Sunday, February 23, 2014 2 comments

Fun Picnic Al-Fateh

22 feb, sabtu, semalam pagi..
kiteorg g fun picnic al-fateh.
dieorg buat kat dataran nilai.

bibik sedih x dpt ikut. mslhnye proses lanjutkan visa die belum siap. die mcm tak faham pulak. 
nanti semua dah siap, haa, ikutlah mane nk ikut.

banyakkk gambonye...
Fateha in action!

Eskrim ni, dieorg tak jakun, sbb kite selalu buat. tu yg ieorg expert jek makan. seriusly ramai budak tak tau nk makan mcm mane aritu..

Ni aktiviti faheem. carik kismis dlm surat khabar ni. ade yg dpt banyakkkk... sbb mak bapak toolong carikkan. cett.

Faheem dpt satu jek. sbb die tak reti berebut. tu pun kite yg carikkan last minit. bukan pertarungan anak2, tp pertarungan mak bapak! heh. =) tapi die still happy, makan cepat2 sblm abg sempat ngecek.

penuh! plg ramai group oren. group kiteorg la. =)

Arief dgn besfren die tgh tunggu turn utk event die. masukkan air dlm botol. jalan mane2 pun pegang tangan.. haa, ko adooo? hehehe...

Faheem tetap carik si abg... 'mi mi'

Arief dah kat depan. kiteorg kalah sbb x ikut rule. ngelat. sorg belum abes, sorg dah lari. pastu terlalu excited, smpai 2, 3 org lari serentak. mmg tak terkawal group ni n masing2 teralu laju n hyper!. mak bapak pun excited, smpai ade budak kene seret dgn mak sbb x nak lari. heh!
Arief: kite kalah ke mama
Mama: haah, kite kalah.
Arief: Sbb tu kite tak dpt adiah mcm org lain kan mama. mcm sedih.
Mama: haah.. tp takpelah. yg penting, arief happy tak?
Arief: happy. Die puas hati. tak tanye soalan lagi. (^_^)v

Mama n Fateha in action. haa, sape kate kite kuruih.. nampak tu lengan sebesar2 lengan. tu pun cover badan yg mcm mangkuk tingkat. huhuhu... mggu depan start jogging n diet.

Pipi selambak yg sedap digeget.

Faheem n adek yg tido... bising2 pun mampu tido. hebak, kate papa.

Haa.. ni teacher kesayangan faheem. ni die yg edit n bg kat wassap. Teacher kila. dah nk smbg blaja pun kat kuis. good luck sis!

Ni pun teacher kila bg mase faheem kat taska. gedik la pulak anak aku. heh.
Balik tu, sempat singgah nilai 3, untuk menge'pow' papa. again selepas perabot? tgh tunggu gaji ujung bulan ni, utk seterusnye. haa, kite mmg dah tak pedulik.
Beskal utk faheem yg tuannye pun tak nak main. last, rasanye utk fateha.


Sccoter fahmi jugak yg direbutkan. *sigh

Malangnye, pagi sebelum sampai, dpt panggilan hangit yg sgt men'down'kan kite.. tula.. sebelum mati, kalau boleh, jgn buat dosa besar.. kan dah, bapak terpaksa call utk minta maaf bg pihak. 
still annoying n hurt.

Yang penting anak2 excited.. n happy.. n kalau lah tak diganggu panggilan tu, tentu dieorg lg happy sbb mama yg happening. i peramah u.. sume teacher kenal. perasan!
Sunday, February 16, 2014 0 comments

Potluck sony dan ex-sony

Semalam..potluck kat rumah k.salmi..
Geng sony n ex-sony..
Seronok sgt.

Yg extremely happy, mestilah budak2..
Bygkan berkawan dr sblm dieorg kawen, baru kawen.. Tup-tup jumpe msg2 dah dua, tiga.. Mane x meriah..

Mak n apak, msg2 x berenti makan sbb makanan tak berenti di'supply'..

Konon kul 2.. Skali kite org pertama dtg.. Hahaha...
Disebabkan en.suami xde, so kite dtg sorg dgn faheem saje. Siapa lg peneman mama..
Fahmi n baby tggl dgn bibik.

Mula nk bwk fahmi, tibe teringat dieorg mcm anjing n kucing bile berdua, bahaya pulak drive sorg2..
Permit bibik belum siap, so itu kisahnye kami dtg berdua.

Ini lah makanannye.. Tu pun ade lg kat meja dapur.. Macaroni bakar, nasi ayam, ayam percik, nugget sosej.. Mcm2 la...
Ade besday boy here.. Adam anak no dua k.erizna.. gambar bawah, semua tak sabo nk tiup. hahahaha..

Faheem n muqri dok depan skali.

Hafiz! comel!

Muqri n hafiz meratah cream. hehehe

Main kat luar

Seronok sampai tak nak balik.. nanges2 dlm kete sampai tertido..

Dalam rumah pun bersepah ha.. mane tak heaven for the kids.. dah sepah dlm, dieorg main kat luar pulak. bijak tak. hehehe..

    
Ade 6 famili jek.. 2 org jadik otai sony.. 4 org bg flying kiss suda..  

Mengimbas sikit kenangan kat sony..
Dpt keje kat sony, lepas abes jek pekse kat Utem.. bulan 3 abes, awal bulan 4, keje. 
Of course mase dah kawen. 
Kite kat Software Department. 
R&D utk TV Sony Bravia. 
Gempak ke? idak..
Tulis je mcm gempak, padahal keje kite, group kite lebih kpd testing, troubleshoot, evaluate khas utk department kite tu la.. yg berkaitan dgn software sahaja.. 
Group software lain yg buat coding. dieorg buat salah, kiteorg highlight. belum lg kene hantar ke QA. lg power dieorg punye testing n evaluation.

Mcm anak dara? tak.. mase ni dah kawen n tgh pregnant. sblh tu, masih anak dara, pada ketika itu. hah, kat toilet sony!

Ni farewell kite.. nk smbg blaja la sgt.. group kite. ketua group miss paw, selang 2 dr kite yg pakai spek. sume pompuan.

Ni tempat kite. testing, trobleshoot, sume dr sini jek. tu satu tv je kan, kecik, last day.. biase berderet2 kat kiri kanan, sebesar2 tv, sampai panas giler kot. oh ye, kantoi bukak tv. hahaha... kite ok lg, dieorg bukak ps3 tau! ms tu ps3 belum launch lg. jakun la kan..

Ni head department. Tom san. ensem n sgt2 la baik..
Ni software department. mase tu ade 4 group. pun bukan sume ade kat sini. celebrate besday sape, x ingat.
ok.. pasni tggu next potluck. rumah sape ek... hehehe...
Thursday, February 13, 2014 0 comments

Jual rumah

Kite kat kulai uolls.. Drive sorg2..
Bawak 3 anak dgn bibik..
Spnjg jalan kene selawat sbb fahmi n faheem asyikkkkkkla gaduh. Huhu..

Sbb dah lama sgt x cecah kaki kat jhr.. Huhuuhu...

Arini jakun sikit.
Jumaat.. Johor cuti.
Dpt jumpe org sewa rumah kat yong peng..
Rumah pertama mak ayah beli..

Ni rumahnye. Nostalgia gitu. Mak ayah beli tahun 1986. Mase tu kite baru 2 thn.
Duduk yong peng sampai kite darjah satu. Pastu pindah Paloh.. Estet.. Masukkkk dalammmm sgt. Yg bestnye, paloh sejuk.
N yes, org yg sewa tu setuju utk beli..
Alhamdulillah.. Minta dipermudahkan..

Oh ye.. Saje.. Kite penah tulis jubah yg kite jahit kan..

ttadaa.. Gambar tak bape jelas.. Muat sudahh.. Mmg saje buat besar.. Dah xnak pakai ikut badan or ketat..tp oke je kan.. 

Monday, February 10, 2014 2 comments

Semangat cloth diaper kemballi..

Tadi kemas sikit2 rumah..
Bilik atas ade 3.. satu master bedroom.. kiteorg punye bilik..
satu lagi buat bilik study + menjahit.. bilik ni kene selalu tutup sbb takut budak2 main jarum gunting..
satu lagi, billik tetamu. kecik jek biliknye, ade satu katil queen size dgn almari baju sehingga tutup pintu pun tak boleh. solat apatah lagi. mmg tak muat langsung. mmg bilik ni kecik..

so.. tadi pagi.. pegi nilai.. kedai 2nd hand shop..
jumpe tokey.. nk jual katil queen size bilik sempit tuh n meja makan bulat ala coffee table.

ptg tadi die dtg, tgk katil ngan meja tu.. okey. RM100..
sbnrnye boleh up lagi harga, tp mmg tak plan nk jual.. nk buang sbnrnye..
so malam tadi, die amik dgn lori.. pastu bg extra RM10 kat faheem.. sbb faheem comel katenye, boley..? 

sbbnye.. 
tahun ni, tahun bahagiakan hati sendiri..
nk buat rumah ni.. mcm rumahku syurgaku sikit2...
takdela renovate bagai.. just kemaskan n cantikkan sikit2.. n ade proper furniture sikit2 mcm rumah org lain.. n yes, ni bukan rumah sewa yg tak kesah tonggang terbalik kan...

malu.. dahla rumah ni selalu tetamu datang. *sighhh...

so.. bilik ke-3 tu.. nk jadikan bilik fahmi n faheem..
fahmi tahun depan dah 7 tahun.. dah besar kot.. kene ade bilik sendirik.
lagipun 5 beranak atas katil, mane muat.. dahla emaknye jek mcm king size. huhuhu..

furniture, smpai mggu depan. oke. tunggu.
beli katil budak dgn meja makan jek. oke la kan.

kemas lagi.. jumpe cloth diaper..
ni beli mase faheem lahir.. haaa, veranganss oke.. konon nk jimat.
pastu.. dasarr.. pemalas. hahahha....
satu kotak uolls... banyak.. 
nk buang bukan murah.
nk jual sape nk beli..
last2.. okela.. kite try gigihkan diri guna utk fateha.

lagipun bibik ade.. tp dah ckp.. bukan basuh tangan punn.. basuh mesin jek.. 
first, cume poo poo kene buang dulu la dlm lubang toilet. jirus jek dgn air.. 
second, rendam jek dlm baldi dgn sabun baby, kumpul semua yg guna aritu.
third, esok pagi, basuh mesin. sidai.

senang jek sbnrnye. bibik pun excited tadi. excited sangat kan. 
yela, kat sane, sume lampin biase je kan..

See.. banyakkk... ade 30 helai.. okela kan, kalau nk pakai dalam rumah.. jenjalan baru pakai yg pakai buang. sayangnye sbb chantek2.. huhuhu.. n beli pun mahal.
yg mahal ade bamboolite. bum genius, lunatots.
yg so-so, sunny, sun baby, cola baby pastu cap ayam sbb takde brand. heh.

yg putih2 tu, melambak diapers nye.. yg color2 tu, liner.. supaya diaper tak kotor sgt la..
cubaan 2 mggu. tgk oke tak. kalau oke, teruskan. chayoo..!

Faheem mmg suke panjat atok.
Sekian.
Saturday, February 8, 2014 2 comments

amie dok hospital

Cite selasa lepas..
amie kene tahan wad kat hosp az-zahrah..

nasib hitachi bayar kos segala..
perghh.. harga bilik ke dua termahal.. RM170 semalam.. 

puncanye.. telinga die ade masuk something..
kite perasan pun, sbb die asyik tak dengar jek bile kite cakap.. 
so bile check telinga, ade benda.. pastu nk korek, die tak bagi, tp takut makin dalam la pulak kan..
doktor terpaksa tahan wad pun, sbb die jenis tak reti diam n agresif. 
so terpaksa bius utk tidokan die keesokan paginye. hehehe..

Ni biliknye.. besooo..

Sofa tempat tido papa..

Ni baru lepas operate. mamai lagi.. doc kate terkene juga gegendang telinga die.. huhuhu..

Ini lunch amie. die kate sedap. sayur sedap. tp papa kate, die tak makan pun sayur tuh. cehh..
Masih lemah.. sian anak mama..
benda yg masuk dlm telinga die.. mcm tanah liat.. 
so rasanye mmg dr tadika la kan.. 
tak tau mcm mane bole termasuk.. banyak jugak. amie kate, darah2 mama.. huhuhu.. ngeri.

pastu.. smlm.. tiba terjumpe gambar amie n faheem.. mase faheem baby.. 
Faheem mmg putih dr kecik. bulu mata pun panjangggg.. bullu mata amie, pendek sikit dr faheem tp melentik gitu. fateha tak tau lagi.. hehehe..

belum amik lg gambar dieorg bertiga. huhuhu... susah. x reti diam. ok, fateha nanges.
Wednesday, February 5, 2014 0 comments

Nak join marathon jugak...

Masih gmok.
Tiap kali Fateha bf, terus lapo n haus.
Takpe kot. sbb rasanye, kene kurus diet + exercise.
Sbb kite dulu kurus pun sbb sukan. sukan ape yg kite tak masuk dr zaman sekolah rendah..
Kalau hari dlm jadual ade PJ (pendidikan jasmani kannn), punyelah happy..di saat yg lain siap menyorok dlm toilet sbb tak nak turun PJ.

Hoki. Netball. Cycling. Kayak. Hiking. Camping & Jungle Tracking. --> Feveret

Bile sume tu tiba2 stop.. mmg begini la.. n susah kalau setakat diet jek.. mmg kene exercise..

Sana sini marathon kan..
Teringin nk join marathon pasni. member pun ade join. so motivate sikit la kan.
Tapi apapun, kene start dgn warm up n build stamina dulu la kan.. 
So, kene tggu abes pantang betul2.. baru g exercise.. 
Ujung tahun nk g panjat gunung kinabalu. --> Azam tahun 2014

Lagi 2 hari, Aishah Fateha genap 30 hari.. sebulan.. 

Bam-bam tengah tido..

Ngantok lagi la mama... budak ni kuat bunyik tengah malam, tp mata pejam... kesimpulan, die tido, mama berjaga. huhuhu..
Tadi pagi, pegi klinik sbb rasa mcm tak best kat jahitan.
Ya, benda yg menakutkan, tp tak takut sgt, doktor kata jahitan meregang, terbukak, benang keras terkeluar. Sepatutnye 2 mggu je dah terurai.. ni kan dah nk masuk sebulan, masih ngilu..
n teruknye, bernanah. 

Doc bg ubat, kalau tak baik dlm mase 48 jam, kene bukak n jahit balik. oh nooooo!!!!
hopefully idak la sampai ke situ. aminnn.. smoga baik pasni.

Belum genap 30 hari pun, org dah tanye bile nk smbung research? haaa, ko adooo..
so, nak tak nak, mggu depan, isnin kene la g um semula. 
 
;