Sunday, July 20, 2014 3 comments

Ujian kemasukan ke sriti

Sabtu lepas.
Amie ade ujian kat SRITI, Bangi.
Sek. Ren. Integrasi Ilmuan.
Moto die best --> Membina generasi Al-Quran.

So far, kite cuma daftar amie kat sriti ngan sek rendah biase kat bukit mahkota.
tp besar harapan kite nk amie sekolah sriti since kite mmg nk die jd hafiz, penghafaz al-quran.

Ujian die, mmg nak gelak pun ade.
ramai budak2 tadika kan.. tak biase ade ujian.. samelah dgn arief.
soalan pun belum tentu tau baca. tp x semestinye dieorg tak tau jawab ye.
dieorg tau buat math, tp sbb tak tau nk letak jawapan kat mana.
ade tu, tau english tp xtau melayu. dan sebaliknye.
kejap2 dieorg tgk mak bapak masing2.. hahhahaa.. samelah mcm amie..
satu soklan tgk, satu soklan tgk. bukan xtau, tp die nk confirmkan jawapan.
adehhh ponat. sudahnye kite angguk2 jek dr tepi.

merangkumi semua subjek la.
abjad, bhs melayu, english, math, colors, jawi.

yuran die same je dgn tadika al-fatih skrg ni.
sampai kul 5ptg RM350.
mungkin kene tambah sikit utk transportation atau ot kalau amik lambat.
n tambah utk extra kelas mcm swimming, badminton n lain2..
pendaftaran dlm RM1.3k++..
kite ckp kat papa, lek ar papa, itulah kegunaan hitachi bg bonus byk2.. ribu riban kann..
utk anak2.. bukan disimpan semata2.. hehhehehe...

tp kite takde mslh utk amik die.
hantar pagi, kite nk suh papa lah.
sian jgk.. sbb die nk cepat g keje. takut lambat kalau hantar anak.
dats y biase pegi amik anak, biase mmg tugas kite.
tp kebiasaan bab anak2 mmg semua kat kite la kan..
itu yg semua anak2 melekat kat mama. *sighh.. ponat tau!

ade jek sekolah lain mcm al-amin, abim..
tp expectations dieorg tggi, so kite taknak amie stress..
lagipun kite tau tahap amie tu mcm mana.
kuat bermain.
membaca pun merangkak lg.
english pun baru nk start membaca sbb tadika ni, nk pastikan anak ok dgn melayu, baru start english.
takpe. ade beberapa bulan lagi nk kejar utk darjah satu.

mama cuba yg terbaik utk tunjukkan jalan yg terbaik n termampu..

semoga al-quran dpt selamatkan anak mama dunia n akhirat.
semoga menjadi anak yg soleh dan penghafaz al-quran.
ya Allah, berilah anakku, kebijaksanaan dan kuat daya ingatan..
supaya mudah die menghafaz kitab-Mu.
berilah die kefahaman yg tinggi seperti namanya arief fahmi, agar die mudah memahami agama-Mu.
aminnn...

Masih lg sgt aktif. Budak bijak n bertuah kan, mmg special la sikit. kesabaran mama pun mmg kene sgt hebat! huhuhu... Terer makan pakai chopstick. grilled salmon adlh makanan kegemaran. selain itu, sgt cerewet. *haishh..
mama sayang arief fahmi. syg jgk faheem n fateha. (^_^)v

**Dapat message amie dpt ke sriti. So, byr pendaftaran rm1380 sebelum 30 ogos ni.
**Kite aim sriti ni, sbb dpt byk recommendation dr kawan2 kite, lecturer2 UPM, tempat keje kite dulu, dieorg kate anak die ok n bagus kat sini. n dieorg terima budak sgt aktif mcm amie, itu yg penting. sbb byk sekolah, xnak budak gini. huhuhu...

kbai.
Sunday, July 13, 2014 2 comments

Wide Shawl by Arnie - Jom Beli! (^_^)v


Sakit mata.
Fateha pun kene.
Bibik pun dah mula bengkak.
Pembawanya adlh Amie. dr tadika.
Ade parents tau anak kene sakit mta, teacher dah ckp pagi tu, tp die tetap hantar.
Then beberapa org kene jangkit.
Tahniah kpd parents yg selfish itu di bulan ramadhan.

Tp xpela. kalau ia utk kifarah dosa mata kite.
Redha n Bahagia.
Lebih baik kat dunia, dr dibalas kat akhirat kan.
Jd sabar la.
Takleh buat eksperiemen, kite fokus kat bisnes di fb. hehhee..

First time buat ads kat fb. Budget harian kite RM15.
Patutla org kate fb ads powerful.
Bayangkan dari 33 org je likes, dlm satu hari stgh (x sampai pun stgh pun) dah 256 org!
Tu baru step pertama. Promote Page.
Step kedua, kene Promote Product kite la pulak kan..
Jujurnye, model yg cantik mempengaruhi sales kite.
As long as model itu menutup aurat, tak mekap yg melanggar syariat, insyaallah oke.

Kite ketengahkan 3 jenis wide shawl.

Wide Shawl Polkadot

Wide Shawl Plain

Wide Shawl Dwi-Colors
Sila likes Page Wide Shawl by Arnie. Heh.
Compare sebelum ni, kite naikkan harga sikit, still murah, sbb nk kene byr iklan la kan..
Sy peniaga kecil-kecillan. Jadi beginilah. hehehe..

Kelebihan Wide Shawl by Arnie
1. Murah dr harga retail di kedai lain.
2. Kualiti -PD Chiffon yg sgt baik, tidak berbulu, minimal iron, tahan lama, berat iaitu terletak jatuh, tidak licin, mudah dibentuk.
3. Lebar dan labuh - Panjang 2m, lebar 0.75m. Utk menutup yg lebih baik.
4. Cantik n Gojes - Kombinasi color yg menarik dan cantik, sesuai pakai baju apa pun. contoh model ni pakai baju kurung hijau, tp baju tu sesuai n matching utk semua color shawl kami!

RM33 Sehelai.
RM30 utk 3 helai ke atas.
Tak termasuk postage. RM6 (Semenanjung), RM10 (Sabah Sarawak)

Mari Beli! (^_^)v

**Thanks to Noor Hidayah Sabaruddin yg last minute dipaksa jadi model.
Friday, July 11, 2014 0 comments

Berbuka Puasa kat Komura Japenese Restaurant lagii...

Hari tu.. kiteorg berbuka kat Komura Japanese Restaurant lagi.
Last pergi pun, 2 thn lepas.
Lama dah tak g ni.
Harga masih mahal.

Adult RM72++
Children 4 yrs abover RM52++

Bill kiteorg dlm RM220++.
menariknye kat sini, x mcm buffet kat hotel, kiteorg xyah malu dgn pandangan org lain.
since kiteorg ade 2 pendekar yg tak reti dok diam, n bising!
kat sini, dok dlm bilik. =)

Bilik kami. ade sesiapa perasan, amie kat bawah meja. *sigh

exploration. byk sgt tgk dora.

Soya cincau n kuih, sekali utk buffet ramadhan. kertas tu, senarai menu yg kite boleh pilih, n order la byk kali since ia adlh buffet. yeay.

Starter yg kite pilih kentang n salad.


apa2 jela.

sashimi! see. tebal n fresh. seperti biase, order plg byk direpeat. hehehehe..

Grilled Salmon yg rasanye dekat 5 kali diorder. Faveret Amie.


Adegashi. Sedap!

Antara yg awal sampai. so boleh la amik. last2 dah xde la amik, sibuk melantak.

Yakiniku Beef. En.suami n kite ckp, sodap!

Tuna atau markarel. x ingat.

Cold soba

Mix tempura.

Scallop tenpanyaki. Sodap jgk!

Inilah hadapan pintu masuk restaurant tu.
Buah kiteorg pilih mango, dulang besar, 2 kali repeat sbb sedap sgt.. heheehe...
yg x best aiskrim die, xde choice. aiskrim green tea yg sgt pekat dan x sedap.
anak2 pun x makan. papa sorg jek yg makan.

Ade jek kiteorg makan nasi, boleh pilih steam rice, fried rice or garlic rice.
mee pun ade beberapa jenis.
sushi lagi kan.. so, kurangla kiteorg makan nasi sbb sushi pun dah ade nasi.

Kat Corus Hotel, dekat jek dgn KLCC n ampang park.
Sapes amik IELTS British Council KL, mesti tau hotel ni. sbb writing,listening test kat sini.

Bising sgt kiteorg.
Tp tetap tegar, bertambah.
Solat kat tgkat 2 ye. naik lif kat tepi restaurant tu.

selain, decoration yg cantik, food yg fresh, semua pekerja baik dlm restaurant mahupun pekerja dlm hotel sgt mesra n murah senyuman. sgt polite. guard pun senyum okey.
padahal kite pakai selipar jepon jek. heh.
Monday, July 7, 2014 2 comments

3 sebab kenapa sy berniaga kecil-kecilan

Arini selsema teruk sampai sakit kepala.
Sangat tak selesa. then demam la sebab sakit tekak sekali.
Alhamdulillah.

Mulanya nk suh adik2 jd model.
Tp msg2 busy. Lagipun muka ecot allergic kene ape ntah. Sian pulak tgk.
Sampai bengkak2.. So die xnak la.

Then Ani pun sebab nak susukan anak die, Ali Zikri.
Jadi utk memaksa adik2 jd model - gagal.

Tadi tanye kat fb.
hehehe.. lelaki pun volunteer. ngade.
bukan setakat pompuan tau yg pm nak jd model.
siap photographer profesional pun pm.
utk model profesional! oh noooo...

seram.
pastu die tanye, bilenye nak serius. hehehhee..

jujurnye.
dulu kite berniaga sbb nak kaya kan.
tapi bukan sekarang.
takde dlm list nak kaya dgn berniaga.

sebab utama - ilmu.
kite suke berniaga. tp xde ilmu n pengalaman.
so itulah yg kite carik skrg.
menimba ilmu perniagaan. from the scrap org kate.
hasilkan produk, try marketing, then buat lagi product, try promotion yg jauh sikit.
sikit2 jek dulu... sambil2 survey kehendak pelanggan.

sebab kedua - sunnah
ade kite terbaca kat fb, ustaz mana ntah, x ingat.
die kate, 'berniagalah kamu walaupun sudah kaya, kerana ianya adlh sunnah'.
jd, untung tak byk pun xpe, as long as kite dpt redha Allah.

sebab ketiga - nak murahkan barangan yg menutup aurat dgn sempurna
kite nk beli shawl, sekali tgk harga, verangans oke.
mmg ade yg murah2, tp utk 'Wide Shawl', yg lebih besar, byk yg agak mahal bg kite yg student ni.
Plg murah pun RM39@RM40 sehelai. baru sehelai.
terbitlah idea buat wide shawl yg murah, dgn harapan ramai yg mampu milik.
sbb standard shawl tak menutup aurat utk org yg berbadan besar mcm kite ni.
utk badan kecik2 mmg jimat.
tp ade gak, badan kecik, suke shawl besar. terpulang jgk.
tp kite sediakan platform yg mudah, berpatutan, murah utk org yg mencari real muslimah attire.

lagiponnn...
terikat dgn uitm 7 tahun kottt..
hahahaha... ko jgn verangans la arni nk berbisnes.
tp xpela. kite pun dah xde serius pun sampai jadikan perniagaan punca pendapatan utama.
belum lagi. now. next, masih tak tau.
Perancangan Allah adlh yg terbaik. Yakin jela, belum masanye.
So menimba ilmu la terlebih dahulu. =)

jadi, its oke. relaks2.. tak terkejar2 pun nk berniaga.
kalau nk serius pon, bidang yg kite nk terjun adlh, halal food n hartanah. menarik!
Tuesday, July 1, 2014 2 comments

Cerita yg lepas

3 mggu yg straight busy dgn eksperimen.
Saje mmg kite pilih eksperimen, sbb nak touch2 gitu.
Mase master kite buat software, utk solar cell guna Silvaco, penat.

Eksperimen is better than software sahaja. huhuhu...
Tp terpulang, sbb ade org mmg minat software sahaja. Bagi dieorg senang.

Apapun yg penting, jgn berhenti. Buat, buat sampai dapat.
doa n tawakkal seiring gitu. hehehe...

Oh kite baru tau, sebelum ni ade baca, tp sbb x pernah terjadik kat diri sendirik..
Now baru percaya.
Sabtu lepas, kite terlampau stress.
Terlampau sehingga sakit kepala kuat yg mcm nk pecah.
First time rasa sakit yg mata terus mcm tak nampak. Sangat sakit.
Then, tiba2, esoknye mcm biase, nk pump susu, tak keluar!
Sikit pun x keluar.
Perah lama2 pun, dpt tak sampai 2 auns. Sedangkan biasenye kite boleh dpt 10 auns!

Beza sgt.
Rupenye. Ye.. Stress boleh mempengaruhi susu badan kite.
Sbb tak pernah se'stress' gitu.

Ini adlh hasil dari pagi sampai ke petang. Teruk sgt kan. Kelam kabut isnin n selasa aritu, kene balik awal sbb tak cukup susu. Kebetulan susu ebm baru habis. Sedangkan kebiasaan, kite dah boleh bawak at least 3 atau 4 botol penuh. huhuhu...
N utk pertama kali jgk kite faham ape itu fitnah siber.
biase la.. tu maknanye, Allah syg kat kite. Nak bg kite pahala banyak. Sabarla.

Oke. next. kite nak update sikit pasal shawl.. kite ade tambah polkadot.
tak kesahlah kan org nak kate ketinggalan zaman or whatever. bg kite ok jek. chantek jek.
n of course dah abes. so tgh hantar lagi utk jahit tepi. hehehe.. insyaallah siap arini ptg.
n kite paksa adik kite jdk model. x suke tgk muka sendirik jd model. huh.

Polkadot hitam putih

Ya ampunn.. yg ini mmg sgt chantek.  Material die berbeza dgn chiffon yg combination 2 colors tu. Chiffon jgk tp keras sikit jek, jd pakai, terus terletak n disebabkan die berat, jatuh terletak, xde kembang2 mcm singa gitu. Then, kite ade tambah color lain jgk utk polkadot.

Maafkan saya. Terlalu comel n montok utk tidak diletak di dlm blog mama. huhuhu.. mak kite kate, sebijik muka kite mase kecik! yeah! n sama besar. erk!
Oke. tgh tggu prof, utk tunjukkan results.
Pls... jgn disuruh repeat lagi.. 3 mggu kot repeat benda yg sama. huhuhu... nanges2...
 
;