Thursday, March 28, 2013 0 comments

Sunat Tahajud dan Iqra utk Arief Fahmi

kite rase perubahan. akhir2 ni. especially, selepas kite terdengar zikir Allah malam selasa yg lepas.

tak tau kenapa. setakat ni, walau susah mcm mane pun, mcm Allah permudahkan, adanye waktu utk solat. dalam keadaan tidak diganggu. dan tidak pula terlalu lewat waktunya. 

kite dah tak dengar zikir tu lagi. mgkin sbb hampir setiap malam, hujan. 

sebenarnye, pada malam tuh. kite solat sunat taubat. mase tu, kite rase takut sgt. tiba2 terbayang sempit n kubur yg gelap. jadi cepat2 kite minta, 'Ya Allah, ko luaskanlah kuburku'. pastu teringat api neraka. dosa2 yg amat byk. bahangnya api biru. mampukah kite. jd takut yg teramat. smpai menanges. kite doa 'jauhkan aku dr api nerakamu'. 

then, kite beli buku solat sunat. sekali terjumpe satu solat sunat, yg kite penah belajar mase sekolah dulu. tp tak diamalkan. 

tp jika Allah bangunkan lagi di tengah malam, in shaa allah, kite akan solat tahajud. rupanye solat sunat tahajud ni, sunat muakad, yg dituntut ye. ala, kalau terbangun tu, buat dua rakaat jek.

Solat Sunat Tahajud
Rasulullah SAW bersabda:  “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.”   (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)

baca betul2, sabda Rasulullah kat atas. bukan setakat jalan mendekat diri dgn Allah, tapi jgk utk mencegah kita dari perbuatan dosa, amalan buruk n penyakit.


KELEBIHAN  SOLAT TAHAJJUD.

    1. Tahajjud adalah solat sunat yang paling afdal.
    2. Doa dimakbulkan Allah.
    3. Memperolehi ketenangan jiwa.
    4. Merasai diri hampir kepada Allah SWT.
    5. Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT.
    6. Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah.
    7. Menewaskan gangguan dan godaan syaitan.
    8. Mencegah dosa dan menghindari  penyakit.
    9. Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas.
    10. Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari.
    11. Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai.
    12. Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia.
    13. Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan.
    14. Orang bersolat Tahajud menjadi kesayangan Allah SWT.
    15. Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi.
    16. Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat.
    17. Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah Azza Wa Jalla.
    18. Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian Siratal-Mustaqim.

Kat reference atas ni, ade tunjuk ajar cara solat, doa n lengkap lah. tapi kite doa baca ikut buku yg kite beli.  Ala, harga pun 5 hinggit jek. tapi bestnye, doa dimakbulkan Allah mase solat sunat ni. Mase ni lah doa, smoga anak2 kite dipermudahkan utk menghafaz Al-Quran. Dan permudahkan kite untuk mendidik mereka. 

Pesan pn.lina, kite kene try n error kat anak2 kite ni. rasenye al-furqan tak sesuai utk anak kite. so kite beli iqra. 

6 kitab ni, RM15 jek. Murah sgt kan. Pastu kaedahnye pun senang. 

Ni buku pertama die. tgh kite ajar kat arief fahmi. semua dalam buku pertama baris atas. pastu perasan tak, kat huruf bawah sekali, kaler merah, huruf2 tu, die ulang dr muka surat sebelumnya. jadi setiap huruf dari awal smpai depan, akan diulang supaya tak lupa. Sgt berkesan. Fahmi pun laju jek buku yg ni. 

Apapun, semuanye atas kite. nak atau tidak. alasan ade atau sengaja diadakan. sbb sblm ni, kite yg malas (mengaku ko kan), at the end, anak kite yg lambat, sendiri terasa. kite nk arief fahmi n faheem jadi macam darwish n darwisya. cita-cita seorang ibu. 

tapi at the same time, kite ajar fahmi buku anakku. utk baca bahasa melayu. sbb die dah 5 tahun kan. nanti lambat sgt. 

n yg paling penting, kite ade kesabaran luar biase mase nk didik arief. tak seperti sblm ni, asyik nk marah jek. tak dpt, kite stress, die pun stress. tp now, x tau nape, mcm ade kuasa kesabaran yg luar biase. hehehehe.. maybe sbb cita-cita seorang ibu. =)

Chayo Arief fahmi! 

29/3/2013 - dah hafal Al-fatihah n 4 surah Qul. tp masih pelat n tajwid tak betul lg. dah boleh solat. bacaan rukuk, sujud, tahiyat dah betul. tp kite tak paksa die solat. belum 7 tahun. tp oke jek. sekolah die pun sgt membantu.

bak kate wardina, jgn mcm ketam ajar anak jalan lurus. semuanya kite dulu. =)
0 comments

i wish i never care. how to be ignorance?

dah lame kite stop baca surat khabar. especially harian metro. sbb berita2nye terlalu mendalam n terkesan dlm diri kite. in negative way.

rogol. bunuh. dera. --> negatif. negatif. negatif. hurt.

ingat lg pesan pn.lina (darwishndarwisya), pengasas islamic parenting netwok,
'tak perlu ambil tahu, kite akan tahu, sbb sekeliling akan bgtau. n kenapa kite nk baca perkara2 negatif terutamanya pagi2? kesannye, pagi2 kite telah dimulai dgn perkara negatif. then, apakah kesannye kite sepanjang hari tersebut?'

people said, ignorance is a bliss. for some reason. but not for all. of course.

n the truth is always ugly. especially when it become to political.

betul ke, kite boleh tak ambil peduli tentang apa yg terjadi kat negara kita? betul ke, kita tak perlu tahu apa yg pemerintah kita buat? baik kerajaan, mahupun pembangkang.

kedua2nye ade kelebihan dan kelemahan. nk sempurna? mane ade.

i wish i dont know. i wish i never care. i hate to know. but again, the truth is, in deep, i care. that was a stupid reason cause me a burden n pain.. especially after i knew and informed what exactly happen. 

like a parasite.

hate to know.

but the most of it, when i was hopeless. cant do anything.

undi. yes, of course. but can it change?

people said, i dont know because i did'nt work there. but she/he worked there just only for a few years. n just a typical staff. i dont need to work under what type of sectors in goverment to know about it.

because... because of my father, his friends (bekas2 pengarah utk setiap sektor), my uncle (ketua polis traffic bukit aman), a friend, a 'mejar' from angkatan tentera malaysia and many more.

orang tua. lagi byk dieorg tahu tentang kita. dieorg tahu sejarah sbb itulah yg dieorg alami. tahu selok belok negara kite, sbb pengetahuan dieorg luas. n hidup lebih lama dari kita. especially bekas2 pengarah. bukan staff bawahan.

again. i hate to know. how?
Monday, March 25, 2013 2 comments

Resepi: Creamy chicken mushroom pasta & grilled meatballs

lame dah x share resepi. resepi ni, k.shila yg satu kelas master kat ukm dulu yg ajar. dielah cikgu western food. tanpa die, kite takkan cuba makan apatah lagi masak western food. mase tu, balik2 spageti bolognese dgn chicken chop.. mmg x berkembang.

then,. kite modified kebanyakkan recepi die. but still, the main recepi from her. x kesah la die dpt dr mane kan. hehehhe..


Ini antara main ingredient die. kite guna brand Campbells mushroom cream. Brand lain cam brand Vono, x sedap n x bape pekat. Boleh jek amik yg chicken cream, chicken mushroom cream or byk lagi la kan.

Disebabkan papa ade kholestrol yg agak tggi, so tumis menumis kite guna minyak sunflower or corn, yg zero kholestrol n karbohidrat.

Bahan-bahan:
1. Pasta 1/3 dr bungkusan sederhana yg biase dijual, utk 4 org makan. Kalau nak cuba2, masaklah 1/4 jek dulu. (apa2 jenis pasta tp kite guna Elbow Macaroni Pasta, dipanggil elbow sbb mcm siku kite)
2. Campbells Mushroom Cream (1 tin).
3. Green capsicum (1 bijik) dipotong dadu n kecik2.
4. 1 tin cendawan butang. Kite guna separuh tin jek. Dihiris tebal atau nipis ikut suka. 
5. 2 bijik bwg putih dipotong dadu.
6. 1 biji bawang besar kuning dipotong dadu.
7. Meatballs (Beef) brand Ramly.

** x payah letak garam sbb cream tu dah manis n sedap.

Cara:
1. Didihkan air + sedikit minyak utk rebus pasta. dlm 10 minit jek, tgk dah masak n kembang (jgn kembang sgt), boleh tutup api, dan tapis air. (mcm masak spageti).

2. Panaskan kuali n minyak, masak capsicum dahulu, jgn terlampau masak. kite kacau2 n boleh rase mcm dah layu sikit, boleh keluarkan. (ni tip dari k.shila, sbb kalau capsicum ni keras, x sedap, biar la kite makan lembut sikit)

3. Tak perlu buang minyak tadi or tutup api. Terus tumis bawang putih n bawang besar smpai layu. 


4. Masukkan capsicum dgn cendawan. Kacau sekejap utk sebati. dlm 2 min jek.

5. Masukkan pasta n cream. Gaul sebati dlm 2, 3 minit. Tutup api. Jgn lame sgt, nanti cream tu kering. Siap d pasta! Pastikan api perlahan mase ni, taknak cream kering sgt.

(Gambo dr en.google) Yeahh Ramly dah buat meatballs. In Shaa Allah, Halal. n harga pun lebih kurang jek dgn meatballs yg lain, tapi meatballs Ramly lg banyak. 800gram utk harga yg same dgn brand lain yg jual 500gram jek. Nak buat sendirik boleh, tp malas. huhuhu..

6. Panggang meatball Ramly ni, kite guna dlm 12 bijik jek. Tanpa minyak.


7. Then, boleh la hidang n menjamu selera. Feveret Arief n Faheem. Yummy! Meatballs dah berkurangan disebabkan dimakan begitu sahaja oleh arief dan apak nye.
Selalu kalau jumpe dietatian, dieorg akan sarankan kite makan pasta in stead of nasi. Kurang sikit karbo nye. 

** Boleh jek tambah tuna or isi ayam. kreativiti sendiri. (^_^)v

Siap dlm 30 min jek. 
Sunday, March 24, 2013 2 comments

Dengar suara berzikir sayup waktu malam

Malam tadi, kite terjaga pukul 2.30 pagi.

n kite mmg jenis yg sgt senang terjaga. terutama nk breastfeed faheem.

kite teringat jgk. tak pasti terbaca kat UAI atau Ustaz Don atau SaifulIslam.
"Kalau kite terjaga kat tgh malam, tu malaikat yg kejut, suh kite beribadat, semalas-malasnye, kite doa n niat je, jgn buat tak tahu, takut Allah n malaikat tak kejut kite lagi". (ayat lebih kurang la ek)

n malam tadi. kite bgn. ekcelli, sebelum bgn, kite susukan faheem.

yg sgt peliknye, kite mcm terdengar dr luar tingkap bilik kite. dekat jek katil dgn tingkap n tingkap pun mmg tak tutup sbb dah ade grill.

kite dgr mcm org berzikir.. 'La illah ha illallah'. La illah ha illallah. La illah ha illallah. berulang2 kali. mcm berzikir kpd Allah.

mula ingat mcm dr dlm kepala kite jek. tp dgr sayup2 n jelas dari luar.

kite tgk luar. kosong. just pokok2 yg bergoyang2 kene tiup angin. mase tu meremang jgk. takut. takdelah pikir hantu. tp still. takut.

lame jgk. smpai kite lepas solat. ms nak tidur blk tuh, masih terdengar sayup2. sgt sayup oke. tp jelas satu2 pujian tu. n smpailah tertidur.

takkan lah kite dengar pokok berzikir kot.

mainan setan? ade ke dieorg nk berzikir?

tak pasti. 
wallahualam.

** teringin sgt nk pegi rumah Allah. 
Friday, March 22, 2013 0 comments

Sane sini cakap pasal penipuan Rumah Amal Buah Hatiku

Oke. dari ke fb sampailah ke blog2 terkenal mcm mazidul smpai la ke blog tak femes cm blog ni. hehehe..

korang boleh baca detail kat link bawah ni:
http://www.mazidulakmal.com/2013/03/masyrakat-berhak-tahu-fakta-hubungan.html

Dari bukti yg mazidul tunjukkan, rumah amal ni adalah rumah jemaah Arqam.


Ni Pn.Asiah, yg aritu kite jumpe. Chairman rumah tuh.

Ni Suami Pn.Asiah. Nampak tak yg die post tu, highlight merah. Selamber ckp pemimpin agung yg dijanjikan Rasulullah Imam Asy'ari Muhammad. Setahu kite, pemimpin akhir zaman, Imam Mahdi, akan membawa panji hitam (ade die bawak?) n nama die akan same dgn nama Rasulullah, Muhammad bin Abdullah.

Ni 3 org isteri die. Skrg die kate ade 14 org anak. So budak2 dlm rumah tuh, yg kite jumpe, separuh tu adlh anak2 die sendiri. n mgkin tambahan anak jemaah. sbb dlm tu ade 21 org, 14org jek anak die. Jgnkan Rasulullah, dlm Al-Quran pun dah ckp, kalau tak mampu, cukuplah seorang isteri. Ni dah terang2 tak mampu, tp ikut nafsu, kawen 3! dasar! pastu gunakan agama nk tutup nafsu buas tuh kan. (mmg benci la)

Tapi.. tapi.. kutuk2 jgk kan.. ade tapi nye..

Kalau kite nk carik salah suami die, yg tak mampu tp ade hati bini ramai. tu dosa die dgn Allah. Kalau kite nk ckp pasal die sesat, again kite tak pasti, sbb dunia internet pun medium pemfitnah yg berjaya. Tu pun antara die dgn Allah.

Siapa kite nak ckp org lain sesat? Kite tak sesat ke? 

Kite betul2 muslim ke? Cukup solat 5 waktu? Puasa penuh? Tutup aurat sempurna? betul ikut peraturan Allah dlm Al-quran dan hadis? Ibadah kite confirm Allah terima?

So, siapa kite nk hukum org lain, apatah lagi hukuman itu adalah sesat!

Again. kite kesian kat anak2 dpt bapak yg tak mampu bg anak2 bini die makan sbb ketamakan sifat bapak die. 

Tapi. At least, dieorg Islam. Biarlah org Islam tolong orang Islam. Kite doakan je smoga dieorg akan kembali ke jalan yg benar if famili dieorg tersilap langkah. tp anak2 tu tak bersalah. Lagipun, ade je kan berita, org Islam yg dibantu oleh Kristian, sbb Islam sendiri taknak bantu. Sbb mcm ni lah. Bile mintak bantuan, mcm2 alasan utk menutup rezeki org yg memerlukan.

Kite rase, kalau niat kite menderma kpd anak2 tuh, pahala tetap Allah kira. Kecik2 dah azan, solat same2, baca quran. sejuk hati. ni depan mata kite tau.

Doakan jela smoga tetapkan iman dieorg n ke jalan kebenaran. Bukan utk dieorg jek, utk kite2 semua sekali. Aminnn...

Penipuan atau tidak, biarlah Allah yg hukum. bukan kite. 

Ade org comment, benda ni perlu diwar-warkan supaya tak jd trend. tak pasti nk jawab mcm mane. sbb mcm penipuan budak2 sekolah tahfiz yg dieorg gunakan utk mintak derma n jual brg tu kan. sedey jgk. tp polis buat ape?

Soalan utk org yg sebarkan kat fb n blog pasal penipuan ni: Korang derma ke kat dieorg? Korang confirm ke ibadah korang semua diterima sbb korang declare diri tak sesat la kan mcm Riduan ni? Confirm?

Saya derma lagi? No! Aku benci org tak mampu, tp ade hati nak kawen banyak! tanggung la sendirik! Sendirik cari pasal! Huh! (kesian kat anak2 kecik yg x bersalah tuh)
Thursday, March 21, 2013 2 comments

Esok submit borang TPM ke fakulti

Esok, ingat nak hantar segala borang n dokumen yg TPM nak. tp sblm hantar ke Jabatan Pembangunan Sumber Manusia (JPbSM) UiTM, kite kene hantar ke fakulti terlebih dahulu.  tggu fakulti luluskan, baru hantar ke JPSM.

Sijil2, IC dan surat beranak (kite, mak n ayah punye), sijil IELTS, sijil ILQAM semua dah disahkan. proposal pun kite mintak prof sahkan. hahaha..

So, sape2 yg mintak TPM ni, kalau dpt jek surat offer letter, terus apply mane2 U ikut area yg dieorg suggest sbb nak cepat. book n buat IELTS terus. rasenye kalau nk lepas band 5, xde mslh. tak tggi pun requirement die. oke. jgn tggu taklimat or kursus ilqam (mcm kite la).. 

kalau tak, lambat sgt, lambat la dpt duit. korg nak survive n blaja cmne? dieorg tak backdated kalau kite dah start blaja. dieorg ikut bile JPbSM bawak semua dokumen yg dah lengkap ke meeting dieorg (yg tak diadakan setiap bulan, hambek), dpt kelulusan dr fakulti msg2 (amik masa jgk, nak defend proposal lagi), then baru dieorg masuk meeting. 

sbb tu dieorg galakkan hantar 3 bulan sblm start blaja kan.. (sepatutnye gitula.. kite jek yg ke laut)

borang yg kene isi, banyak giler oke!


Tebal tak? Ni semua nak kene submit. lebih 20 borg n dokumen oke. mcm thesis phd dah.
Tu pun tak cukup lagi 2 surat, surat pelepasan dr MyBrain15 (Call x angkat, email tak balas, so esok pagi ke kpt dulu). dgn surat confirmation RA yg membuktikan kite dah x bekerja. as kite penah ckp, UM mmg lambat giler kalau nak proses sebarang surat mahupun ape2 dokumen. kate rabu siap, pagi tadi dtg, makcik (ekcelli kakak) tu baru bgn nak hantar surat tu ke dekan utk mintak sign. best tak?

So, ingat complete or tak, esok ptg submit ape yg ade dulu. yg penting nak defend proposal dulu. mintak Allah permudahkan. aminnnn...

Arini kite masak bihun sup ayam. Sonang n sodap (perasan!), amie n papa yg ckp. Semestinye lengkap dgn sayur sawi n sambal kicap.

Penuh. kate diet kann... huhuhu... 1 mangkuk jek..
tibe2 bab makan kan.. hehehe.. 

esok nk masak mee kari utk dibawa ke lab. atas permintaan member. =)
Monday, March 18, 2013 0 comments

Sarung kaki wudhu yang sangat tidak praktikal

Semalam, kite g beli sarung kaki wudhu' atau Stokin Wudhu'. Nampak gambo cam best kan. cam praktikal jek bila baca stokin wudhu. cam senang jela kan kalau kite nak amik wudhu'. tapiiii....

oke. tgk dulu gambonye.

Ni stokin nye. Harga mahal oke, RM10. Kalau beli stokin biase dah dpt 2 psg. boleh tukar2.
ni, utk hujung kaki kite. nampak tak, die ade lapik atas, n kite leh tarik ke atas sampai buku lali kalau nk amik wudhu'.


Ni lah contohnye, sebelah kiri bile kite tutup. belah kanan bila nak tarik sampai ke buku lali. lawak jek jari kaki terjulur. hahhaha.. nanti pakai kasut, kalau kasut jenis tutup ujung jek, tak sesuai, sbb tebal tau bhgn yg boleh bukak tuh. even pakai kasut biasa pun, tetap menggelembung bhgn tu. sgt tak sesuayy...
Kesimpulannye.. kite tetap kene tarik sampai buku lali bile nak amik wudhu, n tarik ke bawah semula n kene betulkan kedudukan hujung stokin supaya tertutup (tak terbukak mcm belah kanan tuh).. same jek mcm kite bukak n pakai semula stokin. xde ape yg istimewa, padahal lg mahal, n tak praktikal n ntah ape2. 

so takyah la beli. kalau nak jgk, baik gunting jek bucu stokin tuh. murah n same jek konsepnye. hahahhahaa...


Oh ye, ni nak share, smlm kite beli 3 bgkus Nutrigen ni (sbb kiteorg ade 3 org, satu baby mesti free), sbb ade diskaun 35% untuk tiket masuk Legoland. Harga Tiket kan RM140, so after less 35% jadi RM91. okla tu kan. n takleh kire promosi my kad ek. tp murahla even compare promosi my kad.
bile nak pergi, bulan 8. sbb due date smpai bulan 8, 2013. Hopefully biasiswa dah masuk ms tuh. 
huhuhu...
Friday, March 15, 2013 0 comments

Almost give-up. but not yet.

Jauh perjalanan hari ni.

pagi kul 9.30am, terus ke subang jaya. amik results IELTS. alhamdulillah, lepas. lega. speaking plg teruk, as expected. tp reading dgn listening byk membantu. okla tu kan.

then terus ke uitm, ilqam utk amik sijil kursus research methodology arituh. rupenye, budak2 tpm, kene amik sendirik. staf jek yg dieorg pos. pos ke cawangan masing2 la kot.

pastu jumpe fiza kat fke, uitm. die dah submit semua borang. tp kite takla. lum siap.

jalan2. makan.

after lunch, pergi kat jabatan pembangunan sumber manusia. then. lepas tu, rase give up. sangat.

1. pembayaran tak backdated. thats y dieorg suruh hantar sebelum register, sebelum oke. yg ke kite bukan takat sebelum, siap dah masuk semester kedua. boley tp x backdated. huh. camne nk byr refund mybrain15?

2. update 18/3/2013 - alhamdulillah. surat in shaa Allah siap dlm 3 hari saje. sbb merayu tadi. n lagipun dieorg bukan pendaftar kat bhgn pendaftar. kite berurusan dgn fakulti. so kakak ni mmg buat kerja cepat. semua org tau. die yg in charge research, grant, RA n mcm2 lagi. =)

3. defend proposal pun belum. kalau dieorg arrange lambat, lagi lambatlah submit semua borang. again, duit x masyuk jgk.

4. Meeting bulan 4, belum tentu diadakan. sedangkan dieorg bayar ikut bulan meeting tu. mcm kite submit bulan 3, bulan 4 akan dibawa ke meeting. so dieorg akan byr dr bulan 4. tp bile die ckp, x semestinye bulan 4 ade meeting, hmmmm..... bulan seterusnye. jawapan yg mengecewakan.

5. lepas masuk meeting, kene tggu ntah berapa bulan, maybe 3, 4 bulan barulah elaun masuk. again, nk pergi belajar cmne.

pastu fiza pun siap ckp, 'xpela kak, mgkin rezeki akak kat tempat ni'. huh? give up?
ekcelli, fiza ni baik tau, mgkin mase kite ckp kat die, suara mcm give up kot, tu yg die cuba memujuk. huuhuhu...

rase down sgt. tapi bile pikir2. xpela. sabar sikit je lagi. teruskan jek research. duit pikir kemudian. tapi of course bile takde duit, serabut balik kan. hahaha...its ok. buat satu2.
Thursday, March 14, 2013 0 comments

We are strong women. Believe it.

Oke. baru-baru ni, kite realize something that might differentiate between me and most women outside. most?


Independent and dependent.

kite takde masalah untuk tgk wayang sorg2.
takde masalah utk g shopping sorg2.. 
sorg2 ke hulu hilir kat shopping complex.
sorg2 makan kat restaurant or kedai makan. 
boleh jek g swimming sorg2.

n yes, takde mslh bawak 2 anak ke playground, swimming pool, giant, klinik or hospital. by myself.

n boleh je ke mana2 sorg diri. register universiti, asrama. interview. blk kampong or everywhere. i dont mind.

but.

sampai suatu hari, akak n adik kite cakap. dieorg tak bole. ... what?
dieorg rela tak tgk wayang dari tgk sorg2. oke.
dieorg kate, dieorg lebih rela tak keluar makan dari makan sorg2 kat kedai makan. huh? sanggup?
n sampai nak blk kulai, jb pun, mesti berteman. siap pakse pakwe teman. tak teman, merajuk. boley?
pastu tulis kat facebook. bile kite tegur baik2, die komen balik, takyahla komen kat fb die. 

bengong. yg ko letak kat fb watpe.
penatnye kalau aku jadik laki ko.

barulah kite tau.. rupenye tak semua perempuan independent n slamber.

tadi pun. kite nk makan sorg2 kat midvalley. 
tapi ade beberapa kakak tuh, tak bg kite pegi sorg2. beria2 tak bagi.
siap ckp bahaya. tak boleh sorg2. tak boleh. tak boleh.
siap ade yg ckp, 'hebatnye awak'.. 

again. rupenye dieorg pun tak begitu. semuanye kene berteman kecuali betul2 terdesak. itupun akan serba tak kena. pengakuan dieorg ye. 

bagi kite. bukanlah kite suke sorg2. tp ade mase, mmg kite suke sorg2. ade mase kite suke berdua dgn suami, dgn anak2, dgn famili besar termasuk mak ayah n adik beradik. n ade mase utk kawan.

n kite tau jgk. mesti ade yg spesis mcm kite. tak tggu suami. semua boleh settle sendirik kan. tak tggu kawan2, especially kalau nk cepat kan. hebat la kite! hehehehe... poyo!

Ni ade beberapa quote dr org ternama.

J.K.Rowling

Adele Rock!!! (sesuai utk aku. hahahah)

Inspired by Elaine Barrish Hammond

Tapi... janganlah sampai semua benda kite buat sendiri. sebabnye taknak lah sampai kite melatih suami kite jadi tak bertanggungjawab kan. jangan. makcik2 dah pesan. kerjarumah buat same2. anak2 tanggungjawab bersama. paksa dieorg. pujuk dieorg. semua tu akan disoal kat akhirat. padahal kite gak yg jadikan suami kite mcm tuh. 

samelah mcm duit. kite kene sebut n redha utk tolong suami. ustazah kat ikim yg cakap. n mmg kene mintak hak kite. jgn sbb kite ade duit or byk duit, terus kite tak mintak. kate syg suami. tak kesian kat akhirat die kene tanye? 

n bak kate makcik sedara kite, bekas suami die dulu, mmg die manjakan. semua benda die buat. dari hal kat rumah, masak, baju, anak2, semua die. pastu sbb gaji die lg besar, semua jgk die bayar. mmg die ngaku die biasekan. sampailah tiba2 bawak pompuan lain. haa.. laki tu ckp die mampu. ko nak ckp ape kan. apapun, mintak dijauhkan. aminn...

Be independent. Be Brave. We are strong women! and Keep going!
Wednesday, March 13, 2013 0 comments

My new Caroline Clutch & new Faheem bag!

Semalam, ponteng lab. sbb menunggu en.posmen. n akhirnye sampai.

Caroline clutch ni, kite tempah 27 Feb 2013, ari rabu. sampainye semalam. so mmg the owner pun ckp, 2 mggu. okla tu kan. 

handmade. barulah ekslusif kan... hohoho...

Facebook die: Kzmer Authentics (Handmade).

Sampai dlm plastik. Siap ade kad terima kasih lagi.

Inilah die Caroline Clutch. Disebabkan kain agak ekslusif, harganya RM60. n RM6 utk postage. Ade org kate mahal, tp clutch biase saiz mcm ni, bape dah harganye. lgpun bg kredit sket la, handmade. bukan kilang yg buat. Siap ade tali, tp kite bukak talinye, tak best utk digunakan.

Ni dalam die. mcm2 boleh masuk. Ade dua kocek. boleh selit handphone n lipstick.

Saiznye besar kan. ni atas saiz A4. Ekcelli, x sangka beso gini. ingat nak sedang2 jek. tp xpela. tetap suke. cantik!

Ni Caroline clutch yang kite jahit dulu. cubaan pertama. dah buroks. yg ni xde pengeras, tu yg lembik semacam. Ade pulak yg kate, akak punye lagi cantik. pulak.

Ni perbandingan saiz yg kite buat. so new coroline clutch ni mmg agak besar berbanding kite punye yg asal.

mase clutch ni sampai, malam tu en.suami tengok. 
papa: mama jahit ke? (ekcelli die tau mama tempah)
mama: taklah. mama tempah kat org buat.
papa: bukan mama boleh buat sendirik ke?
mama: ............ (xtau nk ckp ape)

sbb beli, nak tgk jahitan die sbnrnye. n of course lepas ni, boleh jahit sendiri dah. teknik n pattern ade kat website ithinksew.

haaa.. Ni bag faheem. Comel kan! RM35 termasuk postage. kat facebook Izza Daud. kite mmg selalu beli dgn die. Beg ni sesuai utk budak kecik jek, dr 1 ke 3 tahun.

Ni dalam die.
Ekcelli, arituh nenek complain, beg faheem buroks n kotor. yela, satu jek, jadi tak bertukar2. malas nk basuh pun iye kan. huhuhu..

so beli la lg satu utk tukar2. n beg ni mmg sesuai utk die. 1thn 7bulan. 

new new jgk.. duit menyusut tanpa sebarang penambahan. scholar tak masuklah utk bulan seterusnye, sbb tgh proses pertukaran scholarship kan. borg2 pun baru nak di submit ke fakulti kejuruteraan, uitm ujung mggu ni, tu pun kalau IELTS lepas. hopefully lepas la. aminn...

**budak faheem dah mengamok!
Tuesday, March 12, 2013 5 comments

Rumah Amal, Buah Hatiku

Rumah amal ni kat seksyen 7. aritu masuk fb kan. tau dah, bangi ni, orgnye baik2 n generous k. sekali pergi, berlonggok2 beras faiza. faiza oke. bukan cap ayam. n pengetua tu ckp, kak asiah, ramai sgt yg derma lepas masuk fb. alhamdulillah. hopefully berterusan la kan.

Ramai derma makanan. smpai dieorg terpaksa longgok kat luar rumah jek. budaknye ade 26 org. 14 lelaki, 14 pompuan. Tak silap, selain k.asiah, mcm ade 2 org lagi pembantu. banyaknye pahala k.asiah ni.

Alamat rumah dieorg:
No.22, Jalan 7/3C Seksyen 7,
Bandar Baru Bangi,
Selangor.

atau boleh menderma dalam bentuk wang ringgit ke akaun bank:
Maybank: 562834618936
Nama: Buah Hatiku

Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Puan Asiah (pengurus): 017 392-5392.

yg duduk tu kak asiah. mase ni, dieorg tgh solat jemaah. tp biaselah budak2, kejap sane, kejap sini. tgh solat pun leh bercakap2. hehehe.

Ni budak lelaki, pantang nak amik gambo. hehehe. gambo blur sbb x reti dok diam. ms mula2 dtg, dgr suara  budak tgh azan, rasenye suara budak pakai baju oren.

Gelap. tp nampak tak, beras bertimbun2, coco crunch pun bukan main tggi. rasenye setahun dua tak yah g beli beras. alhamdulillah. tapi ikan, sayur, bahan mentah masih perlu dibeli.

Ni lah rumahnye. k.asiah tu yg bukak dgn suami. suami die jek yg keje. dienye jaga jela budak2 nih.

Ni kat luar rumah. ade org sedekah rak kasut. cantik jek.

Siap dpt gelongsor budak2 ni. belakang gelongsor tu, basikal.
Tak dpt bayangkan, mcm manelah kite membesar tanpa mak ayah. menumpang kat rumah kebajikan or rumah orang lain.

mcm mak kite la. mak ayah xde. menumpang kat rumah bapa saudara. untung ade atok abah dgn tok cu. Al-fatihah utk mereka. semoga roh mereka dicucuri rahmat. aminn..

So, mase kite dtg tuh, kite tanye ape yg dieorg perlukan. 
1. Baju seragam utk jalan2 keluar. Senang dikenali n carik kan.
2. Tudung n kopiah.

Baju harian semua cukup. ubat2 pun ade. just dua tu jela.

n budak2 tu pun jenis x takut org. mase kite dtg, terus ade sorg budak dlm umur setahun lebih, sebaya faheem, peluk kite. apapun, smoga besar nanti jd anak2 yg soleh n solehah. aminn.. =)
Monday, March 11, 2013 1 comments

Medical Check-Up. Cardigan. BlackBerry

Medical check-up TPM
Semalam, buat medical check-up utk TPM tu. sekali kat klinik kesihatan, dieorg kate resultnye sebulan. so tak jadikla nak buat kat situ. rupenye kene buat test hepatitis, kalau x silap la kan. bukan setkat xray jek

then, inilah medical check-up yg plg mahal, RM105 oke. buat kat klinik MEGA, bandar baru bangi. tu pun kene tggu 3 hari utk dptkan results die.

pastu call member, fiza yg same2 dpt TPM ni, die ckp, die punye satu hari, buat kat shah alam, RM110. so mmg mahal. huhuhu...

test air kencing, darah pun kene amik, xray lagik, tu yg mahal.

Amik cardigan
pastu g carik rumah mak kak d, (blogger k.diana ishak tu), kat bangi jek. seksyen 3. dekat sgt n senang jek nk carik rumahnye. mase tu, mak kak di tgh masak macaroni bakar, adusss sodappnyee...

dtg pun, sbb beli cardigan hitam yg die jual tuh. cardigan lame dah lubang2, so beli la yg baru. sedap jek kainnye, sejuk, cume, fit la tgnnye. hmm.. xde ke org buat cardigan ke, inner ke, yg tak fit tgnnye. ala2, lengan tshirt. kan best.

tapi nk buat cmne, pakai jela dulu. lenkali carik lagi.

Ni lah cardigannye. Cardigan je ye. aksesori tu x beli. Simple n nice. Boleh beli dr http://www.fleurcloset.com/. RM37 sajok. xde postage sbb amik sendiri.

Papa belikan BB!
Yeahh. adiah anniversary yg baru dibeli, blackberry. sbbnye hp ala-ala 3310 tuh, dah mcm dengar tak dengar jek bile calling2 nih. n yes, kite peminat hp yg ade keypad. x suka touch screen. cucuk2 hp. No.

Hp kesayangan. yg bestnye hp ni ade tourch light. so kalau anak2 tgh gaduh ke ape, bg dieorg lampu tuh, sonyap kejap.
Mulanye nk pakai baucher smartphone RM200 tu. haa, korg dah apply tak, online jek, pastu print terus atau tggu seminggu die bg kat email. selagi umur tak lebih 30 tahun, ambikla. cume kecewa, hp yg dieorg tawarkan, tak byk pilihan, xde stock, semua touch screen. pastu agak mahal jgk kalau nk tambah duit.

lagipun budget nak beli phone murah2 jek. so kalau kene baling dgn fahmi n faheem, x seriau sgt. lagipun kite ni pun mmg clumsy, hp selalu sgt jatuh2. so mmg tak ade hati nk beli hp baru yg mahal2.

last2, round satu pusingan kat atas Mines tgkat 4 tuh, jumpe la blackberry 2nd hand. haa.. beli 2nd hand jek. 2nd hand pun, ade warranty 6 bulan lagi, org tu baru beli, pastu nk tukar hp baru yg lebih canggih. harga original set RM799 (RM800 la kan), so beli yg 2nd hand ni, RM400 dgn memory card 4G. Kalau tak, 1G jek, pujuk punye punye, hambek 4G die bg. hehehe..

Haa. sgt puas hati. berebut dgn papa, die nk bb tu. hehehe. burok siku la sgt kan. no. no.

Wednesday, March 6, 2013 0 comments

Antara jihad dan syahid. Apa yg kite kejarkan?

Jihad?
Jihad ni maksudnya 'berjuang bersungguh-sungguh'. Orang yang berjihad digelar 'Mujahid'.

Mati Syahid?
Siapa yang berjuang bersungguh-sungguh membela harta miliknya, jiwanya, keluarganya, agamanya, dan meninggal dalam perjuangannya itu, maka ia meninggal fi sabilillah atau mati syahid

Orang mati syahid itu tidak akan tidak mati:
Allahu Subhanahu wa Ta’ala berfirman yang bermaksud :
'Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki' (A-li’Imraan 3:169)

Firman Allah lagi,maksudnya:
(Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita. (A-li’Imraan 3:170)

Orang mati syahid juga boleh memberi syafaat ke atas keluarganya (oleh itu jgn takut dan menangis jika keluarga kita ingin berjihad dan mati syahid):
Rasulullah s.a.w. bersabda yg bermaksud :
“Seorang yang mati syahid dapat memberi syafaat (pertolongan) bagi tujuh puluh anggota keluarganya.” (HR. Ahmad dan Abu Dawud)

Tidak semestinya kita mati dibunuh
Rasulullah s.a.w. bersabda yg bermaksud :
Nabi Muhammad bersabda: 'Barang siapa yang bercita-cita mati syahid kerana Allah, nescaya akan diletakkan oleh Allah kedudukannya di tempat para syuhada sekalipun dia mati di atas tempat tidurnya' direkodkan oleh Muslim, Abu Daud, Tarmizi Nasai dan Ibnu Majah.

Kenikmatan dan kelebihan syahid:
1. Diampunkan semua kesalahannya. (apa lagi yg kita nak selain diampunkan semua dosa kita kan)2. Diperlihatkan tempatnya di syurga.
3. Dikahwinkan dengan bidadari.
4. Diamankan daripada kesusahan kedahsyatan yang besar (pada hari kiamat).
5. Diselamatkan daripada seksa kubur. (yg ni pun sgt menakutkan dan mereka ini akan selamat)
6. Dihiasi dengan pakaian keimanan.

"Bagi orang yang mati syahid ada 6 keistimewaan iaitu; diampuni dosanya sejak mulai pertama darahnya meluncur keluar, melihat tempatnya di dalam syurga, dilindungi dari azab kubur - dan terjamin keamanannya dari malapetaka besar, merasakan kemanisan iman, dikahwinkan dengan bidadari (Ainul Mardhiah), diiperkenankan memberikan syafaat bagi 70 orang kerabatnya."
(Hadis Riwayat at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

Nabi Muhammad bersabda: 'Darjat orang yang berjuang di jalan Allah lebih utama daripada sembahyang di rumah selama 70 tahun' direkodkan oleh Tarmizi.

Ganjaran besar bagi pengawal kubu Islam
Rasulullah S.A.W bersabda: 'Mengawal kubu Islam sehari semalam kerana Allah adalah lebih baik daripada puasa sebulan dan sembahyang pada waktu malamnya. Barangsiapa yang mati dalam keadaan mengawal kubu Islam, matilah dia sebagai seorang yang berjihas dan dibawa rezekinya dari syurga serta aman dia dari fitnah' Direkod oleh Muslim daripada Salman al-Farisi.

*** Tapi untuk akhir zaman, Rasulullah pun pernah bersabda:
'Kebaikan generasi pertama umat ini adanya sifat syahid dan keimanan yang kuat dan binasanya generasi akhir umat ini kerana adanya sifat bakhil dan banyak berangan-angan'

Bila cakap pasal bakhil, Rasulullah pernah jgk bersabda:
'Seburuk-buruk sifat yang ada pada lelaki adalah kedekut kerana takut miskin dan lari dari medan peperangan' direkod oleh Abu Daud.

*** Dan menakutkan jgk apabila kita tak pernah walau bercita-cita untuk mati syahid:
'Barangsiapa mati padahal dia tidak pernah berjihad atau tidak pernah berniat hendak berjihad, maka matilah dia seperti jahiliyah' direkod oleh Bukhari dan Muslim.

Generasi kita mmg kuat berangan. byk baca novel melayu, tgk cite twilight, ops! huhuhu... n lelaki kedekut tuh, hmm... kene pesan selalu ni.. n kite semua mesti taknak mati sebagai jahiliyah kan, so at least kita simpan cita-cita untuk syahid.

Cerita dari seorang ustaz yang ke Gaza
Ingat tak, yg 9 orang Turki terbunuh kat sebuah kapal yang disertai orang Malaysia, 2 tahun lepas kalau tak silap. ustaz ni bg ceramah kat UPM. so kite ade attend sekali mase tuh. die kate, die kenal orang2 yg syahid mase malam kejadian tuh.

Orang turki mase tu kat deck atas sekali, orang Malaysia kat bawah sekali. sebab kecik kot, so dieorg suh duduk bawah. Masa malam tu, ustaz tu ckp, selepas kapal tu ditawan, dieorg kene naik atas la kan.. Sekali dieorg bau, masyaAllah, wanginyeee.. bau ape ni..

Barulah dieorg perasan beberapa mayat bergelimpangan.. darah tak berhenti2 mengalir dr tubuh dieorg.. pastu die cakap, 'hanya orang yang dipilih sahaja yang dapat mati syahid'. dan orang2 yg syahid pada malam tuh, ustaz tu ckp, al-quran tak pernah lekang dari tangan. kalau nak solat subuh tuh, ustaz tuh dtg awal, tp dieorg dah ade, lg awal kat tempat solat. dan org2nye sgt peramah dan sgt baik. itulah, org2 yg Allah pilih termasuk seorang budak 19 tahun (kalau x silap). dan katanya budak tu adalah seorang hafiz, penghafal al-quran.

Dan bila kite baca cerita Khalid Al-Walid, yg mendapat gelaran pedang Allah, dia tak mati di medan peperangan, dan beliau menangis semasa sakit apabila mengingatkan ajalnya akan tiba di atas katil. Apabila Yazid bin Sufyan datang, beliau selak kainnya, dan memperlihatkan betapa tidak ada seinci pun kulitnya yang tidak berparut. Beliau pernah kene tombak, kene anak panah, minum racun yg plg berbisa apatah lg mata pedang, tetapi beliau tidak mati di medan perang. Sebab beliau adalah pedang Allah, setiap peperangan akan dimenangi, sbb tu ramai sahabat kata beliau tidak boleh mati di medan perang, sbb itulah doa Rasululllah.

tapi bg kite, die tetap syahid. sehebat namanya.


Sunday, March 3, 2013 0 comments

Kuala Terengganu

Mase raya cina aritu. balik pekantibe2 ibu mertuaku ajak kiteorg g terengganu. die mmg dah lame nk g terengganu. so arituh, kiteorg pun ke drive ke sane. tanpa merancang.

dekat 4 jam stgh gak dari pekan ke terengganu. jauh gak la.. mcm dr umah kiteorg nak ke pekan.

so sampai jek kat sane, kiteorg pun cari hotel. kat online byk dah penuh. then kiteorg nak hotel yg ade pool. so kiteorg dok kat 'Sumai Suite Hotel'. dekat sgt dgn pantai, tp disebabkan sepanjang kiteorg pergi hujan renyai2, so tak g pun pantai dieorg. RM195 utk studio room. maybe sbb peak season kan, mahal seket kot.

tp swimming pool die, ade kat bawah cafe die tau, so tertutup n berbumbung. kiteorg masuk, sejuk giler nk mandi. tp sbb tertutup, so bile ramai, terasa penuh n terlalu bising. x lame, kite naik dah. kecuali papa n anak2.

tak suke betul kalau dpt dua katil bujang. walaupun kene rapatkan, arief selalu termasuk kat tengah2 tu jgk. huhuhu.. ade HBO.. tu aktiviti malam, tgk movie time anak2 dah tdo. hehehe..

Bilik air pun biase sajok.

Pastu kiteorg g restaurant berdekatan sbb dah lapar giler. disebabkan terlampau ramai, ade dekat lebih satu jam menunggu. Ni kerabu mangga. boleh la tahan sedap.

Kailan ikan masin tp xde rase ikan masinnye.

Sekor jek siakap sbb famili belah ni mmg berjimat, x mcm kiteorg, biasenye mmg kene 2 ekor siakap..  siakap ni manis isinye, x mcm siakap yg beli kat tesco, x sedap lgsg!

esoknye kiteorg g tempat shopping terengganu kat pasar payang. kat situ gelemer. murah pun xdelah murah sgt. beli tetap membeli. tshirt terengganu. cantik. pastu mama beli kemeja labuh. skrg dah tua, rase tak sedap pakai baju yg tak tutup punggung beso ni kan.. dulu punggung leper, kecik, pakai baju pendek pun, kopnfident org tak nampak. now. annoying. pastu rupenye mak mertua bagi baju tidur, kaftan corak ganu. cantik jgk.

Haa ni tshirt nye. x nampak sgt design nye. tp cantik. beli same utk si abg jgk. RM15 sehelai. murah jgkla yg ni. kain berkualiti. adek buat muka gedik.
Teka kat mane. haa nilah Masjid Kristal kat Taman Tamadun Islam. Ala yg kontroversi mase pembinaan nye dulu,  zaman paklah. beratus juta utk bina sebuah masjid yg tak ramai org gunakan.

Ni minbarnye. dlmnye tak besar dgt pun. nmpak luar besar, tp masuk dlm,  biase jek. nampak ade baldi  2 buah tuh, utk tadah air ujan. bocor!

Lampu die. cantik.

Lepak2 pulak budak dua org ni.

haa.. ade anak korang mcm ni. anak kite siap jd monkey dlm tuh. baik si abg, si adek pengikut setia. adehh...

Banyak giler bocor n cat tercabut. masjid ni siap 2008. so, x smpai 5 tahun, dah byk giler kerosakan.  bocor ni byk sgt la. ni lah bangunan beratus juta. huhuhu...
Ganu dan kopok lekor umpama lagu dan irama, x dpt dipisahkan. lagipun nak ke masjid ni, kite akan lalu kat kawasan 'Losong'. So kiteorg pun beli la kopok losong kat situ. RM5 dpt 20 batang. Mahal jgk la. Kiranye singgit dpt 4 batang jek. 

Sedap la jgk kopok losong tp.. tp kite tetap suke kopok ganu yg banyak ikan tuh. kat pekan pun ade, tp ade sorg jek makcik yg jual. so kalau die ade, kompem beli.
 
;