Friday, February 13, 2015

Raised Bed pertama kite ~ Hobi baru!!

Yeah..
Hobi baru!!
Setelah sekian lama.. akhirnye.. jd lah kite tukang kebun.. hahhaa..

Dah dekat 5 tahun kiteorg dok sini..
Kite tak de pun buat apa2 sgt.
Tapi ade 7 jenis pokok yg wajib kite tanam kat rumah. Sbb xnak membazir beli kat pasar.
1. Kari sampai beranak pinak, dari rumah mak
2. Aloe vera pun sampai beranak2, amik dr rumah mak jgk.
3. Pandan sampai besar gagah..
4. Serai
5. Daun kunyit yg kejap ada, kejap xde.
6. Daun bawang pun setakat chipsmore.
7. Ubi Kayu. Ni semua org (mak, adik kakak termasuk jiran) tak bagi buang sbb daun die sgt lembut dan sedap sbb dah byk kali dipetik.
8. Pokok limau purut yg daunnye kene makan dgn siput. tp still boleh guna utk masak.
Tu jela.. 8 pokok. banyak jgk ek.

Sebenarnye tanah tu, kite banyakkkk kali mintak en.suami simen n tiled. Jadi anak2 boleh main kat dlm kawasan rumah je kan.
Tapi ntah kenapa.. en.suami tak jgkk buat2..
Setelah 5 thn menunggu. Give up.
Then 2 mggu lepas kite start projek kite. Hoyeh!

Tapi tanah kawasan kite ada masalah.
Masalah utama adalah Batu. Yes, cangkul sikit batu. cangkul sikit batu.
Batu kecik, besar, batu bersalut simen, siap ada serpihan mozek or tile rumah lagi kat dlm tanah kiteorg. Belum lg serpihan batu bata. besar tau.

Sampai kite tanam pandan n serai, pokoknye siap terangkat n naik ke atas sampai nampak akar bersirat disebabkan bawah tu batu.

Then kite tgk2 la kat google.. youtube..
Sampai lah tertgk mat saleh buat 'Raised Bed'.
Then kite tgk, kat Malaysia pun ade yg buat. Kat Malaysia buat guna batu jek.
Yela, sapelah nk bertukang kayu semua kan.
Jadi, ia sgt sesuai utk rumah yg xde tanah, bersimen.. berbatu mcm kami.
Decided.


Ni permulaan minggu pertama. Kawasan rumput semak baru dibersihkan. Bibik yg buat tanpa disuruh. Then en.suami marah sbb rupenye die keep rumput supaya tanah tak buruk. Tp kite ade plan. Bile dah togel, baru tau kawasan rumah, luas. Tanah belah kanan rumah.

Ni kawasan tepi kiri rumah. Tanah kecik ni je kawasan ni. Tp bole tanam macam2...

This is my very first raised bed. Khas utk tanam sayur-sayuran. Plastik atau kotak atau surat khabar diletak kat bawah supaya dpt bunuh rumput kat bawah. Jadi senang nk jaga nanti. Kos?
 
Batu putih tu sebijik 30 sen. Utk tepi ni, kite perlukan 60 biji.
Tanah organik dekat 5 plastik besar. Satu plastik RM10 beli kat Nursery Nilai sblh giant. Harga member.
Total Batu = RM18
Total Tanah = RM50
Total raised bed ni = RM68.

Then.. kite tambah lagi satu kat tengah. Khas utk herba dan ulam-ulaman. See. Terus kite beli tanah banyak2. Dpt murah beli kat nursery bandar bukit mahkota. Kite terus beli RM100 dpt 70 plastik saiz tu. Kiranye RM10 dpt 7 bgkus. Padahal sebungkus RM2. Tanah ni xpe. byk kegunaan. Standby jek. Boleh bwk balik rumah mak jgk. 

Then. Raised bed ketiga. Khas utk terung. Terung tu kite beli kat nursery bukit mahkota, dpt RM15. Siap dah ade buah sebijik. Yg lain, benih baru disemai semggu. Boleh letak at least 3 pokok terung kat dlm tu.
  
Ni cite kelmarin. On the way nk ke UM, kite singgah kat Mardi Serdang. Beli pokok herba n ulam-ulaman. Semua satu polibeg RM5 aje.
 
Benih yg sedang di semai. Satu kat belakang tu, kangkung saja. Depan ni, pokok2 sayur.

Ni batang Mulberi beli dari en.iskandar dari blog tanam sendiri. Satu, nak bg mak. Blkg tu, kunyit.

Semai lagi.. See.. after seminggu. Paling cepat bertunas adlh pak choy dan bayam merah. yg lain tomato, terung bulat, kobis bulat, cauliflower, cili kulai, semua belum lagi bertunas.

Kat tepi tu pandan yg terangkat disebabkan byk batu kat bawah.Keliling batu putih tu pokok limau purut. Selebihnye aloe vera dan kari yg membiak, beranak dgn hebatnye. hehee..

Dah teratur sikit. Pokok limau kasturi, Pandan (sbb nak buang pandan yg kat depan dan terangkat tuh, ganti kat sini), serai dan aloe vera.

Kebun setakat hari ini. baru 2 mggu.

Ok. Raised bed bhgn herba n ulam dah penuh. Stevia, Ulam raja, Sweet basil, Pudina, Belalai gajah, Misai kucing, Roselle n Tenggek burung.
 
Ade lg herba. Daun salam atau dikenali as bay leave..
Disebabkan pokok die besar, so, kite nk tanam dlm pasu sahaja.
Daun kesum pun dlm pasu yg ade satu jek lubang pengairan. sbb die suke tanah lembab.

Bunga pun ade. tapi nanti ek.belum siap. n ade yg baru disemai.
Akan bersambung.. tggu anak semaian bertunas.

2 comments:

monstorious wife said...

seronoknya tanam2 kt rumah. at least organik. senang x yah beli sayur.

arnie said...

haa.. seronok la pulak.. tula.. xyah beli sayur.. n yes, organik gitu. hhehehee.. =)

Post a Comment

 
;