Saturday, December 28, 2013 3 comments

Kerek

Ari jumaat yg lepas, bergegas ke hospital serdang.
Jantung baby terlalu laju. lebih 160.
Pergerakan pun terlalu lambat.

So, doktor kat klinik suh g hospital.

Sampai2.. biase lah. nurse tanye dgn nada kerek.
kenapa datang? (eh bukan doktor ade tulis ke kat buku merah.. takpe, maybe die nk berborak)

pastu tanye lagi, kenapa datang? siapa suruh? betul ke pergerakan baby lambat? bape kali? jantung baby laju? dah tu awak buat apa kat sini?

perasan tak, soalan yg die tanye, semua pelik2 n berulang2.. sume ade dlm buku. n seolah2 kite yg sengaja nk dtg. adehhh...

yang plg klakar.. kite dtg pakai seluar mengandung. yela, baru 36 mggu, x expect nk bersalin pun. sbb doktor suh check jantung baby dgn alat ctg je, alat tu lagi accurate.

pastu nurse tu tanye, 'nape pakai seluar?', -eh, x boleh pakai seluar ke? nk check perot je kan..
'ikut logik la puan, takkan tu pun tak tau' -serius, logik apa yg die ckp pun kite tak faham. dah malas nk layan. buat bodoh je la.

mmg sakit sikit bile berhadapan dgn nurse. doktor2 kat situ, mcm dulu jgk, (mase arief fahmi), kebanyakkan lembut2 n hormat pesakit. semua slow talk je. sgt berbeza dgn nurse. why?

**apapun.. sian sgt kat anak2.. asyik terperap kat rumah. mama dah tak larat nk jalan la.. huhuhu... malulah nk jalan terkengkang2 kat luar.. nanti abes pantang, mama sihat, kite jalan.. =)
Wednesday, December 25, 2013 0 comments

Jubah cotton princess cut. Siap jahit!

Bakal dijual kat kedai online kite, adinda iman closet @ facebook.

Lame rase tak update.
Padahal duduk rumah. 
Sbb terlalu banyak benda yg nak dipikir. huhuhu...

Oke. nak share jubah/dress princess cut yg kite dah siap jahit. 
Material: 100% Cotton Vietnam. 

Cotton ni tak renyuk seribu ye.
Pastu kain agak tebal, tak nipis n tak jarang. Sedap dipakai. 
Nursing friendly, ada dua style, satu zip sorok, satu zip depan. 

Not For Sale. (yg ni contoh n utk kite saje ye.. hehehhee)

Oke. yg ni jubah princess cut belah tengah.

Yang ni contoh guna zip sorok. mmg nampak lebih kemas n sesuai.

Yang ni princess cut belah 3.

Zip metal cuma terbeli yg pendek. muahaaaha.. patutnye 14 inch, yg ni 12 inch sajok. so, atas tu cover dgn brooch. Tangan saje letak getah sbb kite tak suke lengan baju yg asyik ternaik2 ke paras lengan.
Ekcelli ade lg satu atas permintaan. nk zip sorok, tp belahan mcm color pink di atas. so, takleh belah 3, tp belah 4. tp x siap sepenuhnye lagi tinggal pasang zip.. nanti kite upload bile dah siap. 

Yg ni kite buat saiz kite ek (dats y lah tak jualkan). Saiz L. Bahu 17, Dada 42, Labuh 53, Panjang Lengan 23. Pinggang n punggung tak payah sbb mmg style cutting mengembang ala princess gitu.

the problem, mcm dah tak larat sesangat. rasanye akan terberanak dlm minggu n jugak.
Wednesday, December 18, 2013 0 comments

Bersedia.

Berilah hambaMu ketabahan..
Seperti mana yg Kau beri ketabahan kpd Siti Hajar.

Lindungilah kami..
Kerana Kaulah sebaik-baik pelindung.

Kecewa.
Putus Asa.
Redha atau pasrah.

Apapun. berserah.
Hanya Dia yg Maha Mengetahui..
Yag terbaik untuk setiap hambaNya.

Yup. Be prepared. Pesanan kakak2...
Thanks sgt kat k.salmi n k.huda.. sanggup dtg rumah..
Di saat kebuntuan.

Cukup-cukuplah.

Monday, December 16, 2013 0 comments

Takde aktiviti sangat tapi tetap sibuk

Bukan sibuk buat eksperimen or paper ponnn.
Sibuk benda lain.

Sibuk check-up baby.
Minggu ni saje, 3 hari check-up. arini kat hospital. rabu n khamis kat klinik kesihatan. over.

diebetis mmg ade. now suspect darah tinggi. gilo.

so free selasa n jumaat la kan.

tp selasa. esok. kene siapkan jugak sample jubah cotton nursing friendly tu. 
dah siap cantum, tinggal pasang zip aje. 
2 pasang je pun...
pastu baru prepare another 10. hah.

nape jahit?
sbb ikut nasihat doktor.. x g jauh2.. um jauh..
tggu gigih sikit.. kuat sikit. mingu depan.
doktor kate, anak ke-3 dan seterusnye, mmg akan lebih saket dan penat berbanding kite mengandung anak pertama dan kedua. n tulang pelvik kite pun, akan lebih sukar nk bukak berbanding yg pertama. die kate tadi, anak pertama, seolah2 minyak pelincir baru lagi la... 

so, push baby pun x susah sgt.. anak kedua dan seterusnye, mmg kene push kuat dr yg pertama. 
mmg sakit area bawah tuu, dah dirasai hampir setiap masa. 
terkengkang2 jalan.

seingat kite, mase fahmi, mmg senang je keluar. 
faheem, senang jgk. 
yg ke-3, tak pasti. 
nak keluar tu senang, tp proses nk tggu keluar tu yg azab. 
dgn contractionnye, dgn doktor lambatnyer.. huhuhu...

jumaat. nk siapkan 10 jubah ituewww..... hehehe..

Tempahan Telekung Adinda Ditutup Sementara.. Nak fokus ke jubah princess cut dulu ye.

Kaki mama sangat bengkak. Semua org pun tegur termasuk mak kite. So hari2 kene sapu n urut dgn minyak supaya tak cramp sgt. Tapi budak menyebok ini pun nak jugakkkk!! nyampah. kalau tolong sapu kan kat mama takpe jgk. ni kite kene sapu kat kaki die. Sian mama, dahla tgn tak sampai nk urut rata sampai ujung kaki. perot beso. hehehe..

Dengar bunyik kete. papa! bukan.... dulu fahmi.. skrg die pulak. now, fahmi dah tak heran. dah biase gitu.

Paw mama suruh beli air kat seven eleven. arief fahmi panggil air aiskrim.. yea, cuti ujung minggu, nak bawak jalan, mama pun tak larat jalan.. so g kedai jela, beli jajan dieorg.. n main kat rumah, tgk tv n komputer. itu saje. sian jgk. kalau mama larat, biase bawak je g pool kat taman ni. sabo ye. tggu lps pantang.
So, aktiviti sekitar rumah saje.
Tak larat nk g jauh2..
Tak larat nk jalan2 pun... 
Pelvic pain yg amat.

Tapi.. teringin gak nk g UM.. at least, test satu dua eksperimen kan..
tengokla mggu depan.. insyaallah..
Wednesday, December 11, 2013 2 comments

Selangor cuti la sangattt... hehehe..

Arini cuti selangor. gedik kan. 
padahal dah lame kite cuti. hahahha..
tak berani g jauh2 um. 

sbb baby mmg dah turun ke bawah.
bawah tu pun dah asyik saket jek.
kaki bengkak giler2 punye. 
smpai mak pun risau.
hari2 kene sapu minyak panas n nona roguy pun, tp still makin bengkak. *sigh
mggu depan 36 mggu. pastu counting jela kan. *smile

anak ke-3 ni mmg lain.
dulu mase anak 1st n 2nd, masuk 9 bulan pun sihat n gagah lagi utk g keje..
now, baru masuk 8 bulan, 2 mggu lepas, baby dah ke bawah sgt.
smpai jalan terkangkang2 tau! belakang pun saket jgk.
pastu nk sapu sampah lagi. mop rumah lagi. basuh n sental toilet lagi. masak lagi. layan anak2 lagi..
cmtuhlah penyebab kaki bengkak tak hengat. hehehehe...
 
tp bile ingat, kesakitan adlh kafarah dosa2 kite, so redha jela kan..
nikmat juga akhirnye. alhamdulillah... (cepatlah bibik sampai, passport dah siap dengarnye)

arini.. 
en.suami tak g keje.

See.. papa baring sat lepas jogging, so sudah tentu faheem takkan lepaskan peluang. die mmg takleh nampak org baring termasuk mak buyong ni, n abg die. sabo jela kan...

tanpa rasa bersalah. ingat kecik lagi. hahaha..

Lunch tadi. 'nasi ayam paling sedap' dr azie kitchen, tajuk die mmg letak gitu ye.. mmg sedap walaupun xdela semua bahan yg die suh letak tu kan. ngeh2.. cili pun segera jek. kicap pun takdak. sup tu mmg sedap bile letak bawang putih goreng, mak kite pun selalu letak bawang putih goreng kat nasi n sup. ade aroma yg sedap.

Dinner. Mee instant sajok. n sup bebola. ala, sup ayam tadi, tambah air n meatballs.. meatballs yg buat sendiri n simpan kat freeze.

See.. sedapnye la sup ni mama.. adek pun hangguk2 kepala bile tanye sedap ke.. adek nk mangkuk besar oke. tu pun sup die bertambah empat kali! sup bile ade rasa daging, mmg jauh lebih sedap dr sup ayam kannnnn....

Apapun..
aktiviti hari ini.. hanya menjahit telekung. 
siapkan dua psg telekung lagi. pastu baru sambung jahit jubah.

jubah kite buat dua cutting. 2 psg jek dulu.
dua2 kembang ala princess.. 
cuma satu belah tengah, satu lg belah tiga. hehhee.. 
nanti dah siap kite upload. 
dah siap potong n jahit tepi pun..
tggl cantum n jahit zip. tak sabo! (^_^)v
Saturday, December 7, 2013 0 comments

Kemas bilik n idea baru

malam tadi.. bile arief kuasa dua dah tido.. 
mama masih takleh tido..
tiba2 ade idea. 
kemas bilik jahit.

mmg tak terurus n sume brg dlm plastik.
bile nk guna, kene bukak satu2.. 
kain pun bercampur2 dgn buku. sbb letak kat rak buku. 


See.. tak terurus kan.. bercampur aduk dgn buku, majalah n paper.

Ni lagi lah.. kain perca dlm beg yg terbukak.. pastu lace, renda ape2 dlm plastik. nak carik susah.
so.
arrangement. tidy. a little bit.


Buku semua jadi dua rak. bertindan ke idak, tak kesah. so rak tepi kat mesin jahit, bole letak barang jahit n kain.

Ni baru rak buku bilik atas. rak buku kat bawah ade dua. konon rajin la baca buku la sangat. buku yg best2 jek, novel yg glemer2, motivation, inspiration, parenting, financial n business jek yg banyak. buku2 agama, sahabat2 rasulullah, sirah, semua kat almari bawah.

See.. dah susun.. dah packing. so, takde lah menjajau nk mencarik bile nk guna kan...
Sebenarnye nak cite lain.. hehehe.. ngade la sangat.
nak buat projek baru.
kan along kite jual kain cotton vietnam kan..
Sepasang die jual RM65 jek. 
biase org lain jual RM70 ke atas. 
cotton yg same. tp maybe modal n kuantiti borong yg berlainan kannn...

so.. kite dpt murah sikit. sikit jek. tak byk pun.
but still.. 
the idea..

jubah cotton, nursing friendly.

biase tak suke pakai jubah sbb susah nk susu kan anak kan..
susah nk pam..

dats y, kite buat nursing friendly..
kalau selak pun, ade kain cover kat tengah.. 
insyaallah aurat terjaga.

tapi... ramai ke suke jubah cotton ek.?
persoalan seterusnye.. laku ke nanti...?
ragu2... tp buat jgk la.. dlm kuantiti sikit2 dulu.. 

Ini die. Semua corak yg dipilih chantek2. hehehe.. kat sini ade 20 pasang. tapi batch pertama, kite buat 10 pasang sajok dulu.
 
Cotton vietnam biasenye org mmg suke, sbb tebal tak jarang, kainnye pun sejuk, berkualliti, lepas basuh tak mengecik.. so far kite baca kat komen2 testimoni org la.. sbb tu ianye glemer n diminati ramai.

Ini cutting yg kite akan jahit. Princess Cut. Tp ni kain lycra, dats y kain chantek ikut bentuk badan. kalau cotton, kembang2 sikit la kot.. tp selesa je kan pakai baju kurung cotton. ala2 orkid dlm cite sepet. tp now, kite buat jubah.
dayah kate ok. hmm.. tanye dayah, sume oke. hehehe...

phd ko mcm mane? muahahaha
Wednesday, December 4, 2013 0 comments

Membebel kos hidup as student

tukar plan internet.
terlalu byk masalah dgn steamyx yg asyik rosak n tak stabil.
kapasiti download pun terhad. 

unifi. dpt hyyptv. musim ujan ni, asterok takleh tgkla kan.
pun tak tau nape bil astro naik.. kualiti masih kat takuk lame. takde apa2 improvement pun.
pelik tetapi benar.

mcm bil api.
untung berbillion.. tp still nak naikkan tarif elekctric. why?

apa nak jd dgn malaysia ni. *sigh

pastu nak naikkan toll..
kite hari2 setiap kali ke UM, akan guna toll utara selatan n NPE (belah pagi utk short cut n elakkan jem, tp kdg2 npe pun jem jgk, makan minyak lagi kan)
then, kira2, cost toll rm250 sebulan. belum naik lagi.

minyak aritu pun naik kan..
kalau dulu sebulan rm300 cukup. now rm400-rm450 sebulan. minyak.

cost sarapan, lunch.. n ptg kalau lapar (maklumlah pregnant, cepat sgt laparnye)..
breakfast makan minum rm5. lunch rm10. jajan/air/buah/makan ptg rm5.
so sehari budget mmg rm20. darab 20 hari bekerja rm400.
kalau stay up sampai malam? makan malam la pulak kan...

so.. secara kasar. bulanan. rm1200 utk kos belajar sahaja.
belum masuk A4 paper, ink printer utk print paper..
stationary. barang2 yg diperlukan spnjg belajar.

the question -- nape tak naikkan elaun belajar kami?

kami pun ade komitmen nk byr itu ini. bayaran kereta n maintenance, sekolah makan minum mainan anak-anak (nak masuk 3 dah), mak ayah, bil-bil, hutang..

mybrain15 pun kejam. sbb kite tolak mybrain15 setelah menerima dlm tempoh setahun.
tahu lah kene pulang semula kan. tapi die suh jgk kite pulang mase dlm belajar ni. satu hal.
satu hal lagi, utk byr rm21k dlm tempoh 3 tahun!
bulanan rm350! tahun depan rm385! tahun seterusnye rm423! rm465 seterusnye.
jumlah yg amat besar bagi kite ye.
bile kite minta kurangkan bayaran bulanan sbb masih belajar, die kate, eh, kan biasiswa awak besar. besar mane la biasiswa kami tu..
pembelanjaan pun dah naik.
tempat belajar pun jauh nak ulang alik..
bukan tak nak bayar. mintak kurangkan sepanjang kite belajar ni pun tak boleh.
apatah lagi nk mintak tangguhkan pembayaran smpai abes blaja.. mimpilah...

kite rase kekejaman pemerintah. boley?

** mission berjimat
- bawak bekal breakfast (larat ke nak masak or prepare hari2)
- bawak air botol besar dr rumah. kuat minum air kan.
- tak gunakan toll NPE. (sanggup redah jem kat federal?)
- amik upah telekung.


mmg nak tak nak, kene berjimat. hanya mampu melihat kemewahan mereka. huhuhuhu..
Monday, December 2, 2013 0 comments

Tonsil bengkak penyebab arief kuasa dua, demam.

Hari ni.. dok rumah.. menyiapkan telekung yg tak sempat nk siapkan ms weekend.. 
weekend sgt sibuk. anak2 saket. demam. 
takdelah buat ape sangat. 
tp bile ade anak, takde harapan lah kan nk menjahit.. 
karang tak pasal2 gunting jarum beterbangan. heh.

so, pagi tadi.. g az-zahrah terus. biase g klinik je kan..
tp sbb rase faheem n fahmi demam yg berjangkit. 
so rase takut sikit n dah lebih 3 hari pun. 
kalau demam biase, 3 hari dah baik kalau takat minum ubat demam kan..

then.. rupenye tonsil masing2 bengkak.
patutlah tak nak makan. 
sume makan, minum yg biase, sumenye dikomplen oleh arief fahmi.
adek tak reti komplen tp xnak makan langsung.
 
sume tak sedap. milo yg biase feveret die, sukatan yg same pun, die kate tak sedap. 
sah. tonsil bengkak.
adek plg teruk. antibiotik die lain. sbb plg banyak bengkak.
mmg die pun yg kene dulu. demam dulu. 
pastu berjangkit kat abg yg suke minum susu adek die. huh.

Dua beradik nk g hospital. hujan. abg sibuk dgn bantal. adek sibuk dgn kasut mama. heh.

Bosan menunggu! masing2 pandai buat muka. hahaha..

Nasib si adek nmpak abg kene check-up dulu, kalau tak, jgn harap die bg can kat doktor tuh. baik jek ikut ckp doktor. abg sentiasa jaga adek kat sebelah. abg yg boleh diharap, insyaallah.

then tak tau nape. kite pun rase mcm tak sedap tekak. n pening2.. maybe kene hujan n penat sgt. tu jela kan...

so.. arini. masak masakan yg sgt tidak sihat. 
dengan harapan anak2 makan. boley? hehhee..

Nugget. smpai skrg dieorg tak heran. ah sudah, dahla masak byk tak hengat.

Sosej sweet sour. Arief je makan. tu pun komplen tawar. bile kite rase, ok jek. sah, tekak die masih tak rase ape2. minum air vitagen pun ckp tawar!

Begedil Daging. Feveret papa.

Salad. dimana bile dah tak larat nk masak, malas, bekejar mase, sayuran fresh spt ini, wajib ade.
oke. boleh pulak update blog magrib2 kan. hehehehe...
 
;