Monday, May 13, 2013 4 comments

Cabaran bawak anak aktif ke Masjid

Rupanya, sangat mencabar nk bawak 2 org anak yg aktif ke masjid ye.

1. Tak semua jemaah suke kanak2..
2. Tak semua jemaah memahami apa pentingnya mendidik anak2 ke masjid.
3. Tak semua jemaah boleh bertolak ansur dgn kanak2.
4. Tak semua jemaah faham betapa kanak2 yg aktif itu, Allah yg bagi. anugerah. 

Now, org pertikaikan nape tak ramai org g solat kat masjid.

Siap ade yg nk perli PR dgn satu gambar, ramai sggp g demokrasi, penuh, tp solat subuh, bape kerat jek.. adehh.. then, ko bukan PR, pegi tak solat subuh tu? ke boleh tak pergi, sbb ko tak g demokrasi? what?

bagi dieorg, bawa kanak2 boleh. tp kene dok diam kat blkg. kalau anak tu aktif, baik takyah dtg lgsg! tak payah didik anak ko g masjid. pendeknye mcm tula kan.

Papa selalu blk lambat n die mmg suke solat sendirian. mmg takde solat jemaah kat rumah la kan.

so mama gigih bawak dua budak kecik tu. bak kate pepatah, 'melentur buluh biar dr rebungnya', kalau dah besar, mmg makin liat la.. lagipun kanak2, belajar dr 1-5 tahun. die ingat ape yg kite buat, bukan ape yg kite ckp. dats y kene buat, kene tunjuk, biar dieorg ingat. we should pray to teach them pray.

Azam mama, biar arief fahmi masuk jek 7 tahun, terus solat tak tinggal. in shaa allah. jgn tinggal solat yang.. tulah tiang agama. kalau tak solat, robohlah agama tu.. dah mcm xde agama. sikap baik jek tak cukup utk ke syurga..

tapi. kadang2 sedey.

haritu fahmi kate, ade pakcik pukul tgn die. die malu. nk menangis. sbb dipukul dpn org ramai. malah dgn org yg tak dikenali! berani pukul anak org?

dan mase tu, kebetulan, die makan gula2.. sbb tu die aktif sgt. tp die x kacau org solat. die lari golek2 kat blkg org solat. bile dah abes, die tetap main golek2, tu yg pakcik tu nampak. tp again, dah abes solat pun..

esoknye, pakcik tu panggil, mane mak.. pastu kite dtg, die terus sound, 'anak ni kacau org solat! jaga sikit!, dah la pakai seluar pendek, x boleh!'

perasaan bercampur baur. sedey dan marah.

of course sedey, die tak tau kesukaran kite, kelam kabut, amik anak, masak, bg anak makan, cepat2 bawak dieorg g masjid. tak terpikir nk tukar seluar dieorg ke ape. tgk seluar bawah lutut, okla kot.. n kite sorg2. nak uruskan semua benda.

marah. nape tak boleh ckp baik2. tak boleh ke bertolak ansur dgn budak2. x boleh ke faham kite ni in shaa Allah, tgh mendidik anak2 ke masjid n solat jemaah.

tak sedar2 lg ke, disebabkan anak2 ramai yg tak g solat ke masjid. sbb takut jumpe pakcik mokcik bengis. sbb tu ramai mak2 bapak2 tak g solat ke masjid. nak g, kene bawak anak2, dah bawak, org lain tak suke. cmne nk didik mesra masjid.

Rasulullah tak pernah kesah pun anak2, cucu die main dlm masjid. even pernah panjat die, mase die sujud. sikit pun tak marah. die tggu jek smpai hassan dan husin bosan, turun, baru die angkat kepala.  cucu die jalan nk jatuh, cepat2 die turun, amik, n naik semula bg khutbah smbil dukung cucu die. dats what i called, mesra masjid.

Ustaz Izhar pun pernah ckp, kalau budak2 lari depan awk solat, sane sini, biarr jek.. biar. dieorg tu budak2 lagi..

Ade tu, x sempat2 nk berzikir, terus nk marah budak main rehal. anak aku la tuh, lagi? eh ko, baru tunduk sujud jumpe Allah, terus hati tu dikuasai marah? tak reti2 nk berzikir2 n baca doa dulu.. adehh.. kite biar jek die main rehal tu as long as die tak kacau org.. lagipun, bukan die main ganas pun, setakat bukak tutup jek.. budak, die ingin tahu cmne benda tu beroperasi. yess, i knew, coz i saw it.

Teringat satu cerita, die gambarkan mase die kecik, bile dieorg nk main kat kawasan masjid, dr jauh kene jerit, dihalau oleh pakcik dlm masjid. tp bile dieorg lalu kawasan gereja, paderi tu sgt mesra, senyum, siap bg air lagi. n paderi tu tak kesah pun dieorg main dlm kawasan gereja.

See.. pendekatan org kristian. padahal pendekatan tu, Rasulullah yg ajar. lagipun dieorg mmg tau, nk pujuk dr kecik. bukan dah tua bangka baru nk dipaksa ke masjid. jawabnye mmg xla.. pemikiran org kite.

Bak kate Ustaz Don, kalau nk masjid kite senyap, takde org kacau, buatlah masjid dlm hutan. haa, p solat sorg2, xde org kacau. hambek.

Perjalanan masih jauh. yg penting, anak2 suke g masjid. kalau tak pergi, sibuk dieorg tanye, ma, bile nk g masjid.. senyum mama.. gigih.. never give up ~
Thursday, May 9, 2013 0 comments

Telekung Adinda Handmade - 7 Beautiful Colors!

Telekung Adinda Ekslusif (Handmade)

Oke. Ade 7 colors semuanye..  (Sila email @ msg utk tanye stok available color yang ada)
Sangat Cantik! 

Sangat sesuai utk hantaran pertunangan dan perkahwinan. Sesuai juga diberi hadiah kepada org tersayang seperti ibu dan adik beradik kite.

Boleh custom made jgk. 
Sape2 nk telekung tu labuh 
1. 2m setengah
2. 2m suku
3. 2m (paras tgn).

Bentuk muka satu jek ye, saiz M. (saiz M tudung Ariani)

Material: Satin Silk dan Lace. (Kain sgt lembut dan berat, tak terbang2).


Testimoni pelanggan yg sgt suka dgn material kain.
 
Harga: RM170 (Tidak termasuk Postage + RM7 atau cash on delivery bg yg berdekatan bangi, nilai dan UM)

Kenapa mahal?
1. Sy bukan ade kedai, sendiri, jadi material kain terpaksa beli atas permintaan, sy tak beli ikut kayu, tapi ikut meter, jadi harganye tak kurang banyak.
2. Kainnye juga adlh material satin silk yg mmg sangat berkualiti dan mahal.
3. Lace pun bukan renda/lace biase, tp lace yg digunakan di baju pengantin yg mmg berkualiti dan cantik.
4. Jahit kepala yg ekslusif. terletak dan tidak perlu menggunakan anak tudung.siap kene jahit tangan terlebih dahulu.

Perbezaan dgn Telekung Lycra yg femes:
1.Jahitannye telekung lycra simple dan mudah, manakala jahitan muka telekung adinda cerewet dan perlukan ketelitian yg lebih. (Jika upah tailor juga mahal berbanding upah telekung lycra). 
2. Selain itu, kain lycra itu harganye jauh lebih murah berbanding satin silk.
3. Mereka tiada lace yg cantik ituuuuu... hehehe... simple pun dah mahal kannn...



Baby Blue
Bhgn kepala, terus melekap ye, takde getah, ngam2.. RM5 perlu ditambah jika nak renda keliling bhgn dada seperti dlm gambar.

Baby blue with the lace.


Gold
Gold color


Light Purple


2nd most feveret order. Purple!


Light Yellow (gambar yg dah siap, lupe nk ambil)


Grey
Grey!


Light Green
Green!


Deep Pink
The Most Feveret! Deep Pink!







Telekung yg dah siap untuk cash on delivery atau pos!

Cara menempah:
1. Masa dijangka siap: 2mggu
2. Deposit: RM50 sehelai
3. Baki selebihnya perlu dibayar apabila kami inform, telekung sudah siap.
4. Kami pos! (^_^)
5. Email saya di: arnimunira@gmail.com atau hp: 017-658 7411

*** Important Message
Warna Kain, kadang-kadang berubah sedikit mengikut warna yang dibekalkan oleh supplier, ini kerana stok yg habis, ada sedikit kelainan dengan stok yg baru sampai. Contoh deep pink di bawah:
 
Ini perbezaan deep pink lama dan yg baru. Yg baru gelap sedikit berbanding yg lama, tetapi dijamin, kain tetap best dan warna tetap cun! Tak cun, sy pun tak nak beli! hehehehe...


  Harus hukumnye kite menggunakan pakaian TERBAIK untuk menemui Allah. Chantek2 jumpe Allah gitu. Insyaallah. Yang termampu oleh kite. =)
Thursday, May 2, 2013 1 comments

Perkongsian Kursus Raising Young Khalifah - Part 3

Pengurusan Kewangan Keluarga secara Islam

oleh Dr.Zaharuddin Abdul Rahman.


Ni ustaznye. tak sangka, die pun kalakr orgnye. die kate, setiap org yg tanye kat die, pm kat die, semua soalan die jawab. almost 99% die jawab. semua org dah terpegun. die kate, saya baca, saya jawab, saya baca, saya jawab, tp dlm hati jela.. x sempat nk tulis. hahaha..
Cara pendapatan yg terbaik:
1. Jualan (jual beli) yg mabrur
2. Jualan yg paling baik adalah, pemakanan. (dari segi jasa kepada tanah, memenuhi keperluan manusia, pahala berganda)

*** Ada org, die ingat, kejayaan die adalah hasil kebijaksaan dan kehebatan die. tapi die lupe, kejayaan die dtgnye dari Allah. Allah tu, dalam ayat al-quran, lebih dekat dari urat tengkuk kite sendiri. sgt dekat dan ada.

Analogi:
Di jepun, tsunami, dieorg memerlukan bekalan air bersih sbb air sudah tercemar dgn radiasi. Kemudian dtg satu lori air, die jual arak dgn harga RM10 utk 500ml. Datang satu lg lori, die dtg jual air mineral, RM30 utk 500ml! Soalannye, siapa yg zalim?

kite jawab penjual arak, sbb die ambil kesempatan.

Jawapan ustaz: Ya, penjual arak. sbb arak itu haram. menjual benda yg haram, automatic zalim! pastu die jual murah pulak. berganda dosa die.

Jutawan dunia vs jutawan akhirat
Pesanan Nabawi:
Sesiapa yg menjadikan akhirat sebagai tujuannye, Allah menjadikan kekayaan di dalam hatinya, menghimpunkan bagi segala urusannya, dan dunia dtg kepadanya dalam keadaan tunduk. Sesiapa yg menjadikan dunia sebagai tujuannye, Allah menjadikan kekafiran di antara kedua belah matanya, memisah-misahkan urusannya, dan dunia tidak akan dtg kepadanya melainkan sedikit yg telah ditentukan baginya.

Allah menjadikan kekafiran di antara kedua belah matanya - tu yg asyik nampak duit jek siang malam.. asyik kerja jek siang malam, kejar dunia..

Jangan sekadar had kan kepada nombor, bape banyak figures yg kite ade. tapi lebih kepada apa yg kite rase.
1. Kepuasan - syukur
2. Kebahagiaan hidup
3. Jutawan akhirat - Allah jadikan kekayaan di dalam hatinya

Faktor menambah rezeki
1. Istighfar dan taubat
2. Silaturrahim - mulakan dgn ahli keluarga, sahabat, jiran tetangga.
3. Perniagaan yg halal
4. Ibadah khas -Dhuha & Surah Al-Waqiah
5. Zakat dan sedekah - yg kite sedekah itulah, yg kite simpan.

Kronisme -- isu ni terbangkit mase tu, dan ustaz mengulas, ade halal dan haram dlm kroni ni. 
Halal bila ia menggunakan duit kite sahaja sebagai contoh, kite buka kedai buku dan lantik anak-anak kite sebagai manager dan pentadbir. malah harus hukumnya. 
Haram bile ia bukan duit kite, duit org awam tapi diberi kepada bapa dan anak untuk berniaga, yang itu haram.

Ayat seribu dinar -- ayat ini tidak wujud utk tambahkan rezeki! ayat ini menceritakan untuk kite bertakwa kepada Allah, tp digantung kat rumah sana sini dgn harapan duit dtg tp tak bertakwa. Tidak. Ini bukan ayat murah rezeki. 

Rezeki yg haram, Allah tak akan beri keberkatan terhadap rezeki tersebut. Bagaimana kite ingin memdidik dan membina keluarga dengan tiada keberkatan dlm rezeki?

Tanda keberkatan:
1. Mudah lakukan amalan soleh, tak rase susah or malas
2. Mudah insaf dan bertaubat
3. Rasa puas dgn apa yg diperolehi
4. Kurang rase cemburu dgn kejayaan org lain (kecuali cemburu yg positif)
5. Tidak mudah marah dan stress dlm kehidupan.

Kesan keberkatan:
1. terhindar dari kemudharatan
2. Mampu bersabar dgn musibah dan ujian
3. Kebaikan kepada keluarga dan tempat kerja
4. Penarik kpd kebaikan - menarik kpd org yg baik2, org yg baik, akan menemui kwn yg baik2.

No 4 ni, plg kite rase, sbb mase kite selalu nk ke arah yg positif, Allah anugerahkan kite, kawan2 yg hebat2, belajar oversea, tp agama tu pegangan mereka. masih bertudung labuh, tawadduk. keadaan ni, membuka mata kite, ingat kalau pegi oversea, sume lupe diri. tidak. dan yg plg ketara, dlm satu department tu, seolah-olah Allah kumpulkan dari kalangan mereka yg baik2 dan soleh. 

Riba dan Dalil Lebihan pulangan dari pinjaman -- lebihan kerana lewat -- lebih tempoh serah -- lebih berat item -->  RIBA'

Pastikan kite membeli kereta dan rumah, dgn menggunakan Islamic Bank. Yang ada Wadiah dan Mudharabah. Jika tidak, bagaimana keberkatan nak masuk di dalam rumah dan kereta yg jual belinya adalah haram!

Ade ulama kate, kalau mati dlm kereta yg dibeli dgn riba --Nauzubillah

Penjamin kepada org yg meminjam dari bank conversional -- juga terlibat dan bersekongkol dalam dosa.

Hukuman Riba Dalam Islam
1. Pemakan dan pemberi riba berperang dgn Allah swt dan Rasulullah s.a.w! Berani kite berperang dgn Allah?
2. Kehilangan berkat harta dan kehidupan
3. Seperti berzina dgn ibu bapa sendiri
4. Lebih berat dari 36 kali zina
5. Salah satu dari 7 dosa besar

Dosa inilah yg boleh menjatuhkan seseorang dalam murtad!
"Barangsiapa yg kembali kepada riba, setelah dia ketahuinya, ia akan KEKAL, kekal di dalam api neraka"

Ya, bukan syirik je ye. riba pun mampu menyebabkan kite tiada peluang kat syurga. ittaqullah..

Forex trading - Haram kecuali one off.

Jika kita nak mengenalpasti samaada syarikat dan saham itu patuh syariah atau tidak, pastikan dari 
1. Suruhanjaya Security (mereka yg paling atas sekali, plg ketat, plg patut kite ikut)
2. Mufti negeri
3. Majlis fatwa (plg rendah)

Amanah Saham Bumiputra (ASB)
Haram! - Suruhanjaya security jelaskan ianya tidak patuh syariah, atau kata sebenarnya, HARAM
Beberapa negeri juga mengharamkannya seperti Negeri Selangor. 

Ada beberapa saham yg ustaz cadangkan dan ia patuh syariah iaitu halal:
1. Emas (yg ini utk long term, utk anak2, cucu2)
2. Beli share; utility, TNB
3. REITS - johor corporation
4. Singapore - Sabana Reits
5. Amanah Hartanah Bumiputra (haa, yg ni boleh)
6. Unit trust (kena kaji dulu ikut syariah ke tidak)

Soalan untuk yg dah terbeli dr bank convensional
- Bagaimana kalau kite dah beli rumah? nak tukar bukan senang. ade byk protokol dan siap kene bayar nanti sbb tak cukup 5 tahun. 
- Kereta, ala, lagi bape bulan jek. boleh tak? (Ustaz tu ckp dlm hati, "eh, ko ingat aku ni Tuhan?)
- Dah berpuluh tahun bapa sy beli guna bank tu. Saya teruskan je boleh? (again, jawapan kat atas ni, ingat ustaz tu Tuhan?)

Analogi untuk jawapan kpd soalan2 kat atas
Bayangkan kite ke Cameron highland dari johor. Kemudian berhenti kejap kat R&R Ayer Keroh. Kemudian kite sambung perjalanan. Setelah 10km, kite terperasan, eh, yg 2 tahun tuh, tak ade kat blkg! Apa yg kite buat?

Adekah kite berhenti berbincang dgn pasangan?
Adekah kite buat calculation bape kos nk pusing semula, sebab nanti nak cari exit tol kat depan, pusing balik lalu jalan dalam, pastu cari exit tol lagi, bape kilometer, bape duit nak guna.. 
Atau, adakah kite tinggalkan je anak kite? Ala, boleh buat anak lagi..

Ape yg kite buat?
Pasti. Kite cepat2 ke exit yg plg dekat, tanpa berfikir, pecut lalu jalan dalam, carik tol yg sebelumnya, sehingga sampai ke R&R ayer keroh tuh balik kann.. kann.. pecut kann.. x pikir kann.. sbb anak.

Anak itu adalah iman kite. sekuat mana kite nak berubah. adakah iman kite seperti yg kite bayangkan tadi iaitu anak kite? ke kite biar n tggl je anak tu?

So, sape2 yg guna bank convensional, cepatlah tukar kat bank berdekatan utk tukar ke Islamic. Kalau ade Maybank, tukar Maybank Islamic.

Untuk Maybank, sape2 yg no akaun depan die, bermula dari 15 dan 16, tu dah islamik.
Untuk CIMB, korg boleh ignore je akaun lame, dan kene mohon semula dgn membawa IC dan deposit RM250. kuarkan duit siap2, kalau nk tutup, kene pergi ke bank yg kite bukak. leceh. just ignore jek, die akan tutup sendiri.

Pilihan di tgn kite.  

Kene segerakan ape yg kite dah tau. kalau kite mati ptg ni, mcm mane. cepat2 ye. kalau rumah n kete tuh, mmg x boleh nk buat ape2, mmg byk protokol n kene bayar nanti, xpe. kite pikirkan akhirat. biar rugi n penat kat dunia, jgn smpai kite rugi kat akhirat. aminnn...


Yg ni forum selepas zohor. Imam muda asyraf, Ustz Zaharuddin, En.Amid (TV Al-Hijrah), Ustz Zawiah, n ade sorg lagi xde dlm gambar Dr.Harlina (alaa, yg tergur rozita che wan tu)

Yg ni, sy tak larat nk tulis. Ade sikit sebanyak jela ye.

Imam muda asyraf
1. pastikan anak kite mampu memberi jariah berterusan kpd kite.
2. kene faham, anak kite akan menghadapi cabaran yg lain dr kite.
3. pastikan anak kite matang, sebelum kite mati.

Didiklah anak sesuai dgn zamannye. -saidina umar

Ustz Zaharuddin
1. Walau dunia dan zaman berbeza, tapi ade satu jek didikan tidak akan berbeza sepanjang zaman, iaitu kasih sayang. 
- pelukan, ciuman, pujian
- percakapan kite mudah diikuti sbb kite dah melahirkan kasih syg kpd mereka dgn betul dan ikhlas
- berilah penghargaan dan hadiah
- listen. beri mereka ruang utk bercakap.

Saya teringat Pn.Lina pesan, dengar sampai habis anak cakap, kalau sakit atau tak tahan, tahan, gigitlah lidah kite. kalau marah, tarik nafas dalam2. jgn ckp perkara negatif.  jgn sampai terkeluar sedikit pun..

Banyak sebenarnye. Ustzh zawiah dan Dr.Harlina pun antara plg best kongsi ilmu. Semua pun menegur tanggungjawab suami. Isteri dah tolong cari nafkah, tolonglah isteri jgk kan.. 

Ustz Zawiah
- mase breastfeeding, tgk muka anak tuh. buat eye contact. ni bukak tv, internet.

4 tahap utk didik anak:
Tahap 1 (Baby - 7thn)
- ciuman, kasih syg, pujian, peluk , penghargaan
Tahap 2 (8-15thn)
- disiplin dan tegas (bapa plg penting)
- x solat 10 thn, pukul
- kene berterus terang
Tahap 3 (16-17thn)
- jadikan kawan
- bawa berbincang
- dari awal dah syg, in shaa allah, dah besar tiada mslh utk berbincang
Tahap 4 (21 thn ke atas)
- bagi die kebebasan
- sbb kite dah ajar n cakap dr kecik

Dr. Harlina 
- Komunikasi ade 3: the words, how you say the word, visual
- Kite ni generasi alpha di mana ibu bapa berpendidikan, berkemampuan, kawen lambat, ada datok nenek yg berpelajaran. 

- Nak isteri mcm khadijah, ade tak awk ikut betul2 sunah Rasulullah?
- Saidina umar sendiri pun diam saje mase isteri die berleter, katanya isterinye telah banyak membantu die. 
- Generasi ibu muda sekrg nak masa sendiri, berbeza dgn dulu, mereka snggop berhenti kerja. ibu skrg, nak g spa la, itu lah, inilah.. 
- Suami kene turunkan ego terlebih dahulu, in shaa allah, isteri akan turunkan ego lebih bawah dari awk, jika nak isteri dengar cakap.
- Why u cant say NO to your children? They only 3 and 5 years old. U wait and see when they are 13.
- No walker! US pun dah tak guna. tp dieorg buat n jual kat asia. biarkan anak belajar jalan n gerakkan otot. 
- Ayah - tangki disiplin - disiplin ur child n ur wife
- Bagaimana kite nak membina keluarga, jika isteri nusyuz, suami dayus?  

Oke. sampai sini je kot. sebenarnye, terlalu banyak yg dieorg share. banyak ilmu yg kite pelajari untuk didik anak dan keluarga kite ke akhirat. 

So, kite tetapkan galakkan, kite dtg ke majlis2 ilmu mcm ni, lebih baik korang ke sini, tuntut ilmu yg penting utk akhirat, didik anak2 kite dgn secara islamik berbanding utk pergi bekerja, bercuti yg sekejap di dunia ni.. Tak akan rugi dtg ke kursus ni.

Kalau betul kite syg anak, pasti kite letak Agama di depan dari semua matapelajaran dunia. cause tu jela yg boleh selamatkan anak2 kite, dunia dan akhirat. Jadi, sebelum nak didik anak2, didiklah diri kite terlebih dahulu. In shaa Allah.
0 comments

Perkongsian Kursus Raising Young Khalifah - Part 2

Now, kite ke penceramah kedua, Dr. Hj. Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim.


Ni orgnye. klakar gak. ade ke die tanye org, umur anak die.
 Die highlight:
1. Sesungguhnya harta dan anak-anak kamu adalah ujian - Firman Allah.

2. Kesan zaman moden, terhadap anak2: masalah sosial, cara hidup dan program agama.
Ustaz ni cerita satu hari anak die, darjah dua balik sekolah. Tgh nak makan, anak die tanye "papa, boleh tak kakak tanye?" tanyelah. tau ape soalan anak die. "Best tak cium Mulut?" terkejut. sape tak terkejut. mane dpt ni.

Then die tanye bini die, rupenye kat sekolah, ade budak lelaki ni, die kejar budak2 pompuan sbb nak cium mulut. kate budak laki tu, kat TV boleh jek. habes semua budak2 pompuan lari kene kejar.

Tak takut? this is happen. masalah sosial dari kanak2 lagi. cabaran anak2 kite.

3. Beliau tunjukkan statistik anak lahir tanpa bapa (ni yg daftar tau, yg tak tau la bape kan)
Sehingga 2009 (4 thn yg lepas), sejumlah 74, 723 kes! rasenye sekarang dah lebih 100,000. how?

4. Sumber utama adalah pemakanan yg haram punca tiada keberkatan. Especially Riba'!

5. Didikan yg perlu kita tekankan terhadap anak2:
  1. Jangan tinggalkan Solat Wajib 
  2. Jadikan Al-Quran dan Sunnah Nabi cara hidup kita
  3. Perkasakan masjid dan surau. (terpaksa gigih bawak anak ke masjid malam ni, since papa takde, sbb nak biasakan anak2 mama, solat di masjid
  4. Datang ke majlis2 agama dan ilmu. (Teringat pesan ustaz azhar, "menuntut ilmu tu wajib, membaca quran itu sunat".)
  5. Didik anak dgn masalah sosial seperti zina. Ceritakan kesan2 kepada diri, keluarga, agama, keturunan malah negara kite)
6. Pemakanan gaya Rasulullah s.a.w:
  1. Daging kambing, ayam dan lembu
  2. Roti+cuka
  3. Makanan berkuah (sup sayur)
  4. Nabi suka makan yg manis2 utk merangsang minda: susu+kurma (blend) ,madu lebah
  5. Jgn campur makanan laut dgn darat  (aware ape yg kite tumis, jgn campur ikan bilis dgn ayam)
  6. Banyak minum air kosong (air zam-zam, tp kite mahal, air kosong je pun xpe)
  7. Makan buah (tembikai plg Rasulullah suke)

Pn. Wardina Saffiyah dgn Datin Lina Karim (Darwish n Darwisya)
Pakai tudung coklat tuh, pn.lina, dua kanak2 tu darwish n darwisya. Wardina pakai baju merah tuh. SubhanaAllah, mmg sgt cantik! yg lelaki pakai baju biru tuh, kalau korg ingat lagi la, die ahli kumpulan Saujana, Sufian, yg ade taik lalat besar kat muka die tuh.. die siap nyanyi lagi. sedap suara tau. n still single. kihkihkih.. now die bertugas kat radio ikim.

Mase ni, bukan ceramah. more kpd perbincangan. n soalan ditanya oleh pian tu. Ekcelli Wardina siap ade slide tau, geram gak tak dpt nk tgk semua, sumenye sbb masa satu jam jek, pastu berkongsi dgn pn.lina. pun padahal pn.lina byk ilmu yg boleh die kongsikan tentang hafazan anak2 die yg hebat tu kan..

Pn. Wardina Safiyyah

Kite highlight point2 jela ye. n wardina ni, die ade buat penyelidikan n berjumpa dgn sekumpulan anak remaja yg berzina dan ade yg sehingga melahirkan anak. jadi, as kite boleh faham, die sgt concern dgn masalah sosial di negara kite, yet afrid of our children too.. 

1. Parenting is about passion. N kite kene belajar utk menjadi parents. Mistake is common, learn from it. 

2. n kite tau, dari gaya Wardina ni, die mmg sgt suke membaca. even kaka kat sebelah kite pun, die rupenye sekelas dgn Wardina. mmg die pun ckp, wardina jenis tak campur hal org. just membaca jek kejenye.

Then, die ckp, this is because of his dad. Die ckp, pengaruh ayah lebih kuat dan mendalam, walaupun sedikit ke atas anak2. die suke membaca sbb bapak die selalu bawak g library. suruh membaca. 

3. If we want our children to pray, we should do that first. How to teach them pray when we are not pray?

4. Important note. ***Parenting is not about you. It's about yourself. When you focus on yourself, it much better than focusing on your child. This is because, children learn from what are you, not what you are telling to them.

5. Membesarkan anak mmg senang tetapi mendidik anak, sgt sukar. tetapi In Shaa Allah, berbaloi dunia dan akhirat.

6. Important note. *** The utmost attention is communication with your kids. Listen till the end. 
Dengar sampai habis bila anak bercakap. jangan sampai kite cut komunikasi antara kite dgn anak2, dan anak tidak akan bercerita lagi.
 
7. Important note. *** Children who spend time with their father, have a higher IQ -telegraph.co.uk.
bapak lagi kan..

8. Beliau selidik, antara punca mengapa anak2 remaja tu berzina, kurangya perhatian dan kasih syg dari seorang bapa. Pujian. dats y dieorg carik another man utk mengisi kekosongan tu. 

9. Anak2 yg tidak didik utk mengenal emosi, mereka akan lebih mudah stress, depressed. they need guide for emotions. contoh, fahamkan anak kite, 'Its ok to be angry, sometimes you are happy, sad, angry and happy again'. 

10. Important note. *** Ramai ibu bapa yg Berjaya mendidik anak2 mereka dgn english, sains, matematik tetapi Gagal dalam mendidik anak kepada jujur, integriti, sabar, syukur, amanah dan simpati. -Buku Dilema Melayu Islam oleh Ustaz Pahrol Mohammad Juoi. Lepas ni, boleh beli.

11. Bila anak tidak mendengar? -Biasanya bila anak tidak mendengar apa yg kita cakap, maknanye, dieorg ade simpan benda lain and a little deeper inside. Just hug them and said love u son. 

12. Semasa bercakap dgn anak, jgn kite berdiri, tunduk, atau rendahkan badan kite, agar mata kite bertentang dgn mata die, dan cakap dgn lembut. mase ni, wardina siap buat demo lagi dgn darwisya.

**** Wardina ade jugak menunjukkan kajian statistik Sosio Ekonomi vs Komunikasi. Sosio ekonomi terbahagi kepada 3, golongan profesional, pertengan dan miskin. 

Kesimpulan --> Didapati, golongan profesional lagi banyak berkomunikasi dengan percakapan positif terhadap anak2. Manakala golongan miskin merupakan golongan yang paling sedikit bercakap malah banyak bercakap negatif terhadap anak2.

tibe2 terasa miskin.


Puan Lina Karim

Puan lina, as kite kenal, ade buat byk program untuk islamic parenting ni. aritu die bawak darwish n darwisya. dieorg baca surah Al-Kahfi. byk gak benda menarik puan lina kongsikan.

1. Bile kite mengandung, 5 bulan dalam perut, anak kite dah ade telinga. Dah ade tools untuk mendengar dan belajar. Dengarkan dengan ayat2 hafazan.
2. Kanak2 belajar dgn repetition. Jadi, kene selalu, hari2, ulang ayat2 yg mereka nk hafaz.
3. Jaga makan, jauhkan makanan tiada halal, dan persekitaran anak2.
4. Untuk jaga persekitaran anak2 kite, kat sekolah, ajar anak hafaz surah al-kahfi sebelum dieorg masuk ke sekolah. 

Puan lina juga cerita, ade kisah seorang imam, anak nye murtad walaupun anaknye itu menghafaz surah Yasiin.. yg sebenarnye, Allah janji melindungi kite, dari fitnah dajal (ujian dajjal), dengan surah al-kahfi bukan surah yasiin. 

Dan kenapa ramai hafaz surah yasiin instead of surah al-kahfi adalah kerana surah yasiin tu senang dan mudah untuk dihafaz. tapi untuk lindungi diri kita dan anak2 kite dari perkara yg tidak baik, Allah janji di surah al-kahfi.

Jgn kite sempitkan dajjal sebagai seorang yg bermata satu itu saja ye. ujian dajjal termasuk yg boleh memesongkan akidah umat islam.

 "Sesiapa menghafaz sepuluh ayat daripadanya permulaan surah al-Kahfi,maka terhindar daripada Al-Dajjal."
 [ Riwayat Muslim,Abu Daud,Al-Nasa'i,Al-Tarmizi daripada Qatadah ]


"Sesiapa membaca sepuluh ayat akhir daripada surah Al-Kahfi,maka terhindar daripada fitnah Al-Dajjal."
 [ Hadis Riwayat Muslim dan Al-Nasa'i ]


Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda : "Sesiapa yg membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Utknya cahaya dihari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat."
 [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]

Rujukan iluvislam.

Dan satu lagi perkongsian dari pn.lina, sesiapa yg kenal die, mesti dah biase dgn surah2 yg dirakam oleh pn lina di youtube. bila anak die hafaz jek, die rakam n upload. tapi bile die upload surah al-kahfi, ramai n byk sgt chinese kristian bagi private message suruh keluarkan video tu. why, banyak2 surah, dieorg suruh keluarkan surah al-kahfi? 

dieorg pun takut. sbb dieorg lagi tau agama kite agama yg benar. dieorg tau surah al-kahfi ni. 

**so untuk permulaan, seperti hadis nabi, hafazlah 10 ayat pertama terlebih dahulu. kemudian 10 ayat terakhir. dan kalau mampu, hafazlah keseluruhan ayat tu. Smoga kite dilindungi Allah dari fitnah dajjal dan perkara2 yg boleh memesongkan akidah. aminnn..
0 comments

Perkongsian Kursus Raising Young Khalifah - Part 1

Atas permintaan.. kite akan share sedikit sebanyak ilmu yg kite dpt di Rasing Young Khalifah. 

Keseluruhannye. Penceramah2 yg dtg, semua hebat2.. kelakar, sempoi, berilmu, dan bijak mengambil perhatian penonton supaya tak boring. Masa dari pagi sehingga 7 malam, dgn slot yg sgt bermanfaat, dan kite akan rase betapa cepatnye masa berlalu. 

1 jam rase mcm 15 minit, sbb mcm banyak lagi yg kite nak tau, nak dengar n nak lihat. Kite sanggop dtg jika kursus ni dibuat even utk 2, 3 hari! terasa dan faham sgt makna ayat 'dahagakan ilmu'. sangat.

Adalah yg lebih baik, untuk mereka yg dtg suami n isteri. Ini kerana mendidik n membesarkan anak ini, melibatkan kedua2 ibu dan bapa. Beberapa ustaz, ustazah juga menegur kaum lelaki yg kebanyakkan hanya menyerahkan anak2 kpd isteri. Sedangkan itu tanggungjawab mereka. Oke.

Oh ye, sorry gambar tak elok. amik guna hp. bengong kan, beria charge bateri kamera dari malam ke pagi, pastu x bawak memory card. terpaksa guna hp, dgn pixel pun pecah2.. huhuhu...

Oke. Kite start dgn penceramah pertama. yg tak sangka nye, kita akan berjumpa dgn penulis buku 'Kuasa Kepimpinan Al-Fateh" iaitu Muhammad Syaari Abdul Rahman. Die ni lah penulisnye. Kelakar orgnye. Teringat joke die, mesti gelak sorg2. hahaha..
Sesiapa yg ade buku Sultan Muhammad Al-Fateh oleh Pak Latif, buku yg ditulis oleh Ustaz Muhammad Syaari ni, jauh lg terperinci dengan fakta dan sejarah dari awal keturunan atok moyang, iaitu kepimpinan sebelum Muhammad Al-Fateh. Bezanya, buku pak latif, lebih ke arah penceritaan kisah Muhammad Al-Fateh tu, dgn dialog2, seolah2 bercerita. Jadi, terpulang kpd pembaca. Dua2 pun bgs.

Ni buku die. belilah. sgt berbaloi n murah. RM19 jek. Details dari zaman sebelum sultan muhammad smpai lah didikan bapanya, guru2nya, ilmu2 yg die pelajari sehingga kemenangan yg die dapat.
Rupanya, Muhammad syaari ni, die tgh buat master mengenai Sultan Muhammad Al-Fateh. Die mengkaji sehingga ke Turki untuk mencari bahan2 bukti dan peninggalan sejarah. Beliau lihat, rakam dan tunjuk kepada kami, kawasan2 sejarah. Sangat mendebarkan sehingga menggemparkan seluruh dunia pada ketika itu.

Dan apa yg kite perlu tahu, ketika Sultan Muhammad Al-Fateh menakluk Konstantinopel, beliau hanya berumur 21 tahun. Sangat Muda. Apa yg kite buat ketika berumur 21 tahun? Uhuk.. terbatuk sat. Ya, ade sebab kenapa dia muda. Dalam Al-quran pun banyak cerita tentang pemuda.. (Ade kat dlm buku die, x larat nk tulis)

Ada sebab kenapa Rasulullah bersabda, "Akan datang orang yg menawan Kota Konstantinopel itu adalah dari pemimpin sebaik-baik pemimpin, dan tentera sebaik-baik tentera"

Tentera die, masyaAllah, mmg sanggop buat apa saje yg diperintahkan oleh sultan ketika itu. Sultan yg tak pernah meninggalkan solat hatta solat2 sunat sekalipun. Apa yg diceritakan oleh Muhammad Syaari, tentera beliau mempunyai semangat disiplin yg sangat luar biasa. 

Mereka dikatakan seolah-olah dapat memintas masa, dimana telah memindahkan 6 biji meriam gergasi dgn kekuatan masing2 dlm mase 6 mggu sahaja! kalau tgk sendiri kawasan yg ditunjuk, mmg x sangka. Berbukit bukau. Mane ade highway? How?

Pada zaman tu jgk, tak pernah dieorg tgk senjata yg begitu canggih. Itulah antara sbb dikatakan memintas masa, sbb senjata itu adalah senjata yg digunakan pada kurun ke-20, sehingga kini. padahal pada kurun 15, dieorg dah guna. Dibina oleh seorg non-muslim ye, mase tu muslim n non muslim bersatu nk jatuhkan kerajaan yg zalim tu.

Akhirnya, dieorg dpt memecahkan tembok darat yg dikhabarkan pd ketika itu, paling kebal di dunia dlm mase dua minggu sahaja. Pada mase itu, kerajaan Byzantine yg memerintah Kota Konstantinopel sebab faktor yg amat strategi antara dua benua, asia dan eropah. kota yg terkaya dan termakmur. 

Sehingga Napoleon Bonparte menyebut "Apabila dunia menjadi sebuah negara, Konstantinopel adalah yang paling layak menjadi ibu negaranya". Dunia oke. dunia! jadik negara! lagipun, kota ni lah jgk yg menjadi musuh utama Islam yg selalu merancang strategi untuk menjatuhkan Islam.

Pastu disusuli pula keajaiban dgn kebijaksanaan Sultan Muhammad Al-Fateh, memindahkan 72 buah kapal dari laut ke darat dalam satu malam! Kapal berlayar di atas bukit? Pemimpin apakah itu? Tentera yg bagaimanakah itu? 

Sultan Muhammad Al-fateh menulis sajak (From Islamic Parenting Network):
Niat saya adalah patuh kepada perintah Allah.
Azam saya ialah mengalahkan semua orang kafir dengan tentera saya iaitu tentera Allah.
Fikiran saya tertumpu kepada penaklukan, kemenangan dan kejayaan dengan kehendak Allah.
Jihad saya dengan nyawa dan harta. Dunia ini tiada nilai lagi selain patuh kepada Allah.
Keseronokkan saya adalah perang, dan terus perang beribu-ribu kali untuk mencari kerehaan Allah.
Harapan saya adalah semoga memperoleh bantuan Allah dan empayar ini menguasai semua musuh Allah. 

Sultan Muhammad mmg suka berpidato, bersajak dan berbahasa. Ramai paderi setuju menandatangani perjanjian sebab membaca ayat2 yg indah yg menggunakan bahasa mereka sendiri, bukan bahasa turki. Di sini, menunjukkan beliau pandai mengambil hati orang dgn penggunaan bahasa.


Asalnya, beliau adalah anak no 3. jadi awalnya, beliau bukanlah org yg akan menjadi sultan. sehingga syeikh memberitahu Sultan Murad II, bahawa bayi yg dlm buai itu yg akan menawan konstinopel. Dan dari hari itu, Bapanya sultan murad, di menggelar dan memanggil2 anaknye, Al-Fateh yg bermaksud 'Sang Pembuka' dari baby lagi. Kuasa gelaran dari kecil oleh bapa.

Dari pencarian Muhammad syaari, Sultan Muhammad Al-Fateh berjaya sebab dari didikan awal, dibesarkan dengan gelaran 'you are the opener'. Ibunya mmg dengan kasih syg. Tapi peranan bapa yg walaupun sibuk menguruskan negara, die masih mendidik dgn disiplin. Dia tonjolkan keseriusannya utk pendidikan anaknya itu. Dan memilih guru2 terbaik pd ketika itu untuk mengajar dan mendidik anak2 nye, dari segi kejuruteraan, psikologi, bahasa dan apatah lagi agama.

Al-quran tekankan peranan ayah kepada anak;
- Kisah Nabi Ibrahim dgn Ismail, semasa Allah menyuruh Nabi Ibrahim sembelih anaknya, Nabi Ibrahim bertanya pendapat anaknya terlebih dahulu, tidak terus menyembelih. Ade hikmah kenapa Allah state pertanyaan itu, di mana seorang bapa bertanya dan mendengar pendapat anaknya (From Saiful Islam).

- Kisah Nabi Yaakob, yg dilayan oleh anak-anaknya yg menipu dan khianat kepada beliau. Dikatakan Yusuf dimakan serigala, padahal di campak ke dalam perigi selama berpuluh tahun sehingga hampir buta. Tetapi, ade hikmah, walaupun anak2 beliau melakukan khianat, tp takde sorg pun anaknya meninggalkannya. Mereka masih menjaga bapa mereka Nabi Yaakob. See. Didikan bapa kpd anak2, walaupun nakal masih setia. 


-Surah lukman yg menasihati anaknya. Baca semula. perhatikan, perkara pertama lukman pesan adalah mengenai Tauhid. Jangan sesekali mensyirikkan Allah dgn sesuatu.

Belilah buku yg ditulis Muhammad Syaari. Banyak yg die ceritakan termasuk hikmah2 bagaimana Sultan ini menepati hadis Rasulullah S.A.W.

Bapa Sultan Muhammad yg tegas dikatakan memainkan peranan penting. Begitu jgk ibu die yg selalu cakap kat die, bahawa die akan jadi sang pembuka. yg akan membebaskan kota tersebut. See. Ibu bapa. Bukan ibu jek.

"The attitude that you have as parent is what your kids will learn from, more than what you tell them. They dont remember what you try to teach them. They remember what you are. ~ Jim Henson

Bawah ni, Muhammad Syaari punye video bagaimana Muhammad dididik dan dibentuk sehingga mampu menawan Kota Konstantinopel..




 
;