Friday, January 10, 2014

Aishah Fateha

Baru berkesempatan nk menulis.

3 jan 2014, kite masuk wad. sbb baby kurang gerak.
so kene pantau dgn ctg, alat yg letak kat perut utk mengesan jantung anak kite.

Disebabkan wad putrajaya penuh, kite kene hantar kat 'pusat bersalin berisiko rendah (PBBR)' kat putrajaya jgk, presint 8. Kat sini, murah jek tau, sbb under MAIWP. RM3 semalam siap makan. 3 hinggit je tau. murah kan.

Total kene byr RM60 je selama 5 hari kat sane. lame kan. tertekan jgk.
5 hari x RM3 = RM15
CTG 9 kali x RM5 = RM45
Total = RM60

7hb jan 2014 - masuk ke wad putrajaya utk induce. tp sbb dah ptg, procedure esok pagi.
8hb jan 2014 - 7.30am, 1st ubat induce. Tak sakit sgt. Bukaan pun 2cm jek.
                      - 1.30pm, 2nd ubat induce.

Oke. mula sakit 4.30pm. sakit kuat dekat pukul 6pm. dah tak bole nk makan, sbb dah sakit. tp yg sebenarnye, sgt lapar. 7.30pm dah pucat, menggigil, sakit + lapar. doktor nak check bawah, tp ntah mane die pegi.

pukul 8.15pm, midwife check, dah bukak 7cm. oke, utk anak ke-3, die takut sbb bile dah bukak mcm tu,takkan smpai setengah jam akan fully. menjerit die panggil doktor, doktor tak dtg jgk, last dieorg immediate tahan lif, amik brg baby n terus hantar ke bawah.

sampai bawah, mmg fully 10cm. tinggal meneran jek. 
alhamdulillah. mmg tak lama, walaupun takde tenaga sampai nak pengsan, kaki tangan menggigil, kaki diangkat kat atas, pertama kali ye, kaki diangkat ke atas, sbb bahu baby takleh nk keluar, n pertama kali jgk, menjerit sekuat hati.. then dengar suara die. 

Alhamdulillah..
Aishah Fateha.
8.55 malam.
3.81kg! Normal!

So, faham ye kenapa kaki ditolak ke atas, ade dekat 6,7 doktor n midwife dlm tuh, menggigil satu badan n amik 6,7 kali utk push sbb takde tenaga. pastu pengsan kejap.. kene kejut. jahit pulak.. huhuhu.... 

Ini die. anak ke-3 mama.. gigirl! akhirnye.

Merah sgt.
Sbnrnye takleh amik gambar, tp sbb baru terbaca slps itu, dapatlah gambar ni. sian sgt. tangan kaki kene cucuk.
Kene tahan wad. sbb terminum air ketuban, die muntah bykkk sangat... muntah air kaler coklat.. 

itulah.. rupenye kesan dr kite push byk kali.. die nk keluar, pastu termasuk balik.. so mase tu lah kot die terminum air ketuban.. sedih sgt.. kalau tak, boleh balik sama2. sbb kite takleh nk teman die. tgk pun waktu melawat jek.

kene masuk antibiotik sbb ade infection jgk kat perut die. so, mgkin dlm 5-7 hari.. tu pun kalau die tak muntah lagi. harapnye tak muntah la.

oke. nak melawat lagi. get well soon dear..

No comments:

Post a Comment

 
;