Tuesday, July 23, 2013 0 comments

Berbuka Puasa di Japanese Restaurant, Komura Restaurant di Corus Hotel, KL

Ahad yg lepas, papa bawak kiteorg g buka puasa kat Japanese Rastaurant. Yeahh!! 

n luckily, restaurant ni, tema die adlh 'Eat All As You Can!'. So kite boleh menambah ape yg feveret kite sebanyak yg boleh! muahahaha... takkan lepaskan peluang.

Die x buat bufet sbb restaurant ni, die bg kite bilik2 kecik.. bgs utk famili, mcm ade privacy walaupun kite dgr semua org bercakap.. tp dieorg tak nampak anak2 kite yg mcm hape kan, tak reti dok diam. masyaallah.. 

Walaupun bukan bufet, ade katalog, so kite tick yg mane kite nak.. pastu darab bape kuantiti hidangan. Contoh Salmon sushi, 1 pinggan ade 2 sushi, kite tulis darab 2, so die akan bg kite 4. haa.. cmtulah... unlimited!

Semua enjoy n heppy jek makan. pandai gak anak2 mama makan japanese food. Kat sini ade 55 jenis masakan jepun oke. Mmg tak terambik semua. kiteorg select mane yg suke jek.


Haa.. ni la biliknye. yg ni utk 4 org. Ni baru duduk, masing2 scanning dulu semua benda yg ade.

Ni dari luar. ekcelli restaurant ni sgt cantik interior designnye.

Of course! The first n 3 kali repeat order, Salmon Sushimi!!!

Cold Taufu

Salmon Sushi

Tak tau ape name mi ni, x ingat. tp adik makan, tak hengat. Habes semangkuk ni.

Grilled Salmon. Mmg kami hantu salmon.

Fried Rice die. Biase saje.

Salmon Teriyaki dgn Scallop! Harus direpeat 3 kali jgk. Arief sgt suke mkn salmon2 grilled dgn teriyaki ni. Die mkn gitu jek..

Mix Tempura. Rangup!

Beef Yakiniku
Oke. banyak jek lagi. dah x larat amik gambo sbb sibuk membaham n marah anak2 yg x reti dok diam. Desert last sekali kiteorg pilih mango dgn ice cream. tu pun hilang sekelip mata, order sekali lagi mango tu.

Sashimi tu, kalau kat sakae sushi, baru bape slice dah RM19.90. jadi, kat sini lagi berbaloi. Balik, masing2 mcm ular sawa kekenyangan.. Terus tidur sbb dah solat kat sane.


Tapi harga utk children tu, mmg mahal. Faheem free la. Cuma arief RM50. So total dlm RM200++.
Apapun, kami makan, kalau kira dan banding kat Sushi king n Sakae sushi, sini lagi berbaloi. Fresh gitu! hehehehe..

Service + Staff = Terbaik!! 
Interior Design = Terbaik!!

Mcm nk dtg lagi... tahun hadapan... wee... ~
Saturday, July 20, 2013 2 comments

Resepi Spaghetti Prawn Olio

Resepi ni dah lame buat, saje baru nk add, so senang nk carik bile nk masak balik. heh.

Aglio e olio ni dr itali maksudnye Spaghetti yg dimasak dengan bawang putih n minyak. n now dah byk moderation, dieorg tambah udang, scallop, spicy.. mcm2 la kan ikut sedap masing2.. 

oke.

Bahan-bahan:
1. 1 peket Spaghetti - direbus dgn minyak dan garam smpai masak.
2. Udang saiz XXL - dikupas kulit tapi tinggalkan kulit ekor (kulit udang jgn dibuang)
3. 1 biji bwg besar - dipotong dadu
4. 7-10 biji bawang putih (olio mmg guna byk bwg putih ye) - dipotong dadu kecik2
5. 3-4 sudu besar cili flakes yg kering @ 3,4 batang cili kering yg dipotong pendek2
6. Cendawan butang (1/2 tin atau 1/2 peket utk yg fresh) - dihiris nipis
7. 1 biji tomato - dipotong dadu
8. Capcicum - dipotong dadu
9. Daun parsley - sikit jek dan dipotong kecik2 (xde pun xpe)
10. Garam dan black pepper

Cara:
1. Rebus kulit udang dgn air dan sedikit garam.


Ni utk dptkan air udang, rebus dan tapis kulitnye. pastu baru buang kulit tu.

bwg besar n putih bahan utama. Capcicum, tomato dan cendawan butang as sayur.

Kite guna chilli flakes ni. Kalau dah ade cili kering, guna yg tu je pun xpe.
2. Panaskan sedikit minyak, dan goreng udang. Kemudian ketepikan.


Udang yg telah digoreng.
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih + bwg besar. Bila dan naik bau, baru masukkan sayur2 yg lain, capcicum dan cendawan butang dulu. Bile agak2 capcisum dah nk layu, baru masukkan tomato.


Dah masukkan capcicum dgn cendawan butang. Tomato nanti dulu sbb ia mudah layu.
4. Pastu, masukkan spaghetti yg dah masak dan ditapis + satu cawan air udang + udang yg digoreng + chilli flakes + daun parsley (kalau ade). Gaul sebati. Letakkan garam + Black papper.


Ini die Spaghetti Prawn Olio! Sodap dimakan panas-panas! (again puji sendiri, muahahhaa)
** Kite guna minyak jagung jek. Minyak zaitun mahal. Tapi ade gak recommend guna apa2 jenis marjerin. berlemak!

Selamat mencuba! Western food mmg selalu nye senang2 je kannn...
Saturday, July 13, 2013 2 comments

Cara buat ikan terubuk masin (handmade)

Setelah 4 hari kami tanpa internet, hari ni, baru boleh online semula. semua gara2, area kawasan rumah kami, kabel bawah tanah telah pun dicuri. bulan puasa pun buat keje jgk oke! smoga die dpt hidayah. aminn..

oke. now nak share 'Cara membuat ikan terubuk masin' atau org pahang panggil 'ikan masin jeruk'. ape2 la, tapi yg penting, ianye masin dan basah, bukan yg kering ek. terubuk, haruslah masin dan basah. ala2 sarawak gitu.

haritu kat giant offer. 2 ekor ikan teruk RM8 sajok. terus membeli gara2 mmg teringin sgt nk terubuk masin ni.. nk g sarawak, hhuhuhuhu.... so the idea, buat sendirik.

then, resepi, kite dptkan dr suami kakak ipar. die mmg terer masak2 kampung ni. so, ikan masin ni, mmg die biase buat sendirik. tempoyak ke.. ntah ape2 la masakan kampung, expert. walaupun die lelaki. hebat!

senang sajok. 3 cara jek.

Caranya:
1. Mula2, siang ikan tu, tak payah buang sisik, sbb sisik die sedap bile rangup2. bersihkan dlm sebersih2nye. then, korang belah dua mcm gambar kat bawah.

atas belah kanan tu, ikan terubuk yg belum dibersihkan. gitula rupenye. then yg yg dah terbelah ni, dah dibersihkan. bersih2 punye.

2. Pastu, boleh la lumur garam belah bawah ikan yg bersisik (guna jek garam ape yg ade, kiteorg guna garam bukit halagel, mmg garam ni jela yg kite guna). Tabur jugak garam kat dalam bekas tu. Pastu letak ikan. Lumur garam atas ikan tu pulak.

**ikan tu takyah keringkan. biar jek die basah2.. tapi jgn basah sgt. lepas basuh tu, boleh jek terus lumur garam.

3. Letak beberapa keping asam keping, 2, 3 dah cukup. (kite punye asam keping kecik2, tu yg letak cm byk kan). Lepas tu baru letak ikan lain, n lumur lagi garam atas ikan tu.

garam bawah --> ikan --> garam atas --> asam keping --> ikan kedua (siap2 lumur garam bawah ikan kedua) -->  garam atas ikan kedua --> asam keping
 3. Tutup bekas dan simpan dlm peti sejuk selama 2 hari. Boleh la basuh sikit2, xpe, mase ni, garamnye dah xde, dah diserap dlm ikan. buang air yg dlm bekas. Siap! Boleh terus goreng n dimasak!

** kalau nk simpan pun boleh, just keep buang air die jela tiap dua hari.. Senang sajok kan...

Ini yg kite potong kecik2 n digoreng rangup. Serius membuka selera. Rase lemak terubuk n masin yg tak terlalu masin. Sodap! (pujik sendiri, muahahaha)
Sorry gambo tak clear.. dari hp.. huhuhu..

Selamat mencuba! takyah g sarawak uolss!
 
;