Friday, September 26, 2014 0 comments

Cuti sekolah ke Aquaria

Tiket mahal. nyesal tak beli kat groupun.
En.suami yg blanje, sbb anak2 ckp, papa nak tgk fish... oke.
Jom ke aquaria.

Adult RM38. Children (3-12) RM28.
Groupon Adult RM28. Children RM22. (Adult jimat 10 hinggit, budak jimat 6 hinggit, banyakkk tuu...)
Tapi kat groupon, dah abes tempoh. huhuhu...

Mukadimah.

Budak yg paling tahu semua jenis binatang dlm aquaria ni. Heh.

Jangankan si abang, si baby tu pun, tak berkelip2 mata tgk ikan. pandai sgt kan. mesti die geram, nak amik n masuk mulut. biaserrr.

Dlm Oceanarium.

Siap berlari setempat. Malu! 2 kali kiteorg masuk dlm ni. hehehe.. bayar mahal tuu..

Eh same la pulak kan.. senyum jek die hari ni. keluar jek tempat ni, terus die tido mati, konon penat sgt, sampai kat rumah baru die bgn.  

Tunjuk gigi


Ini budak, pandai buat muka sedih depan pintu bile mama nak g keje. huhuhu...
Oke. Starfish mama! Clown fish, Nemo!, Mama, seahorse! jellyfish! Mama, turtle mama... Shark! Stingray! mama pun x tau stingray tu.. oh ikan pari rupenye. *ishk

bye aquaria.
Thursday, September 18, 2014 0 comments

My first homemade kimchi yg confirm halal!

Makanan lagik! hahahhaaha..
Inspired by rai from ourkizuna blog.

Kite suke sgt kimchi... en.suami punn.
So akhirnye... Berjaya gak kite buat kimchi sendirik! Puas hati sgt!
Ikut jek resepi kat ourkizuna.. Atau googling resepi kimchi sedap dan halal. Konpem die yg tulis. Hehhehee...
Link kat sini http://ourkizuna.blogspot.com/2013/11/resepi-kimchi-sedap-lagi-halal.html 

First.. Kite pernah beli miso paste dr die. Homemade. Dgn takoyaki.
Sedap!

Ni bahan2 yg di sertakan bersama tako tersebut. Sos, bonito flakes, mayonis dgn yg ijau tu x ingat nama. 

Tadaa.. Takoyaki frozen yg dah siap dipanaskan n tggl makan aje. Mulanye nk beli sekali kuali die tp rasa mcm x berbaloi sbb anak2 tak makan. Huuhuu...
Ni Miso Paste die. Banyak n murah jek. 500gm RM10. Boleh buat banyak kali.

Oke. Ni miso sup kite. Kite potong seaweed, tahu lembut potong kiub kecik2, pastu tabur daun bawang. Feveret.

Kimchi pertama. En.suami belikan. ade je kat giant. Buat dr Malaysia. Harga tak silap tak lebih RM10.

Kimchi kedua. Ni dr Korea. Oke. yg ni ade rasa udang. dan pedas die oke jek.
Then, kite buat kimchi sendirik!

Oke. Ni bahan sayuran utk kimchi. Daun bawang, lobak putih dgn lobak merah. Kalau ade kucai, silalah masukkan jgk.

Blend Halia+bwg besar separuh+bwh putih (5biji)+Apple merah(sebiji)+Apple hijau(separuh)+sos ikan 1/4 cawan. Blend sajok.

Ni kimchi yg dah siap di perap dgn garam.. dah mengecut. biase org buat 2 kobis 1 cawan garam kan. since kite 1 kobis jek, so buat stgh cawan.. kalau tak, masin yg amat. (pengalaman kite yg ni lah. walau dah dicuci banyak kali tetap masin. huhuhu)

tadaaa... my homemade kimchi! dah siap.. tak besar mana pun tp okla kalau setakat yg mkn 2 org jek utk sebulan.. papa kate sedap. hihihi.. cuma masin terlebih garam. heh.
Rasa nk buat semula. kurangkan garam sikit separuh cawan. sbb takleh makan pulak masin sgt. huhuhu.. tp sedap la bile ade lobak putih tuh. padahal kite tak suke pun lobak putih. rasa die rangup2 gitu.

Ramyeon (ramen?) kimchi kat dubu dubu seoul. Sedap sgt! ala.. sape suke maggi kari. muahahaha...
Thursday, September 4, 2014 4 comments

Homemade Pizza. Senang Jer Rupanye.

Atas permintaan anak. arief fahmi.
yeah.. mama buat pizza from the dough! from the scrap.

Salah satu sbb kite mintak en.suami belikan oven sbb nak masak pizza, ayam panggang, kambing panggang, chicken pie, apple pie n byk lagik.. kek n kuih last. hehehe..
Since en.suami dah belikan before raya, so byk lah eksperimen nye.. hehehe..

Mula2 kite ingat susah sgt. tp pastu dah buat, laaa gini jek. haa, gitu lah. mmg senang rupanya.

Resepi kite tgk youtube, "How to make a pizza dough" dgn merujuk 2 blog cara masak pizza.
1. http://salam2benua.blogspot.com.au/2010/07/easy-peasy-pizza.html
2. http://aziejaya.blogspot.com/2012/02/jom-belajar-membuat-homemade-pizza.html

Oke, dekat blog kedua tu, byk die share cara buat n masak pizza. dari cara cmne nk thin crust, nk letak cheese kat tepi ala2 cheezy kat pizza hut, n mcm2 lagik.

Boleh gak ikut cara kite yg dah ubahsuai mengikut kemampuan dan apa yg ade.. hehehe..

Resepi Dough (boleh dpt 2 regular pizza atau 4 small pizza, since kite pakai kuali kecik, so kite dpt 4 pizza kecik):
1. 2 sudu kecik Instant Yis (Mauripan)
2. 1 1/2 cawan air suam
3. 1 sudu besar minyak masak (kite pakai seri murni, nk beli olive oil x mampuuuu.. jimat ekcelli)
4. 1 sudu kecik garam
5. 1 sudu kecik gula
6. 4 cawan tepung

Cara:
1. Air suam + gula + instant yeast, kacau n biar sampai berbuih. Dlm 15-20 minit.
**Jangan air panas, kalau tak, yis mati. kalau sejuk, lambat berbuih.

2. Dalam mangkuk besar, letak tepung + garam. Gaul sebati guna pengacau jenis kayu.

3. Bila yeast dah berbuih, masukkan ke dlm mangkuk tepung tadi + minyak masak. Kacau sebati.

4. Sedia menguli... tgk kat video youtube tu. jangan sampai melekit, melekit tambah sikit2 dgn tepung... dlm 10 minit menguli.. biar dlm mangkuk tu, tutup dgn tuala basah sampai dough tu dua kali ganda saiznye. Dlm 40 minit. depend dgn enviroment. Tadaa.. siap dough nye..

** gaul guna 3 cawan je dulu, pastu tuang air. jadi bile tak cukup, baru tambah tepung sikit2 sampai doh tak melekit.

Tu jenama yeast kite guna. Dlm rm4, ade 5 peket. Guna separuh jek dr satu peket tuh. Air suam + gula + yeast. dlm 15-20 min sampai berbuih2. Bau mmg busuk. heh.

Tadaa.. ni melekit sikit sbnrnye. tp pastu kite uli semula sampai cantik gitu. kain tuala lembab digunakan utk mempercepatkan kadar pembesaran dough itu. hehehe...

Sorry. Takde pan pizza. So kite guna non-stick pan brand tefal yg en.suami belikan mggu lepas. Nasib muat dlm oven tuh. Lagipun kuali ni saiz sederhana, so boleh sumbat dlm oven. jimat duit lagi. kih kih kih.. tp pasni mcm nk beli satu. sbb nak masak pizza selalu.. sbb senang jerr...

Halal ye Beef Peperoni ni, RM5.90 kat Big. Kite buat 3 pizza small size, beef ni masih ade balance walaupun dah susun keliling pizza. So, kite rasa 100g ni boleh utk 5 pizza saiz kecil. Kelebihan buat pizza sendirik, topping harus letak banyak2. hahaha..

Beli satu jenis jek sbb mahal. RM16.90 dekat Big jgk. 250g punye. Walaupun kite letak banyak, masih byk balance.. Jadi boleh letak utk 6 small pizza.

Tak rajin buat sos. Pakai jek jenama prego. Ade Halal by Jakim. Sonang n Halal. =)

Tadaa.. Over sgt cheese nye. Yang ni utk Arief fahmi, jadi takde sayur bagai. Kite punye ade la. Beef Peperoni Pizza. Mmg feveret anak beranak. So, mmg berbaloi buat sendirik.

Siap dipotong!

Makan sambil tunjuk best. Pizza yg pertama, die sorg kerjakan. hahaha.. Sedap katanye. Yeah. En.suami cakap, pasni mama dah boleh jual pizza. heh. Yeah! Mama happy!

Orang kata mahal. Kite try kira kos ek.
Tepung gandum RM1.30
Yeast RM1.00 (Pakai sepeket jek, ekcelli separuh tp xpela, kira satu peket)
Cheese RM16.90
Beef Peperoni RM5.90
Tomato RM1.00 (Guna ciput je)
Capcicum RM2.00 (Guna ciput je)
Bawang besar 0.50 (Guna ciput jgk)
Jumlah: RM 28.60 (Harga tomato, capcicum n bawang anggaran kasar)
= 5 or 6 pizza regular size!

Kat Pizza Hut, 1 Besar + 1 Sederhana = RM37.70
Kat Dominos, 2 Regular Pizza = RM30

Kelebihan buat sendirik
1. Nikmat n puas hati memasak coz kite mmg suke memasak n cuba resepi baru
2. Halal dan bersih. Semua kite pilih dr yg Halal.
3. Topping banyak2 n yg anak beranak suke. Of course!
4. Dijamin takde sumbangan ke Israel! Heh.
5. Jimat n berbaloi!

Oh kite tak masukkan kos prego. Satu balang sederhana dlm RM7 kalau x silap. Tp masalahnye, kite pakai 2, 3 sudu jek. So mmg jimat sbb boleh pakai banyak kali. or terus masak spageti pulak pasni kan..

Oke. Pasni kite nk buat Hawaian Chicken pulak. Ari sabtu la.. pastu nk buat kimchi. rice cake. chicken pie. oh noooo! oh yessss. gmok! =)

Anak2 mama.. kejap jek dah 3. Kejap jek dah besar. Faheem masih berebut dgn Fateha, tu yg kene dok jgk dlm stroller gitu. Padahal die boleh jek jalan sendirik kan. Haishh.. *sigh. heh.

#SayaSukeMasak
 
;