Friday, August 30, 2013 0 comments

Beli Disney Magic English - Tambah vocab english fahmi n faheem

*** update januari 2016
Takyah lah beli. Saya dah jual akhir tahun lepas kat carboot sales.
Sebab:
1. Saya malas nk bukak sebab kite kene ada untuk bukak dan pilih slot utk dieorg.
2. CD/DVD selalu rosak. sekarang TV boleh cucuk USB je kan, korang download jek dari youtube (how to download video from youtube), then biar dieorg bukak n marathon sendiri.
-- siap download upin ipin, boboboi, pada zaman dahulu full episod.. takde iklan, tak anoyying.
kalau english pun banyak.
3. Seriously, ramai giler beli pastu tak bukak. semua simpan buat koleksi. takyah membazir.


Ekcelli, kite dah survey benda ni, dekat 3 tahun yg lepas.. dok kat booth dieorg, dekat 3 kali.. semua benda dah belek. mmg nak beli, tp kewangan yg sgt terhad.. n mase tu pun, rase takde keperluan sgt pon..

now.. bile teacher die dah tegur kelemahan2 arief fahmi kat kite.. ye, kite concern banyakkk sgt!

arief ni lain sikit.. die budak yg x leh fokus dlm kelas.. die kene kelas kecik atau sorg2.. sbb aktif sgt kan.. xpe, sy redha.. selalu pujuk diri, sultan muhammad al-fateh pun budak yg sgt2 aktif.. x reti dok diam.. at last, sultan yg hebat!

besides, arief ni byk gak kelebihan lain.. sgt kreatif! imaginasi yg tinggi... otak die tak berenti pikir kan.. ade jek benda nk buat.. nk wat cmne..

oke.. kite hanye beli, yg kite rase perlu dan akan digunakan utk anak2 sahaja. yg rase hangat2 taik ayam, x beli. dats y kite tak beli picolo.. x terlarat nk ajar die.. nk ajar baca buku lagi, hafazan lagi.. x larat mak nak..

Kelmarin order, arini sampai. Pantas!

No 1: Disney Magic English - 26 dvd + 26 Books (2 boxes)

No 2: Morphun Junior - Mcm Lego, tp 3D punye..
Arief banyak sgt beli mainan.. tapi kebanyakkan mainan die, sekejap jek. die cepat bosan. belilah mahal mane pun robot, ultraman ke, ape2 la.. last2, die tggl jek.. tapi satu jek mainan yg die kerap main n tak pernah bosan.. -LEGO.

Contoh lepas tgk cite TRON, die akan g kat lego die, n buat motor besar yg pelakon tu naik. Lepas tgk iron man, die akan buat pulak banyak2 iron man, beso kecik mcm kat iron 3.. gitulah.. die sgt suke buat benda2 tu.. dats y, kite beli morphun.. tambah lagi kreativiti n imaginasi die..

Oke. Kite beli 2 tu sajek. Harga.. kuss semangat.. RM2180.. Bayaran pertama RM286. Bulanan RM150++.. gitulah.. lum dpt statment die.. kite buat bayaran ansuran selama 12 bulan.. 1 tahun la.. 
Die boleh buat ansuran selama 2 tahun tau.. tp kite tak larat nk hutang lame2.. ni rase, x smpai setengah tahun, dah abes bayar.. 

Dan di bawah ini, FREE. FOC. 

Buku ni.. utk parents.. sgt bgs utk parenting techniques. banyak tips2 yg mudah, tp byk kite leka, dlm mendidik anak2..

Fun Thinkers.. Ini utk belajar sambil bermain die. Free jer.

Ade 4 tajuk yg di'cover'. -English, Math, thinking skills and general knowledge.

Yea, Rak Buku ni pun FOC. pasang sendirik je tau. Kite keluarkan semua dvd.. tapi buku, Box A je, Buku dlm Box B, simpan lagi. then, sumbat segala buku2 dieorg.. so x menyemak kat almari buku mama. muahahaha...

Letak dengan TV. Senang.. Semua dok sepan TV kan.. Belajar pun depan TV. Cuma, kalau baca buku, kite tutup TV tu..
n ade satu lagi buku cerita, budak tu akan pos dlm mggu depan. xtau buku cerita ape.. mmg kite kaw-kaw mintak barang free.. bayar mahal tuh.

Oke. Testimonial xde lagik. sbb baru smpai. nanti kite update, lepas sebulan.. 3 bulan.. tgkla mcm mane kannnn.. hopefully, boleh improve knowledge n vocab die..

penat sbnrnye nk ajar anak2 kat rumah.. dahla kite nk study utk research kite kan.. balik2, masak, kemas rumah, bg dieorg makan, n kene pulak duduk mengajar.. so, ade dvd ni.. sementara dieorg tgk, kite leh basuh pinggan.. duduk kejap.. baru ajar dieorg membaca, n betulkan hafazan..

bile anak pandai, kite gak yg senyum lebar. (^_^)v


*** updated 20-3-2015
Disebabkan ade org msg, email n bertanye.. Jadi kite as a mum, akan bg review sikit..

Jujurnye,
1. The books - segala buku tu, tak guna pun. tulisan kecik2, x sesuai sgt utk anak2 yg baru nk start belajar.
Lagipun anak sy tak pandai baca english pun lagi. Semua simpan bawah tangga.

Anak2 kite baca english guna buku dari Q-dees (Faheem's kingdergarden). Sbb kite tgk, buku tu sesuai utk budak yang baru nk belajar membaca. Selain tu, Read Easy pun ok jgk. Cuma sy suke pelbagaikan agar dieorg tak cepat bosan. Buku2 dr Big Wolf pun banyak.

2. DVD -- kene tggu mama sbb DVD tu, dieorg tak pandai bukak lagik. tp nanti kite akan ajar amie, so xdelah rasa terbuang sgt. So far, DVD ni jela yg kite rasa helpful utk tambah vocabulary anak dgn pronouns yang betul.

4-7 tahun, kepala dieorg mcm span. bagi je segala ilmu yg baik. english n arab.. hafazan.. insyaallah. boleh diserap.

3. Fun Thinkers -Nombor2 tu dah hilang. tangan banyak bile nk ajar n buat. jadi hilang tumpuan n minat sbb adegan berebut. So, tak berguna juga. Nasib baik Free.

4. Morphun - Yes, ini jela yg plg kerap dimain dari mula beli, sampai sekarang! dari arief fahmi, Faheem, now fateha pun suke main pasang2.. mmg tahan. tak pecah walau dah dibaling2, diketuk2... yg kecik2 mmg hilang, tp basic tu ade lagi n dimain sampai ke hari ini... --> paling berbaloi utk anak2 kite.

Depend on anak2.. anak kite tak diberi ipad.. hp sekali sekala. tv sekali sekala. kite suke dieorg bermain basikal kat luar, atau mengikut imaginasi n kreativiti sendiri. Dieorg gak cepat bosan dgn mainan mcm kereta, kete control, ultraman n anak2 patung lain or ape2 mainan la.. Yang blocks morphun ni jela yg dieorg setia sangat sampai ke hari ini..

Apapun.. selain grolier ni.. sbnrnye atas parents jgk.. kite kene ade masa dgn dieorg.. jika tak, beli lah mahal mane pun, tak berguna.. dan jgn expect dieorg boleh belajar sendiri. 
Tuesday, August 27, 2013 0 comments

Bibik baru nk sampai ujung bulan ni.. again?

Tak serik? tak... huhuhu..

haa.. alhamdulillah.. biasiswa dah masuk.. tp uitm sajok.. kpt masih pending lagik.. ntah kenapa dieorg byk sgt problem tahun ni...

bibik baru ni, dah di'test' oleh mak.. dok kat rumah mak, sebulan lebih... sgt rajin oke!

tapi.. rupenye.. die ade sedara pulak kat malaysia nih! haa.. ni sbnrnye masalah jgk tau.. dieorg senang nk larik!

satu lagik mslh.. nk bawak 2 org anak die keje sini.. tp anak die dok ngan pak sedara die la.. dah besar.. n anak2 die, ade surat beranak malaysia oke. sbb suami die dulu org malaysia.. so anak2 die kategori anak org melayu sbnrnye.. hmm... takutnye nk balik johor tiap2 bulan pulak.. adehh..

yela.. kite sendirik x blk tiap2 bulan ke johor.. 2, 3 bulan sekali jek balik..

maklumlah.. kewangan as student ni terhad... ye, sy yg byr gaji bibik ni.. huhuhu... tp xpela.. papa g byk byr kann... tong-tong namenye..

perlukan bibik ni... sbb anak ke-3, bakal keluar.. bulan 1 tahun depan ye.. lagi 5 bulan sajok.. sdgkan kite dah kene struggle kat lab.. n buat paper sebanyak yg boleh.. nk cepat abes katekan...

at least, ade bibik ni, smpai abes blaja jek.. tu yg plg penting.. takut terpaksa stay up kat lab smpai malam.. yela, bile eksperimen, kdg2 susah nk stop.. kdg2 dpt turn guna equipment pun dah tgh malam.. huhuhu...

so, kalau ade bibik.. mgkin badan x penat sgt.. tak kelam kabut.. kalau blk awal, biasenye, boleh ajar arief fahmi membaca buku 'anakku' dgn 'iqra' die.. hopefully la kan...

pastu, kite baru beli e-book 'Mental Arithmetic' dari Islamic Parenting Network.. Gigih nk ajar anak math la pulak kan.. bahasa melayu sudah.. iqra sudah.. hafazan sikit2, sudaa.. ni tambah math pulak.. pastu baru masuk english, at least tambah vocab die..

Ni link E-Book Mental Arithmetic tu: http://shop.islamicparentingnetwork.biz/e-book-mental-math/110/

Biar terer math.. barulah anak mama.. hehehe.. (budget mcm ko terer math kan.. muahahaha)

tapi satu jek yg kalah bile nk ajar anak sendirik ni.. whyyy.. mama why... cepat sgt nk marah..? huhuhuhu... kdg2 geram sgt bile ajar byk kali, die x dpt.. how? ade petua? sian die.. kdg2, marah sgt, terus tutup buku.. sbb takut ter'cakap' bukan2.. sian die... huhuhu..

apapun.. mama.. masih belajar.. mendidik diri mama.. utk jadi mama.. sabar ye arief fahmi.. giiran arief faheem pulak.. die sgt excited nk baca buku.. selalu kacau bile mama ajar si adek. nampah! heh. (^_^)v
Saturday, August 24, 2013 4 comments

Tadika Al-Fateh datang beraya!!

Galaknye arief, dari hari isnin die asyik ckp, kwn2 amie nk dtg.. rumah kite.. iye... hehehe..

excited die. anak excited, mama suke ler.. =)

so, 24 hari bulan, ari sabtu, dlm 40 lebih budak tadika arief dtg.. dgn teacher2 die skali dtg..

rumah kami, rumah ke-empat. rumah last. tu yg x masak mcm2.. confirm dieorg dah kenyang kan..

atas nasihat mak n tmah, yea, xyah buat byk2.. hehehe

Ni jek kedudukan meja.. luas kan.. yg meja tggi kat hujung tu, letak mee.. atas meja pendek tu letak kuih, fries, kerepek.
Bihun Singapore. Ade 2 mangkok besar. X abes pun, so tapau utk jiran2.. hehehe..
Budak ni main n larikkan penyepit mee. so terpaksa pakai garpu. haishh..
Air sirap sajok.. tp mmg menggoda.. terutama cuaca panass.. 
Ini die.. fries n cookies n kerepek.. tepi tu tembikai.
Die makan dulu. simple kannn...

Dah smpai.. die selawat dulu.. pastu ade budak baca ucapan ringkas.. 

Ni die.. sebahagian budak2 tadika.. meriah!

Ni teacher Zira.. dah last day die. die nk g smbg blaja kat usm. 

Boleh pulak die tunjuk kehandalan die main game. sabo jela.. mmg mama menyampah dgn game!

Tgh2 kalut, teacher tanye boleh tak bukak tv. supaya dieorg focus.. gini la.. tgk mickey mouse jek. mase ni, dah ramai yg balik jgk.. mak ayah dieorg dtg sini, amik kat sini sajok. rumah last kannn... x kesah pun..
Adik makan jajan.. jajan ni la bronjot utk budak2.. hehehe..
Masih bermain games.. sabo jela..
Ni antara teacher yg dtg, gambar dr facebook dieorg, bukan mase semalam.. tp sbb mama terlupe amik semua gambar teacher.. dr depan teacher hani dgn teacher iza.. blkg tudung biru tacher iffah dgn teacher zirah.
Pakcik firdaus bg duit raya!

Insyaallah, tahun depan, arief kat sini lagik.. teacher2 die pun dah kenal die mcm mane.. sgt aktif n tak bole focus sgt.. tp nmpak gayanye, mmg die perlu diajar di rumah n sekolah.. sbb pembacaan die tak bergerak lepas mama stop ajar. huhuhu...
Thursday, August 15, 2013 0 comments

Raya pertama di Pekan 2013

oke. adik ipar, eh, biras kot.. dah upoad gambar raya kat pekan.. 

kamera dieorg canggeh, so kite harapkan kamera dieorg jela kan. huhuhu..

tahun ni.. di sebabkan mak mertua saket, jd die hanya berehat saja. tak payah tolong kiteorg masak, sbb ade 4 pompuan beso tua dahh. termasuk kite la tuh..

masak biase, ketupat plastik dgn kuah kacang, rendang ayam.. hmm.. tu jela.. raya esoknye, masak rendang daging pulak.. 

n mmg plg heaven mase beraya kat rumah mak ngah la.. semua masakan pahang ade kauuu.. nak ape? sorry xde gambar, sbb masuk, salam, terus duduk kat meja makan, terus makan. haaa.. ko ade? hahaha.. ade puding diraja, laksa pahang (kuah die putih n lain sikit berbanding kuah laksa johor), ketupat palas n mcm2 lagi la.. smpai sini, xdela nk mkn ketupat plastik lagi kan.. mmg sedap laksa itu!

kite mmg x suke ketupat plastik uollss.. x rase pape.. nk gak ketupat traditional... ketupat daun.. yg lembut.. bau pun sodap.. woo...


Tgh tula mak mertua kite. sian die tgh saket. tak beraya pun, die cuma duduk kat rumah jek, layan org dtg. sbb x larat, baru lepas kimo. ade 11 kali lagi. n tak tau nape, si kecik tu mengamok di pagi raya. nk amik gambo pun menanges. see.. dua boto susu pun nk melalak lagi. haishh.

anak2 kami mmg susah nk ajak bergambo. si fahmi mmg suke buat hal sendiri, adek masih not in d mood.

masih tidak berpusing. abg gosok  mata la pulak kan..

Akhirnye ateh amik gambo die yg termenung kat blkg papa tu.. comel la pulak! hehehe..
oke. raya sebulan.. marilah kite menziarah lagi rumah2 sedara n kawan2.. tghari ni, raya lagik.. pastu kene kemas rumah takut ade org dtg, rumah masih berselerak.. n malangnye, sabtu n ahad ni, papa xde. sabo jela kan.. huhuhu...
Monday, August 12, 2013 0 comments

Raya Aidilfitri 2013

1st raya tahun ni blk pekan dulu.. kene take note sini, supaya tahun depan, senang nk check, balik Kulaiiii!!!! tapi tahun depan la kan.. kih kih kih...

Rase mcm x bape puas jek raya tahun ni.. nk beraya ujung mggu ni, sabtu papa keje.. ahad die kene blk pekan pulak. xpela.. nanti plan menumpang kete along..

1st raya tahun ni tanpa berduit. sume guna duit papa. hampir pokai papa.. sian die. cepatlah biasiswa masuk, nk kene byr balik hutang2 keliling pinggang. adehh..

thn ni.. mmg sgt malas nk bergambar. 

Ni famili Hj Markom! Angah xde, x blk. Nabilah dah jdk anak org lain kott. hahaha.. malunye dgn kaki2 terjuntai tuh. heh.
gambar dr pekan, dieorg x upload lagik. so, nanti jela kite update yg tu.

pastu nk share, gambar arief n faheem yg beraya kat taska/tadika masing2.. 

Arief yg behave, so dpt adiah. hehe.. =)

ape la yg die termenung tuh..

Ni adek, makan nugget!

org lain bergambo, die sibuk amik kerepek. pandai rupenye makan kerepak.

Ni beratur sblm acara kot.
Mase nk balik dr kulai ke rumah kiteorg kat bukit mahkota ni, singgah sri medan, batu pahat. rumah mak sedara. pastu singgah rumah kak nor. perghhh, raya2 makan durian kampong! marvelous! siap ade bakso gitu! cirit pun sggp mentekedarah 2 pinggan. heh!

** papa sekali lagi tak jd g haji. sbb mak die saket, kene kimo. doktor tak bg die g mane2 selama 8 bulan. apapun, semoga die cepat baik dan sihat.
Saturday, August 3, 2013 0 comments

Celebrate yg tak bape celebrate

hehehe.. disebabkan besday faheem aritu.. faheem dapat hadiah dr teacher die..

tadaa.. ni die.. coklat dgn kete pusing2 berlampu.. 
orang main, letak kat lantai.. faheem main, pegang kat tgn.. n die suke la bunyik bising tu. haish...

now.. masih saket.. dah bape ari kite tak puasa... asal nk puasa, perot dah berangin.. so sblm naik ke kepala, cepat2 la isi perot... dah x sggp saket kepala yg amat.. huhuhu..

biasenye kiteorg celebrate besday yg ganjil2.. satu tahun.. 3 tahun.. 5 tahun.. disebabkan faheem 2 thn, so xdela nk celebrate sgt.. xde kek pun, nanti x mkn pulak kan.. so kiteorg g old town white coffee.. kirenye makan kat luar la.. ekcelli nk mkn kat tmpat lain, tp sbb lambat, semua penuh. huhuhu...

xde gambo, sbb dtg je food, kiteorg makan x ingat dunia. hahaha..

arini, kiteorg nk g midvalley n shopping kat jusco situ.. baru nk beli baju raya anak2.. biasela, parents last minit... nape jusco? sbb papa dpt voucer jusco dalam rm300++.. n nape midvalley? sbb kiteorg nk berbuka korean food! bibimbap aku datanggg!!!
Thursday, August 1, 2013 0 comments

Happy Birthday Arief Faheem!! 2 years old now!

Seperti biase, mama lupe, pagi td papa yg ingatkan.. arini besday faheem. 

ni semua gara2 mama asyik sickness jek.. dah 2 malam tak tdo dgn faheem sbb asyik saket2.. kepala, badan, perot.. semua la.. doktor kate food poisoning.. tp mama rase sickness.. first time rase.. sblm ni, fahmi n faheem, x rase ape2.. so ni first time rase mual-mual, x lalu nk makan.. pulak tu, rase bile masuk 2nd trimester.. biase org 1st trimester je kan.. hmm.. badan msg2.. huhuhu..

oke... mengimbau gambo2 faheem.. sikit jek yg ade.. sbb external hardisc problem, so ni dr fb jek..


Ni mase adik 3 bulan.. dah meniarap..

Ni mase die setahun. besday die yg pertama. heppy!

Suke nk gigit jari, tp x gigit pun.. sbb x pandai gigit.. ni pun setahun..

Setahun stgh. mase g langkawi. dah gedik.

Ni sebulan yg lepas.. dera atok die.

Ni yg latest. awal bulan puasa aritu. baru blk dr teman abg kat hospital.. abg fahmi cabut gigi smpai kene tahan wad. adek penat main smpai masuk kete, terus tdo.
 
Ni budak gedik itu. 2 thn sudaaa...
Semoga arief faheem jadi anak yg soleh.. lelaki yg soleh. yg menjunjung agama kite.. name adek lebih kurang dgn abg die, makna yg mmg mama harapkan.. smoga menjadi pemimpin yg bijaksana dan soleh. aminnn... luv**hugss**kisss**muaahhhh!!
 
;