Monday, January 26, 2015

Oiso: Korean food la sangat

Korean Food dekat dengan UM jek.
Suke drama (tak semua, depend on kehenseman)..
bukan lagu. so kite bukan peminat kpop la kan.. hahhaaha..

Ade dua korean restaurant yang selalu kite pegi.
dua2 dekat dgn UM. of course la kan.
Satu dlm Mid valley. Satu kat Sphere, Bangsar South.

1. Dubu dubu Seoul @ Mid Valley
-First korean food kite makan kat sini. Faveret Sondubu Jigae, Bibimbap dgn Rice Cake die.
tak lupe desert die citron dubu. Air aloe vera. Best!

Kimchi tu, bertukar2. depend kot sape yg buat. kdg2 sedap2, kdg tak sedap.

Gigih ajar ika makan korean food. hahaha.. Iye, sy yg makin menggemok dgn hebatnye. huhuhu..

First, sila la cuba Beef/Chicken Sondubu Jigae. Mmg sedap. Makan sup die tu jek pun boleh kenyang without nasi. Dalam tu ade telur, n banyak tahu lembut. Ni mmg the most feveret menu. hehhee.. Yang ni kiteorg biase dtg time lunch, weekdays, jd ade promotion dlm RM12.90. Harga sebenar RM17.90 (Beef). RM15.90 utk Chicken.
Ni harga utk Lunch Set. Weekday aje. So, kalau dtg dua org, kiteorg amik pakej Meal for 2. Sbb budak2 ni tak mkn kimchi.

Ni Citron Dubu. Mcm taufufa je. tp ade citron kat atas tu. Harga pun mahal, RM7.90. Sesekali okla. Biase tak beli.

2. Oiso kat Sphere @ Sphere, Bangsar South
Kat Oiso, ade 10% discount utk student UM. =)

Servis die mmg best. Ni set baachan atau side dish yg boleh topup bape byk ko nk topup. Beli set sekali dgn ni. Tambah lah bape byk pun. Mmg puas hati

Now promotion, makan 2 set, percuma kimchi pancake. *tak sedap, maafkan saya.. huhuhu..
Sila orderMushroom & Tofu Stew ini. Jigae jgk sbnrnye. hahaha..

The very first and feveret menu, again. hahaha.. Harga RM 15.90. Nampak merah, tak pedas mana pun. Mmg sedap! Berapi gitu. Mmg panas. Kene tggu api padam 1-2 min. Pastu nk tggu sejuk sikit. huhuhu...

Compare antara dua restoren ni, dua2 ade menu sedap, dua2 ade menu tak sedap.
Lagipun ikut atas org jgk kan.
Tapi, mmg kite rekemen:
1. Jigae (The best Beef/Chicken/Mushroom)
2. Bibimbap (Sape suke sayur, marveles. Pedas jgk sbb ade sos)
3. Bulgogi (Tak pedas, manis. Kadang2 masak kering sgt, depend la sape masak)
4. Rice Cake (Pedas. Sedap Biase)
Sape suke pedas, mmg best la.
Masa order, cakaplah, nak pedas.
Kalau tak, tak pedas lgsg tau.
Dubu2 seoul masa mula2 bukak, jiggae die tak boleh dimakan. sbb mmg khas utk korean people, pedas yg teramat ampunnn!! pastu dieorg ubahsuai sampai tak pedas, tak sedap gk.. So, mase order cakaplah. nak pedas sikit. atau try la pedas korean. ada bran? hehehee..
Jujur. Dua-dua takde sijil halal.
Kite check kat e-halal, masih xde. yg ade, Seoul Garden jek. Yg bbq tu.
Tp kite dtg, sbb xde serve arak. takde arak dlm masakan (tanye).
Yg dubu2 tu kite berani amik beef n chicken sbb dieorg dlm proses dptkan sijil halal. so takkan dieorg amik yg tak disembelih.
yg oiso, amik mushroom, sayur2 n seafood jek.
Tapi lps ni, tggu la sampai dieorg dpt sijil halal.
Since Seoul Garden ade n dah dpt halal (dah check kat e-halal), kite ade pilihan. yeah!

Rate: 7/10

2 comments:

Rai OurKizuna said...

ooo.. seoul garden dah ada sijil halal ya..

arnie said...

ade.. tp 3 premis jek..
1. BBQ WORLD RESTAURANT (SEOUL GARDEN)
1831-G1, JALAN PERUSAHAAN, HIGHWAY AUTOCITY,
NORTH-SOUTH HIGHWAY JURU INTERCHANGE
13600
PERAI 30/11/2016 BBQ WORLD RESTAURANT (SEOUL GARDEN)
2. DELICIOUS BARBEQUE SDN BHD (SEOUL GARDEN)
NO. 18B JALAN PP 2/2,
TAMAN PUTRA PRIMA,
PUCHONG
47100 15/11/2016 DELICIOUS BARBEQUE SDN BHD (SEOUL GARDEN)
3. OCTO JET SDN BHD (SEOUL GARDEN)
170-B1-32A PERSIARAN GURNEY
10250
GEORGETOWN

Post a Comment

 
;