Sunday, October 27, 2013 0 comments

Seoul garden (Korea) vs Kofuku Restaurant (Japan)

Ari jumaat.. ari makan besoo punye.. continue sabtu... sampai ahad, arini, order pizza big box pulak.. hehehe...

mula2 seoul garden.. makan lunch dgn dayah. kiteorg beli kat groupun siap dpt membership card, n byk voucher2 seoul garden yg telah diberi kat adik2... 

malamnye.. kite dgn famili kecik pegi makan japanese buffet pulak kat Hotel Seri Pacific, KL.. tp uollss.. tak bape best la.. lagi best yg kat Chorus Hotel tu... huhuhu...

Takpe.. kite cite seoul garden yg baru di bukak kat Mines, Seri Kembangan.. 

Ni bhgn salad n sos..

Ni dessert n bahan2 utk ABC

Sementara nk tggu dayah, makan salad dulu.. gril2 nanti dulu..

Ni ade 4 jenis sayur kimchi.. amik sume sikit2 sbb nk rase.. kimchi nye masam seket.. biaselah, rasa tu ikut chef yg buat kan.. kdg2 cukup rasa, kdg2 terlebih rasa. bukan hari2 rasa same jek.

Ini sepatutnye tidak perlu diambil bile kite beli buffet grill mcm ni ye. sbb x mahal n tak worth fr money. amik yg mahal2 spt daging n seafood.. (pesan en.suami dolu2)

Ini amik beberapa sushi n balls, kupah! tp kupah die x fresh la mcm beli kat johor.. huhuhu.. Oh ye, terung sgt sedap utk di'grill' ye.. jgn rebus.

Dayah lambat sgt, so amik jgk bahan2 utk digrill.. campur fish, chicken n beef.. ade coffee, teriyaki, satay, fish tu rempah bulgogi.

ade 6 sos.. apapun, yg paling sedap, garlic chili sos.. yg paling bawah belah kiri tu.

Ya ini die.. mari kite grill.. soup kimchi. uolls.. dayah kate, malam kite tak boleh pilih soup, chicken soup jek.. so die punye idea, dpt chicken soup, korang amikla kimchi banyak2, letak sendirik dlm soup. so xde extra charge. bijak kan cikgu tuh. =)

ABC mama.! marvelous!

dan lagi.. dayah amik lg banyak daging2 ye. hahaha

Ini die bff yg selalu kene call n kacau n paksa ronggeng same2.. dgn die jgk kiterg selalu shopping kat kenanga wholesales.. luckily die dekat, dok kl sajok.. bff lg satu kat johor.. biase call sajok. kan cik tmah. huhuhu...

Kami! See.. teramat besar kan kite.. baru nk masuk 7 bulan tau.. sbb besar sgt kot, dah selalu sgt saket2.. pelvic pain pun dah rasa.. mmg rasa mcm nk terberanak jek. huhuhu...
Oke. Malamnye kiteorg g hotel seri pacific. Kofuku Restaurant. hotel ni satu bangunan dgn pwtc.. servisnye nice.. tp sbb kite dah pernah g tmpat yg lg best, so, ter'compare' la kan.. 

apapun.. malam tu, mcm rugi jek.. sbb adek n amie tak makan banyak sgt pun.. salmon2 yg die suke xdak.. ade salmon tp sikit je choice nye.. sashimi tu adela.. 

Haa tu salmon nye. nampak pun x menarik kan.. n arief makan yg kulit salmon tu sajok yg banyaknye.

Nak jgk guna chopstick. nyampah. adek x makan byk sgt. sikit sgt. nasib free.

Ni kite punye, pastu baru perasan xde nasi. sbb amik lauk kot, sayur n curry.. so, amik nasi papa. hehehe.. 3 biji bebola itu adlh takoyaki.

Ni papa punye 1st pinggan. x kelam kabut mcm pinggan mama. huhuhu..

Ade rambutan tau. jepun ade rambutan ek? hehehe..

Again pinggan papa..

Sushi n sashimi!

yg paling banyak adek makan adelah kacang tu. adename ek. x ingat ejaan. dua pinggan kalau x silap. si abg x makan kacang, nk tolong bukak sajok.

pandai makan kacang. tu jela. si abg dah berenti makan. sudahnye dieorg jdk ultaman kat situ. terjerit2.. lari2 sane sini. ko mampu makan dgn tenang.. huhuhu

yg ni, japan grill.. kite amik jek seafood, pastu die grill la dgn sos die. sodap jgk.

bersepah. huru-hara. baru dua. kalau tiga nanti. adehhh...

Green tea die. satu teapot.

Habis kan lagik satu pinggan. hebat budak ni makan sayur.
Tapi itulah. x bape puas hati sbb mcm tak worth for money.. for us oke. sbb ape yg anak2 makan, x banyak yg ade. 

Teringin nk g makan kat Komura restaurant, chorus hotel tu lagik. sodap! skrg pun dieorg tgh buat promotion.. tp makan lunch la murah sikit.. lunch baru RM60++, dinner RM98++.. lunch tu, samela dgn harga buffet kat groupun. buffet kan.. 

tapi xpela.. dah gempak sgt makan bulan ni.. so, lenkali sajok lps telekung berjaya dijual lagik. hehehe...
Thursday, October 24, 2013 0 comments

Terhegeh-hegeh nk register semester baru kann...

Arini, 25hb, ari last register sem 3 tau.. kejap je kan.. dah masuk tahun 2.. huhuhu... last minit!

Nak register ni ade stepnye... sume online ye.
1. Submit progress report
2. Semua supervisor (sv) perlu evaluate n confirm. (kite ade dua, nasiblah sape yg ade tiga)
3. head of department (hod) atau dean (salah sorang) perlu buat approval. 
4. Baru boleh register oke. 

**Sape2 yg takde biasiswa, dieorg kene bayar dulu guna duit sendiri.. n jangan lupe, UM stands for universiti mahal.

dan yg bengongnye.. kite ni lambat2 kan register.. sbb mula2, ade teknikal problem mase nk register online.. so, nk tggu dieorg settle lagi... 

pastu busy memanjang dtg balik um, utk buat reseach sajok.. beberapa kali balik smpai malam tau. sian anak2, tp nasib ade papa kan... tp kalau papa amik, kdg2 lps magrib jgk.. 

tu yg nk sgt bibik.. sian kan dieorg sorg2 kat tadika/taska.. lagipun tak larat kemas rumah, sental lantai toilet, jamban... saket satu badan. berdiri lama utk masak, basuh pinggan mangkuk periuk bagai.. pun dah x boleh sgt.. now, solat duduk atas kerusi jek yg mampu. (kadang2 kalau dah terlampau saket kat blkg pinggang)
---> kesan epidural yg salah cucuk dulu tu, buat pinggang blkg saket teramat ms pregnant ni.. magrib, pasti dah terkengkang sbb menahan saket.. huhuhu... 

kalau terlalu busy, seriusly, makan tghari pun lupe... padahal mengandung 6 bulan dah mcm rupe nk terberanak. bape ramai tanye, ko tunggu hari je ke.. haishh... balik ptg baru rase lapar giler.. student life sangatt.... hahaha... 

so, cite pasal register.. semalam kite push kedua2 sv supaya confirm n evaluate progress report kite. online jgk n luckily both of them ,ade.. nasib baik ade oke. 

Lepas sv, perlu dpt approval dr HOD atau Dean. ah sudah.. baru terkedek2 carik sape aku punye hod atau dean. salah sorg jek, tp sbb kite dok kat fizik, jadi tak bape tau sgt ape yg terjadik di engineering... tp kat fizik pun x tau jgk. muahahaha... sbb dierg dah tukar, yg lame sume naik pgkat dah.. pastu terus email ke hod.. dean malu.. tinggi sgt. hehhee.. 

alhamdulillah.. pagi ni, die dah approve, title email pun urgent.. dan dah selesai register... hehhee.. 

arini... ade dua aktiviti makan sodap. satu lunch dgn dayah, kat seoul garden, mines.. dinner dgn famili kecik kite, kat pacific hotel, again, japanese buffet. dua2 pun beli kat groupun, jimat uolllsssss...

Minggu depan, ari selasa, minum air gula.. x bestnyeee.... oke. dah nk masuk 7 bulan.... at least 3 paper sblm terberanak. chayo!
Sunday, October 20, 2013 1 comments

Jahit Dress Muslimah (Flowy Dress) - Handmade

Hari ahad uolls... tak buat ape pun kannn... pagi jek g Tesco beli brg dapur.. makan tghari pun kat tesco jek..

So, ptg tu.. sementara si faheem tido... dlm kul 3.. teringat nk siapkan projek dress muslimah..

Kain dah beli lame.. ala mase lelong kat Jakel, Skudai tu.. dieorg nk tutup n pindah kedai tu.. hiler murah mase tu..

Kain lycra high quality jadi RM5 jek semeter! Bercorak oke! Chantek tau! So, kite rembat 2 psg, tiap2 psg 3m, mmg khas nk buat dress...

Lycra ni bagusnye... korang tak payah jahit tepi.. sesuai utk kite2 yg takde mesin jahit tepi. hehehe...

Ini Dress yg kite beli dr Imaan Boutique. RM79 kat PICC. So, kite tiru design die, tp pendekkan sikit sbb tak cukup kain. hehehe...

Perasan tak.. dress muslimah mahal2 uollls... lagi yg kalau labuh2... harga, tak hingat... dress biase jek pun smpai RM80? RM100++... kualiti la kann... ekslusif la kannn... dieorg nk byr sewa kedai, pekerja semua.. tp bg kami2 yg tak tersenarai dlm golongan pertengahan (kate pak menteri), takdelah kemampuan nk beli sgttt... belii.. tp budget la kan...

Tadaa... Ni lah dress nye.. 

Now, kite mmg suke baju yg lengannye grab coz, takde la terselak2 kan... sonang.. disebabkan kite yg buat, so advantage pilih getah yg lebih baik n kuat la kan... sbb disadvantage beli siap, selalu getah kat tgn terputus. sabo jela.. nasib boleh alter sendirik.

Ni bhgn leher. kite buat btk V shape sajok. nk hebat2 x reti. tp yg kite beli tu pun, bulat sajok.
Advantage Dress Lycra: Tak payah jahit tepi, sbb benang die tak keluar2 mcm kain biase.. tp potong elok2 la, supaya kemas jekk...

Disadvantage Lycra: Suke ikut bentuk badan.. dats y kite ikut flowy dress design, die besar n ala princess cutting.. lengan pun lebar.. cuma, disebabkan pregnant, die ikut perot ke depan!

***Jangan lupa tukar tapak jahit ke tapak lycra ye. Color Putih biasenye. G kedai jual brg jahit, cakap, cik sy nak beli tapak lycra, mesin jahit sy jenama (singer ke, ........ jenis (biase atau industri).. die tau.

Masa siap: 2 jam jek.

Cara:
1. Letak dress hitam tuh atas kain pink ni, pastu potong.. lebihkan 1 inch utk jahit mesin.
2. Pastu jahit cantumkan baju...
3. Pastu baru buat kemasan kat leher, bhgn bawah (jahit 1/2 inch kelepet ke dalam)..
4. Last baru buat hujung lengan utk masukkan getah..

Total Cost: RM15 sajok! upah pun x payah sbb masa jahit ni adalah mase ko tak tau nk buat ape kat rumah. setakat benang n getah, kalau nk tambah, haa, tambahlah singgit.

Ade satu lg.. kaler hijau. nak buat jgk. tp kali ni, dah tau nk buat lg kemas mcm mane.. hehehe... xpe, x kemas sgt pun... kite yg pakai.. bukan utk dijual!

Apapun.. puas hati tu tetap ade.. sbb kite buat sendirik! tak kesahla org nk kate ape, janji kite buat sendirik! yeahhh! hehehehehe....

Then utk dinner.. kite goreng Nasi Goreng Daging dgn Tempura!

Nasi Goreng Daging (daging korban banyak sangat).. tp sedap jgk letak daging kat nasi goreng... resepi dr adek ipar.. daging tu rebus siap2.. lepas tumis bawang semua, masukkan daging, biar lame sikit, baru masukkan nasi.. kacau sebati. senang kan.

Tempura, teringin. nak makan japanese bufet, tak sempat sbb ade org dtg rumah semalam. So, goreng jek sekejap guna tepung tempura segera. Sayur pun 3 jenis jek, Capcicum, Terung dgn Shitakae Musroom. Udang bengkong2 jgkla ye, tak tegak mcm korang selalu beli. Tapi tetap licin!. heh.
Mood: Happy!
Thursday, October 17, 2013 0 comments

Karya Agung adik beradik Arief..

Rumah ni.. setiap celah n penjuru dinding ade hasil titik peluh anak2 oke... kat ruang tamu pulak tu.. kalau org dtg, xde yg tak tegur.. muahahaha..

n ntah kenapa, kite mmg biar jek.. malas nk marah.. mmg x penah marah..

sbb.. rumah ni pun.. belum bercat or deko chantek2... renovate ke.. xde langsung. masuk kosong, sampailah skrg.. nak sinki tile pun x dpt2 smpai skrg.. kitchen kabinet, lagilah kann... nak cat bagai, jauhh.. so, biar jela kan...hehehe.. mane tau satu hari nanti ade can nk buat..

kalau rumah sewa, kite fahamlah xnak chantek2 bagai.. tp dah rumah sendiri, itu pun susah nk kuarkan duit utk chantek2.. maklumlah... yg duduk just anak bini.. en.suami, rumah ni tempat tido n berehat sajok.. ala2 rumah sewa gitu. huhuhu...

tp xpela.. mari tgk hasil kerja anak2 kite ek..

Ni kat blkg tv.. haaa, ko mampu siap dgn sticker ultraman? hahaha.. (kerja si abg)

ni dinding nak ke arah dapur.. (gabungan si abg dan adek.. tp abg plg banyak kat sini)

Ni kat ruang makan.. masih di ruang tamu jgk kan sbb xde separation.. see.. penuh kan... 

Ini die.. si adek tunjukkan bakat... kadang2 siap baring atas sofa tuh, sambil melukis...

'maaa engok!' tiap kali siap satu lukisan tercipta.. karya agung? hahaha..

gigih adek wat keje. busy. jgn kacau.
biar jela.. budak.. tp rumah korang x bole la kan... rumah ni jek xpe. muahahaa... nanti dieorg dah besar sikit, baru cat.. tp tggu si adek bongsu dlm perut besar jgk.. karang umur nk masuk 3 thn, ikut jejak si abg2 la pulak kann...

ape yg kite perasan, budak2 ni, minat menconteng umur nk masuk 3 tahun smpai ke 4 thn.. nak masuk 5 thn, dieorg akan stop sendiri.. buat benda lain pulak kan..

oke. chayo!

Friday, October 11, 2013 0 comments

Kami ke i-city, shah alam!

Kami ke I-City! Hitachi buat family day. so, dieorg provide makan tghari dan makan malam. Mulanya oke, pastu huru hara sikit management dieorg. 

Ade kupon aiskrim, tp beratus org kot, ade 2 line jek? kalau ade anak kecik, tahan ko nak beratur lama2? ntah ke mana hilang 2 org tu nanti. papa sorg tak larat ye.. huhuhu..

pastu.. pasal makan tengahari, belum kul 1, makanan abes! jeng jeng2... padahal, ramai lg tak makan. hambek. kene tggu lori baru smpai.. tak tau nape jd mcm ni.. takpelah, tu hal hitachi kan... 

yg penting, dieorg bayar masuk ke SnowWalk, WaterWorld dgn Trick Art Museum.. n malam tu, digital light dieorg la kan.. panas uolls... tapi kiteorg tak pegi kat Trick Art Museum tu. nyesal la pulak.. rugi. sbb tak sempat, nak makan, nk check-in hotel (hotel sendiri bayar), anak tido.. main kat waterworld jek dah bape jam kann.. huhu...

Tapi SnowWalk n WaterWord tu dah berbaloi utk anak2 kami.. dan mainan yg dibeli.

SnowWalk tu, -5deg jek, tp sejuknye, ya ampunnnnn... sejuk sangat. keluar, masing2 hidung merah. org lain kejap jek masuk, tp ntah mcm mane, kiteorg satu jam dok dlm tuh. paling tahan lama, papa. 

Baju sejuk free. Bawakla siap2 kasut n stokin. kalau tak, menyewa, duit lagi. RM10 atau RM15, tak ingat harga utk sewa boot. so, papa siap2 bawak stokin n kasut. nak beli sarung tgn budak pun ade je kat situ, kalau tak, tgn anak2 kejung. tp still, mama dah siap beli kat luar. kat travellers. sekali kat i-city tu lg murah. rm15 siap ade topi. hohohoho...


Dalam SnowWorld tu...

tak reti dok diam. papa stress depan penguin.

Budak ini cuba makan ais. sabo jela.

Pura2 takut depan polar bear.

Adek masuk balik dlm igloo tu.

Ni gelongsor ais. mama pun naik, mak buyong nak rase uolls... basahla punggung. huhuhu..

Angsa ke itik?

Oke, ini kat depan WaterWorld. Budak2 stil takleh dok diam, sbb masing2 dah nmpak air.

Ya itu die.. faheem n papa. arief pandai carik kawan sendirik.

Ni kat bhgn kanak2.. heaven for them.

Tak tau nape, adek takut, asyik kepit papa jek.

Last2 dok tepi jek. ntah ape yg dieorg borak. cewahh..

Ditarik sekali lagi, taknak gak masuk dlm tu, walaupun si papa n abg dah ajak bagai. Abang yg terbaring kat dlm benda oren tuh.

Gigih abg panggil adek.

Ni kat bhgn lain.. bhgn santai..

Again, main kat tepi tangga jela...

mcm ni jela die main air. siap baring ko.


Penat. Susu sat.

Ni kat bhgn pantai berombak. Ade 3 tempat jela yg sesuai utk anak2 kecik. tp oke jek. tu pun dok berejam sblm check in kat hotel utk makan n solat.

Ni gambar, arief yg amik. papa tengah pakaikan kasut adek. nk ke hotel selepas makan.

Oke. ini city of digital lights! kiteorg naik tau yg bulat besar tu. xtau name.

Ni permandangan dr atas. perghh.. dalam tu, sgt panas oke. dah smpai atas, gayat jgkla.. Seorang RM10, kecik RM5.
Oh ye. kesimpulan kat i-city ni, sebenarnye sgt mahal. die takde pakej mcm kite g legoland n uss.. setiap benda korang nak main, tiap tu kene bayar per head. bayangkan main keretapi kecik pun, adult rm10, children rm5. dah bape. mmgla feheem free. still, satu permainan kiteorg kene bayar rm35. mama kene duduk dgn faheem. papa dgn arief. 

n tu belum lagi mainan lain mcm kuda pusing, kereta pusing, kereta drive sendiri (arief je yg drive), bee kecik2 tu yg pusing2.. sume kene bayar.. takde pakej. mmg sgtlah untung tokey i-city. kalah genting highlands tau. 

pastu sbb penat nk balik, mama book hotel. boutique hotel. RM149 include breakfast. biase, RM149 ni, harga bilik standar room la kan.. dgn katil besar. sbb tgk dlm gambar, gitulah.. sekali.. tgk gambar ek..

Bilik Sempit! Macam Motel jek tau! Mcm hotel 2 bintang sajok. Ala-ala Sun Inns Hotel mase kiteorg dok kat Tambun dulu. huhuhu...

Toilet pun biase saje.
Unexpected. ingat luas sikit. nak solat pun sempit. huhuhu... pastu yg paling kesian, (takde gambo la pulak), breakfast yg free tu kan.. mak oi.. mee bungkus oke. nasi lemak pun bungkus punye. bungkus kertas coklat tu. roti n jem. air kopi + teh. sedih sgt tengok. ingat buffet mcm biase la kan kat hotel2...  huhuhu.. harga sbnrnye utk hotel 3 bintang tau, tp reality, hotel tu 2 bintang saje.

Apapun, mgkin sbb masih baru kot. kite rase, akan ade improvement selepas ni. sbb byk lg yg dieorg renovate. tp kalau setiap mainan n masuk kat tempat2 attraction tu berbayar mcm tu, mmg sgt lah teramat mahal. patutnye, kalau setakat ketapi kecik keliling pusingan kecik, free je dahla.. nk gak kiteorg byr total RM35. adehh.. mahal!

tu pun nasib masuk waterpark dgn snow walk free. pastu dekat rm150 jgk abes (padahal bape jek yg kiteorg main sbb mahal sgt), topup kat i-city card die, utk setiap permainan nk main.. dgn nk bayar parking rm10 smpai esok. tak termasuk makan tau.. sbb makan hitachi dah sediakan..

Banyak gambar kat hp papa.. sbb kamera mama, lg teruk, tak jelas berbanding kamera hp papa.. so, ini sajok la.. malas nk mintak gambo dr die. hehehe.. 

oh. arief faheem. banyak kali hilang kat sini ye. sbb tiba2 jek die menghilang ntah ke mana. mmg cuak. sbb tu jgk, kiteorg cepat2 balik hotel malam tu, sbb tak larat menjajau carik die. lone ranger la sgt.

boleh je datang, sekali sekala kan.. why not?
 
;