Tuesday, March 24, 2015

hi, ape kabo?

Dia: Apa kabo arni?
Kite: Baik. ko ape kabo? dok mane? sihat? -mmg peramah

Tiba2..

1.
Dia: phd ko mcm mane?
Kite: ........ thinking.......... n thinking..... hmm... gitula..
2. 
Dia: ko tgh writing thesis ke?
Kite: .....................................deep thinking.................. sikit2..
3.
Dia: Dah bape paper ko publish?
Kite: Blank.

Tak tau org lain cmne.
Masalah bile buat research dgn eksperimen semata2..

1. Equipment rosak
- tak kira la dirosakkan oleh diri sendiri, persekitaran atau org yg pinjam2 n buat muka xtau bile rosak.
- bile gini, eksperimen pending.
- problem solved bile prof bg yg baru atau pinjam pulak kat org lain dgn harapan x rosak so bukan kite yg buat muka xtau tu, oke.

2. Enviroment
- blackout -- of course xleh buat eksperimen.. tp sekalik jek jadinye so alasan xleh pakai.
- aircon rosak - penting sbb electronic equipment sensitif dgn temperature dan akan mempengaruhi results kite. lagipun sape larat buat eksperimen dlm sauna? ko mampu?
- sorang2 dlm lab - takut especially bile malam, dahla bangunan lama, scary wooo... belum lagi dgn monyet yg suke mengendap!

3. Paper
- paper mane paper?
- ko dah bape paper? -soklan feveret n psiko kalau paper ko x publish2 lagik atau publication masih tak cukup2 lagik depend on supervisor.
- Soklan melampau --> Q1, Q2..? ke biase2 jek..? (Q1 & Q2 paper ranking bagus, Q3 & Q4 paper tak bape bagus).. tp aku pedulik hape, asal submit n publish! 

4. Kisah bile dah draft paper
- paper draft dah sent. ok, ko tambah result ni, result tu.. itu ini.. hmm.. 
- again another paper draft dah sent. tibe2 prof kate aku dah check n completekan paper ko tapi pendrive aku hilang n paper ko dlm pendrive yg hilang itu..... -- blank
- tambah result = ko buat balik eksperimen dari A to Z!

So...
I am..

Tq.

2 comments:

monstorious wife said...

Ala arni phd mmg mcm tu.. tak kuasa lah nak kejar paper banyak2 sgt. Asalkan grad sudah...gitu konsep akakkkk

arnie said...

kak.. tu konsep akak. ni konsep supervisor. huhuhu..
kite tak kesah sgt org tanye. tp kite kisah sbb xtau nk bg jawapan sbb progress kite slow sgt. =(

Post a Comment

 
;