Tuesday, April 30, 2013 0 comments

Arief yg blur g camping, mama excited nak g kursus Raising young khalifah!

arini arief g camping kat hulu langat. mama n papa yg excited. arief die tak faham ape itu camping. so blur jek. hahaha.. 

balik, siap ade medal, 1st prize. semua budak dpt. just kategori jela kot berlainan. bijak teacher2 ni nk amik hati budak2. hehehe..

siap mandi sungai! pastu kene pacat. kuang3x.. balik je rumah, terus tido. penat sgt la tuh.

Bagus kan tema die. Allah is with me. Everywhere. Smoga Arief faham kebesaran Allah. Aminnn..
Esok, kite pulak g kursus. tak sabo! papa bakal dok rumah utk jaga anak2..
RM170- sbb g sorg. sorg jek? sanggop! See.. ramai sgt yg ade. Pn.Lina, Wardina, Imam muda Asraf (Ensem!!! huhuhu). Ustaz Zaharuddin pun ade. yg lain, x kenal lagi.
Memang excited sgt nak pegi bile tgk tajuk2 yg dieorg akan share. Sbb mmg nak sgt tau cara mendidik anak2 kite, utk solat, ibadah, tauhid.  at the same time, bijak ilmu dunia kan..

Ni topik2 yg akan dikongsi. 'mama, mana Allah?' satu dua soalan, boleh lg dijawab..
 kalau nak tau lebih lanjut, ni website die: http://www.raisingyoungkhalifah.com/

Anak ni amanah. bagi kite, kene ade ilmu untuk mendidik anak. bukan main serah kat tadika n sekolah jek. ibu n bapa yg patut memainkan peranan. cikgu2 tu cuma membantu. kesian dieorg. so, selain g kursus, ceramah kite boleh bertanya n membaca buku or blog.

"Setiap bayi itu lahirnya di atas fitrah. Ibu bapanya dan suasana pembesarannya yang menjadikannya sebagai seorang yahudi, nasrani dan majusi" Hadis riwayat bukhari dan muslim.

Soalnya, kenapa Rasulullah tak sebut "Ibu bapanya dan suasana pembesarannya yang menjadikannya sebagai seorang Islam, yahudi, nasrani dan majusi" Kenapa tiada Rasulullah sebut Islam?

Fitrah = Islam. Islam = Baik.

Jadi, jika ada orang kata, kita jadi baik seolah2 hipokrit, salah! jadi jahat adalah hipokrit!

Rujukan- Buku 'Untuk kita pendosa, harapan selalu ada' oleh Hilal Asyraf. Buku ni, sangat bagus. kalau boleh beli la, RM18 je. Ilmu yg die tulis, SubahnaAllah, sgt menusuk n banyak.


Perasan atau tidak, Rasulullah kate, kita. Ibu bapa yg memainkan peranan, anak tu akan jadi apa besar kelak. Amanah. Besar tu. 

hmm.. ujian dari TPM lagi. ade jek lg dokumen yg dieorg nak. stress, dah la tak letak kat checklist. ingat Uitm tu sebelah rumah kite agaknye. sabar jela.. ujian.. huhuhu.. nantilah..
Thursday, April 25, 2013 0 comments

Kami ke Legoland!

Akhirnye.. dpt gak upload gambar kiteorg ke legoland.

kiteorg pergi ari sabtu 2 mggu lepas. since bukan public holiday, jadi sgt tak ramai org mcm mase kiteorg g uss. so, beratur nk beli tiket pun, tak perlu.

dari rumah kiteorg kat kulai, hanya 30 minit sajok. tu pun tersalah masuk simpang, kene u-turn.

since kite ade kumpul kupon diskaun less 35% dari nutrigen dgn mamee, harga dptlah kurang yg amat banyak bg kami.

So tiket adult, dari RM140 jadi RM91 (jimat RM49!). Children RM 110 jadi RM71.50 (jimat RM38.50).. even compare dgn promotion mykad pun, tak sampai mcm ni.

then, kami masuk!

Start dari kiri, kiteorg ke LEGO Technic. Kat sini, awal2 lagi, kiteorg naik roller coaster, dieorg panggil, Project X. kite naik dgn arief fahmi. tgk ek gambar die. lawak sgt.

Ni la gambar kat situ yg kite sanggup beli. sbbnye, muka arief sgt kelakar! satu gambar RM25, hardcopy n softcopy.

See.. nampak tak muka arief. lawak giler! die sgt takut oke! hahahahaha.. pasni, terus trauma, smpai sume benda taknak naik.. smpai kene pujuk. bile die tgk yg lain bukan roller coaster, barulah die naik. heh.

Ni setakat pusing2. semua naik termasuk papa, kecuali mama, angah n arief. mase ni, die dah beratur, pastu die larik. sbb masih trauma n takut disebabkan roller coaster tadi. padahal benda ni, setakat pusing2 jek. tgk pun x best. hahhahaha..

Oke. kat sini. is heaven for kids kan. so, ni salah satu playground yg sgt kreatif utk children. hampir setiap ujung kawasan, ade playground utk budak2. mmg kalau jadik budak2, puas giler la masuk legoland.

Ni Lego kingdom. bergambo jek. roller coaster. so, kiteorg x naik. seram. tp budak2 ni, naikla. bukan arief n adam. x cukup ketinggian.

Ni kat bhgn Imagination. Build n test. so, ni tgh build car race oke.busy la konon. dgn mama, auntie, semua excited. mase ni, adek tido.

lps build, kite test! smbil dukung ryan, gigih mama nk anak menang. tips kalau nk menang, pastikan kete korang berat. kalau ringan, die akan slow. kalau berat n tirus, die laju. chayo!

again. berenti kejap kat playground. ni, makcik2 keponatan.

Ni kat dlm studio. tgk 4D. hmm.. kalau nk dibanding dgn 4D shrek kat USS, jauh sgt. USS lagi best! kerusi pun siap gerak2, ade rase benda kat bawah, angin blkg tengkuk kite.. tp kat legoland ni, 4D die, x byk sgt la.. baik die fokus buat 3D jek.

Adek pun. xnak kalah. behave die tau. tgk kartun lego lawan kete.

Ini lah lunch kiteorg! kite dgn papa amik adult set, RM25 for pasta+soft drinks+mushroom soup (x bape sedap, tapi papa kate sedap, so die yg abeskan..).. utk kids set, RM15 for pasta (mangkok kecik tu)+air ribena+fruits. sgt mahal! nak expect ape lg kan.. huhuhu..
 
Ini Miniland kat situ. amik gambo aisyah, sbb kiteorg malas nk ke situ. naik train jek, keliling miniland tuh. x rajin nk jalan. dah penat sgt sbb cuaca sgt terik!

Lego KLCC!

Ni trainnye. yg keliling miniland.

Ni gambar yg diambik dr train. rajin dieorg menapak.

Naik kuda pulak kan.

Naik train lg la pulak kann.. kannn..

Adek naik dgn mama. buat muka sedey sbb abg die lambai2 dr tepi.. huhuhu.. abg dah jalan dulu..

Oke. ni antara perkara yg best lg utk children. 6 years old ke atas je yek. then, slamber la mama tipu org2 kat situ, haa, anak saya 6 tahun. sebelum tu dah hint arief, jgn bersuara. hahahaha.. ala, lgpun arief pun mmg tinggi n boleh jek bawak kete ni.. ade budak lg besar dr die pun, ntah ke mane2 bawaknye kan..

tak nak tgk kamera lgsg. mama, amie suke blue. bestttt... lps tuh, dpt kad mcm lesen la, utk dieorg. lulus ujian driving school ni. hahaha.. comel!

Ni bawak boat pulak.. dah ujung2 ni.. dah nak balik dah pun.. adek statik jek smpai abes.

Mak long tggu adam. Adam naik dgn angah.

Org semua bawak tegak. see. anak sorg ni bawak melintang! org atas tuh, semua dah gelak2.. hahahha... smpai boat2 blkg pun terpaksa menunggu.

Papa stress menahan malu. hahaaha.. arief tetap muka slamber, muka gigih bawak boat.

Oke. ni surau. ade ye. besar n luas.

Shopping! xdak duit. so, dieorg paw nenek dieorg la.. arief n adam. hahaha.. nk beli freeze magnet tuh, tp dahla ade satu jenis jek, satu kaler, harga rm25! mak datok. aku g USS pun, beli yg 6 singapore dollar. dalam rm18. pastu banyak pilihan. ni satu tu jek. so, x beli sbb stress, xde pilihan n mahal sgt.

Depan pintu masuk.
Sebenarnye ade jek gambar beramai2. tp kat kamera along. sbb ni kamera handphone jek. huhuhu.. banyak jek lg aktiviti2 kat sini, tp x terlarat nk upload semua. n malas gak nk buat part 1, part 2, part 3 n dot dot dot..

hopefully, pasni, dieorg improve la.. banyak lg la yg kene improve. baru tahun ni kan.. okela. utk budak2, legoland sgt best. utk kiteorg, USS lg best. sbb kat USS, budak2 x byk benda yg boleh main. sini, hampir sume benda dieorg boleh. playground pun melambak!

nak pergi lagi? in shaa allah. tp bukan sekarang. tiket mahal! huhuhu..
Thursday, April 18, 2013 0 comments

Belajar dari kesilapan

mengungkit. perbuatan plg keji.

benda yg takkan ade kesudahan. unfortunately. dat was me.

once mengungkit. kite membalas. at the end, bukan menyakiti dieorg je, malah menyakiti diri kite sendiri. why nak balas?

bak kate pepatah, menyesal tak sudah.

yes. blame on me.

biar org buat kite, jgn balas. coz org mmg lupe ape yg die buat. tapi dieorg akan ingat ape yg kite buat.

so, learn from mistake arni. grow!

lps ni, blaja untuk lupakan ape yg org buat. blaja utk memaaf.

Allah bg kite kekuatan. anak2 dan suami. itu adalah rezeki.

bak kate tmah, sabar. nanti dpt ganjaran pahala sabar. thanks babe.
Wednesday, April 17, 2013 0 comments

Hadis palsu ROKOK - Haram sebarkan dan pendustaan besar!

Marah. Mane tak marah, kite tegur baik2, die kate kite bergaduh. padahal kite cuma tegur n bagi penerangan. malangnye penerangan tu, dieorg tak baca n terus judge.

Sebelum ni, kite ade post kat fb, pasal hadis rokok ni. then ade org tanye, adakah hadis ni betul. yela, pelik jgk, why lately baru org bising2 pasal hadis ni kan.

then, bile check kat e-fatwa, yet dieorg haramkan rokok. merokok mmg haram. n ade byk hadis2 yg dieorg guna, tp yg peliknye, takde satu pun guna hadis yg bawah ni. sedangkan hadis bawah ni lg jelas pasal tembakau. tak pelik tuh? n mmg kite check, tanye, then jawapannye, hadis ni mmg tak pernah ade.

Ni hadis palsunye:

SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK!!!
Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : "Kelak... akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka"

Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: "Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?"

Sabda Rasulullah SAW : "Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau."

Nabi bersabda lagi : "Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji"

(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku 'HARAM MEROKOK' oleh Adil Akhyar muka surat 12) 


Adil akhyar ni siapa. berani dia letak dlm buku die sblm kaji. kemudian sebar.

Haa, ni hukum org yg sebarkan hadis palsu:
Hukum mengguna dan menyebarkan hadis palsu adalah HARAM di samping bererti suatu pengkhianatan kepada syariat Islam itu sendiri. – 

Sesiapa yang mencipta, mengguna dan menyebarkan hadis “palsu” dianggap telah melakukan pendustaan besar terhadap Nabi Muhammad SAW. - Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha 

Tak pasal sebab niat baik nak suh org berhenti rokok, sekali dapat dosa! pulak tu sebar kat fb, setiap kali org share, like, percaya, terpengaruh, haaa... kira satu2 dosa ko. pendustaan besar oke!

logik tak kite marah? coz bile kite terang baik2, ckp yg ni hadis palsu, siap bg explanation, die marah kite balik. siap tuduh kite nak halalkan benda yg haram (halalkan rokok). what? sbb tu kite bg explanation yg panjang. sbb tak mau dituduh mcm tu. rupenye jahil, x baca.

mulanya sabar lagi lah. tp sekali ade pulak sorg lg mencucuk, kate kite bergaduh. what? again. ape yg kite gaduh tu?

adakah penerangan dan penjelasan dikatakan pergaduhan? sejak bile? 

rupanye, baca pun tidak! 

then, die suh kite blaja accept pandangan orang. (ni dah suh aku start memaki) dlm hati jela tapi kan. 

ko bodoh ke ape. tu pandangan? tu bukan pandangan, tu benda yg salah. kelakuan. dosa besar. bukan pandangan! pandangan pun tak tau ke? pandangan tu, fikiran ko. yg ko buat tu, sebarkan hadis palsu. budus! hambek! 

hanya menunjukkan betapa jahilnye mereka. sikit pun tak dibaca penjelasan yg diberi. dieorg lebih suke menuduh yg negatif kat kite. why?
Tuesday, April 16, 2013 0 comments

Nasi arab utk papa. Hamper besar utk kami!

Kelmarin. lepas lupe besday papa. kite g restoren saba' kat cyberjaya utk beli nasi arab. sesat jgkla. tp gigih carik. akhirnye jumpe. 

so kite beli hanith lamb saiz besar RM27 sajok. saiz besar ni, mmg boleh di makan 4 beranak mcm kami. nk bertambah nasi pun boleh. banyak sgt.


Lupe nk amik gambo lamb nye yg dlm bungkusan tuh. tp inilah, bekal saiz besar tau. hanith lamb ni plg sedap bg kite coz, lamb die di steam dgn byk spices. so lg rase berbanding masakan nasi lain. tp selain hanith, kite suke jek mandy n kabsah.
pastu semalam. papa bawak balik hamper besarrrr punyerr...

sebabnye, papa menang dpt no 2, main ping pong kategori individu kat hitachi. so bile individu, hamper tak dikongsi la kan. hehehehe... 

n yup. papa mmg budak sports. walaupun tgk sekarang membuncit, tp dulu, die ade six pack (betul ke eja? hahaha). n die tau, die dpt masuk RMC (royal military college) kat sungai besi tuh pun, sebab sports. siap wakil negeri. takraw, ping pong, futsal, badminton, tenis.. mcm2 sports la die masuk. smpai kat U pun masih sgt aktif. ele, jepun je punn.. dieorg terer sports ke. muahahaahaa...

n dats y kiteorg kawen. same2 budak sports. cume kat U, kite kurang sket. ruginye la rase. tp selepas itu, budak2 sports yg berhenti sports, as uolls tau, kami gemok! 


Ni hampernye.. arief dah sgt tak sabar. tak sempat2 nk pakai baju. Dah pandai amik gambo. kalau tak, kite nk amik gambo, time tulah tgn die gerak2 sane sini bertukar2 jdk ultraman. sabo jela.

"Ma bukak". pandai suh kite bukak, tp mata masing2 tgk tv. tgk kite pun tak. cess. anak bertuah.
Rezeki papa. rezeki anak2. apapun, congrats papa. menang tahun ni. tahun depan no 1 pulak. aminnn...

**Sabtu ni kiteorg nk g legoland. celebrate besday atok kat sane. papa terpaksa kuarkan sikit duit simpanan. tp nenek yg nak sgt belanja tiket. berebut la nenek dgn papa nk bayar nanti. lantak korg la. yg penting mama n anak2 dpt masuk. weeee... hehhehe.. 

Tmah! Aku balik johor mggu ni! Bawak telekung ko skali.
Tuesday, April 9, 2013 0 comments

Perkembangan arief fahmi yg memberansangkan

3 minggu yg lepas, kite rase mcm tersentak, once teacher arief fahmi cakap, arief fahmi, budak paling lambat membaca buku anakku.

pastu baru kite perasan, semua budak dah tukar buku kaler selain kuning. kuning tu buku pertama. mase tu dah nk masuk 3 bulan arief kat tadika. perasaan kesian sgt kat arief. 3 bulan, satu buku tu pun x abes2. rase bersalah yg amat.

then, mggu depannye, kite tekad, ajar setiap pagi sebelum die g tadika, n selepas makan/solat magrib. setiap hari. lepas baca anakku, baca iqra. dua2 pun buku pertama. xpe.

now.... baru two weeks je. arief dah masuk buku anakku kedua, kaler merah. dgn buku iqra kedua kaler hijau. bagi kite, memberangsangkan.

mulanye takut, boleh ke arief baca ayat quran yg sambung2 kat buku iqra 2 tuh. pagi tadi kite ajar, lancar je die baca smpai abes satu muka surat. ya Allah, demi Allah, jgn sekali-kali kite bimbang kemampuan anak kite. in shaa Allah, boleh. kalau tak boleh, guide je die.

mmg kdg2 naik angin sbb kite ajar die asyik tak dapat2, lupa la, tgk sane, tgk sini, ckp benda lain. tp kite perasan, bile kite marah die, bukannye die makin dapat, makin terus blank n x dapat lgsg. bile tgk die nk nanges, hati kite jgk yg sedey. ape salah die.. salah ke die tak dapat? so cepat2 peluk.. ma syg arief..

hadiah gula2 tu, mmg ade. hehehe.. sbg tanda penghargaan dr mama, sbb arief nk blaja dgn mama.

apapun, anak kite mmg perlukan kite. chayo!

sambil2 tu, kite betulkan surah2 yg die dah hafal. pastu baru boleh kira, bape surah die dah hafal. (^_^)v


0 comments

Kami ke Sungai Tekala, Hulu Langat

Ahad yg lepas, mama secara tiba2 ajak papa g air terjun sg.gabai. tgk google, mcm dekat dari rumah. sbbnye ikut jalan bangi lama ke semenyih.

tapi malangnya, ahad lepas, 7hb, tak tau sebab ape, ramai yg amat org cina melawat kubur, kat memorial park, semenyih. so, sgtla jem nak masuk ke simpang air terjun tuh. sebab satu jalan tu jek keluar masuk. dah pulak tu, satu lane jek. huhuhu..

tp kalau ikutkan, dekat jek. dlm 40 minit dr rumah kiteorg. tp sbb jem, adelah berejam. 

n yg kelakarnye, x jumpe pun air terjun sg. gabai. yg jumpenye air terjun sg.tekala. redah jela kan.dah x sabo sgt. hahaha..

Pintu masuk. Adult: RM1, Children: 50sen. Faheem free. kene bayar ye. okla, sbb agak bersih. walaupun x sebersih mane. tp nmpaknye tetap dijaga sikit2. hehehe.
bawak beg mcm nk balik kampung. heh.

Mandi! mase ni, adek dah sejuk, pucat, menggigil sejuk. asyik peluk mama jek. smbil tgn korek2 pasir.

see.. adek asyik peluk mama jek.. arief tgh tunjukkan daun yg die kutip.

Ni arief. pandai die main sendirik. siap ntah sape2 jadik member die. budak2, senang jek carik kawan. ni main pasir sorg2. lepas makan nasi lomak..

abg arief main tolak batu.. org dah naik sejuk, die masih lagi main. badan menggigil jgk, tp selamber jek die tahan. nak main air punye pasal. sanggup!
 
Ni salah satu sebab nape kite suke air terjun, matahari tak masuk! so, tak panas mcm kat waterpark, swimming pool apatah lagi kat pantai. kite plg tak suke, pantai. then, xdelah sun burn kan.

Haa.. sepanjang jalan ke dalam tuh, ade satu jek tempat isi minyak. Teguh! ko ado? hehehhee..

Ni sbnrnye gambo mula2 smpai. adek mula2 ok jek, sbb x beku lagi. lepas tukar baju, gigillll...

balik rumah, kalau tak tgk komputer, tgk tv. tu jek kejenye. dats y kene ade aktiviti.. supaya otak dieorg cergas n kreatif.

tp azabnye mase pergi ni, si apak buat perangai. die sikit pun tak join kiteorg mandi. buat muka sepanjang perjalanan. tp mama buat bodoh jela. saket hati tuh, kite sabar jela. nanti bile ade peluang, kite buat balik! rasainnn... hahaha.. (gile keji)

utk happykan anak2, supaya anak tak bosan, asyik terperap kat rumah jek, so mama tetap teruskan.. just wanna to see them happy. that's all.
Thursday, April 4, 2013 1 comments

Lawatan Tadika Arief Fahmi - Farm In The City, Seri Kembangan

sebenarnye, arief pergi dah lame. bulan lepas. tp since teacher die baru upload kat facebook, so kite pun upload la kat blog ni.

die punye happy pergi lawatan tuh, 2 mggu tu non-stop bercerita kat mama pengalaman die. bile suruh cite kat papa, die diam jek. tak byk cite pun. kih kih kih.

naik bas mama, besttttt.. bas besoo.. besttt... ramai sgt! ramaiii! yela, sbb dieorg combine dua tadika, Ali Centre pergi dgn Abu Bakar Centre. Bayangkan satu centre dah dekat 50 org budak. 

Tempat ni kat Seri Kembangan jek, so dekatla kan dari bandar baru bangi. ade yg panggil mini zoo, blkg giant. so, kalau weeken xde pape nk buat, dari bawak budak kat shopping complex, kat sini lg dieorg enjoy kot. sbb tmpat ni sgt mesra animals. almost kite boleh bg makan kat semua binatang.


I'm the boss. muka tak boleh blah. hehehe..

burung yg sentiasa over. hehehe..

ni ayam ke burung?

See, arief yg ade anak panah merah. kalau tgk gambo die, die asyik kene pegang dgn teacher shima yg kat sebelah tu. maklumlah budak plg aktif kot. hehehe.. thanks teacher shima. =)

ajar bebudak buang sampah dlm tong sampah

Arief yg tepi kanan ni. beso kura2. mane tak gmok kalau asyik disua makanan mcm ni.

ni bg mkn kat rabbit.

boleh geng ikan dgn itik. see.. makan same2.

baru sampai kot. see, arief kene pegang tgn teacher. hehehehe.

lebih tinggi dr uncle tu. so, boleh la jd model.

dah nak balik kot. teacher shima tetap di sebelah.

Awal2 dah kene pegang tgn dgn teacher. special case.

Ni lah yg arief cite. arief tgkap ikan ma. besttttt... tp arief punye terjatuh, pastu teacher amikkan yg baru.

Ni gambar Ali Centre. Arief dgn anak panah merah.
Bile anak happy, kite pun happy. tak abes2 die cerita pengalaman die, tgkap ikan, bg makan kat kura2, ikan, burung, rabbit, mcm2 la.. ade kangaroo ma.. crocodile pun adeee.. arief kejar ayam! ah, sudah. pastu die kate mkn pun beramai2.. ramai sgt! ma.. 

sesi lawatan ni, x silap kene bayar dlm RM45 kot. bawah RM50 la yg pasti. ujung bulan ni, dieorg ade aktiviti camping pulak. tp balik ari jela. seronok tadika ni, mcm2 aktiviti dieorg sediakan. 

Ma syg sgt arief fahmi. dah besar, arief kene jadi abang yg jaga adik2 ye.. (^_^)v
 
;