Monday, December 29, 2014 2 comments

Mee Bandung Sedap di Durian Tunggal Melaka

Budak utem mesti tau tempat ni. hehehe... =)

Sanggop!
Dari KL ke melaka. Balik hari.
Semata-mata nak mkn mee bandung! Hahaha..
Itulah kami. Food hunter la sangat.
Mane tak gmok! oh, kite sorg je yg gmok. huhuhu...

mee bandung muar? xtau la. tapi mmg sedap giler.

Lately ramai budak/staf utem masuk ke centre kiteorg.
Semua dlm lab yg sama.
Tapi since berlainan tahun n department, so tak kenal la.
Lagipun, kite jenis tak berminat nak kenal org sgt pun..
budak kelas sendiri pun ade yg x ingat nama. hohohoho..
So alkisah, ade one guy, kiteorg dok teringat mee bandung sedap giler kat durian tunggal tuh..
then, menghasut org lain, kami datangg!!!

Kedai die skrg kat tepi balai polis, kat simpang 3 pekan durian tunggal. Pekan die kecik jek, semua pun kat simpang 3 tuh. mmg senang nak carik. hahaha..

Ini lah mee bandung nye. mmg awesome! kedai ni mmg org kenal mee bandung die jek. nampak udang besar dlm 3 ekor. RM4.50. Murah n berbaloi. oh, dah naik harga dari zaman dolu.. dah 7 tahun kot. hehhee..

Kami! Maaf. Kite mmg kembang bermangkuk2.. Stress melampau n makan banyakkk!! huhuhu.. oke. yg dok sebelah kite pakai spek tuh, topek, die lah that guy utem tu.. yg lain budak UM dari degree sampai ke PhD.

Mase ni, semua dah senyap tak bercakap. Slurrppp! Pastu mula lah tapau berbungkus2 nak bawak balik. hahhaa...

Now kiteorg kat klebang original. nak rasa la coconut shake die. Biase jek. ekcelli, tak sedap pun. kat putrajaya punye lagi sedap.

By the way, sape dok melaka dieorg akan tau. Bila malam, melaka is a heaven for delicious food hokeh! seriously. tapi malam la yg plg banyak.
Asam pedas marvelous die yg kat bukit cina tu. 
Masakan portugis.
Masakan baba nyonya.
Nasi lemak berlauk.
Ikan bakar.
Semua malam.

So budak2 ni plan nk tdo melaka semata2 nk makan. hahhaa.. sila la. mmg byk makanan sedap kat melaka. tapi dulu, i kurus. heh!

Saturday, December 27, 2014 2 comments

Seharian di konvo Arief Fahmi

Iye. Layankan.
Baru 6 tahun pun nk berkonvo bagai.
Dulu mama nye tak heran or join pun. Tak abiskan tadika kot. Muahahaha...
Tapi skrg, xleh la.. Kalau die lambat sgt, bole buat die low self-esteem la pulak kan..

Okai.. Sedikit sebanyak konvo arief fahmi.


Graduation Ceremony for Al-Fatih PreSchool

Price: RM70. Ikutkan mama yg miskin ni, harga ni mahal sbnrnye. huhuhuhu...

Pandai sangat. Mama papa carik die bagai nak rak, rupenye bergambar dgn kawan2 haa.. Dari kiri, amie, azim, ammar, sorg  lagi x pati siapa. rasenye adik azim tu je.

Dgn hakimi. Adalah perkara biase, bg mak2, bapak2, mengenali kawan anak2 kite walaupun baru tadika. sbb die tak berhenti cerita pasal kawan2 die kot.

Dgn papa n faheem.

Nak jgk misai. hehehe..

So far, bagi kite la kan. kat bukit mahkota ni, kat branch lain kite tak tau ye. teacher2 die terlalu kerap berhenti.. bukan hujung tahun, tengah2 tahun pun ade. so, benda tu bg kesan sbnrnye kat anak2, especially bile anak2 kite dah serasi dgn dieorg.. bile teacher2 ni pun dah kenal faham sgt sikap anak2 kite.. tu disadvantage die.

yang advantage, so far, pembelajaran dan sukatan die bagus. tak push sgt anak2 kite. selalu galakkan anak2 kite. ajar solat, hafazan surah2 pendek, doa2.. akhlak, adab, tauhid.. alhamdulillah..

Ade tice yg mmg suke anak2, penyabar.. nk ngajar budak, mmg kene ade kesabaran yg tertinggi la kan. kalau asyik marah jek, semua jd tak best. mama pun rasa x best. *sighh.. tp alhamdulillah, ade beberapa teacher yg lama2, dieorg dah tau mcm mana nk handle anak2..

jujurnye... kite rasa takut n risau dgn arief fahmi tahun hadapan. darjah satu kat sriti. jgn sampai kene buang sekolah sudahla nak. huhuhuhu...

semoga tahun mendatang, arief fahmi akan menjadi anak yg lebih tekun, berakhlak dan bijak. semoga berjaya menjadi al-hafiz yang... aminnn..

ok. cite fateha pulak. bibik kate, fateha makan tak berhenti. di mana ade makanan, di situ jarinye menuding sambil menjerit nak makan! sgt kuat menjerit n marah. huhuhu... mmg lain dr abg2 nye. n mgkin sbb die perempuan, die suke teddy! hehehe... peluk cium selalu.

Cakkk.. dgn pokok kelapa.

Ketawa la sangat. gigi atas 4 batang. gigi bawah 2 batang jek. sama mcm abg2nye, die tak gigit2 org. alhamdulillah. =)

Kejap jek happy. pastu jerit, nangis. bad-tempered minah ni. hahaha... bibik sorg je yg sggp layankan. mama xdenye kecuali muka die berubah merah. uishh... die nangis mmg sampai muka merah hokeh. takut kite dibuatnye.

Ok. ini aje. cerita lama juga.

Utk mereka yg sedang menghadapi ujian banjir, semoga tabah, dan dilindungi Allah sentiasa. Dia bg ujian kpd org yg mampu menghadapinya sahaja. dan ujian ini, ujian kite semua juga.

Seolah-olah ade benda yg Allah nak bgtau kat kite. tp mgkin kite masih tak sedar apakah itu. Ampunkan dosa kami ya Allah!
Wednesday, December 17, 2014 0 comments

Boat Noddle pulak.. Jalan-jalan carik makan lagi..

Lama dah terperap.
Arini cuti sbb demam.
Barulah teringat nk tulis blog.
Busy sgt.

Busy mmg la. Tp bab makan. Perghh.. Kl is heaven for food la...

Kiteorg g makan kat jaya one, pj. Dekat je dgn um.
Boat noodle. Masakan thailand. Ala kalau kat thai dieorg jual kat boat kan, so resepi dr boat2 situlah.

First. Halal. Alhamdulillah.
ni kalau kat kite dipanggil tepung pelita. 4 set ni rm2 jek.
Adni airt die. Dlm rm4++.. Bekas die cun sgt kan. dah boleh buat tupperware kat lab ni. coffee die, marveles. yg hijau tu green tea kalau x silap.

Ini bell. congrats dah abes viva. muda2 dah jdk Dr. kat utm senang sikit nk convert master ke phd, n mmg rezeki die. happy for u dear.
Haa.. ini mee die. ade 2 jenis perasa chicken. n dua jenis perasa beef. yg atas ni dua2 perasa beef. mangkuk die kecik je tau. semangkuk rm1.90 aje. so mmg kecik2.. rasanye.. boleh tahan sedap. ade yg manis, ade yg masam. mcm ala2 laksa penang sikit la. tp dua2 mmg rasa yg berlainan.

So, petua dtg sini, mmg org perempuan ke, lelaki ke, melayu ke, cina ke.. dieorg order sekali 3 or 4 mangkuk. pastu combine dlm satu mangkuk. sbb sikit2 je kan.

kalau 3 mangkuk baru rm6 je.. 4 mgkuk baru dlm rm8.. barula padan dgn harga kuantitinye.

tapi kalau fisrt time dtg, its better korang order 3 or 4 mangkuk yg berlainan resepi.. baru dpt rasa semua. xyah malu. semua order mmg bermangkuk2. hahahhaa...

n ade jek resepi lain.. cuma yg ni, antara highlighted la...

Ok. that guy, anas, yg bawak kami ke sini.
Sape yg nak cuba rasa masakan thai, sila la dtg sini.. boleh tahan sedap. xyah naik kapal terbang p Bangkok yea. hehehehe...

Boat Noddle at Jaya One
Address: No. 72A, Jalan Universiti, 46200 Petaling Jaya, Selangor
Phone:03-7957 4933

Rate: 7/10
 
;