Sunday, November 23, 2014 6 comments

Jumpa seorang hafizah

Semalam ade majlis akikah rumah sedara.
ekcelli merangkap jiran. jalan kaki aje.

perkara yg buat kite sentap sgt..
jumpe anak pertama dieorg, slps beberapa tahun x jumpe, sbb die dok asrama..
now dah tgkatan 3, kiranye 15 tahun..
n dia dah hafaz al-quran. jadi seorg hafizah.
sentap. terkejut.

sblm ni die budak yg huha huha.. ala2 mcm kite2 zaman remaja..
free hair.. ala2 gediks gitu.. ye.. mcm kite.. huhuhu..
tiba2 berjubah n tudung besar litup.
muka manis sgt n berseri.

kite teringin.
tp selalu rasa mcm mustahil pun ade.
tak pernah jumpe hafiz n hafizah ni.
sedara mara org biase2 jek.. takde yg kuat agama sgt.
jd bila dah ade seorg. kecik manis je orgnye.

perasaanye.
subhanaallah!
Tak mustahil ek?
setinggi mana pun sijil pelajaran yg kite dpt, tetap tak boleh lawak dgn hafiz n hafizah.
sbb Allah tinggikan darjat dieorg.
sbb kata-kata Allah ade dlm kepala dan hati dieorg.
sebab rasa syurga tu dekat dgn dieorg..

apa yg kite sedang usahakan hanya dunia sahaja.
manusia je yg iktiraf. Allah belum tentu.

* feeling down sgt 2 hari ni.
** one day... insyaallah. semoga impian kite pun tercapai. bersama anak2 kite.. jd hafiz dan hafizah.. teringin sgtttt... Ya Allah, permudahkanlah utk kamii.... aminnnn... 

Kitab yg besar rahmatnya. Bergetar jiwa bila kita baca tafsirnye kan.

Permulaan utk arief fahmi utk tahun depan.
Kite risau. Amie tu sgt aktif. tak boleh fokus. camne la nanti. risau sgt. tp harapan tu besar sgt..
Tak tau mcm mana.
Kite berusaha. ikhtiar. berdoa.
n tawakkal sgt kat Allah.
Semoga dipermudahkan utk Arief Fahmi.. Arief Faheem.. Aishah Fateha..
Sunday, November 16, 2014 6 comments

Kelas buat roti di Bandar Seri Putra

Salam.
Busynye.
Eksperimen --> analyse data --> repeat --> analyse --> tambah eksperimen --> compile --> draft paper... berpusing.. begitu lah life as research student. heh.

nak cite.
dah lama dah terperuk.
tp sape2 yg minat nk belajar kelas roti dan pizza kat bandar seri putra. silalah join.
yg xde basic pun xpe sbb k.hana ni akan ajar dr A to Z.
resepi die, marbeles.

yuran: rm200
pizza dan lebih 10 types of bread oke. n siap dpt 2 resepi tambahan utk bread loaf.
n akan diajar semua tips, cara dan teknik.

korang rasa mahal tp sbnrnye dah sgt berpatutan.
sbb kat kelas lagi satu, roti beberapa teknik jek dah beratus juga. belum buat pizza.
lagipun, kite boleh tanye berkali2, fb n wassap bagai dgn cikgu nye. =)

jujurnye, pizza kite boleh tiru kat youtube. tp roti asyik x berjaya sdgkan kite n anak2 mmg hantu roti. so xpe, pegi n blaja. berbaloi sgt sbb dah repeat buat roti sendiri more than 10 times.
n boleh pelbagaikan jenis roti n topping yg kite suke lagi.
sbb asas nk buat roti tu, kite dah tau.

lagipun, mak kite cuba beberapa kali resepi dr internet. die kate nape tak gebu n lembut. last2 die mintak resepi dr kite.. hehhee.. baru la mak kate lembut n gebu..

roti yg panas2, lembut n gebu.. perghh. marbeles.
makan gitu je pun dah sedap.
so far, mak ayah, en.suami, bibik, adik2 kakak2 n kawan2 yg dah penah rasa, semua cakap sedap.
jadi kesimpulannye, g kelas ini sgt lah berbaloi. bg penggemar roti n pizza.

Sebelum kembang, selepas kembang n sebelum dibakar. Tak cantik sbb first time buat oke.

Selepas dibakar. see.. letak chicken floss banyak tak hingat. 

Cuba kira bape byk jenis roti sekali belajar. dgn 3 jenis pizza lagi tuh. hehehehe...

Yea.. ini die. kite bawak faheem. tu anak k.hana, hafiy alwan. terer speaking english. tudung hitam tu lah tice nye. 
Mmg kite rasa happy join kelas ni, sbb mmg nk sgt tau cara buat roti. pastu, mak kite pun tibe2 rajin buat roti sbb ayah puji roti kite sedap. oh, ayah sgt susah nk puji masakan org lain okey. hehehe..

Bape kali repeat roti ni saje. kalau kat luar rm2.60 ke atas utk seketul kecik. now, boleh makan byk kali n puas2.. topping die 500g boleh dpt dlm rm11.50 kat yummy bangi. lagipun buat 10 kali pun masih ade balance.  

Roti sarang lebah atas permintaan. sy x berapa suka.
So sape2 yg berminat nk belajar buat roti n pizza ni, boleh la carik kakak ni kat fb die, Azlina Ismail.
pm la die. kelas kek pun ade. Macam2 jenis kek jgk termasuklah decorate cake.

Mula2 xde mesin uli, jd uli pakai tangan dekat 1 jam! now mak dah bg mesin penguli, hehehe 15-20 min jek dah licin doh nye. =) tq mak!! (sebenarnye baru kumpul duit nk beli mesin tu, so duit tu akan terus dikumpul, simpan ajelah!)

Dari pagi, dlm pukul 9.30 kot, sampai 5 ptg. Chayo! jap lg nk buat lagi.
 
;