Thursday, March 20, 2014 0 comments

Abiskan Voucher Buku. Yeah!

Semalam kat Pesta Buku AntaraBangsa kat PICC, Putrajaya..
Buku2 MPH..

purpose... nk carik buku aktiviti n apa2 utk amie n faheem..

dan menggunakan voucher. hehehehe..


Tadaa.. ni voucher nyerr.. RM250.. banyakkan..
Since kite pun dah takde buku pelajaran or ape.. so beli utk anak2 jela.. as long as buku n ape yg dibenarkan mcm stationary kan.. tp stationary mesti 20% dr jumlah buku. oke jek.

Ini amanah bak kate Dr Zaharuddin.. Kat akhirat kene tanye ye.. Berani sgt ke nk berdepan dgn Allah utk jawab? mulut terkunci.. So, jgn jual. beli jek apa2 buku or majalah or stationary..



Khas utk amie. Maths n reading n flash cards. n drawing book utk kreativiti amie n faheem melukis.


dua kanan tu khas utk mama la kan.. satu-satunye cara utk buat betapa sayang n rindunye diri kite kat Rasulullah.. dgn menjejak sirah perjuangan beliau n sahabat.. tu cara kite. lain org, lain caranye.. cubalah..
Buku Juz Amma Ensiklopedia, bagus sgt utk hafazan amie. since dah byk surah die hafaz, n kat buku ni, siap cite makna n kanapa turunnye ayat.. cara bercerita pun utk kanak2 faham n menarik bukunye. bagus sgt buku ni. mahal jgk rm50 rasanye, tp ade less 10%. takpela, pelaburan akhirat utk anak kite.


Reading n aktiviti lagiii..


Kaler tu murah! 50% sales! n pen ni pun sgt murah! biase belli rm4 or rm5 sebatang kan.. pen ni, sales satu hari jek, semalam, singgit sebatang! Rembat 10 terus.
Yang ruginye, rupenye smlm Dr Mahathir ade datang utk perasmian.. kite dgr bising2, tp tak terasa nak tgk pulak.. ruginyeeee... haishh...

Tapi, MPH kann... so xdela murah mane.. buku2 agama n bahasa melayu plg murah pun diskaun 20%.. english 45%.. tak sebanyak mane pun.. tak mcm Wolf tu la kan.. tu super crazy murah..

Tapi jgk, kalau korang masuk, cantik sgt dieorg deko tempat tu.. tersusun n siap ade tempat duduk cantik kalau penat. tp sorry, xde gambo sbb hp tertggl dlm kete. huhuhu..


Sedih n bimbang kan.. Ni kat TM Head Quarters.. utk MH370.. sedih dieorg hilang. tp takut sbb membabitkan keselematan negara, in case hijack la.. ni baru satu kapal terbang, lps ni?
 Bak kate Prof Dr Alya, Satelite bukan milik kite.. **scary


Back n Safe. Aminnn...
Salam Jumaat. Bykkan Selawat. =)
Wednesday, March 19, 2014 0 comments

Check-up 2 bulan

Arini fateha kene inject lagi. 2 bulan. 
patutnye mggu lepas, tp sbb busy.. cewahh.. 
almaklum baru naik blaja semula...
so bykla nk schedule segala mak nenek research bagai..

angkut sekali bibik. sbb pagi2 die dah mandi, nak ikut. 
biase die mandi ptg jek.. sekali sehari. jimat air. kih kih kih...

Hi.. ni Fateha.. dah 2 bulan lebih.. arini kite merah!

Ini fateha mase sebulan. berat die 5.3kg.

Ini tadi! terjulur segala kaki tangan.. 6.5kg! hambek.

Ni carta die. See.. ade tanda pangkah kecik kat tgh2 garisan putih n kuning tu... putih tu oke. kuning tu obes. so.. fateha in the middle.. huhuhu.. kene diet mcm mama la ye dik. kih kih kih..

Buah hati mama... nk amik gambo, sibuk tunjuk botol susu dgn bangganye.

Atok singgah kejap td. kene cium tak berenti la jawabnye. sape tak geram dgn pipi fateha.. mahal gitu..
Hari yg sgt busy jgk. sbb byk tempat nk kene pegi lepas ni.. oke. bye.
Wednesday, March 12, 2014 13 comments

Jahit Cadar Single Fitted

Minggu lepas.. mak mertua nk dtg.
oh no.. cadar xdak.
terus la dpt idea, guna kain vietnam yg kite borong tu utk buat cadar.

Fitted yg ade getah kat hujung. senang. terus sarung jek.

First.. kite tak suke sgt cadar beli super single (skrg byk supermarket dah tak jual single, dieorg jual super single jek).. n haruslah ia besar n menggeleber kalau tilam kite setakat single.

So.. caranye. ukur lah sendiri. Kalau tilam single, dlm 86/87 inch jek. lebih dr tu, super single. tak sesuai utk katil anak kite.

Gambar dr google. Cara ukurnye.
Tilam kite tebal 4" jek. So formula (sume dlm inch ye):
Ukuran Lebar: 35" (Width) + 8" (2 x 4" add depth kiri kanan) + 2" (extra kain masuk bawah tilam) + 0.5" (jahit tepi) = 46.5"
Ukuran Panjang: 75" + 8" (2 x 4" lebar tilam) + 2" (extra kain masuk bawah tilam) + 0.5 (jahit tepi) = 86.5"

Cara:
1. Ukur tilam.
2. Potong kain.
3. Hantar Jahit Tepi termasuk penjuru yg dipotong.
4. Jahit Cantuman di setiap 4 penjuru.
5. Jahit Getah di seluruh penghujung atas dan bawah cadar.

Ini cara potong kain cadar. Setiap penjuru dipotong mengikut saiz tilam + 1 inch jahit tepi. Tilam kite 4 inch, jadi dipotong 5 inch x 5 inch pd setiap penjuru.

Contoh Penjuru yg telah siap dicantum. Bila masuk ke dlm tilam, die bentuk mcm tulang kat penjuru gitu.
Ni getah cadar yg diperlukan. sehelai cadar perlukan dlm 1m atau 1m suku (lebih pun oke).

Ini die. Dah siap pasang.

Butterfly utk amie. See. Tegang kan. sbb mmg jahit cukup2 n muat2 jek. tak suke menggelebih hujung n tepi.

Flower utk Faheem. Suke die tau. hahahah.. Ekcelli, balance kain comforter fateha.

Bilik yg muat utk almari dan katil sahaja.

Ini contoh jahitan getah ke kain. mmg selamber. Dari belah dalam. Kite lebihkan dlm 10 inch dari belah tepi kiri dan kanan.

Ni dr belah luar.

Ini contoh dr cadar lain. Getahnye lebar jadi boleh dijahit kelepet dua terus sepanjang hujung n nampak lg kemas.

Senang sgt jahit cadar ni. 
Potong kain 4 segi. Potong bucu. Jahit tepi. Cantum bucu. Jahit Getah. Siap!

Oke. Sekian.
Thursday, March 6, 2014 0 comments

Bergomolan

Si abang2 dan adik bongsu.. kononlah last kan..


Abang amie syg kat pipi

Abang paheem syg kat molot.. hahaha

Die mmg suke kelebet adik die. Baju fateha dah tak muat.. huhuhu..

Dah suke senyum.. suke tgk org.. dah sampai terteleng leher kalau org lalu lalang.

Happy!

Super Happy!

Monday, March 3, 2014 0 comments

Jahit Tudung Twist

Alkisah.. 
dah lame sgt teringin nk g kelas2 yg kedai Karysma kat syeksen 4 tambahan..
dieorg selalu buat mcm2 kelas tiap2 bulan..

yuran RM50 jek. murah uolls... ni pun termasuk barang belajar n lunch.
haa.. cuba cite sikit blaja kelas mane yg byr rm50 siap sedia barang n makan?

google, baju kurung je pun rm200.. tu pun kain sendirik. 
makan sedap tau.. nasi ayam berempah. haa, hadooo.. siap boleh tambah. kih kih...

Kelas pun boleh pilih yg kite suke jek. kite tak suke nk blaja sume. 
nk blaja yg kite suke n kite pakai jek.
so. kite join kelas tudung twist.

Oke. ni sample utk Tudung Twist nye.. Labuh kan. Saiz L. Okela utk kite.

Utk gunting tudung, lipat serong ye. Ni kain kite pilih. Lycra blue pattern. Ade pink n hitam. tp kite pilih biru la.

Tu dasar nye. gunting sajok n tgglkan stgh inch utk basi. tak tgglkan pun xpe, sbb mmg dah beso saiznye.
Utk muka, kalau syria atau letak awning, 10" sahaja.
Utk letak awning n dagu, 12".

Ni contoh awning n dagu.

Tips tak ekslusif uolls.. korang kotak jam jgn buang. boleh guna utk letak jarum peniti n jahit cm gini.. jadi, lps pakai, terus tutup. takdelah bersepah2 sane sini. kemas jek. just beli atau jahit bantal jarum tu jek.

Utk lycra jgn lupe, beli tapak lycra. kaler putih gini. kalau tak, jahitan tu akan senang lompat2.. apa itu lompat2, jahitan tu ade yg die jahit, selang 2, 3 tak jahit, pastu jahit balik.. gitu la.. x paham sorry.

Tips tak bape ekslusif jgk, once pakai lycra, cikgu tu cakap, tukar jarum besar sikit.. saiz 16 atau 18. jarum jeans tu.

Tadaa... ini tudungnye.. hujung tu bole la hantar jahit tepi. jahit tepi gulung atau t-shirt. budak tu sentiasa ade. how?

Kite letak awning jek. malas nk letak dagu. Nanti nk carik awning yg lebih best sikit. awning ni oke jgk, bole basuh gitu.
Bosan ke dgn muka model tu.. 

oke takpe. 

kite tukar.


....


..

.

Model Baru! Hambek. muahaaahaha..
Tudung ni, jahit utk kite jela.. 
tak rasa nk amik tempahan or jual. buat masa ni. 

oke. bai.
 
;