: www.adinda.com.my: 30 Januari 2013. Ari Rabu ye. =)

Tuesday, January 8, 2013 0 comments

Mengajar Tailor Menjahit

hihihi.. arini g kajang. jumpe tailor.

so, tadi dari pagi smpai ke petang, ajar la tailor tu menjahit.. sebab die tak penah jahit telekung.. ajar org terer jahit oke.

yela.. takkan korg expect kite yg jahit. baru 2bulan blaja jahit. tak kemas. so kene gak hantar. (sebenarnye malas.. hahahhaa.. sebab tu yg 6 keping tu pun x siap2.. huhuhu..)

jahit telekung. mmg cerewet. especially bile nk kemas. sgt cerewet.

even org dah jahit lame pun, terpaksa tgk org lain cara jahit, baru boleh jahit. coz yg kite punye bukan simple dimple. cerewet sket. huhuhu... especially bhgn muka.

esok kene dtg lagi. ajar lagi. dieorg try lagi. sampai kemas.

then barulah kite hantar selonggok kain untuk dijahit. huhuhu... hopefully dieorg cepat blaja. aminn..

laki bini ye menjahit. n si suami lg hebat dr isteri. n si suami jgk lg tekun n cerewet dr isteri. hebat3..

esok ptg dah boleh beli kain kot. malam siap2 potong.. sebab leh cut cost n budget.. then baru hantar.

**rase cam nk g china la... borongggg.....
Sunday, January 6, 2013 4 comments

Diet yg tak menjadi.. A big sigh..


konsisten! susahnye la nk konsisten.. kene konsisten... susah! jap nak senam, anak nk itu.. anak nk ini.. xde anak, time tu lah nk buat keje mcm2 kat rumah ni.. 3 hari dah berjaya, hari keempat tibe2 ade plan lain la pulak.. bile dah lain, terus lain jadiknye..

diet tak makan nasi..  ni yg tak bg makan nasi langsung.. ala 2, 3 bulan jek.. nak gak cuba.. tapi still.. susahnyeeeee... kite org Malaysia lah! kurangkan boleh, tak makan? huh?

diet tak yah makan malam.. sorry, tak layan.

diet kurangkan makan malam.. tak konsisten.

diet dgn supplement.. tak sedap. jemu. muak. mahal giler!

pastu org2 kurus suh bersenam.. 'senamlah!'.. senam.. dahlah x suke lari.. beli threadmill pun jual balik kat mudah.my.. hahahha... hangit2 taik ayam! *sighhh...

senamlah! again.. susah nk konsisten.. ekcelli suke swimming.. tapi mahal sgt.. sekali masuk rm5.. bayangkan kalau kite nk swim 3 kali seminggu, dah rm15.. tiap2 minggu? kopak! belum lg minyak kete nak ke sane.. *sighhh..

so.. bile dah turun.. pastu stagnant, tak turun2.. pastu give up.. makan byk2 mcm esok nak mati. huh. esok mati, ko mkn byk? ibadah lor... hehehe..

naik balik. 77kg.. lagi berat dari sebelum ni.. macam mengandung 9 bulan..

kecewa.

tgk adik ipar pun dah lebih kurus.

kecewa.

tgk akak ipar pun dah kecik sket.

kecewa.

tgk kawan anak 3 pun slim!

lagi kecewa! aku anak baru dua. 

org kurus mmg senang ckp.. buat itu buat ini.. tapi bile dieorg bebel, dieorg amik tahu.. prihatin.

but still.. tak putus asa lagi..

cuba lagi..

arini 1st day balik..

diet. kurangkan nasi.. lunch je. atau sesekali.. coz org darah O ni, mengikut kajian, diet yg sepatutnya adalah kurangkan karbohidrat. so mmg kene la.. n sauna. hehehehe.. ekcelli ceritanya, arini beli sauna. kihkihkih...


** AJL.. congrats to yuna.. takdelah fan die pun.. tapi lagu terukir di bintang sgt best.. klasik gitu.. pulak aizat yg comel itu.. suara die pun sedap.. yeahhh!! lagu mama menang!!!!!

Wednesday, January 2, 2013 0 comments

1st day Fahmi n Faheem 2013 kat Taska/Tadika Al-Fatih

So, kiteorg dah register kan fahmi kat Tadika Al-Fatih. Faheem pulak Taska Al-Fatih. So kali ni fahmi n faheem pegi sekolah yg berlainan. 

Dats y mungkin bagi tamparan kat adek sbb abang die takde kat tempat baru.

Kebetulan tahun ni, dieorg bukak cawangan kat Bandar Bukit Mahkota. Mmg bersyukur sgt2. sebab mmg dr fahmi 3 tahun, dah teringin sgt nak hantar ke Al-Fatih, tp jauh sgt kat Bandar Seri Putra. Tp dgn izin Allah, dieorg bukak kat sini. tahun ni. 2013. =)

n again, kite pilih Al-Fatih ni sebab agama. Islamic education. Tadika ni mewajibkan dieorg solat dhuha same2. yela, mama tak tau cmne nk ajar anak solat. huhuhu.. mmg penting sgt2 solat. rukun islam kedua. pastu baru puasa. rukun islam ketiga. In Shaa Allah, Arief Fahmi jadi anak yg soleh.

Oh ye. Walaupun islamic, tak bermakna dieorg tgglkan lain2 pelajaran. English dieorg pun hebat. Math, Science, Arabic selain praktikal membaca, menghafaz n adab yg baik. Still belajar secara bermain. 

N teacher2 dieorg ni ramai, so ratio teacher ke student tu mcm 1:7 cmtuh la kot.. so sgt baikla, boleh teacher fokus kat setiap budak kan.. harapan seorang ibu.

Ini budak, sudah tau mama nak hantar die. Melekat sajok. Semalam test. teacher kate asyik menanges jek dari pagi smpai petang. Sayu dengar. Rase tak nak hantar pun ade. Ya Allah, kuatkanlah anak kecik ni, supaya tidak menanges lagi. aminn..

Ni Taska adek. amik gambo dr kete sebab adek dah nanges bagai. so kene cepat2. tapi sempat amik gambo. boley?
Ini abang. sgt excited. Tak sabo2 nk turun dari kete bile nampak kawan2 main kat luar. sume pakai baju oren. tp bawak jgk botol susu kat tepi beg tuh. hahaha.

Ni tadika fahmi. Budak2 pompuan pakai tudung.

Sampai2 terus panjat.

Siap tunjuk kat kawan2, mama amik gambo. hehehhe..
Semalam, test fahmi jgk. cume belum start belajar. tapi ade die bawak balik, kaler2. die ckp best sgt. Amie suke mama. Makan sedap. Teacher baik. Amie ade 3 kawan. Kawan 1, kawan 2, kawan 3. Haa? Die gelar kawan die 1, 2, 3 hokey. hahahhaha...

Tak lame lagi, boleh la Arief Fahmi azan kat rumah bile nk solat. Kite halau semua setan2 kuar rumah. Aminnn.. =)))
0 comments

Cuti-cuti Langkawi... Best!

Yup, best. last time kite pegi mase darjah 5 or 6, kecik sgt, tak ingat ape2 sgt kecuali melawat makam mahsuri, n muntah dalam feri dlm plastik bocor. huh.

mulanye taknak pegi. tibe2 papa ok la pulak. kebetulan cuti krismas. ya ampunn, tak sangka berdoyon2 org pegi langkawi! kiteorg bertolak dr kul 8 malam, sampai kat R&R simpang empat, kedah, kul 3 pagi, sgt penuh! sesak. dlm hati, nyesal aku pegi. tp tetap diteruskan.

yg pegi langkawi, mak ayah, famili along ngan mak mertua, famili kite, angah n ryan jek, ecot jumpe kat sane n famili shatap (pakwe ecot) tp syatapnye xde.. 


Ni mase dah smpai kat kuala perlis, tggu nak beli tiket. kiteorg sampai pagi2 buta tp disebabkan ramai, tiket feri kiteorg pukul 12.30pm. tu pun beli dr org kenal kat dalam tuh. kalau beratur, kul 6ptg. woooo...

Di celah kesesakan. budak ni dah malas jalan.

See. Sesak. Penuh. Panas. Dahla aircon xde. kipas pun xde. serius cm dlm sauna. kalau ade org pengsan mase ni, mmg x terkejut.

Arief in ferry

Adek in ferry. Panas. so bukak baju.

Ryan pun bukak baju. budak omey bambam.

Aksi sesampai di langkawi. Adam n Arief.

Angah n ryan. rase ryan tu lg beso kot. hohohoho..

Ni esoknye. mase nk g Island Hopping. Sewa terus satu bot RM240. kiteorg ade 13org. Kalau sorg2 RM25, so sewa satu bot lg jimat. Adik pegi tido, balik pun tido.

Menunggu bot nk g Island Hopping. Control pulak tuh. nyampah!
Ni semua kiteorg. yg set belakang tuh, famili chatap. tgh2 baca doa tu, mertua along. bot melambung, kiteorg jerit heppi, die suh istigfar. betul la. tp cm lawak jek kiteorg jerit2. nasib ade org ingatkan jgn suke sgt. huhuhu..

Arief mula2 takut. smpai kene peluk dgn adek shatap. sbb bot laju. best2!

Adek stady jek. cume termasuk air. kejap jek dgn papa. nampak mama, nk peluk mama pulak. sgt manje n ngade.

Ni kat Pulau Dayang Bunting. Nak memanjat bukit sbb nak g tasek die. jauh jgk tp dlm 15 minit la.. sbb nk turun naik bukit. dah la kene dukung faheem. berat!

Kat tasik tu, dieorg ade sediakan tempat utk budak2. so xyah nk pelampung or jacket life bagai. Adek pakai spedo biru. mandi dgn auntie. Yg belah atas tuh, kawasan dalam. ade jaring tandakan kawasan utk safety.

Ni sebenarnye papa dah naik berenang, turun lg sbb adek tak nak naik.
Haa.. kiteorg berenang kat tempat dalam. along mula2 takut, tp lepas dok dlm air, die confident, siap ajar adik ipar die, ila buat mcm tu, buat mcm ni.. by the way, die dok kat jeti, takut nak turun, nak tak nak, nak tak nak, sekali  gedebush!! kene tolak ngan suami die. hahaha.. mama n papa berenang jela. hehehhe..
Lepas pulau dayang bunting, dieorg bawak ke pulau beras basah. kat sini pantainye cantik, pasirnye putih, so sesuai la nk mandi. Ekcelli, kite tak suke mandi pantai tp tgk anak2 mandi, heppi jek dieorg. Mama, papa, adek tanam arief. sebelah tu, adam kene tanam dgn autie.

huaaaaa..... budak tak leh dok diam. hahaha..

Aksi dieorg mandi pantai pulak.
 Mase ni kiteorg ade naik banana boat. tapi x best sgt. tak thrill pun. tak jatuh pun. tak best la pendek kate, banana boat die. tapi angah kate, mase die naik, best jek. huhuhu..


Ni mase ari last. Singgah kat taman permainan die. Masing2 dah hitam terbakar. especially arief. adek merah.
Tak shopping banyak pun. Setakat beli gamat2 (wajib kot), Coklat (wajib gak kalau g langkawi) n pinggan mangkuk (wajib!). hahaha.. pinggan tak la. tp mangkuk ye la. pastu beli grill yg ade penutup, RM69 jek. kalau kat sini, jusco maunye RM200++. 

Tapi disebabkan kiteorg dtg mase ramai org, so x murah sgt la. x leh nk tawar sgt. xde sale sgt. huhuhu... sbb mak ayah kan selalu g langkawi, die kate, kalau musim x ramai org, sale giler2.. tp still, kite rase dah murah compare beli kat sini kan..

so.. mmg sgt Best g langkawi especially Island Hopping. Tak sabo nak g lagi... tp yg lebih terancang. Weeeee....~
 
;