Friday, January 30, 2015

Arief Fahmi is 7

Alhamdulillah..
Kejap je... dah sekolah anak kite kan..

Semalam besday die. saje buat satu2 dgn fateha sbb no ganjil. kih kih kih..
Arini nak cite pasal arief fahmi sikit.
Abang long gitu.
Faheem panggil abg die ni 'mimi'
Die bahasa kan diri die, 'Amie'
Ramai panggil die, arief fahmi, arief, n amie.

Antara ramai2.. Allah bagi die lebih. extra lebih berbanding kanak2 lain.
in term of 'active'. sangat aktif.
tp bukanlah sampai hyper. walaupun ramai org mengeluh, 'nape die ni hyper?'
ehh, ko dah kenapa, berani sgt, pegi la tanye Allah nape die jdkan gitu?
ustaz kata org2 spesis yg biase melawan perintah Allah je yg akan banyak sgt soalan gini.

n disebabkan dielah, kite byk membaca buku2 psikologi. didik anak.
kursus ibu bapa mengikut islam.
n baru 3 mggu pun, kite dah jumpe g guru kelas die kat sriti tadi.
die tanye mcm mane nk buat. suruh diam tak boleh diam.
then kite explain.. mmg die lebih kat situ.
n kalau suruh diam, boleh diam sekejap, tp it is impossible nk suruh die diam lama2.
die akan diam, tp biar die pegang sesuatu, nanti tgn tu sahaja yg bergerak.
sian kan die. disebabkan org tak tau, tak faham, die selalu kene marah.. kene denda..
sbb disuruh buat benda yg die tak boleh buat. 'diam'.
adil ke?

n kenapa kite suke die kat al-fatih dulu pun, sbb kat situ ramai teacher2 yg faham die.
takdela asyik kene marah je.. berlembut dgn die. puji die. confirm die dgr cakap.
nk suruh die buat kerja, encourage die, bukan paksa.
relate kan dgn apa2 kenapa die kene buat.
contoh solat. 'amie solat lah, nanti solat, Allah syg kat amie, best kan?
then die tak pernah tggl solat. see. tp of course kene ingatkan selalu. hahhaa..

tibe2 kite rasa, cikgu2 ni mmg kene g kursus mendidik kanak2 selalu.


Ok. kite berminat betul kedai kek kat sini. Syeksen 8 kat BBB. Blkg manjaku. 'Bread Time. tp ade kek.

Dalam kedai itu. byk jgk kek nye.

Atas suggestion staf situ, kite beli la rainbow cake. RM68. Ini saiz kecik tau. Tapi kecik pun mcm dah terbesar. Bile pikir2, its better kite ikut diri kite, sbb kite yg tau anak2 suke makan ape.

Tak sabar nk tiup lilin.

Ini die. Dgn vest n kopiah sriti.dlm asal t-shirt berkolar. senang kite tau, xyah iron baju die. takyah risau baju kotor ke apa. hahaha..

Kawasan mak bapak menunggu anak2 balik.


Baru hari dpt jumpe kasut tanpa perlu mencari. *sighh

Die sgt aktif.
Kite selalu jerit nama die.
Selalu marah die. pastu pujuk, peluk n terangkan nape kite marah die.
The best, die senang sayang org. Jadi die syg semua org walaupun dekat org yg tak suke die.
Tak berdendam orgnye.
Selalu kate, semua org tu baik la ma. Padahal org tu mengata n menjeling die.
Kite harap. Biarlah die membesar dgn hati yg mulia tu.
Ni bukan kite je tau yg cakap, teacher2 die kat al-fatih pun cakap. Dieorg pun semua risaukan die. hahaha..
 
Insyaallah. die akan jd lelaki yg dimuliakan Allah. Aminn.. Sabar ye sayang. Amie baik. Amie soleh.
 
Jangan malukan. Jangan sakiti anak2 aktif ni.
Bukan dieorg yg minta dilahirkan begitu kat dunia ni.




2 comments:

Yuzaine Samilan said...

salam arni.. selalu baca pasal arif fahmi..sekarang dia sekolah mana..alfateh ke bukan..ke dah darjah satu.. hmm, cikgu2 ni pun kadang dia keje untuk memenuhi keperluan..tpi dia xde asas dalam mendidik anak..ko sabar eh.. Insyaallah, ada hikmah disebalik semua ni. mungkin arif fahmi akan jadi insan yang lebih berjaya dewasa nnt..sapa tau kan.. xsemestinya, yang baik, yang diam, xkacau orang dia adalah sempurna.. u r a good mom my friend..

arnie said...

salam.. tq babe,, huhuhu.. kann... byk pasal die sbb die lah yg Allah bg lebih.. huhuhu..

Al-Fatih tu tadika. skrg kat sriti, darjah satu dah.

tula.. harapnye besar nanti jd insan yg berjaya dunia akhirat. mmg kene byk sabar.. harap hikmah baik yg besar.. aminnn.. hehehe..

you are the best mom too, dear. =)

Post a Comment

 
;