Monday, December 29, 2014 2 comments

Mee Bandung Sedap di Durian Tunggal Melaka

Budak utem mesti tau tempat ni. hehehe... =)

Sanggop!
Dari KL ke melaka. Balik hari.
Semata-mata nak mkn mee bandung! Hahaha..
Itulah kami. Food hunter la sangat.
Mane tak gmok! oh, kite sorg je yg gmok. huhuhu...

mee bandung muar? xtau la. tapi mmg sedap giler.

Lately ramai budak/staf utem masuk ke centre kiteorg.
Semua dlm lab yg sama.
Tapi since berlainan tahun n department, so tak kenal la.
Lagipun, kite jenis tak berminat nak kenal org sgt pun..
budak kelas sendiri pun ade yg x ingat nama. hohohoho..
So alkisah, ade one guy, kiteorg dok teringat mee bandung sedap giler kat durian tunggal tuh..
then, menghasut org lain, kami datangg!!!

Kedai die skrg kat tepi balai polis, kat simpang 3 pekan durian tunggal. Pekan die kecik jek, semua pun kat simpang 3 tuh. mmg senang nak carik. hahaha..

Ini lah mee bandung nye. mmg awesome! kedai ni mmg org kenal mee bandung die jek. nampak udang besar dlm 3 ekor. RM4.50. Murah n berbaloi. oh, dah naik harga dari zaman dolu.. dah 7 tahun kot. hehhee..

Kami! Maaf. Kite mmg kembang bermangkuk2.. Stress melampau n makan banyakkk!! huhuhu.. oke. yg dok sebelah kite pakai spek tuh, topek, die lah that guy utem tu.. yg lain budak UM dari degree sampai ke PhD.

Mase ni, semua dah senyap tak bercakap. Slurrppp! Pastu mula lah tapau berbungkus2 nak bawak balik. hahhaa...

Now kiteorg kat klebang original. nak rasa la coconut shake die. Biase jek. ekcelli, tak sedap pun. kat putrajaya punye lagi sedap.

By the way, sape dok melaka dieorg akan tau. Bila malam, melaka is a heaven for delicious food hokeh! seriously. tapi malam la yg plg banyak.
Asam pedas marvelous die yg kat bukit cina tu. 
Masakan portugis.
Masakan baba nyonya.
Nasi lemak berlauk.
Ikan bakar.
Semua malam.

So budak2 ni plan nk tdo melaka semata2 nk makan. hahhaa.. sila la. mmg byk makanan sedap kat melaka. tapi dulu, i kurus. heh!

Saturday, December 27, 2014 2 comments

Seharian di konvo Arief Fahmi

Iye. Layankan.
Baru 6 tahun pun nk berkonvo bagai.
Dulu mama nye tak heran or join pun. Tak abiskan tadika kot. Muahahaha...
Tapi skrg, xleh la.. Kalau die lambat sgt, bole buat die low self-esteem la pulak kan..

Okai.. Sedikit sebanyak konvo arief fahmi.


Graduation Ceremony for Al-Fatih PreSchool

Price: RM70. Ikutkan mama yg miskin ni, harga ni mahal sbnrnye. huhuhuhu...

Pandai sangat. Mama papa carik die bagai nak rak, rupenye bergambar dgn kawan2 haa.. Dari kiri, amie, azim, ammar, sorg  lagi x pati siapa. rasenye adik azim tu je.

Dgn hakimi. Adalah perkara biase, bg mak2, bapak2, mengenali kawan anak2 kite walaupun baru tadika. sbb die tak berhenti cerita pasal kawan2 die kot.

Dgn papa n faheem.

Nak jgk misai. hehehe..

So far, bagi kite la kan. kat bukit mahkota ni, kat branch lain kite tak tau ye. teacher2 die terlalu kerap berhenti.. bukan hujung tahun, tengah2 tahun pun ade. so, benda tu bg kesan sbnrnye kat anak2, especially bile anak2 kite dah serasi dgn dieorg.. bile teacher2 ni pun dah kenal faham sgt sikap anak2 kite.. tu disadvantage die.

yang advantage, so far, pembelajaran dan sukatan die bagus. tak push sgt anak2 kite. selalu galakkan anak2 kite. ajar solat, hafazan surah2 pendek, doa2.. akhlak, adab, tauhid.. alhamdulillah..

Ade tice yg mmg suke anak2, penyabar.. nk ngajar budak, mmg kene ade kesabaran yg tertinggi la kan. kalau asyik marah jek, semua jd tak best. mama pun rasa x best. *sighh.. tp alhamdulillah, ade beberapa teacher yg lama2, dieorg dah tau mcm mana nk handle anak2..

jujurnye... kite rasa takut n risau dgn arief fahmi tahun hadapan. darjah satu kat sriti. jgn sampai kene buang sekolah sudahla nak. huhuhuhu...

semoga tahun mendatang, arief fahmi akan menjadi anak yg lebih tekun, berakhlak dan bijak. semoga berjaya menjadi al-hafiz yang... aminnn..

ok. cite fateha pulak. bibik kate, fateha makan tak berhenti. di mana ade makanan, di situ jarinye menuding sambil menjerit nak makan! sgt kuat menjerit n marah. huhuhu... mmg lain dr abg2 nye. n mgkin sbb die perempuan, die suke teddy! hehehe... peluk cium selalu.

Cakkk.. dgn pokok kelapa.

Ketawa la sangat. gigi atas 4 batang. gigi bawah 2 batang jek. sama mcm abg2nye, die tak gigit2 org. alhamdulillah. =)

Kejap jek happy. pastu jerit, nangis. bad-tempered minah ni. hahaha... bibik sorg je yg sggp layankan. mama xdenye kecuali muka die berubah merah. uishh... die nangis mmg sampai muka merah hokeh. takut kite dibuatnye.

Ok. ini aje. cerita lama juga.

Utk mereka yg sedang menghadapi ujian banjir, semoga tabah, dan dilindungi Allah sentiasa. Dia bg ujian kpd org yg mampu menghadapinya sahaja. dan ujian ini, ujian kite semua juga.

Seolah-olah ade benda yg Allah nak bgtau kat kite. tp mgkin kite masih tak sedar apakah itu. Ampunkan dosa kami ya Allah!
Wednesday, December 17, 2014 0 comments

Boat Noddle pulak.. Jalan-jalan carik makan lagi..

Lama dah terperap.
Arini cuti sbb demam.
Barulah teringat nk tulis blog.
Busy sgt.

Busy mmg la. Tp bab makan. Perghh.. Kl is heaven for food la...

Kiteorg g makan kat jaya one, pj. Dekat je dgn um.
Boat noodle. Masakan thailand. Ala kalau kat thai dieorg jual kat boat kan, so resepi dr boat2 situlah.

First. Halal. Alhamdulillah.
ni kalau kat kite dipanggil tepung pelita. 4 set ni rm2 jek.
Adni airt die. Dlm rm4++.. Bekas die cun sgt kan. dah boleh buat tupperware kat lab ni. coffee die, marveles. yg hijau tu green tea kalau x silap.

Ini bell. congrats dah abes viva. muda2 dah jdk Dr. kat utm senang sikit nk convert master ke phd, n mmg rezeki die. happy for u dear.
Haa.. ini mee die. ade 2 jenis perasa chicken. n dua jenis perasa beef. yg atas ni dua2 perasa beef. mangkuk die kecik je tau. semangkuk rm1.90 aje. so mmg kecik2.. rasanye.. boleh tahan sedap. ade yg manis, ade yg masam. mcm ala2 laksa penang sikit la. tp dua2 mmg rasa yg berlainan.

So, petua dtg sini, mmg org perempuan ke, lelaki ke, melayu ke, cina ke.. dieorg order sekali 3 or 4 mangkuk. pastu combine dlm satu mangkuk. sbb sikit2 je kan.

kalau 3 mangkuk baru rm6 je.. 4 mgkuk baru dlm rm8.. barula padan dgn harga kuantitinye.

tapi kalau fisrt time dtg, its better korang order 3 or 4 mangkuk yg berlainan resepi.. baru dpt rasa semua. xyah malu. semua order mmg bermangkuk2. hahahhaa...

n ade jek resepi lain.. cuma yg ni, antara highlighted la...

Ok. that guy, anas, yg bawak kami ke sini.
Sape yg nak cuba rasa masakan thai, sila la dtg sini.. boleh tahan sedap. xyah naik kapal terbang p Bangkok yea. hehehehe...

Boat Noddle at Jaya One
Address: No. 72A, Jalan Universiti, 46200 Petaling Jaya, Selangor
Phone:03-7957 4933

Rate: 7/10
Sunday, November 23, 2014 6 comments

Jumpa seorang hafizah

Semalam ade majlis akikah rumah sedara.
ekcelli merangkap jiran. jalan kaki aje.

perkara yg buat kite sentap sgt..
jumpe anak pertama dieorg, slps beberapa tahun x jumpe, sbb die dok asrama..
now dah tgkatan 3, kiranye 15 tahun..
n dia dah hafaz al-quran. jadi seorg hafizah.
sentap. terkejut.

sblm ni die budak yg huha huha.. ala2 mcm kite2 zaman remaja..
free hair.. ala2 gediks gitu.. ye.. mcm kite.. huhuhu..
tiba2 berjubah n tudung besar litup.
muka manis sgt n berseri.

kite teringin.
tp selalu rasa mcm mustahil pun ade.
tak pernah jumpe hafiz n hafizah ni.
sedara mara org biase2 jek.. takde yg kuat agama sgt.
jd bila dah ade seorg. kecik manis je orgnye.

perasaanye.
subhanaallah!
Tak mustahil ek?
setinggi mana pun sijil pelajaran yg kite dpt, tetap tak boleh lawak dgn hafiz n hafizah.
sbb Allah tinggikan darjat dieorg.
sbb kata-kata Allah ade dlm kepala dan hati dieorg.
sebab rasa syurga tu dekat dgn dieorg..

apa yg kite sedang usahakan hanya dunia sahaja.
manusia je yg iktiraf. Allah belum tentu.

* feeling down sgt 2 hari ni.
** one day... insyaallah. semoga impian kite pun tercapai. bersama anak2 kite.. jd hafiz dan hafizah.. teringin sgtttt... Ya Allah, permudahkanlah utk kamii.... aminnnn... 

Kitab yg besar rahmatnya. Bergetar jiwa bila kita baca tafsirnye kan.

Permulaan utk arief fahmi utk tahun depan.
Kite risau. Amie tu sgt aktif. tak boleh fokus. camne la nanti. risau sgt. tp harapan tu besar sgt..
Tak tau mcm mana.
Kite berusaha. ikhtiar. berdoa.
n tawakkal sgt kat Allah.
Semoga dipermudahkan utk Arief Fahmi.. Arief Faheem.. Aishah Fateha..
Sunday, November 16, 2014 6 comments

Kelas buat roti di Bandar Seri Putra

Salam.
Busynye.
Eksperimen --> analyse data --> repeat --> analyse --> tambah eksperimen --> compile --> draft paper... berpusing.. begitu lah life as research student. heh.

nak cite.
dah lama dah terperuk.
tp sape2 yg minat nk belajar kelas roti dan pizza kat bandar seri putra. silalah join.
yg xde basic pun xpe sbb k.hana ni akan ajar dr A to Z.
resepi die, marbeles.

yuran: rm200
pizza dan lebih 10 types of bread oke. n siap dpt 2 resepi tambahan utk bread loaf.
n akan diajar semua tips, cara dan teknik.

korang rasa mahal tp sbnrnye dah sgt berpatutan.
sbb kat kelas lagi satu, roti beberapa teknik jek dah beratus juga. belum buat pizza.
lagipun, kite boleh tanye berkali2, fb n wassap bagai dgn cikgu nye. =)

jujurnye, pizza kite boleh tiru kat youtube. tp roti asyik x berjaya sdgkan kite n anak2 mmg hantu roti. so xpe, pegi n blaja. berbaloi sgt sbb dah repeat buat roti sendiri more than 10 times.
n boleh pelbagaikan jenis roti n topping yg kite suke lagi.
sbb asas nk buat roti tu, kite dah tau.

lagipun, mak kite cuba beberapa kali resepi dr internet. die kate nape tak gebu n lembut. last2 die mintak resepi dr kite.. hehhee.. baru la mak kate lembut n gebu..

roti yg panas2, lembut n gebu.. perghh. marbeles.
makan gitu je pun dah sedap.
so far, mak ayah, en.suami, bibik, adik2 kakak2 n kawan2 yg dah penah rasa, semua cakap sedap.
jadi kesimpulannye, g kelas ini sgt lah berbaloi. bg penggemar roti n pizza.

Sebelum kembang, selepas kembang n sebelum dibakar. Tak cantik sbb first time buat oke.

Selepas dibakar. see.. letak chicken floss banyak tak hingat. 

Cuba kira bape byk jenis roti sekali belajar. dgn 3 jenis pizza lagi tuh. hehehehe...

Yea.. ini die. kite bawak faheem. tu anak k.hana, hafiy alwan. terer speaking english. tudung hitam tu lah tice nye. 
Mmg kite rasa happy join kelas ni, sbb mmg nk sgt tau cara buat roti. pastu, mak kite pun tibe2 rajin buat roti sbb ayah puji roti kite sedap. oh, ayah sgt susah nk puji masakan org lain okey. hehehe..

Bape kali repeat roti ni saje. kalau kat luar rm2.60 ke atas utk seketul kecik. now, boleh makan byk kali n puas2.. topping die 500g boleh dpt dlm rm11.50 kat yummy bangi. lagipun buat 10 kali pun masih ade balance.  

Roti sarang lebah atas permintaan. sy x berapa suka.
So sape2 yg berminat nk belajar buat roti n pizza ni, boleh la carik kakak ni kat fb die, Azlina Ismail.
pm la die. kelas kek pun ade. Macam2 jenis kek jgk termasuklah decorate cake.

Mula2 xde mesin uli, jd uli pakai tangan dekat 1 jam! now mak dah bg mesin penguli, hehehe 15-20 min jek dah licin doh nye. =) tq mak!! (sebenarnye baru kumpul duit nk beli mesin tu, so duit tu akan terus dikumpul, simpan ajelah!)

Dari pagi, dlm pukul 9.30 kot, sampai 5 ptg. Chayo! jap lg nk buat lagi.
Friday, September 26, 2014 0 comments

Cuti sekolah ke Aquaria

Tiket mahal. nyesal tak beli kat groupun.
En.suami yg blanje, sbb anak2 ckp, papa nak tgk fish... oke.
Jom ke aquaria.

Adult RM38. Children (3-12) RM28.
Groupon Adult RM28. Children RM22. (Adult jimat 10 hinggit, budak jimat 6 hinggit, banyakkk tuu...)
Tapi kat groupon, dah abes tempoh. huhuhu...

Mukadimah.

Budak yg paling tahu semua jenis binatang dlm aquaria ni. Heh.

Jangankan si abang, si baby tu pun, tak berkelip2 mata tgk ikan. pandai sgt kan. mesti die geram, nak amik n masuk mulut. biaserrr.

Dlm Oceanarium.

Siap berlari setempat. Malu! 2 kali kiteorg masuk dlm ni. hehehe.. bayar mahal tuu..

Eh same la pulak kan.. senyum jek die hari ni. keluar jek tempat ni, terus die tido mati, konon penat sgt, sampai kat rumah baru die bgn.  

Tunjuk gigi


Ini budak, pandai buat muka sedih depan pintu bile mama nak g keje. huhuhu...
Oke. Starfish mama! Clown fish, Nemo!, Mama, seahorse! jellyfish! Mama, turtle mama... Shark! Stingray! mama pun x tau stingray tu.. oh ikan pari rupenye. *ishk

bye aquaria.
Thursday, September 18, 2014 0 comments

My first homemade kimchi yg confirm halal!

Makanan lagik! hahahhaaha..
Inspired by rai from ourkizuna blog.

Kite suke sgt kimchi... en.suami punn.
So akhirnye... Berjaya gak kite buat kimchi sendirik! Puas hati sgt!
Ikut jek resepi kat ourkizuna.. Atau googling resepi kimchi sedap dan halal. Konpem die yg tulis. Hehhehee...
Link kat sini http://ourkizuna.blogspot.com/2013/11/resepi-kimchi-sedap-lagi-halal.html 

First.. Kite pernah beli miso paste dr die. Homemade. Dgn takoyaki.
Sedap!

Ni bahan2 yg di sertakan bersama tako tersebut. Sos, bonito flakes, mayonis dgn yg ijau tu x ingat nama. 

Tadaa.. Takoyaki frozen yg dah siap dipanaskan n tggl makan aje. Mulanye nk beli sekali kuali die tp rasa mcm x berbaloi sbb anak2 tak makan. Huuhuu...
Ni Miso Paste die. Banyak n murah jek. 500gm RM10. Boleh buat banyak kali.

Oke. Ni miso sup kite. Kite potong seaweed, tahu lembut potong kiub kecik2, pastu tabur daun bawang. Feveret.

Kimchi pertama. En.suami belikan. ade je kat giant. Buat dr Malaysia. Harga tak silap tak lebih RM10.

Kimchi kedua. Ni dr Korea. Oke. yg ni ade rasa udang. dan pedas die oke jek.
Then, kite buat kimchi sendirik!

Oke. Ni bahan sayuran utk kimchi. Daun bawang, lobak putih dgn lobak merah. Kalau ade kucai, silalah masukkan jgk.

Blend Halia+bwg besar separuh+bwh putih (5biji)+Apple merah(sebiji)+Apple hijau(separuh)+sos ikan 1/4 cawan. Blend sajok.

Ni kimchi yg dah siap di perap dgn garam.. dah mengecut. biase org buat 2 kobis 1 cawan garam kan. since kite 1 kobis jek, so buat stgh cawan.. kalau tak, masin yg amat. (pengalaman kite yg ni lah. walau dah dicuci banyak kali tetap masin. huhuhu)

tadaaa... my homemade kimchi! dah siap.. tak besar mana pun tp okla kalau setakat yg mkn 2 org jek utk sebulan.. papa kate sedap. hihihi.. cuma masin terlebih garam. heh.
Rasa nk buat semula. kurangkan garam sikit separuh cawan. sbb takleh makan pulak masin sgt. huhuhu.. tp sedap la bile ade lobak putih tuh. padahal kite tak suke pun lobak putih. rasa die rangup2 gitu.

Ramyeon (ramen?) kimchi kat dubu dubu seoul. Sedap sgt! ala.. sape suke maggi kari. muahahaha...
Thursday, September 4, 2014 4 comments

Homemade Pizza. Senang Jer Rupanye.

Atas permintaan anak. arief fahmi.
yeah.. mama buat pizza from the dough! from the scrap.

Salah satu sbb kite mintak en.suami belikan oven sbb nak masak pizza, ayam panggang, kambing panggang, chicken pie, apple pie n byk lagik.. kek n kuih last. hehehe..
Since en.suami dah belikan before raya, so byk lah eksperimen nye.. hehehe..

Mula2 kite ingat susah sgt. tp pastu dah buat, laaa gini jek. haa, gitu lah. mmg senang rupanya.

Resepi kite tgk youtube, "How to make a pizza dough" dgn merujuk 2 blog cara masak pizza.
1. http://salam2benua.blogspot.com.au/2010/07/easy-peasy-pizza.html
2. http://aziejaya.blogspot.com/2012/02/jom-belajar-membuat-homemade-pizza.html

Oke, dekat blog kedua tu, byk die share cara buat n masak pizza. dari cara cmne nk thin crust, nk letak cheese kat tepi ala2 cheezy kat pizza hut, n mcm2 lagik.

Boleh gak ikut cara kite yg dah ubahsuai mengikut kemampuan dan apa yg ade.. hehehe..

Resepi Dough (boleh dpt 2 regular pizza atau 4 small pizza, since kite pakai kuali kecik, so kite dpt 4 pizza kecik):
1. 2 sudu kecik Instant Yis (Mauripan)
2. 1 1/2 cawan air suam
3. 1 sudu besar minyak masak (kite pakai seri murni, nk beli olive oil x mampuuuu.. jimat ekcelli)
4. 1 sudu kecik garam
5. 1 sudu kecik gula
6. 4 cawan tepung

Cara:
1. Air suam + gula + instant yeast, kacau n biar sampai berbuih. Dlm 15-20 minit.
**Jangan air panas, kalau tak, yis mati. kalau sejuk, lambat berbuih.

2. Dalam mangkuk besar, letak tepung + garam. Gaul sebati guna pengacau jenis kayu.

3. Bila yeast dah berbuih, masukkan ke dlm mangkuk tepung tadi + minyak masak. Kacau sebati.

4. Sedia menguli... tgk kat video youtube tu. jangan sampai melekit, melekit tambah sikit2 dgn tepung... dlm 10 minit menguli.. biar dlm mangkuk tu, tutup dgn tuala basah sampai dough tu dua kali ganda saiznye. Dlm 40 minit. depend dgn enviroment. Tadaa.. siap dough nye..

** gaul guna 3 cawan je dulu, pastu tuang air. jadi bile tak cukup, baru tambah tepung sikit2 sampai doh tak melekit.

Tu jenama yeast kite guna. Dlm rm4, ade 5 peket. Guna separuh jek dr satu peket tuh. Air suam + gula + yeast. dlm 15-20 min sampai berbuih2. Bau mmg busuk. heh.

Tadaa.. ni melekit sikit sbnrnye. tp pastu kite uli semula sampai cantik gitu. kain tuala lembab digunakan utk mempercepatkan kadar pembesaran dough itu. hehehe...

Sorry. Takde pan pizza. So kite guna non-stick pan brand tefal yg en.suami belikan mggu lepas. Nasib muat dlm oven tuh. Lagipun kuali ni saiz sederhana, so boleh sumbat dlm oven. jimat duit lagi. kih kih kih.. tp pasni mcm nk beli satu. sbb nak masak pizza selalu.. sbb senang jerr...

Halal ye Beef Peperoni ni, RM5.90 kat Big. Kite buat 3 pizza small size, beef ni masih ade balance walaupun dah susun keliling pizza. So, kite rasa 100g ni boleh utk 5 pizza saiz kecil. Kelebihan buat pizza sendirik, topping harus letak banyak2. hahaha..

Beli satu jenis jek sbb mahal. RM16.90 dekat Big jgk. 250g punye. Walaupun kite letak banyak, masih byk balance.. Jadi boleh letak utk 6 small pizza.

Tak rajin buat sos. Pakai jek jenama prego. Ade Halal by Jakim. Sonang n Halal. =)

Tadaa.. Over sgt cheese nye. Yang ni utk Arief fahmi, jadi takde sayur bagai. Kite punye ade la. Beef Peperoni Pizza. Mmg feveret anak beranak. So, mmg berbaloi buat sendirik.

Siap dipotong!

Makan sambil tunjuk best. Pizza yg pertama, die sorg kerjakan. hahaha.. Sedap katanye. Yeah. En.suami cakap, pasni mama dah boleh jual pizza. heh. Yeah! Mama happy!

Orang kata mahal. Kite try kira kos ek.
Tepung gandum RM1.30
Yeast RM1.00 (Pakai sepeket jek, ekcelli separuh tp xpela, kira satu peket)
Cheese RM16.90
Beef Peperoni RM5.90
Tomato RM1.00 (Guna ciput je)
Capcicum RM2.00 (Guna ciput je)
Bawang besar 0.50 (Guna ciput jgk)
Jumlah: RM 28.60 (Harga tomato, capcicum n bawang anggaran kasar)
= 5 or 6 pizza regular size!

Kat Pizza Hut, 1 Besar + 1 Sederhana = RM37.70
Kat Dominos, 2 Regular Pizza = RM30

Kelebihan buat sendirik
1. Nikmat n puas hati memasak coz kite mmg suke memasak n cuba resepi baru
2. Halal dan bersih. Semua kite pilih dr yg Halal.
3. Topping banyak2 n yg anak beranak suke. Of course!
4. Dijamin takde sumbangan ke Israel! Heh.
5. Jimat n berbaloi!

Oh kite tak masukkan kos prego. Satu balang sederhana dlm RM7 kalau x silap. Tp masalahnye, kite pakai 2, 3 sudu jek. So mmg jimat sbb boleh pakai banyak kali. or terus masak spageti pulak pasni kan..

Oke. Pasni kite nk buat Hawaian Chicken pulak. Ari sabtu la.. pastu nk buat kimchi. rice cake. chicken pie. oh noooo! oh yessss. gmok! =)

Anak2 mama.. kejap jek dah 3. Kejap jek dah besar. Faheem masih berebut dgn Fateha, tu yg kene dok jgk dlm stroller gitu. Padahal die boleh jek jalan sendirik kan. Haishh.. *sigh. heh.

#SayaSukeMasak
 
;