Monday, July 7, 2014

3 sebab kenapa sy berniaga kecil-kecilan

Arini selsema teruk sampai sakit kepala.
Sangat tak selesa. then demam la sebab sakit tekak sekali.
Alhamdulillah.

Mulanya nk suh adik2 jd model.
Tp msg2 busy. Lagipun muka ecot allergic kene ape ntah. Sian pulak tgk.
Sampai bengkak2.. So die xnak la.

Then Ani pun sebab nak susukan anak die, Ali Zikri.
Jadi utk memaksa adik2 jd model - gagal.

Tadi tanye kat fb.
hehehe.. lelaki pun volunteer. ngade.
bukan setakat pompuan tau yg pm nak jd model.
siap photographer profesional pun pm.
utk model profesional! oh noooo...

seram.
pastu die tanye, bilenye nak serius. hehehhee..

jujurnye.
dulu kite berniaga sbb nak kaya kan.
tapi bukan sekarang.
takde dlm list nak kaya dgn berniaga.

sebab utama - ilmu.
kite suke berniaga. tp xde ilmu n pengalaman.
so itulah yg kite carik skrg.
menimba ilmu perniagaan. from the scrap org kate.
hasilkan produk, try marketing, then buat lagi product, try promotion yg jauh sikit.
sikit2 jek dulu... sambil2 survey kehendak pelanggan.

sebab kedua - sunnah
ade kite terbaca kat fb, ustaz mana ntah, x ingat.
die kate, 'berniagalah kamu walaupun sudah kaya, kerana ianya adlh sunnah'.
jd, untung tak byk pun xpe, as long as kite dpt redha Allah.

sebab ketiga - nak murahkan barangan yg menutup aurat dgn sempurna
kite nk beli shawl, sekali tgk harga, verangans oke.
mmg ade yg murah2, tp utk 'Wide Shawl', yg lebih besar, byk yg agak mahal bg kite yg student ni.
Plg murah pun RM39@RM40 sehelai. baru sehelai.
terbitlah idea buat wide shawl yg murah, dgn harapan ramai yg mampu milik.
sbb standard shawl tak menutup aurat utk org yg berbadan besar mcm kite ni.
utk badan kecik2 mmg jimat.
tp ade gak, badan kecik, suke shawl besar. terpulang jgk.
tp kite sediakan platform yg mudah, berpatutan, murah utk org yg mencari real muslimah attire.

lagiponnn...
terikat dgn uitm 7 tahun kottt..
hahahaha... ko jgn verangans la arni nk berbisnes.
tp xpela. kite pun dah xde serius pun sampai jadikan perniagaan punca pendapatan utama.
belum lagi. now. next, masih tak tau.
Perancangan Allah adlh yg terbaik. Yakin jela, belum masanye.
So menimba ilmu la terlebih dahulu. =)

jadi, its oke. relaks2.. tak terkejar2 pun nk berniaga.
kalau nk serius pon, bidang yg kite nk terjun adlh, halal food n hartanah. menarik!

2 comments:

Norazlina Shariff said...

Kannn...terbaekkk.
Bagus muda2 dah ada azam...rsspek

arnie said...

terima kasih kak.. hehehe.. tp sy x muda.. dah masuk 3 series.. huhuhu....

Post a Comment

 
;