Wednesday, March 12, 2014

Jahit Cadar Single Fitted

Minggu lepas.. mak mertua nk dtg.
oh no.. cadar xdak.
terus la dpt idea, guna kain vietnam yg kite borong tu utk buat cadar.

Fitted yg ade getah kat hujung. senang. terus sarung jek.

First.. kite tak suke sgt cadar beli super single (skrg byk supermarket dah tak jual single, dieorg jual super single jek).. n haruslah ia besar n menggeleber kalau tilam kite setakat single.

So.. caranye. ukur lah sendiri. Kalau tilam single, dlm 86/87 inch jek. lebih dr tu, super single. tak sesuai utk katil anak kite.

Gambar dr google. Cara ukurnye.
Tilam kite tebal 4" jek. So formula (sume dlm inch ye):
Ukuran Lebar: 35" (Width) + 8" (2 x 4" add depth kiri kanan) + 2" (extra kain masuk bawah tilam) + 0.5" (jahit tepi) = 46.5"
Ukuran Panjang: 75" + 8" (2 x 4" lebar tilam) + 2" (extra kain masuk bawah tilam) + 0.5 (jahit tepi) = 86.5"

Cara:
1. Ukur tilam.
2. Potong kain.
3. Hantar Jahit Tepi termasuk penjuru yg dipotong.
4. Jahit Cantuman di setiap 4 penjuru.
5. Jahit Getah di seluruh penghujung atas dan bawah cadar.

Ini cara potong kain cadar. Setiap penjuru dipotong mengikut saiz tilam + 1 inch jahit tepi. Tilam kite 4 inch, jadi dipotong 5 inch x 5 inch pd setiap penjuru.

Contoh Penjuru yg telah siap dicantum. Bila masuk ke dlm tilam, die bentuk mcm tulang kat penjuru gitu.
Ni getah cadar yg diperlukan. sehelai cadar perlukan dlm 1m atau 1m suku (lebih pun oke).

Ini die. Dah siap pasang.

Butterfly utk amie. See. Tegang kan. sbb mmg jahit cukup2 n muat2 jek. tak suke menggelebih hujung n tepi.

Flower utk Faheem. Suke die tau. hahahah.. Ekcelli, balance kain comforter fateha.

Bilik yg muat utk almari dan katil sahaja.

Ini contoh jahitan getah ke kain. mmg selamber. Dari belah dalam. Kite lebihkan dlm 10 inch dari belah tepi kiri dan kanan.

Ni dr belah luar.

Ini contoh dr cadar lain. Getahnye lebar jadi boleh dijahit kelepet dua terus sepanjang hujung n nampak lg kemas.

Senang sgt jahit cadar ni. 
Potong kain 4 segi. Potong bucu. Jahit tepi. Cantum bucu. Jahit Getah. Siap!

Oke. Sekian.

13 comments:

Fiza Bakri said...

Biasanya perlu kan kain berapa meter ye?

arnie said...

Kalau single, 2m suku dah cukup. =)

Syahida Azizan said...

Kalau katil queen? Lebarnya kna brapa inci ye?

Hamidah Burham said...

salam sis..terima kasih sudi berkongsi ilmu..saya pun tak terfikir untuk jahit cadar sendiri sbb tak tau la pulak ada jual kain cadar.ingat kilang cadar je ada kain cadar tu.hahah. Pastu semalam terjumpa pulak kedai jual kain candar comey. Laju la tanya pakcik google.hihi. apapun tq ye. Mintak halal..

arnie said...

wc dik.. ekcelli, akak tak guna kain cadar khas. akak guna kain pasang baju kurung cotton vietnam tu je dik. cukup. siap ade lebih, akak buat comforter anak dgn dress baby. hehehe..

Marzieyanti Fauzi said...

Trima kasih yer atas perkongsian ilmu

Qaseh Abadi said...

Assalamualaikum.. minta kongsi ilmu ye.. nak buat cadar sendiri jugak.. :-)

arnie said...

sila2.. boleh jek..

Seri Curtains said...

mohon syer...terima kasih

Salihah Sbd said...

getah bp pjg nk guna eyh?

Yazelin Hassim said...

Assalamualaikum, nak tanya, getah tu, masa jahit kena tarik x getah tu. Ke jahit je

kamal aizuddin said...

salam.boleh tak saya nk mintak gambar step by step akak buat cadar.saya perlukan untuk menyiapkan assaignment saya. klau xkeberatan, boleh tak akak email kepada saya pirateofcarry2@gmail.com atau whatsapp kepada saya di 0199843400

siti nurfairus said...

saya nak detail jugak...wasap sy blh?puan yus 0122005773

Post a Comment

 
;