Sunday, November 17, 2013 0 comments

Gambar kelas arief kuasa dua

hihihi.. ade gambar kelas uolls... walaupun taska utk faheem..

arief fahmi tadika al-fatih
arief faheem taska al-fatih

tahun depan. faheem n baby --> bibik. fahmi masih tempat yg same.

gambar hardcopy.. pastu papa amik guna hp.. biasela, dah sbb dpt kat tgn anak, tentulah sudah melengkung-lengkung, terliuk-liuk..

Kelas Arief Fahmi (berdiri kat blkg sblh kanan, yg tinggi).. class teacher die yg pakai tudung color kuning tuh, yg cantik tu, teacher iffah. baru berkahwin ye.

Perasan tak gambar arief, die n kawan2 lelaki semua tak senyum. bile tanye, kenapa tak senyum?
Ni jawapannye, 'iyelah, amie kan lelaki, semua lelaki tak senyum, tak boleh senyum.. perempuan je yg boleh senyum'.. motip?? hahhahaha... nak control macho la sgt kan...

Ni kelas arief faheem.. seluar merah iteww.. teacher kesayangan die, teacher shakilla, yg berdiri plg kiri, tudung biru merah tu. die panggil 'ma' oke. yg klakarnye, nama kelas faheem, 'durian' hahaha....

Ni pun dpt dr hp papa.. mase g i-city aritu.. kesejukan dua beradik ni. susah nk amik gambar dieorg berdua bersebelahan gini.. see, ni pun adek tak tgk depan.

lagi.. aksi dua beradik tgk cite kat laptop mama... sweet jek time baik.. time perang, rase mcm mama pun nk ikut berperang. haishhh..

Hahahaha.. tak tau bile papa amik.. lame tak tgk faheem tdo tonggeng gitu..
lagi aksi faheem... yg semakin bijak... sgttttt baik! tgn ke bahu, mata ke atas.

ko ado..? taknak pakai seluar. makan epal, sambil baring, tenggek atas kepala sofa, kaki lipat mcm org beso.
tukar keje jd nenek kebayan. heh.
ya. seronok jd mama yg melihat semua aksi anak membesar. alhamdulillah...
Wednesday, November 13, 2013 2 comments

stress la konon..

Stress..

Orang lain, ade jek resultnye.. yg kite buat2, smpai skrg xde result. stress..

yg lawaknye, bile letak sample kite kat eksperimen org lain, dapatla pulak resultnye.. tapi bile dekat org lain, yg tak bestnye, kene ikut masa die la kan... pastu, mcm x sedap hati jek memanjang... burden. *sigh

bile nk dpt result ni! dah 3 bulan aku kerjakan! arghhh!!!
dah nk terberanak pun.. arghhhh!!

esok buat lagi.. cuba lagi... chayo arni!

Ya Allah.. Permudahkanlah eksperimen aku.. Smoga dptlah result yg ditunggu2.. aminnn....

malam ni sambung jahit lagi.. penghilang stress..
Monday, November 11, 2013 28 comments

Jahit Shawl Halfmoon Handmade - Murah, Berbaloi n Puashati tau

Pasal jahit lagik... arini share pasal buat shawl sendirik uollsss... boleh n sgt senang rupernye....

mula2.. teringin gak pakai shawl.. nmpak mcm senang jek.. pin kat bwh dagu, pin bahu kanan, lilit ala-ala pakai bawal mcm dolu2... pakai tudung pin-pin ni, bile g lab je.. bawak anak, jgn mimpi!

pastu.. try la tgk kedai online yg jual shawl kan... kite carik yg printed shawl sbb byk baju plain.. sekali tgk harga, ya ampunnn!!! RM80 ke atas oke. tu baru sehelai. tak masuk postage lagik. ade yg smpai beratus-ratus... den tak kayo... huhuhu...

korang, jahit shawl ni, tak perlu mesin jahit oke. tak perlu ade. why? sbb hanya perlu mesin jahit tepi sahaja, yg rasenye tak perlu beli pun kalau setakat jahit sekali sekala... hantar jek ke kedai jahit utk jahit tepi shawl or tudung ye.

alat yg perlu:
1. kertas minyak color kuning utk buat pola. senang. tekap --> pin --> gunting lebihkan 1/2 inch utk jahit tepi.
2. pensel or pen utk lukis pola tu
3. gunting kertas utk gunting kertas minyak tu
4. gunting kain utk gunting kain la kan.
5. jarum peniti utk pin, tekap kertas ke kain supaya tak lari-lari mase nk potong.
6. kain lycra or chiffon (kite guna lycra 1.5m printed design)

tu saje. oke. kite rekemen beli kain 1.5m ke atas untuk buat wide shawl yg tutup aurat dgn baik. Insyaallah selagi cara kite pakai, tak tarik2 ke atas sgt.

So, kite pilih Shawl Half Moon ye. Bulan, potong separuh, jadi huruf 'D'. Sbb senang sgt nk pakai. blkg pun terus jadik bulat. ade yg panggil shawl instant, mmg segera. tak leceh.

Tip: kalau nk senang lukis pola, tak payah la korang lukis full pola utk saiz ni, besoo... lukis separuh saje (bentuk 1 suku atau 1 quarter). tu pun beso dah. So, korang boleh ikut pola mcm dlm blog kat bawah ni:

Ikut step ye (Bentuk 1 suku/1 quarter).
Step 1 dan 2, lukis lurus jek 30".
Pastu Step 3, lukis 30" dari bawah, tarik agak2 tengah (atau korang lipat2 utk dptkan tgh yg tepat, pastu lukis ikut garisan lipatan tadi).
Step 4, sambung melengkung.
Last, gunting pola tu. Simpan utk guna lagi.
Ini pola shawl halfmoon sebenar. Huruf D.
Ini die, lepas siap digunting, jgn lupe lebih kan 1/2 inch utk jahit tepi. kain ini, dilipat dua ye sblm digunting. Ni bentuk 1 suku tadi.

Tadaa... ni Halfmoon nye.. lepas digunting, bukak, korang akan dpt bentuk ini.
hantar kat tailor, nk jahit tepi shawl atau tudung ye. atau jahit tepi nipis. (bukan jahit tepi biase, tu nk buat baju kurung). Tailor tu sempat lg puji, chantek kain awk, beli kat mane.  hehehe.. kat Nilai je.
kalau taknak jahit tepi, boleh jek buat piping kan.. atau jahit tudung yg tebal sikit.. tp tak semua kedai ade mesin jahit tepi yg tebal utk tudung.

Yg pasti, kite memerlukan inner ini. yg ade pengeras. bukan jenis melekap, inner ninja dan sewaktu dgnnye. sebab. muka saya bolat. sekian.

Tadaaaa.... ni die. siap dipakai. siap lilit blkg n pin kat tepi kepala tu ha.. budget jiwa remaja mak buyong ni kan.. muahahaa... see, 1.5m, insyaallah, dpt wide shawl.. tutup dada kan walaupun dah tarik, utk lilit ke blkg. lagipun, lycra, sgt senang dibentuk, ditarik tanpa perlu digosok kainnye.
ekcelli.. bukan senang ye nk amik gambar ini.. sebab ade dua hero yg asyik melompat atas katil.

Ini die.. budak yg asyik ikut je mama g mane2... dieorg pun nk interframe jgk. hehehe..
Abg si mulut manis mcm biase la dialog die, "mama, chanteknye tudung mama"... hehehe...

Meh sini, kite cite kos shawl halfmoon printed design ni:
1. Kos kain --> RM25 (1m = RM18.90, lepas tawar menawar, dptlah harga ini ye)
- kite beli lycra gred plg baik tau, n beli pulak mase takde sale, n design yg terbaru keluar kat kedai tu kat Nilai Square. Tp beli jgk sbb nmpak sgt chantek kainnye.

2. Kos jahit tepi --> RM6 (kira utk 4m, 1m biase RM1.50 sahaja)

So total = RM31 sahaja.

Bayangkan kalau korang beli time sale... pastu kain yg kite betul2 suke.. design pattern yg kite suke.. kan best. kalau plain, design lame, lg murah lah kan harganye. n yg paling penting, jahit shawl ni, tak perlu ade mesin jahit pun. hantar jek kedai utk jahit tepi. atau kalau rajin, jahit piping.

Yg lg best sbnrnye, bile dpt buat sendirik, kepuasan tu ade. hehehe...
Friday, November 8, 2013 0 comments

Again, tempahan telekung adinda n testimoni (^_^)v

Last-last, jahit sendirik. hantar tailor asyik tak puas ati jek kejenye.. hantar kat cikgu yg ajar jahit telekung pun, tak jadi.. kene hantar, alter balik..haishh...

tu pun, ambil tempahan dr member2 sajok buat mase ni..

tak bukak kat fb, takut kene terjah. aik, ade ke tailor tak nak duit.? bukan ape, ni part time saje.. kite ni full time as student, wife n mama ye.. so, sikit2 boleh la.. hehehe.. lagipun, jahit ni, sekadar hobby.. n still amik tempahan supaya xde la lupe skill n teknik jahit telekung ni.

now, siap 2 helai telekung adinda.. handmade..

material: satin silk. sgt lembut. ade testimoni tau. baca kat bawah ni..

See.. mak org pun suke.. walaupun kite pun tak faham ape kaitan telekung dgn abes solat tak perasan. hehehhee...
Then, pn.tmah pun menambah lagi 2 pasang telekung.. satu color baby blue.. kat bawah ni... light green belum lagi siap ye. tggu esok..

Saiz muka aku. hambek. hehehe.. jgn bimbang, esok aku kecikkan sikit ye, ni muka mak buyong bolat. 

Baby blue with the lace
pastu.. tambah order, pn.dayah kite.. nk gold katenye.. ni set2 org suke gold la kot. muahaha... oke. pun dah siap. kat bawah ek gambonye.

Ni die utk pn.dayah. model mak buyong pakai dulu ye. tp still, muka aku saiz M tau walaupun bolat.

Gold with lace.
Buat sendiri puas hati. sbb selagi tak puas hati, selagi tu kite bukak. jahit balik.

ade satu lagi tempahan, pun dah lame org ni tempah, tp sbb renda yg diminta xde, kain x cukup, masa xde, so x buat2... tp insyaallah.. akan siapkan jgk... color deep pink. sgt popular oke color ni.

Harga sesiapa nak tempah: RM180 + RM7 (Postage) = RM187.
Color kain, tanye dulu ye.
Wednesday, November 6, 2013 1 comments

Hari yg bosan bile kete rosak

haishh.. now.. sgtla stress..

bile kite tgh desperate kejar sumthing nk buat kat lab..
byk keje nk buat..
kete pulak buat hal..

citenye, sblm raya haji, kene langgar dgn lori kecik..
then disebabkan kite nk claim lori itu punye insurans, ceritanye bertambah lame.. huhuhu..

mula2.. dlm 24 jam, kedua2 kene buat laporan polis. di kajang oke.
jauh tau dr rumah kiteorg.. rumah kiteorg dekat dgn nilai. nk g kajang je satu hal.
lepas report, kene la tggu agent insurans approve kite punye request. satu hal lagik.
2 mggu setengah utkk tggu agent ni buat keje. sementara tu, nasib boleh guna lagi kete kan..
pastu baru la masuk bengkel... padahal kemek sikit jek kat tayar. sikit sgt.. tp now, x siap lagik jgk..
dieorg kate 3, 4 hari jek. nampaknye, itu sume madah berhelah. huhuhu...

susahnye xde kete.
nk pinjam kete en.suami, die tak bagi. lagipun kete die manual. berat. takut tak larat mak buyong nk drive jauh2 ke kl. dgn tracffic jam lagi kan.. betul jgk... so, terpaksa dok rumah.

apapun.. rasenye. esok start la hobi mcm biase.
1. ingat nk jahit satu telekung order by pn.tmah.
2. nk modified dress pink aritu ke nursing friendly.. n tambah satu lg dress nursing friendly tu.. (ade dua helai dress la kan nanti, lgpun kejap jek ni, telekung yg lame)
3. nk jahit bag.. tak kecik sgt. tak besar sgt.

buatla benda2 ni.. hopefully kete cepat la siap. oke. bye.
Saturday, November 2, 2013 1 comments

Ke Menara KL pulak...

Benda ni, mggu lepas ekcelli.. tp nak tulis jgk kan... hehehe...

Kiteorg mulanye tak nak pegi, sbb papa keje... tibe2 dah sorg2 adik smpai kat rumah, nak ikuttt jgkkk!!!

Then, tiket utk Hi-Tea, adult RM68, children RM50. Kalau ikutkan mahal kan.. groupun lagi murah, RM58, n termasuk 2 tiket ke Blue Coral... Tp xpela, sbb last minit punye pasal, beli sajok.

kami berempat! satu lg dlm perot. punyelah susah nk bergambar, smpai terselak2 tudung menunjukkan perot buyong n peha yg kalah dugong. huhuhu....

Depan Blue Coral, tp x masuk. anak2 nk masuk, tp sbb masa pun suntuk, lain kali la ye.. tggu ade bibik. korang berdua pun mama tak terkejar.


Ni menara KL dr bawah.

Ani n apip. Doktor yg pantang ade cuti walau sehari, confirm nk jalan. Alhamdulillah, dah dua bulan pun..

Tggu mak long x sampai2... tiket kat die.

Akhirnye. 4 beradik! kecuali adam. hehehe... angah biaselah, jauh sgt kan... perlis gitu.

Adek n mak long. budak ni sgtlah x reti diam sejak nk dpt adek baru. serius, dr pegi i-city aritu, asyik lah menghilangkan diri.

Masalahnye, mama ni takut. bukan ape.. ramai sgt yg berkenan kat die.. huhuhu... biasela kan kalau mama sendirik ckp anak sendirik comel. the things is, everyone said like that too.. oh noooo!!

kejap2, ade org tegur, eeh comelnye, sambil pegang2 pipi.. kejap lg, ade org amik gambar die.. kejap lg tarik tgn die.. kejap lg ade org nk dukung die. ntah sape2 je kot! seriau mama.. huhuhu... die penah hilang, carik2, tgh ade org dukung die. terkesima mama. dah die pulak aktif menghilangkan diri akhir2ni.. nk explore tempat bersendirian.. huhuhu...

over ecot.

Sbb tak reti dok diam, kene tgkap dgn apip.. berialah nanges nk turun. heh.

Ni aktiviti lepas makan. kiteorg turun satu level dr tempat makan, utk tgk keliling KL la sangat kan.. kihkih... tempat2 terpong. sini tak berpusing tau, yg berpusing kat restaurant die sajok.

Tunjuk skill depan budak2 bolehla.. hahaha...

Auntie tolong angkat amie.. nk tgk jgk... apesal teropong utk budak2 xde ek..

dari atas..

dah.. KLCC mmg dekat je kan dengan menara KL.
Happy!

Mak long n adam pulak.

Haa, ni mase kat restoren. pusing pelan2.. abes budak2 ni x reti diam,. main kat tepi cermin tu... org makan, dieorg main lari2, pusing keliling restoran tu. bulat 360 darjah kan... so, jgn bimbang anak tak hilang punye, dieorg sedang berpusing. hehehe..

amik gambar anak menyeksakan. heh.

apa2 gaya la kan..

Sepupu yg plg rapat. kdg2 saje jek nk jumpe along, atau sebaliknye, semata2 nk jumpekan dua budak ni.. anak heppy, mak pun heppi. =)

Ni kat bawah. taman ape ntah. ecot konon heppi giler kan.. melompat sane sini. ekcelli die lah yg pg sedih. Smoga Allah lindungi die dr berdukacita.

Amie tgh tunjuk souvenir utk teacher die. poskad jek.

Orkid!

Gambar ni plg cun, bukan sbb model, tapi sudut gambar tuh. perasan tak. maklumlah, yg amik adlh abg zie kiteorg. abg ipar. mmg die talented pun kan dlm design n amik gambar ni. takyah g kelas pun.

Along n abg zie.

Mak buyng perlahan sajok. Adek takut, jadi die langkah satu2 pijak papan tu. tergelak la mama tgk. hahahha...

Lompat lagi. dgn apip kat blkg tuh. adam lambat pulak.

Kami! tgk tak kaki adek, dahla pakai selipor terbalik, dia jari 3 nisbah dua. pun mampu meletakkan kaki sblh kaki mama. hahahhaa...
Oke. Sesiapa nk g, try la pegi sesi lain selain hi-tea. coz makanan sgt tak best. biase saje tiada keistimewaan. so, kiteorg assume, makanan sesi lain, maybe lg sedap, best n pelbagai. sbbnye, anak2 x makan sgt n kene byr rm50. x banyak choice oke. huhuhu....

n disebabkan itu jgk, malas nk amik gambar makanan.. setakat mee goreng.. ayam goreng.. takyah la nk amik. segan.

kalau boleh, beli kat groupun siap dpt masuk tiket blue coral, animal or ape2 la yg ade kat situ.

insyaallah, pegi lagi.. dgn papa. kalau die sudi. tak sudi, kite g dgn bibik.. kih kih kih...
 
;