Wednesday, January 29, 2014 2 comments

Arief Fahmi is 6 today...

Setiap bulan die sibuk tanye, bile besday amie ma..
arini, die happy sgt, bile mama dtg n bawak kek n goodies utk kwn2 die..
walaupun mama masih tak sihat, gagahkan jgk utk buat anak senyum melebar. hehehe..

anak happy, mama extremely happy..

skrg baru rasa sakit kat jahitan tu balik. huhuhu..

amie n fateha lahir dlm bulan yg same. fateha 8hb, amie 29hb.. faheem jek jauh bulan 8.

oke. tgk gambo celebrate kat tadika die tadi.

Sampai2 nk berkawan dgn abang2.. pandai adek. tapi semua tgh tdo. tepat kul 4 ptg, baru dikejutkan.

Geng tak nak makan kek. See, auntie gmok kat cermin. duduk jek sbb sakit kat jahitan bawah. huhuhu..

Sape nk makan, kene bahave, kate teacher nye.

Tadaa... adek tumpang sekaki... asyik nk menguis m&m tu jek jarinye.

Ini kek nye. Happy birthday arief fahmi! biase mintak k.ilot buatkan, tp sbb die kat london, menjajau carik org nk tempah. sekali ade kat corner jalan depan rumah. hehehe.. kek span jek.
Mama n Arief Fahmi!

Banyak kali amik gambo dgn die sbb asyik buat muka tak senonoh mcm ni. haishhh!
Dah kat rumah.. Aishah Fateha.. kene tinggal dgn bibik. ajar bibik panaskan susu perah n masuk dlm botol. ingat  seminggu dua lps raya cina dah nk g um. lame sgt dah cutinye.

Bibik yg amikkan. We are Four! Fateha over! die bukan nanges tp menguap. hahaha..
Utk Arief Fahmi: 
Amie.. Sebagai anak sulong, abang, semoga Allah bg kekuatan dan ketabahan dalam hidup terutama utk melindungi dan mendidik adik2 supaya sentiasa di jalan-Nya. Smoga jadi anak yg soleh, penghafaz Al-quran dan smoga syurga itu utk amie. Mama sayang sangat kat amie!

Oke. nk tdo. penat sgt arini. (^_^)v
Saturday, January 25, 2014 2 comments

bibik baru lagi

Kite da ade bibik.
bibik sampai mase kite balik bersalin.
dr Lombok. ade suami n anak 5 org.

ade yg memudahkan.. ade gak yg memeningkan..
apapun, die masih baru, jadi bg jela peluang utk die belajar.
sbb lombok tu kampung yg susah, xde keje, dats y ramai org lombok dtg sini..

tak tau la kan.. masa mula2 nk amik bibik ni..
ramai mulut2 bercakap tanpa berfikir perasaan org..

'ala, sy besarkan 4 org anak, takde bibik ponn, semua anak2 berjaya jgk' ade kaitan ke?
'nak buat apa bibik, sedap la kau' jeles? ape bibik tu mampu buat semua keje seorg diri?
'nanti anak2 ko syg kat bibik, tak nak dgn ko lagi' mak sy, makcik2 sy, yg ade bibik, takde mslh ni ye, anak2 tetap syg kat mak ayah msg2..

mulut org.. tak bole nk tutup.
apapun alasan, bg kite, seorg ibu bapa tu, berjaya dlm mendidik anak2, apabila anaknye confirm masuk syurga, bak kate ustaz don la kan. selagi kite tak confirm, tak payahla kite mandai2 judge org lain tak pandai didik anak2. ye, kite selalu kene judge begitu.. anak masuk dlm buai pun, kecoh!

takpe2.. sabar.. yg penting, pasni, kurus! jogging! research! abeskan phD!

semalam.. pos laju sampai.. yeahh.. mak ngah adiahkan baju gaun! ala2 princess gitu.. hehehe.. mmg abesla budak ni bile die besar sikit. sume mmg mama pakaikan baju yg ala2 princess gitu..
Ini die, baju mak ngah bagi! tq mak ngah!

Adek punye, sume die nak main dulu.. hehehe..
oke. baby nanges.
Sunday, January 19, 2014 2 comments

Fateha, kejutan untuk faheem

Sian anak mama sorang ni..
Dahla selama ni, die mmg selalu dekat dgn kite..

Tido pun kat sebelah..
Duduk pun kat sebelah. 
Kite mengaji ke, solat ke, makan ke, membaca ke, menjahit ke, die sentiasa ada dekat dgn kite.
sentiase.

Jadi first time, bawak fateha balik ke rumah.. 
ini die..

Menangis tak nak kuar dr kete!

Abg amie cuba pujuk. tak jalan. die nk mama dukung die tp mama dukung baby. lagipun, manelah mama boleh dukung die lagi.. dalam pantang dik..

Duduk blkg pullak mase pujuk kuar kete. kuat sgt menanges sampai jiran depan melawat pun ckp, 'oh ni la yg menanges smlm ye' huhuuhu..
mmg pilu hati.

even skrg pun, tdo kan fateha dulu.. 
pastu baru tdokan faheem.. 
itu pun tgh malam menanges kalau die terbangun n nampak kite susukan fateha..
menanges kuat pulak tuh tgh2 malam..
sudahnye, mmg kene byk pujuk die..
dah siap susukan fateha, cepat2 baring n peluk die. 
sayang.. tiga2 pun mama sayang.. =)

Fateha hari ini! Happy kuar wad! takde kuning.. alhamdulillah..
Hari ni ke-11. Nurse smlm ckp, dah bole makan jamu sbb baby takde kuning..
dieorg suh makan separuh sudu je dulu, sekali sehari.
So, baru start makan jamu arini.. harapnye fateha takdela sakit perut or cirit birit. aminn...
mama nk cepat sembuh n kurus!
chayo!
Thursday, January 16, 2014 0 comments

Makanan kat hospital.. pbbr dgn putrajaya..

Hehehe.. saje. nak share makanan kat hospital..
antara 5 hari 4 malam kat Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR), presint 8, putrajaya dengan 3 hari 2 malam kat hospital putrajaya.

disebabkan harga wad kat PBBR sehari 3 ringgit jek, so tak bole komplen ye. 
tu pun dah kira hebat n best. 
hospital putrajaya, dikategori 1st class kan... so, tak fair la utk perbandingan.. tengok ler makanan yg sodap2 ituew...


Ni bilik kat pbbr.. seorg satu bilik. kite dpt main bedroom dgn toilet kat dlm. siap aircon sume ye.
Breakfast die. hmm.. sedap. cume... kuantiti sikit. kite lapo giler kot. huhuhu.. tepi tu, milo yg dibungkus siap2 dlm plastik beserta susu dan gula.


Lunch. sawi dgn ayam black pepper.

Lunch atau dinner. sawi dgn ayam sambal panggang. baru dpt buah sunkist.

Iya! itu die, sawi lagik! nasib sawi adlh sayur feveret! dgn ikan sambal goreng xde kuah. limau sunkist jgk.

Ini minum petang dgn kuihnye.


Hospital Putrajaya pulakkk...

....
..
.
oke. kat bawah ni.. lauk kat hospital putrajaya. perghhhh... mmg sgt sodap oke! sume dihidang on time n panas2 lagi...


Siap ade puding jelly lagi. Sup ikan jenahak oke dgn sayur bendi.. pastu ade dua jenis sayur lagi. mmg terkejut kejap mase ni.


2 jenis sayur jgk dgn ayam sos black pepper yg sgt sedap. buah betik!


2 jenis sayur yg berlainan dr hari ini n semalam. ikan senangin oke, masak lemak cili padi! sedap sgt!
Minum petang die, bubur kacang yg dihabiskan oleh en.suami.
Memang makanan kat hospital putrajaya yg terbaik la.. even jauh lebih baik dr hospital serdang n an-nur. kih kih kih.... dahla kite mmg jenis kuat n suke makan sayur.. sayur byk, mestilah lg suke!

hospital putrajaya ni, kite dok dlm bilik 4 katil, jadi satu malam RM40 aje. dasarrr penakut. how. hehehhee...
Tuesday, January 14, 2014 0 comments

Smoga fateha boleh la discharge esok..

Takde gambo. tak jumpe card reader. haah, manual lagi ye.
maklumlah, amik gambo pun guna hp bb murah jek.
kene transfer pun guna card reader. huhuhu...

fateha masih kat wad.
esok ari ke-7.. harapnye boleh la keluar esok petang.
sbb 7 hari adlh kerana, die dimasukkan antibiotik.. so antibiotik mmg 7 hari la kan..
sbb infection kat perut..

fateha sgt kuat minum susu tau.
nenek die kate.. yg dpt tengok dr tingkap kaca jek..
geram tgk die. gemok! 3.81 kg kan...
pastu nenek ckp, mane tak kuat minum susu, semua die nk telan sampai air ketuban pun die telan! hahahaha... so true!

die dah tak muntah kecuali muntah susu formula.
nasib uolls.. muntah susu formula.. kalau muntah susu badan, menanges mama!
dahla semangat gile nk bf 2 thn. chayo!

ade curik2 amik gambo die time bf die..
tp again, tak jumpe card reader.

lagipun, hari2 ulang alik dr rumah ke hospital putrajaya..
dahla jauhhhh mengulang... dekat 30-40 min baru sampai..
pastu waktu mellawat jek..
dari pukul 12.30-2 ptg.. pastu gigih menunggu sorang2 sampai kul 4.30 ptg..
4.30 ptg sampai kul 7 ptg.. dekat2 kul 7 ptg, baru balik..
maklumlah, xleh drive lagi kan..tggu org hantar n amik je la..

fahmi pun merungut, mama amik lambat.. nape sampai malam. sayu dengar.
bukan sengaja...
paling awal pun, balik kul 6 ptg gitula... sampai amik fahmi faheem tetap kul 7.30 malam ke atas.

mmg merenyah sgt sbb asyik ulang alik..
pantang patutnye kene byk duduk baring.
tp sbb merenyah sgt, mcm lambat jek jahitan bawah n sakit kat perot nak baik..
dah la kali ni byk jahit. huhuhu...

kat hospital pun uolls..
yg duduk kat kerusi tu, muda mudi, budak2 main ipad, smartphone bagai..
takdenye nak bg can kat org lepas bersalin mcm kite ni, yg berstokin, jalan mcm siput sambil pegang perot, utk duduk.. dieorg buat dekkkkk jek.. sedih kann...
org tua pun kene diri.
minta2 anak2 kite nanti tak mcm dieorg.. minta dijauhkan lah ya Allah.. aminnn...

oke. dah kul 2 pagi.. nak tido.. tp nak mengepam sat..
esok nk bawak utk fateha.

minta2 esok boleh la die discharge. aminnnn...
Friday, January 10, 2014 0 comments

Aishah Fateha

Baru berkesempatan nk menulis.

3 jan 2014, kite masuk wad. sbb baby kurang gerak.
so kene pantau dgn ctg, alat yg letak kat perut utk mengesan jantung anak kite.

Disebabkan wad putrajaya penuh, kite kene hantar kat 'pusat bersalin berisiko rendah (PBBR)' kat putrajaya jgk, presint 8. Kat sini, murah jek tau, sbb under MAIWP. RM3 semalam siap makan. 3 hinggit je tau. murah kan.

Total kene byr RM60 je selama 5 hari kat sane. lame kan. tertekan jgk.
5 hari x RM3 = RM15
CTG 9 kali x RM5 = RM45
Total = RM60

7hb jan 2014 - masuk ke wad putrajaya utk induce. tp sbb dah ptg, procedure esok pagi.
8hb jan 2014 - 7.30am, 1st ubat induce. Tak sakit sgt. Bukaan pun 2cm jek.
                      - 1.30pm, 2nd ubat induce.

Oke. mula sakit 4.30pm. sakit kuat dekat pukul 6pm. dah tak bole nk makan, sbb dah sakit. tp yg sebenarnye, sgt lapar. 7.30pm dah pucat, menggigil, sakit + lapar. doktor nak check bawah, tp ntah mane die pegi.

pukul 8.15pm, midwife check, dah bukak 7cm. oke, utk anak ke-3, die takut sbb bile dah bukak mcm tu,takkan smpai setengah jam akan fully. menjerit die panggil doktor, doktor tak dtg jgk, last dieorg immediate tahan lif, amik brg baby n terus hantar ke bawah.

sampai bawah, mmg fully 10cm. tinggal meneran jek. 
alhamdulillah. mmg tak lama, walaupun takde tenaga sampai nak pengsan, kaki tangan menggigil, kaki diangkat kat atas, pertama kali ye, kaki diangkat ke atas, sbb bahu baby takleh nk keluar, n pertama kali jgk, menjerit sekuat hati.. then dengar suara die. 

Alhamdulillah..
Aishah Fateha.
8.55 malam.
3.81kg! Normal!

So, faham ye kenapa kaki ditolak ke atas, ade dekat 6,7 doktor n midwife dlm tuh, menggigil satu badan n amik 6,7 kali utk push sbb takde tenaga. pastu pengsan kejap.. kene kejut. jahit pulak.. huhuhu.... 

Ini die. anak ke-3 mama.. gigirl! akhirnye.

Merah sgt.
Sbnrnye takleh amik gambar, tp sbb baru terbaca slps itu, dapatlah gambar ni. sian sgt. tangan kaki kene cucuk.
Kene tahan wad. sbb terminum air ketuban, die muntah bykkk sangat... muntah air kaler coklat.. 

itulah.. rupenye kesan dr kite push byk kali.. die nk keluar, pastu termasuk balik.. so mase tu lah kot die terminum air ketuban.. sedih sgt.. kalau tak, boleh balik sama2. sbb kite takleh nk teman die. tgk pun waktu melawat jek.

kene masuk antibiotik sbb ade infection jgk kat perut die. so, mgkin dlm 5-7 hari.. tu pun kalau die tak muntah lagi. harapnye tak muntah la.

oke. nak melawat lagi. get well soon dear..
Wednesday, January 1, 2014 0 comments

Comforter Handmade

Hari ni siap. Comforter baby. 

Blaja kat youtube jek. Byk jek dieorg ajar how to sew comforter/quilt.

Tapi itulah, sbb tak boleh nk ukur betul2, biase ukur kat lantai, tp sbb tak boleh duduk atas lantai (sakit sarat n pelvic pain) so ikut dan jela atas meja jahit yg sempit. So.. mmg tak kemas la. huhuhu...

Tapi ntah ek, dr takde. baik ade. 

Kain Cotton Vietnam lagik. Kite buat saiz besar ala sejadah dewasa. Tak ingat ukuran.

Mengunakan kekabu kitar semula. Toto lame yg dah koyak rabak, so kite amik balik kekabunye.

Dah siap pasan lace n cantum.

Nak masukkan kekabu.

Siap. Tak bape kemas kan. Terpaksa la. Ikutkan mmg tak puas hati, tp mmg dah sarat sgt, tak larat, ni pun jahit kejap2 je, sbb bawah tut dah asyik saket. huhuhu...

oh, boleh jd alas utk papan iron. hehehehe..

Ini lipat dua, bagi tebal sikit.
Okla kan.. pasni, buat elok2 semula bile dah sihat. pakai kekabu yg elok sikit.. ade jek jual kat nilai 3. Elok n bersih sikit kan.

Pastu, pastikan membeli jarum jahit yg tebal sikit, khas utk jahit tilam kekabu.. kalau tak, asyik patah aje. huhuhu...

**baby, cepatlah keluar. mama tak sabo dah. *sigh
 
;