Monday, December 21, 2015 1 comments

busy n busy

dah nk abes bulan 12.
khamis ni nk blk johor. cuti lagik..
at the same time, bykkkkk keje nk buat.

paper. thesis. research methodology.

oh ye. last elaun bulan 9.
hidup lg setakat ni.
hasil jimat cermat.
x shopping.
x jalan2.
balik kampong pun.. hmm.. x tau la.
sian kat anak2.

n still maybe dlm 2, 3 bulan lagi.
insyaallah siap.

now pun dah balik setiap malam.. lewat..
nasib ade bibik.
sem akhir la kononnye.

sambil2 mencarik keje part time. hehhehe..

otak xleh pikir ape2 selain phd. hahahhaa..
Tuesday, December 15, 2015 0 comments

Melawat kebun papa.. musim langsat.

Kiteorg balik pekan..
musim langsat..
perghh meriah sungguh langsat tu okeh..
geram tengok..

Tadaa.. ni kebunnye.. mak mertua bahagi sesama adik beradik belah en.suami.. so ni bhgn en.suami. durian, langsat, duku, manggis, rambutan.. tu jela kot. 

Penuh mulut oke makan langsat.

See.. bergayut gitu jek. geram. ade yg rendah, boleh jek petik dgn tangan. yg tinggi en.suami panjat. langsat ade 6 pokok.. sepokok pun tak habes kiteorg kutip. fuhh.. bestnye kalau boleh bawak balik johor. huhuhu..

boleh la kutip ngan tangan jek.

Happy sangat dieorg g kebun. hasil lumayan gitu. hehehhe..
First time kot amie panjat pokok.
siap jatuh lagi. tp panjat lagi. oke la tu.. x sakit kot.
kite buat2 x nmpak mase die jatuh. hahhaha...
ala.. tanah tu, tanah lembut.. relaks.

mcm puas hati gak tgk kebun en.suami.
siap berpagar kat keliling..
at least anak2 balik kampung, ade kebun, ade buah utk dieorg..
takdelah nk mengharap buah kat kebun org lain kan..

mcm kiteorg mase kecik2 dulu.. gitulah.. sedih jek.
ade siap menyorokkan buah bile kiteorg balik kampung. haaa.. ko hadoo?

tp now.. xpe..
alhamdulillah papa ade kebun buah.
Wednesday, December 2, 2015 4 comments

Serba salah

Beberapa bulan lepas..
kite ade cite kan pasal nama kat paper journal kite..

Ekcelli..
biase nama kite tetap akan ade.. dlm paper tu..
walau kat hujung2...
sbb experiment, analisis dan discussion dibuat oleh kite.

Bulan lepas kite perasan.
ade results kite takde nama kite langsung..
bad thing.. results tu ade dlm thesis kite nanti..
so kite cover balik, masukkan dlm conference aritu..
tp kalau die nak argue pun, raw data sume kat kite..
so jgn nak mandai2 sgt..
spesis kaki ampu n push prof. nyampah!

Selepas kejadian demi kejadian..

kite serba salah nk bagi paper kite lg.
utk disubmit.
nak tulis pun malas dah..
mmg demotivated la org kate..

pun kite tak suke bile ade nama2 pensyarah dgn student die..
yg tetiba2 jek muncul dlm paper kite..
setakat student tu follow jek dr belakang tp kite buat sume benda..
suruh die dptkan results sendiri, alamat tak berganjak berbulan2 kat situ.
ajar banyak kali pun x faham2.. explain ayat simple pun.. termenung...

padahal die budak IT. subjek sains mmg die takleh bawak.
tanye nape sambung master? engineering pulak tu..
sebab x dpt keje.
apply master kat engineering, dapat la pulak..
pastu dapat duit tetiap bulan.
so, ni kes lecturer terdesak terima mana2 student utk naik pangkat cepat.

yg menambah sakit hati sbb lecturer tu penah maki hamun kat kite..
ckp kite push student die buat macam2...
hahhahahaa.. sakit jiwa aku..

setiap kerja ade perkara yg perlu dibuat. kite ajar semua setup n cara buat experiment.
setiap kerja ade dateline. by semester. jadi kene cepat.
setiap kerja ade hasil utk dianalisis n dibuat paper. jadi kene study a lot.
common as research student la.
n paling mangkuk, die jugak yg beria-ria suh kite ajar segala benda..
siap cakap, marah jek student ni kalau malas2..
Pui!

hahahhaa.. lepas geram sangat kann..
oke uolls.. mangkok berdua ni ade nama kat 2 paper kite ye..
dengar2 budak tu pun dah nk grad..
haa.. experiment sblm ni pun tak complete2 results..
tu namanye, pakai la results kite kan..
tak berkat sangat k. for both of u.

Tapi arini baru habis tulis satu lg paper..
Simpan jela dulu kan..
Tuesday, November 24, 2015 2 comments

Risau

risau.
x berjaya utk extend.

g uitm td.. bhgn sumber manusia cakap.
sbb awak submit borang selepas tamat pengajian.
so kami tetap akan proses borang awak.
tapi jawapannye adlh awak gagal.
takkan diterima utk extend semester.

bukannye kite sengaja lambatkan.
kite dpt results pun mmg lambat.
sem 5 nk masuk 6 baru dpt semua data.
nak analyse lagi.. study utk cari sebab lagi..

nk submit extend form kene ade candidature defence (cd) punye results.
nak cd kene dah prepare 3 bab thesis.
bukan senang nak buat especially yg paling leceh adlh literature review.

pastu nak tggu tarikh present lagi kan..
pastu nak tggu pulak fakulti kuarkan surat.
pastu jumpe dekan pulak.
banyakla prosesnye kan..

sedangkan kite dpt results pun mmg lambat.
what to do.

ni dieorg kata.
kpm tak bg students extend semester langsung.
kalau extend kene bayar sendiri.

elaun n duit dah x masuk dr bulan 10.
risau.
cari keje.
nak jual kat pasar malam? hehehe...
*sigh
Sunday, November 15, 2015 2 comments

Cerita bila dah buat korban online di EZ Qurban

Kite ade cite..
September lepas mase nak raya korban..
Last minit kene reject due to full quota.. huhuhu...
So kite nak jugak buat.. n ade cite, last minit gak kite bayar online..
sini: http://arnieismine.blogspot.my/2015/09/gigih-untuk-ibadah-korban-why.html

Mase tu tak tau nak buat kat mane..
sebab online pun alhamdulillah banyak..
last kite pilih nk buat kat EZ Qurban. 
Website dieorg: http://www.ezqurban.org/

Tak silap, dieorg mmg dah lama buat korban kat negara2 yg kurang berkemampuan..
macam kat kemboja, bangladesh, myanmar (rakyat rohingya), thailand, vietnam, laos, indonesia, india n banyak la..

Tapi of course kite tertanya2.. 
cmne korban aku.. 
lewat sangat ke bayarnye.
sempat tak dieorg buat.. 

last. minggu lepas kite dapat surat..

Alhamdulillah.. sempat gak dieorg buat korban kan.. dapat surat ni yakinlah sikit kan..

Padda Yappa! tu dia.. kite punye korban kat India! hehehe... tak kesah pun.. dieorg pun ramai rakyat islam yg miskin kan.. tak sangka siap ade sijil.. surat je cukup sbnrnye. keh keh keh...

Ni la kalender tahun depan 2016 paling awal kite dapat. siap ade adiah. dahla bayar murah jek. segan kite.
Aritu kite korban RM300 jek. 

So sape2 yg ready nk korban tahun depan.. 
Especially kalau nk buat kambing.. best gak kan... 
Raya Haji bulan September jugak. 
Belajar sikit saving2 duit nih. Boleh!
Tuesday, November 10, 2015 0 comments

Tampal Sticker Wallpaper Sendirik!

Gigih kite..
tanpa bantuan en.suami.
menampal sendirik self-sticker wallpaper...

beli kat kenanga.. RM100 utk 3 gulung..
bilik amie dua gulung, bilik study satu gulung, cukupla.

mmg nk cantikkan bilik amie supaya die tdo kat bilik die. 
dah cantik, die pun suke. cume wall paper die kureng sikit. 
silap beli la mama.. huhuhuhu... 
takpelah.. tggu la setahun ke.. dah bosan sgt, tukar.. 

satu lagi mmg utk bilik study.
senang bile nk amik gambar barang or baju yg nk dijual.
at least ade background yg cantik kan... 
so kite pilih yg mewah sikit.. harga same jek. hehehe...

Ada tips sikit kalau korang nk beli wall paper ni..
especially kalau korg yg kene tampal sendiri.

1. Beli yg ade simetri, senang nk matching. sbb wall paper ni, kite tampal, sikit2.. nk matching corak ke sebelah bukan senang. yg amie punye susah. bilik study senang sbb ade simetri.

2. Elakkan background putih or color yg cerah pudar sgt. tak cantik bile tampal semua. huhuhu... 

Ni yg kite cakap simetri atau tidak. Belah kiri tu, simetri sama.. belah kanan tak sama. kene matchingkan bg sama.corak ni senang nk matching bg sama.

Bile cantum sebelah menyebelah, nmpak sama kan.. gini lah.

Tarik pelekat die, sikit2, lekat, buang angin... tarik lagi.. pakai kain utk buang angin n ratakan pun senang.

Bawah kite lepaskan jek.. pastu nanti trim pakai pisau.

Tadaa... ni bilik study kite.. cantikkan..

Ni bilik amie. dr jauh nmpak cantik gak. keh keh keh... tp susah giler nk samakan... fuh. tu comot sikit sbb mama baru belajar nk pasang. now dah expert. hehehhee...

Cantik je bilik bile letak wall paper. 
Nk buat 'Rumahku, syurgaku..' kite selalu alihkan susunan perabot...
kat bawah.. kat atas.. same jek.. supaya tak bosan..
atau mcm ni lah.. tambah sesuatu value.. 

ok korg.. sape gigih sgt nk tampal sendirik mcm kite... 
boleh jek. siapkan tangga. heh.

Kalau nk lagi senang, korg youtube jek, cara nk hang atau install sticker wallpaper. banyak uolls.. kite belajar dr situ jgk.. hehehe... bawah ni antaranye.. amik die sbb die pompuan. pompuan pun boleh! chayok!

 
Cara mudah nak menampal self-stick wallpaper.
 
Sunday, November 8, 2015 0 comments

Car Boot Sales Bandar Bukit Mahkota, Syeksen 2

Salam ahad.

Harini kan uolls.. kite join car boot sales!
lama dah nk join.. dr 2013 rasenye..
akhirnye... yezzaa!!

Kat johor, org panggil car boot sales as bazar karat.
Barang2 second hand, yg korg dah tak guna lagi, jual jela.

ok.. masing2 pun mmg mendapat sambutan ramai..
korang boleh beli brg2 yg masih elok dgn harga yg amat2 murah oke!

Selain kat bukit mahkota dan bandar seri putra, ade gak kat bangi, 
putrajaya, kota damansara, shah alam syeksen 13, puchong pun ade..
Kalau nk jual mahal sikit, dieorg kate g kota damansara.
tapi jauh sgt dgn rumah kite. baik sini jela kan..

So, kalau nk join, boleh tgk tarikh kat website atau facebook dieorg:
http://www.goodscycle.org/
Just register. Bayar mmg kat tempat kejadian. pada hari kejadian. RM10.
Organizer ni dieorg handle kat Bandar Bukit Mahkota, Bandar Seri Putra, Putrajaya n Bangi.

Tak tau nape.. maybe sambutan yg amat2 baik.
Bandar Bukit Mahkota saja sampai dua syeksen tau. Syeksen 2 dan syeksen 4.
Buat ape beli brg mahal2, pakai sekejap..
kat situ dpt murah, kualiti pun iye.


Arini kite join kat Syeksen 2.

So semalam dah packing barang2 yg nk dijual..
Mmg la x byk sgt.. tp mmg nk clear kan jek.. so tak semak dlm rumah.

Awal pagi 6.45 am kite gerak.. beli roti n air siap2..
Kul 7 pagi sampai, dah ramai gak yg setup tempat n barang2 dieorg.


Siap susun. Kite jual jubah, dress, blous, wide shawl, dvd korea, dvd grolier, cloth diaper, baju2 baby sikit dgn buku kanak2..


Serius, kalah pasar malam kat bukit mahkota. stall sini lg happening n ramai org.


Sampai seberang jalan pun ade.


Barang2 yg dieorg jual.. kebanyakkan baju.


Komik legend pun hadoo..

Antara barang yg dieorg jual:

Pelbagai jenis baju, mainan, buku, novel, majalah, komik, barang2 dapur, periuk, barang2 hiasan rumah mcm frame, cermin.. n macam2 la..

siap kite nmpak ade org sorong vacuum, speaker besar, bakul cantik2, selimut, basikal budak, sampailah ke karpet.
pendek kate, ape yg ade kat dalam rumah manusia tu lah. hehehhee..

Kite jual tadi pun, baju2 baby singgit dua jek..
cloth diaper 5 higgit.. 
baju2 n jubah rm10-15..

Jumlah keuntungan: RM230

Okla kan.. dr 7 pagi sampai ke 10.30 pagi. 
lebih separuh jgkla yg terjual.
terik sangat, so kite balik la rumah.. 
nasib parking kat luar. boleh chow awal.

Insyaallah, keturunan Markom pun bising nak join jgk nanti. muahahahhaa...
Wednesday, November 4, 2015 0 comments

Teya demam

Die demam..
hati mama kat rumah jela..

semalam pun dah muntah2..
semuanye gara2 kite jugak. kite selesema, batuk, sakit tekak segala..
kite tak g klinik, x makan ubat.. buat tak tau jek sbb keje banyak sangat..
tak sempat nk pikir amik ubat bagai.. huhuhu..

now nyesal. jangkit kat die..
malam2 beberapa kali die bangun..
takleh tdo.. hidung tersumbat.. jadi kite layan la main dengan die.
sian die.

She has a wonderful and beautiful smile... thanks Allah.
please kindly give her a good health condition soon.. aminn..

0 comments

Al-kisah Sedekah dan Panjangkan Umur

Salam..
Arini.. kite nak share la cite yg kite dengar..
dari Ikim tak silap..

zaman dolu2..
zaman Nabi Ibrahim s.a. (kite punye version atau style bercerita k)

Satu hari.. datang malaikat maut ke rumah Nabi Ibrahim..
Pastu dia tanye.. 'siapa pemuda yang baru kamu jumpa tu?'

Pastu Nabi Ibrahim jawab, 'Oh, itu adalah sahabat merangkap anak muridku juga'.

Malaikat tanya lagi, 'Ada apa die jumpe kamu?'

Nabi Ibrahim pun jawab 'Die menjemput ke majlis pernikahannya pada hari esok'. 
Lalu Nabi ibrahim pula bertanya, 'Mengapakah engkau bertanya soalan tentang dia?'

Malaikat maut pun menjawab, 'Sayangnye, die akan meninggal pada hari esok pagi.'

Nabi Ibrahim terkejut, ingin saja die bertemu semula dengan pemuda itu untuk menyegerakan pernikahan die pada malam itu juga. Tetapi akhirnya Nabi Ibrahim mengambil keputusan, kematian itu merupakan rahsia Allah. 

Keesokkan harinya, Nabi pun datang ke majlis perkahwinan pemuda itu.. esok.. lusa.. minggu.. bulan.. sehinggalah pemuda itu berumur 70 tahun, beliau masih hidup! -untuk makluman, Nabi Ibrahim hidup 200 tahun ye.

Nabi Ibrahim pun jumpe dengan malaikat maut, 'Wahai malaikat maut, adakah engkau berbohong padaku 70 tahun yang lalu bahawa kau ingin mencabut nyawa pemuda ini pada keesokkan pagi?'

Lalu malaikat pun manjawab, 'Ya, memang aku ingin mencabut nyawa dia keesokkan pagi tetapi Allah menahan aku dari berbuat yang demikian'.

Kenapa Allah menahan engkau?

Kerana pada malam pernikahan itu, si pemuda itu telah pun bersedekah separuh dari harta kekayaannya. Sebab itulah Allah memanjangkan umurnya..


See.. dengan sedekah.. seperti hadis Rasulullah s.a.w boleh memanjangkan umur..
kalau korang sakit, mak ayah korang sakit, silalah perbanyakkan sedekah..

Dari Amru bin Auf r.a katanya Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu memanjangkan umur dan mencegah daripada mati dalam keadaan teruk dan Allah SWT pula menghapuskan dengan sedekah itu sikap sombong, takbur dan membanggakan diri (dari pemberiannya).” (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah sendiri cakap ye, panjang umur, mencegah mati dlm keadaan teruk, hopefully kite semua dapat kematian dlm husnul khatimah, aminnn... dan menghapuskan sombong dan riak.. 

Ustaz tu kata lagi, ye semua dah tertulis kat luh mahfuz.. umur.. pasangan. rezeki..
tapi tak semestinya fix. Allah tetap bagi kelonggaran dan tempoh masa jika kite berusaha sepertimana kita mampu ubah rezeki kite.. kite boleh ubah hidup kita..
lagipun itu semua rahsia Allah.. selagi belum sampai masanye, kite boleh berusaha.




Monday, November 2, 2015 0 comments

Senyum semua! It's Beautiful!

Senyum seindah suria..
Yang membawa cahaya..
Senyumlah dari hati.. duniamu berseri...

Once, kite inspire orang, Allah akan inspire kite..
Seperti mana kite memberi satu, Allah balas berganda kebaikan itu.
Believe n hold.
 
Just Smile.. Simply Because Allah Made Everything So Beautiful! 
And You Are One of Them!



Sunday, November 1, 2015 0 comments

Besday la sangat.

28 oct aritu..
ekcelli 28-30 oct ade kursus..
so.. malam 27 tu.. 
encik suami bg surprise la sangat kan....

tapi die malu.. 
so die suh anak die si amie tu, bagi kat mama die..

Tadaaa... die bg kite bunge.. keh keh keh.. biasela.. adiah dr papa complete package dgn blanje makan n adiah. bunga ni baru thn ni.. hehehe..

Belanja makan kat doidomon aritu.. dengan angah n abg erdy sekalik. 
Adiah kite masih pertimbangkan nak ape. hahahaha... 

Ade ramaiiii org kate.. ala, bunga cepat layu.. cepat rosak.. 
No no and no...
this is not about cepat layu or rosak dll..
this is about sentiment or value of the flowers..

cuba ko konvo, sbb ko x suke bunga idop, mak ko bg bunga plastik?
amacam?
kate tak suke bunga idop kan..

kite sendiri dpt kenalpasti bunga idup n plastik mcm emas betul n emas tipu cm zhulian.
nak zhulian ke nak emas betul?

n by the way...
kalau dah dapat sejambak bunga mcm ni..
surprise pulak tuh...
dengan bau nye perghh wangi giler..
penuh sepemeluk kite nak pegang sejambak tu... 
confirm senyum or sengih tak dapat disembunyikkan lagik.
gmok pun boleh terawang tau. hahahhaha...

perempuan n bunga tak dapat dipisahkan.
bak lagu dan irama..

kecuali ko pondan! hahahhahaa.... gurau jelah.

then.. kite belanja tgk gambo lama2...
sebab gambo baru.. tak muat blog ni karang. muahahaha...

Oke. Ni masa bertunang. Lagi 3 bulan nk kawen. Padahal masih lagi belajar tahun akhir. Tp beza kite dgn en.suami 6 tahun uolls.. die punye job dan stabil. dah senior pun mase tu. tak lama tu naik manager dah.. sebab tu mak ayah setuju.
suka atau tidak.
duit penting dlm berumah tangga.
ramai rumahtangga berantakkan n bergaduh sebab duit.
95% penceraian adalah dari mereka yg tak jaga solat. (terbaca kat surat khabar lama dulu dah)

apapun.. kite jaga Allah dulu.. n insyaallah, Allah jaga kite balik. 

Mase zaman2 tak tutup aurat.. huhuhu... ni mase arief fahmi 6 bulan.. bawak die g bukit merah, laketown resort. dulu cantik, sekarang dengarnye dah tak terjaga. hopefully die baiki balik.. rasa nk pegi balik nanti..
Besday.
umur meningkat. 31 sudaa..
ade org kate numbers jek...
siap malu sebab takut org tau die tua. hehehehe...
ade org kate ajal dah makin dekat.. 

yg pasti.. ade perubahan la kan...
hopefully ke arah kebaikan.. aminnn... 

arini.. budak2 lab nk blanje sushi.. ade bonanza katenye.
so.. cmne aku nk diet uolls? adehhh....
terpaksa la kite pegi kan.. rezeki takleh tolak.. hehehehhee...
Monday, October 26, 2015 77 comments

Senarai Penjahit Pukal di Malaysia

Oke. 
disebabkan terlampau ramai email/comment kat sy..
Jadi sy buat satu post khas untuk para penjahit pukal di Malaysia.

Untuk makluman..
Sebelum sy post senarai di sini, sy terlebih dahulu menghubungi mereka untuk memastikan mereka masih aktif dan menerima jahitan pukal.

** Kepada Penjahit Pukal atau Kilang yang menerima jahitan pukal:
- Boleh comment di bawah post ini untuk saya masukkan nama anda di dalam senarai. Saya akan call anda terlebih dahulu. Sila tinggalkan:

Nama:
No Hp:
Kawasan:
Minimum Tempahan:
Jenis tempahan:
Ada kedai atau tidak? Berapa pekerja?

***** Kepada Indivdu, Peniaga atau Usahawan yang memerlukan jahitan pukal:
1. Sila hubungi mereka untuk pertanyaan lanjut. Tak perlu tinggal comment di bawah dengan harapan mereka call awak. Nak berniaga, kene rajin sikit ye. Chayok2!! Hubungi dan berbincang dengan mereka oke. 
Semoga anda semua kaya dan berjaya. (^_^)v

1. Nama: Siti maisarah (Mempunyai kilang jahit pukal)
No Handphone: 019-3460018
Min kuantiti: 50 pcs
Kawasan: Klang, Selangor. (tetapi masih menerima tempahan di seluruh semenanjung)
Pengalaman: Syarikat kami Ar Raouf Marketing sedia menerima tempahan jahitan secara pukal untuk semua jenis pakaian. Berpengalaman menjahit untuk Gulatis dan Jackel. Beroperasi di Klang Selangor dan dibarisi oleh tukang jahit berpengalaman. sila hubungi kami untuk keterangan lanjut.

2. Nama: Atikah dari gencash.apparel. (Mempunyai kilang jahit pukal)
No Handphone: 018-2700653
Min kuantiti: 50 pcs
Kawasan: Danau Kota, Setapak.
Pengalaman: Menerima pelbagai jenis baju seperti jubah lelaki jubah perempuan dress baju kurung dan banyak lagi. Sangat mementingkan kualiti walaupun kuantiti yg banyak. Email kami - gencash.group@gmail.com atau whatsapp- 0182700653.

3. Nama: Nurul  (Tudung & Shawl sahaja)
No Handphone: 018-3501564
Min kuantiti: 30 pcs
Kawasan: Seri Kembangan


4. Nama: Sya (Ada kedai, 6 pekerja)
No Handphone: 019-2815510
Instagram: miqaylaa
Kawasan: Seksyen 3, Bandar Baru Bangi  
Min kuantiti: 20 pcs dan ke atas.
Komen: Kami menerima semua jenis fesyen, shawl, instant shawl, blouse, dress, kurta, jubah, telekung untuk dewasa dan kanak2. Boleh tengok testimoni kami di instagram. Anda juga boleh bawah design, dan kami jahitkan sample. 

5. Nama: Puan Min (3 org pekerja)

No Handphone: 013-3427565
Min kuantiti: 50 pcs
Kawasan: Meru, Klang, Selangor.
Pengalaman: Menerima jahitan pukal untuk baju kurung biasa/pahang, jubah dan baju kanak2. Harga dari RM15-RM35.


6. Nama: Zla Aqie (Kilang 10 pekerja) 
No Handphone: 013-7905304
Min kuantiti: 20 pcs
Kawasan: Rawang, Selangor. (berdekatan dengan Tesco Rawang)
Pengalaman: Menyediakan tempahan jahit kilang pukal, kerja laju, pekerja seramai 10 orang. Boleh menempah jubah, baju kurung, dress, shawl, beg, seluar, jubah lelaki, t-shirt lelaki dan muslimah. bawa je contoh.
 
7. Nama: Puan Nor (Perseorangan)
No handphone: 014-6543716
Min kuantiti: 10 pcs
Kawasan: Kinarut, Kota Kinabalu, Sabah.
Pengalaman: Menerima tempahan pukal untuk baju kurung moden, pahang dan jubah. Boleh bagi contoh.
 
8. Nama: Thulasi Krishnan (Ada 4 pekerja, 2 kedai)
No handphone: 012-6688756
Min kuantiti: 30 pcs (pelbagai jenis baju) & 100 pcs (pelbagai jenis tudung & shawl)


Kawasan, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.
Komen: Menerima tempahan utk semua jenis baju kurung, baju melayu, punjabi, suit, kurta, baju korporat, jubah, saree, blouse dll. 

9. Nama: Puan Kay - Ada 2 kilang. Satu di Taiping, Perak (15 pekerja) & Klang (5 pekerja)
No Handphone: 016- 3222760
Min kuantiti: 30 pcs (Pelbagai jenis baju) & 50 pcs (Pelbagai jenis tudung & shawl)
Website: tailoring@blinglustre.com
Email: tailoring@blinglustre.com
Pengalaman: Menerima pelbagai jenis pakaian dan boleh dirujuk di website kami.

10. Nama: Puan Juliana (Ada kilang 10 pekerja)
No Handphone: 014-7212459
Min kuantiti: 30 pcs
Kawasan: Taman Bakti, Ampang Kuala Lumpur.
Komen: Kilang Jahit Pukal SAS

11. Nama: Puan Yaya @ Gladiola shawl (Ada kedai 5 pekerja)
No Handphone: 011-27126316

Min Kuantiti: 30 pcs (Pelbagai jenis pakaian & Instant Shawl) & 50 pcs (Shawl biasa)
Kawasan: Seri Kembangan, Selangor.
Komen: Menerima tempahan diluar kawasan KL dan selangor, dan penghantaran melalui pos dan bas.

12. Nama: Mahani Zakaria Sofea
No Handphone: 011-10887312
Min Kuantiti:  50 pcs
Kawasan: Bandar Tasek Mutiara, Pulau Pinang.
Komen: MyHanie Tailor dari Bandar Tasek Mutiara menerima tempahan untuk menjahit shawl dengan harga yg amat berpatutan. 

13. En. Rosli (Ada kedai 4 pekerja)
No Handphone: 014 - 8195762
Min kuantiti: Tak kesah, lagi banyak, lagi murah.
Kawasan: Bentong, Pahang. Juga menerima tempahan dari luar kawasan.

14. Nama: Cahayaqaseh Iman
INFORMASI MENGENAI BISNES KAMI: Kami di CQI RESOURCES menerima tempahan jahitan borong dan pukal untuk semua jenis pakaian seperti Baju Kurung, Baju Melayu dan berbagai jenis Tudung dengan harga yang berpatutan. Dibawah adalah harga upah jahitan yang berkaitan.

PERKHIDMATAN MENJAHIT PAKAIAN: (Min 20 pasang)
Baju Kurung Biasa - RM25
Baju Kurung Pahang - RM25
Baju Kurung Moden - RM35
Baju Kurung Kanak-kanak - RM20
Jubah - RM38
Kebaya Pahang - RM38
Blouse - RM28
Baju Melayu - RM48
Jubah Lelaki - RM45
Kurta - RM33
Kemeja Raihan - RM33
Kemeja Biasa - RM35
Seluar Slack - RM25
Upah Lining - RM30
Lain-lain - boleh runding

PERKHIDMATAN MENJAHIT PAKAIAN: (Min 50 pasang)
Baju Kurung Biasa - RM18
Baju Kurung Pahang - RM18
Baju Kurung Moden - RM25
Baju Kurung Kanak-kanak - RM13
Jubah - RM28
Kebaya Pahang - RM28
Blouse - RM20
Baju Melayu - RM38
Jubah Lelaki - RM35
Kurta - RM25
Kemeja Raihan - RM25
Kemeja Biasa - RM20
Seluar Slack - RM35
Upah Lining - RM15
Lain-lain - boleh runding

PERKHIDMATAN MENJAHIT TUDUNG: (Min 1 design 1 kodi -20 helai)
Tudung 1 layer - RM5
Tudung 2 layer - RM8
Tudung 3 layer - RM10
Halfmoon - RM6
Shawl - RM7
Jahit tepi/kelim baby-Rm3-4
Lain-lain - boleh runding

PERKHIDMATAN MEMBUAT LABEL BAJU: (Min 1000pcs)
Label cetak (PRINTED) diatas kain soft satin BUKAN sulam. Ada 2 saiz lebar iaitu 25mm dan 12mm. Biasanya 25mm untuk baju dan 12mm untuk tudung.

Berminat boleh tel-0174873915
WhatsApp-0184722847 @
email saya di Anaviolet75@gmail.com.

Terimakasih dari saya
CQI RESOURCES.
Wsalam. 

15. Nama: Kak Gayah
No Handphone: 018-2679652 
Kawasan: Rawang
Komen: Sedia menerima tempahan jahit tepi halus untuk tudung serta baju.. Kualiti diutamakan serta
menyediakan khidmat ambil & hantar ke tempat anda (dlm kuantiti yang banyak) Boleh hubungi / whatsapp saya di no 018-2679652 (Kak Gayah)
 

16. Ahmad Nazri (Ada kedai under Fidani Collections, 7 pekerja)
No hp: 0193052358.
Min kuantiti: 30 pcs
Kawasan: USJ dan Bandar Baru Bangi
Komen: Menerima pelbagai jenis tempahan seperti Jubah lelaki/wanita, pelbagai jenis blouse, skirts dan baju2 korporat. 

17. Sridhar Srd (Ada kedai under Mahlaxmi Tailor, 2 pekerja)
No Handphone:
+601136844788 / 0127594688 / 0127588680/ +6594746449 
Facebook: MAhzc
Kawasan: Johor berdekatan Aeon Jusco Tebrau
Min kuantiti: Tiada minimun, tetapi perlukan masa jika terlalu banyak
Komen: Menerima Tempahan Jahit Pukal dan Individu

18. Ksd Tailor (Kedai di Panji Alam, Kuala Terengganu, Pekerja 4 orang)

No Handphone: 0111-9474175
Kawasan: Kuala Terengganu, Terengganu.
Min kuantiti: 10 helai. Lagi banyak, lagi murah.
Komen: Sila rujuk gambar di bawah.

18. Ksd Tailor

19. Nama: Kak ina (ada bengkel, pekerja ada 3 dan orang kampung)
No handphone: 019-466554
Kawasan: Kedah, Perlis & Penang.
Min kuantiti: 10 pcs ke atas (juga berpengalaman menjahit 100 pcs dlm masa sekejap)
Komen: Menerima pelbagai jenis pakaian lelaki dan wanita, juga kanak2. 

Thursday, October 15, 2015 0 comments

Pegi conference

Kite mmg lembab la kan..
tahun 3 baru nk g conference..

before ni x mampu nk pegi.. 
sebab xde results.. malu..
dapat results pun lambat kan.. huhuhu..

conference pun local jek..
tu pun kene paksa dgn prof.. 
punyela malas nk attend mane2 conference.. x confident.
tapi yg rasa nak g tu.. sebab kat JayBee.. jb. hehehhee..

parents kat kulai.
tapi kite cume tau rumah tu jek. luar dr tu, xtau.
dah x tau perkembangan jb selepas sultan yg lama tu mati.
zaman remaja lain lah.. celah mana semua tau.. huhuhu...

en.suami kite tu.. 
bile balik kampong, means duduk rumah mak diam2.. gitulah..

then.. aritu..
kite balik dgn member2 sekali yg join g conference..
dieorg g uss. kite tak g sbb dah penah g kan..
lagipun nk kene jimat duit.. 
duit kite last masuk bulan ni.. hati tgh risau..
baru abes candidature defence semua..
so mggu depan baru kite boleh submit dgn segala tok nenek dokumen n requirement. fuhh!


Ni keje dieorg kat rumah totok. lepak2.. sian tgk dieorg bosan.. kite bawak dieorg jalan2 n main air.. sehari sebelum g conference..

Inflatable Park kat depan rumah mak ayah jek.. RM9 sorg beli kat groupun. kalau tak, sorg RM15. mahal tuh.

Tak banyak sgt mainan die.. lagipun fateha takut.. asyik nk berdukung n menangis.. pastu siap menggigil sejuk. padahal faheem tak puas main lagik. sian si abg. last2 balik gak, sbb teha buat perangai. so yg enjoy, faheem jela.

Ni auntie bawak faheem main kat jusco.

Ok. makcik kat depan berdiri pakai baju peach tu, kite. huhuhu... spoil sikit sbb terover masa.

Sijil macam ni.. kebarangkalian hilang tu sgt tinggi. muahahhahaa... kite simpan sijil yg penting2 jek.. yg mcm ni, x sgt.. tp now masih diperlukan utk masuk dlm requirement wajib graduasi kat UM. simpan dulu.

Ni die. muka kene tggl dgn kiteorg.. muahahaha.. amie kene tggl sebab die kene sekolah. en.suami mmg tegas bab2 sekolah anak. tadika boleh lagi, sekolah, no. keh keh.. muka ketat tgh tggu pizza. perghh.. kalau mama nak, kene beli sendirik okeh.

Then.. kiteorg pun dah balik malam tadi.
Happy giler amie nmpak muka mama.. rindu sgt la tuh..
Teha pun rindu dgn papa die.. asyik sebut papa papa papa.. keh keh keh..

oke. 
next plan: submit semua surat2 rasmi yg dah disahkan prof, dokumen2 termasuk surat dah lulus candidature defence, n 3 chapter pertama yg dah siap utk extend satu sem. 
banyakkan. hopefully prof kat uitm bagilah kite extend. n cepat2 masuk gaji balik. huhuhu...
Tuesday, October 6, 2015 0 comments

Langkah pertama selesai.

Alhamdulillah..
arini selesai satu step utk submit thesis..
selesai present candidature defence.. iaitu progress report..

ok. next step..
1. Kite akan submit extension kat uitm.
disertai 3 chapter, surat sokongan n
2. Present progress report ni jgk kat uitm pulak.

lepas apply extend..
boleh siapkan paper n thesis..
awal tahun depan, insyaallah dah boleh submit..

cume kite ade satu subjek wajib iaitu research methodology yg wajib amik..
utk syarat grad.
so.. kene gak abeskan satu sem ni.. now sem 7. fuhh..

one more sem arni.. chayok2...

Presentation tadi.. kite rasa ok jek... berjalan lancar..

After that, budak2 ni ajak la akak dieorg makan.. kat me'nate steak house.. pergh... beza sgt makan steak kat tempat lain.. nasihat, sile pilih yg kecik jek.. jgn pilih saiz biase yg kite makan kat restoren lain. coz, sangat teramat cepat kenyang... padahal, sama saiz jek dgn beef steak kat luar kan.. sebab.. kene ingat.. daging ni mmg padat, premium beef.. so kecik pun sangat mengenyangkan sebab mmg very high protein.

Semua pun pilih beef.. cume berlainan jenis n cara masakan jek.. kite sorg amik cendawan sos.. sedap! disarankan amik medium cook, just nice.
Kite deal dgn angah.
sape siap dulu phd, sampai viva, die kene belanja me'nate..
kite ade satu sem lagik.. x pasti sape yg siap dulu..

apapun.. dah kene start main kutu balik utk blanje die. hahahhhaa...
Monday, September 28, 2015 0 comments

Sebab penting kenapa kita perlu buat ibadah korban

Raya aji...
Alhamdulillah.. bulan yg mulia jugak kan..

Korang buat korban tak?

mak ayah kite buat korban kat rumah angah.. Perlis..
angah n suami die tetiap tahun kot buat korban..
dats y rezeki dieorg melimpah ruah setiap tahun kot..
so.. mak ayah pun join la ke sane..
bawak amie n adam..

raya ni tanpa amie. huhuhu...

mulanya kite nk join gak bhgn lembu angah tu.
mahal gak sbb paling gemok. RM650. 
tapi kite setuju jek. sbb peruntukkan utk korban mmg ade.

Nak tau cmne kite kumpul duit khas utk korban? hehehehe..
Kite tau, roya korban tahun ni bulan 9. 
So, kite main kutu uolls. keh keh keh..
then kite amik turn yg lasttt sekali iaitu bulan ni..
sbb tu, kite tak kesah nk join angah punye.. keh keh keh...

tapi kite x sempat nk join angah sbb dah full..
tibe2 jek mak kate xyah. die nk masukkan ani n ecot.. 
last2 ani n suami die, mak ayah, n famili angah. cukuplah 7 kan..

so last minit.. kite cari website yg buat korban ke kemboja.. 
RM300 jek. okla kan.. sbb last minit..
of coz lebih baik n afdhal kalau buat kat sini je kan..

tahun depan..
kite aim.. kalau tak kambing.. 
kite nk join korban lembu kat taman perumahan kite ni jek. 
boleh bawak anak2 tgk sekali sembelih tu.. ajar dieorg sekali..
sunat n dpt pahala kan kalau kite tengok sembelihan tu. 
jom ramai2 korban tahun depan.. chayok2..!!

Sebab penting kenapa gigih nak jugak buat ibadah korban:


1. SYUKUR. Lebih kepada betapa bersyukurnya kite kat atas segala bermacam-macam jenis nikmat yg Allah bagi.. Selama setahun Allah bagi rezeki, satu bulan jek Allah mnta kite berkorban, sebahagian je pun boleh.. zakat lain la kan.. Semoga kite semua termasuk dlm golongan org yg bersyukur.. aminnn..
2. Sunat Muakad. Ibadah sunat yg amat dituntut.. kpd yg berkemampuan.. yg mampu melancong.. vacation.. shopping.. makan mahal2.. takkan setahun RM300-RM450 tak mampu kan.. bak kate Ustaz Azhar Idrus (UAI) lah.. kalau kat selangor, tahun ni dah RM650, agak tinggi la jgk. lainlah yg betul2 duit cukup utk makan minum, perbelanjaan harian.. yg tu lain.. **sbnrye.. kite tau kite mampu atau tidak.. dan confirm Allah lebih tau.
 
3. Kenderaan di akhirat. "Besarkanlah, Gemokkanlah, akan binatang korban kamu, kerana dia adalah kenderaan kamu di hari kiamat". Sabda Rasulullah s.a.w. -Rujukan dr kuliah UAI. kite penah dengar kan, ade manusia akan berjalan dgn tapak muka, muka kite okey, kat akhirat kelak, dan padang mashsyar tu teramat luas, semoga kite diberi kenderaan dari korban kite.. aminn..
 
4. Penebus Dosa. Sabda Rasulullah s.a.w kepada Sayyidatina Fatimah: Maksudnya: "Hai Fatimah,berdirilah di sisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu".(al-Bazzar dan Ibnu Hibban) -Rujukan Portal Jabatan Kemajuan Islam.
 
5. Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah. Mesti kite semua nak kan.. Sabda Rasulullah s.a.w: Maksudnya: "Wahai manusia, sembelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan darahnya, bahawa sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azza Wajalla." -Rujukan Portal Jabatan Kemajuan Islam.
 
6. Ada Waktu Doa Mustajab. Iaitu pada Hari 'Arafah. Dari mula sehingga akhir waktu melakukan wukuf. Hari itu, kite digalakkan berpuasa kpd sesiapa yg tak menunaikan haji. Dan tentulah doa org yg berpuasa pada waktu yang paling mustajab, doanya, insyaallah paling didengari dan paling cepat dikabulkan oleh Allah. 


Beza pahala/ganjaran sedekah dan korban:

Ada jugak yg tanye, boleh tak sy beli daging kat pasar dan sedekahkan utk niat korban.. 
Jawapan: Boleh, tp pahala sedekah sahaja. Sebab pahala korban ni jauh lebih besar dr pahala sedekah ye. 

**Mak kite selalu pesan, yg Paling Penting, perlu kite niat dan banyakkan doa n solat hajat tahajud, semoga Allah terima ibadah korban kite. 

32 kali ayat yg sama diulang-ulang.. Atas alasan apa kite nk dustakan nikmat yg diberi?
kiteorg.. kat pekan..
g tanjung sepat, pekan.
dalam keadaan jerebu yg teruk.. huhuhu..



Tanjung Sepat, Pekan

Jerebu teruk la.. faheem lari sane sini.. lumba dgn mama.. jap lg lumba dgn papa.. hehehe.. rindu betul die dgn amie. maybe die rasa hidup die tak lengkap tanpa amie. sian pulak asyik dok tanye.

Layang2 ni.. mak mertua beli dr china. biase satu je kan.. yg ni banyak2 pulak dalam satu tali tu..

En.suami the outstanding performance. xtau nape.. layang2 die yg plg tinggi n tak jatuh2.. siap die boleh sangkut kat pantai, g mandi bagai, layang2 die masih kat atas.. org lain semua jatuh naik jatuh naik.. duduk setempat, lagi lah.

Ni layang2nye..

With cousins.


Alhamdulillah.. ni bibik baru kami.. 40 thn. dari medan, org jawa. Teha tdo lagik mase ni..

Bangun2 terus ke pantai.. hehehe..

See.. ade ala2 photographer yg famous tu tak.. hehehee... ekcelli die tgk abg die.. si faheem yg penakut air.

Selamat hari raya aji..

 
;